Fórum » Objektívy a filtre

Objektiv na FM2N

miloshaaa
2011-11-18 19:25:25+01
Zdravim ludia Chcel by som sa poradit, kedze googlenia mam uz naozaj dost a nic mi to nedalo chcel by som kupit siroky objektiv na nikon FM2N. Asi by bolo lepsie pevne sklo, ale ak poznate nieco lepsie, tak si rad necham poradit. Upozornujem, ze o starych fotakoch neviem vobec nic.. fotil som iba s digitalom takze akakolvek rada bude dobra! Dakujem moc! a neochotnym a uhundranym sa dopredu ospravedlnujem!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-11-18 19:44:30+01
Funguju ti vsetky manualne objektivy s bajonetom F. Na najstarsich je potrebne urobit zarez pre ovladanie clony. Radej sa pozeraj po objektivovh s oznacenim Ai. Tkze hod do google Nikon Ai lens a mas to. Zaroven mozes pouzivat AF objektivy rady D, ktore maju este clonovy prstenec. Medzi nimi najdes take modely ako AF 28-105, 20-35/2,8, AF 20/2,8, 24/2,8, 28/2,8...

keko
2011-11-18 20:13:32+01
Este jedna rad: cokolvek od Nikonu, co nie je DX, alebo G. Najlepsie je teda 1,8/50D.

miloshaaa
2011-11-18 20:44:57+01
dakujem moc! idem teda na vec

transporti686
2011-11-18 20:54:47+01
príspevok od: miloshaaa
dakujem moc! idem teda na vec
široký objektív znamená čo? 24mm a menej?

keko
2011-11-18 21:13:15+01
príspevok od: transporti686
široký objektív znamená čo? 24mm a menej?
Sirokouhly objektiv je ten, ktory na urcene policko zobrazi viac, ako by sa slusalo. Teda objektiv, ktoreho zobrazovaci pomer je mensi, ako u zakladneho objektivu. Je to velmi tazke zovseobecnit, ale pre kinofilm plati, ze ak ma zakladny objektiv ohniskovu vzdialenost rovnu uhlopriecke, tak potom je to cca 43mm. 50-ka je jemne dlhsie ohnisko a 35 jemne kratsie ohnisko. Obe hranice vymedzuju interval ohniskovych vzdialenosti slusne fungujucich ako zakladak.
Takze sirokac je pre kinofilm vsetko, co je menej ako 35mm. 24 teda sirokac je.

transporti686
2011-11-18 21:17:59+01
príspevok od: keko
Sirokouhly objektiv je ten, ktory na urcene policko zobrazi viac, ako by sa slusalo. Teda objektiv, ktoreho zobrazovaci pomer je mensi, ako u zakladneho objektivu. Je to velmi tazke zovseobecnit, ale pre kinofilm plati, ze ak ma zakladny objektiv ohniskovu vzdialenost rovnu uhlopriecke, tak potom je to cca 43mm. 50-ka je jemne dlhsie ohnisko a 35 jemne kratsie ohnisko. Obe hranice vymedzuju interval ohniskovych vzdialenosti slusne fungujucich ako zakladak.
Takze sirokac je pre kinofilm vsetko, co je menej ako 35mm. 24 teda sirokac je.
cau keko, diky za objasnenie, tieto definície poznám to bola skôr taká otázka, že aký širokouhlý objektív by si rád kúpil pýtajúci sa, samozrejme za širokáč sa dá považovať aj 35mm, no pre mňa je širokáč, tak 24mm a menej, hlavne kvôli hĺbke ostrosti, samozrejme je otázka, čo hlavne tým bude fotiť, taká 35ka na fotenie ľudí v skupinách alebo interiéry je dosť poriadny širokáč.

miloshaaa
2011-11-21 23:45:22+01
cau keko, diky za objasnenie, tieto definície poznám to bola skôr taká otázka, že aký širokouhlý objektív by si rád kúpil pýtajúci sa, samozrejme za širokáč sa dá považovať aj 35mm, no pre mňa je širokáč, tak 24mm a menej, hlavne kvôli hĺbke ostrosti, samozrejme je otázka, čo hlavne tým bude fotiť, taká 35ka na fotenie ľudí v skupinách alebo interiéry je dosť poriadny širokáč.
chcel by som ho pre priatelku na vylet do tokya. 50tku k nemu ma... ale chcela by aj nieco sirsie. Pozeral som si fotky na flickri zo spominaneho AF 20/2,8 a myslim ze by sa celkom hodil na mesto

dmedia
2011-11-22 00:58:10+01
Na FM2 jednoznacna volba je 35/2 AF-D, da sa pouzivat aj na DX a FX, teda dva v jednom. Ked sirsie tak super sklo 20/2.8AF-D, tiez pouzitelne na digi, pripadne 24/2.8AF-D, zo starsich MF 24/2.8AI a 28/2.8AI su perfekt skla.

Pokial chces zoom, tak bud 28-70/2.8 alebo perfekt sklo Nikon 20-35mm f/2.8 D AF, ale to su dost drahe zalezitosti.

Co sa tyka delenia na analogu, vsetko od 35 dole je sirokac, a od 20 dole supersirokac.

transporti686
2011-11-22 09:38:13+01
chcel by som ho pre priatelku na vylet do tokya. 50tku k nemu ma... ale chcela by aj nieco sirsie. Pozeral som si fotky na flickri zo spominaneho AF 20/2,8 a myslim ze by sa celkom hodil na mesto
ak chce fotiť architektúru tak by som išiel aspoň do 24/2,8 alebo 20/2,8, na architektúru do interiéru tak asi 35ku, 20/2,8 je dobrý objektív neviem ako je na tom s distorciou, 24/2,8 používam je to dobrý objektív ale má súdkovité skreslenie-takže ho treba na architektúre korigovať v pc, asi najlepší objektív na archi, ktorý som skúšal ale bol to manuálny objektív bol flektogon 20/4-skoro absolútne nulová distorcia, bohužial nebol vyrábaný s antireflexnými vrstvami a mal som ho ku canonu cez redukciu, na nikon sa myslím dať nedá.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-22 09:59:19+01
Zdravim ludia Chcel by som sa poradit, kedze googlenia mam uz naozaj dost a nic mi to nedalo chcel by som kupit siroky objektiv na nikon FM2N. Asi by bolo lepsie pevne sklo, ale ak poznate nieco lepsie, tak si rad necham poradit. Upozornujem, ze o starych fotakoch neviem vobec nic.. fotil som iba s digitalom takze akakolvek rada bude dobra! Dakujem moc! a neochotnym a uhundranym sa dopredu ospravedlnujem!
ja mám dosť rád 35 F2 Ais na FM2, je to také na všetko skoro.. (potom samozrejme nie je zlé mať 50tku a 24ku ale dá sa aj len s tou 35kou celkom

panpriatel
2011-11-22 11:31:04+01
ja uz celkom dlho fotim na nikone s kombinaciou 50/1.4ai a 28/2.0 ai.
35ka mi celkom chyba po pravde ale na druhu stranu som si uz zvykol...
Takze ja by som na vasom mieste zainvestoval do jedneho sirokeho kvalitneho objektivu (najlepsie svetelneho). 20/2.8 by malo byt vyborne sklo ale podla mna je to prilis. 24 alebo 28 ako doplnok k 50 staci.
Alebo teda 50-35-20.

panpriatel
2011-11-22 11:32:22+01
ak chce fotiť architektúru tak by som išiel aspoň do 24/2,8 alebo 20/2,8, na architektúru do interiéru tak asi 35ku, 20/2,8 je dobrý objektív neviem ako je na tom s distorciou, 24/2,8 používam je to dobrý objektív ale má súdkovité skreslenie-takže ho treba na architektúre korigovať v pc, asi najlepší objektív na archi, ktorý som skúšal ale bol to manuálny objektív bol flektogon 20/4-skoro absolútne nulová distorcia, bohužial nebol vyrábaný s antireflexnými vrstvami a mal som ho ku canonu cez redukciu, na nikon sa myslím dať nedá.
Ten flektogon mam doma aj s redukciou na nikon (optikcou)... nefoti to s tym az tak zle... ale vo vseobecnosti ten objektiv moc nemusim... Dam mu este jednu sancu na praktica tele a uvidime.

transporti686
2011-11-22 14:03:50+01
príspevok od: panpriatel
Ten flektogon mam doma aj s redukciou na nikon (optikcou)... nefoti to s tym az tak zle... ale vo vseobecnosti ten objektiv moc nemusim... Dam mu este jednu sancu na praktica tele a uvidime.
optická redukcia nie je bohviečo, lebo už môže zmeniť obraz z objektívu, lepšie ak sa dá použiť iba redukcia bez optického členu m42 na canon sa dá určite.........ak by si ten flektogon nechcel, tak sa ozvi ja by som ho možno kúpil na fotenie na film........

transporti686
2011-11-22 14:09:21+01
príspevok od: panpriatel
inak ten flektogon nie je žeby nebol lepší objektív dnes alebo vtedy, no v časoch filmu bol cenený na archi kvoli minimálnej distorcii, dnes už ak človek robí úpravu foto v pc sa dá distorcia korigovať, ale vtedy to moc nešlo, antireflexné vrstvy bohužial nemá, vyrábala sa potom aj verzia flektogon 20/2,8 multicoated, no tento objektív už mal vyššie skreslenie, na krajinu však bol výborný, ja blb som ho predal

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()