Fórum » Objektívy a filtre

Nikorr 50mm 1,4 D a aberacia

katera
2011-10-05 13:45:37+02
Dobry den chcem poprosit o radu, kupila som z druhej ruky tento objektiv (takmer nepouzivany bol) a na clonach 1,4, 1,6 a mierne i na 1,8 aberuje...aberacia je silne viditelna, hlavne po okrajoch bielej je to modre, neviem to uplne stiahnut ani v LR...je to chybny kus objektivu, ale sa da nieco nastavit? V technickych veciach nie som prilis doma...vdaka

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-10-05 13:54:58+02
príspevok od: katera
Dobry den chcem poprosit o radu, kupila som z druhej ruky tento objektiv (takmer nepouzivany bol) a na clonach 1,4, 1,6 a mierne i na 1,8 aberuje...aberacia je silne viditelna, hlavne po okrajoch bielej je to modre, neviem to uplne stiahnut ani v LR...je to chybny kus objektivu, ale sa da nieco nastavit? V technickych veciach nie som prilis doma...vdaka
Aberacia je u vysokosvetelnych objektivov v zakladnej vybave, aj u tych najdrahsich. Bohuzial sa neda odstranit v LR a podobnych programoch, pretoze sa nejedna o klasicku aberaciu po okrajoch objektov, ale aberaciu mimo roviny ostrenia.

Pozri napr. moju recenziu Nikonu AF-S 85/1,4G. Proste sa zmier s tym, ze vysoka svetelnost je vykupena tymto nedostatkom, ktory sa v niektorych situaciach prejavi, ale vacsinou nie.

javelin
2011-10-05 14:12:23+02
Dávať si pozor ,aby si nevytvárala podmienky pre jej vznik...žiadna iná rada ...

dmedia
2011-10-05 15:08:28+02
Pouzivam tento objektiv, priclonujem ho na 1,8 az 2,2, prave kvoli tomu co napisal Karol. Vsetky vysokosvetelne skla aberuju na plnej diere...ale nie je to tragedia, staci sa vyhnut niektorym uhlom zaberu a znizis to na min.

katera
2011-10-05 15:17:33+02
Vdaka za radu, uz som sa zlakla, ze som zle nakupila...

karloss
2011-10-06 20:50:07+02
príspevok od: katera
Vdaka za radu, uz som sa zlakla, ze som zle nakupila...
vyskusaj este nikon capture nx2, sice upravy tonality a pod. su v nom utrpenim, ale opravy aberacie zvlada velmi dobre, samozrejme iba s nikon objektivmi, napr. so sigmou 50/1.4 ani nepohne

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()