Fórum » Objektívy a filtre

pevne skla vs profi sklo

petersmd
2011-11-21 15:25:18+01
Ahojte, poprosil by som o radu ohladom kupy objektivu. Myslite si ze profesionalny objektiv Nikon 17-55 f/2,8 dokaze nahradit pevne skla ako 35 f/1,8, 50 f/1,4? Nejde mi o univerzalnost zoomu, ale o kvalitu vystupu. Popripade objektiv Nikon 24-70 f/2,8 sa vyrovna kvalitou pevnym sklam? Dakujem za zmysluplne odpovede. P.S. Mam Nikon D-7000 a v blizkej dobe neplanujem prechod na FF

wayne
2011-11-21 15:31:55+01
Ano.
Ano.

Ziadny zoom vsak nenahradi malu hlbku ostrosti, ktoru dosiahnes pevnym ohniskom s vysokou svetelnostou.

Marek Janicko
2011-11-21 15:53:50+01
Vyrovnat sa vyrovna pokial ide o clonu 2.8. No pevne objektivy sa kupuju kvoli clone 1.2-1.8. Ved nie nadarmo 24-70 a 70-200 su vlajkove lode Nikona i Canonu.

No z tvojej otazky mam pocit, ze ani nevies na co chces dany objektiv. Ak si odmyslim opticke vlastnosti tak pevne skla sa kupuju do prostredia kde si vies ovplyvnit vzdialenost od objektivu. A zase zoom objektiv kupujes do prostredia kde nevies co ta bude cakat a cas traveny s prehadzovanym objektivov alebo i zamenu tela by ti bralo cas. Napr. svadba je typicky priklad, kedy mas na jednom tele pevny objektiv a na druhom zoom.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-11-21 15:55:09+01
Vacsinou je to tak, ze aj profici dnes fotia zoomami. Najma tie od Nikonu su vyborne. Takze otazku profesionalnej kvality netreba riesit. Treba riesit to, co chces vidiet na fotke z hladiska bokehu a to za akych okolnosti chces pracovat.
K tym zoomom potom zacnes dokupovat pevne skla, pretoze ti daju dalsiu novu moznost, vyuzit opticke vlastnosti. Objektivy typu 35/1,5 a 50/1,8 si bezne kupuju aj amatery, ved su to objektivy lacnejsie ako najlacnejsie zoomy.
Ja som dlho vyrdzal so zoomami a az posledny rok sa zameriavam na najspickovejsie pevne skla.
Napokon aj tak len ty a nikto iny nezisti, ci zrovna tebe padne lepsie ten alebo onen objektiv. To ukaze tvoja vlastna prax.

bear
- moderator
2011-11-21 16:08:51+01
Co sa tyka ostrosti, su profi zoomy na tom velmi dobre, aj kontrast a farby uz zvladaju pomerne dobre.

Pevne skla maju krajsie rozostrene oblasti mimo hlbky ostrosti (aj pri rovnakej clone je bokeh na pevnom skle hladsi). Ak to nie je nejake stare pevne sklo bez antireflexnych vrstiev, maju pevne skla lepsiu odolnost na protisvetlo a lepsi kontrast.

valec86
2011-11-21 16:58:00+01
u Canonu sa 24-70 vyrovna tak plastovej 50 tke, to je reportazne sklo nie portretne. Zo zaciatku som si kupoval zoomove objektivy 24-70, 70-200 17-40, no teraz pomalicky prechadzam na pevne skla kde pomaly zistujem ze sa mi s nimi foti lepsie ako so zoommi.

petersmd
2011-11-21 22:00:49+01
Dakujem za rady, no aj tak nie som rozhodnuty ci dokupit k 50 f/1,4 ktorou fotim a som velmi spokojny este 35 f/1,8 do interierov, alebo to rovno nahradit Nikonom 17-55 f/2,8. 50mm mi je doma v miestnosti pridlha, preto poskulujem po niecom sirsom, resp. kratsom. Co vy na to?

conan7
2011-11-21 22:09:12+01
príspevok od: petersmd
Dakujem za rady, no aj tak nie som rozhodnuty ci dokupit k 50 f/1,4 ktorou fotim a som velmi spokojny este 35 f/1,8 do interierov, alebo to rovno nahradit Nikonom 17-55 f/2,8. 50mm mi je doma v miestnosti pridlha, preto poskulujem po niecom sirsom, resp. kratsom. Co vy na to?
nesmelo si dovolím tvrdiť, že bude aj 35mm dosť dlhé. skús radšej 24/1.4

Crazy41
2011-11-21 22:28:22+01
Ahojte, poprosil by som o radu ohladom kupy objektivu. Myslite si ze profesionalny objektiv Nikon 17-55 f/2,8 dokaze nahradit pevne skla ako 35 f/1,8, 50 f/1,4? Nejde mi o univerzalnost zoomu, ale o kvalitu vystupu. Popripade objektiv Nikon 24-70 f/2,8 sa vyrovna kvalitou pevnym sklam? Dakujem za zmysluplne odpovede. P.S. Mam Nikon D-7000 a v blizkej dobe neplanujem prechod na FF
Vela objektivov ked priclonis na F/8 tak by som si dovolil tvrdit ze tam moc rozdielov nenajdes. Pevne objektivy ale poskytuju svetelost ktoru inde nenajdes. Takze podlamna vsetko zalezi co chces fotit,pri krajine ti spravi zoom lepsiu sluzbu ako pevne ohnisko,ale ak chces fotit kamaratov vecer pri pivku moze 1,3EV medzi 1.8 a 2.8 clonou odlisit rozmazanu fotku od ostrej. Ale aby som dopovedal na otazku, nie profi zoom nedokaze nahradit svetelne pevne skla vo svojej ucelnosti. Preto ma kopec profikov popri 70-200 2.8 aj 85 1.4 ...

planco
2011-11-21 22:28:25+01
Ja mam doma nikon D2Hs a F90x, mam zatial len jeden objektiv a to 50/1.8D.. zameriavam sa na reportaz a street, Teraz ked uvazujem nad objektivom mal som v uzsom vybere dva 24/2.8 a 16-35/4
nakoneic som si vybral 16-35, lebo po zvazeny vsetkych okolnosti a moznych situacii som prisiel an to ze najlepisa bude kombinacia F90X+50/1.8 a D2Hs+16-35/4 da mi to variabilitu, ktoru budem potrebovat tiez si skus prejst situacie, ktore nastanu pri tvojom foteni a podla toho si zvol objektiv
pokial nepotrebujes extra siroky koniec kludne si kup 24-70..

dodo_bb
2011-11-21 22:35:07+01
Fotografovanie je tvorivá činnosť, ktorá je výsostne individuálna (pokiaľ teda nefotíš ksichtíky na facebook ) Ako Ti môžeme poradiť, keď netušíme, čo fotíš, aké pohľady preferuješ? Pre začiatočníka je podľa môjho názoru najlepší zoom. Ten 17-55 mám, je to skvelé sklo. Keď s ním budeš rok dva fotiť, tak sa trošku vyprofiluješ, potom si pozri, na ktorých hodnotách ohniska sa najviac pohybuješ a také pevné sklo si kúp. Nedaj na rady tunajších konfekcionalistov typu - mám 50/1,8 a som spokojný... ). Fotka má byť Tvoj osobitý pohľad na skutočnosť, ako ju Ty vidíš. Voľbou ohniska to môžeš zlepšiť alebo zhoršiť.
Posledný rok fotografujem trošku architektúru a interiéry a pohybujem sa takmer výhradne v rozpätí ohnísk 10,5 - 24 mm. Neviem, či je to správne, ale mne sa to páči a mám z toho pár dobrých fotiek. To mi stačí

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-11-21 22:40:03+01
príspevok od: dodo_bb
Fotografovanie je tvorivá činnosť, ktorá je výsostne individuálna (pokiaľ teda nefotíš ksichtíky na facebook ) Ako Ti môžeme poradiť, keď netušíme, čo fotíš, aké pohľady preferuješ? Pre začiatočníka je podľa môjho názoru najlepší zoom. Ten 17-55 mám, je to skvelé sklo. Keď s ním budeš rok dva fotiť, tak sa trošku vyprofiluješ, potom si pozri, na ktorých hodnotách ohniska sa najviac pohybuješ a také pevné sklo si kúp. Nedaj na rady tunajších konfekcionalistov typu - mám 50/1,8 a som spokojný... ). Fotka má byť Tvoj osobitý pohľad na skutočnosť, ako ju Ty vidíš. Voľbou ohniska to môžeš zlepšiť alebo zhoršiť.
Posledný rok fotografujem trošku architektúru a interiéry a pohybujem sa takmer výhradne v rozpätí ohnísk 10,5 - 24 mm. Neviem, či je to správne, ale mne sa to páči a mám z toho pár dobrých fotiek. To mi stačí
najlepsia rada aku si tu dnes dostal. ty musis prist sam na to co ti vyhovuje a co potrebujes.

planco
2011-11-21 22:57:44+01
len aby sme sa nechapali zle, som pochopil ze tym ,,Nedaj na rady tunajších konfekcionalistov typu - mám 50/1,8 a som spokojný,, myslis mna.. ta cast prispevku bola opisanie mojej situacie rada bola az cast : tiez si skus prejst situacie, ktore nastanu pri tvojom foteni a podla toho si zvol objektiv

transporti686
2011-11-21 23:05:18+01
objektív ako už bolo napísané sa kupuje hlavne podľa toho, čo chceš ním fotiť a čo od toho očakávaš, žiadne vlastne univerzálne sklo neexistuje, aj keď si myslím, že s nejakou 24-70 pokryješ dosť situácii, ktoré môžu nastať, pokiaľ chceš ísť do pevných ohnisiek a chcel by si fotiť viacero žánrov, buď pripravený na to, že budeš potrebovať tak trochu viac tých pevných skiel, inou vecou je výmena objektívov, občas je to aj celkom nepríjemné, je dobré potom nosiť trebárs aj dve telá, lebo s jedným to je celkom pakáreň, takže si treba zvážiť hlavne, čo chceš fotiť.

dodo_bb
2011-11-21 23:32:54+01
príspevok od: planco
len aby sme sa nechapali zle, som pochopil ze tym ,,Nedaj na rady tunajších konfekcionalistov typu - mám 50/1,8 a som spokojný,, myslis mna.. ta cast prispevku bola opisanie mojej situacie rada bola az cast : tiez si skus prejst situacie, ktore nastanu pri tvojom foteni a podla toho si zvol objektiv
Kúpil si si 16-35 a poradil si mu na DX foťák 24-70 Nemyslím len Teba, ale najčastejšiu radu tunajších radcov. A pritom jediná výhoda 50 mm skla na DX čipe je cena. Je to vlastne krátky teleobjektív, ktorého využitie je veľmi úzke, okrem portrétu (na ktorý je aj tak krátky) a polopostavy sa tým nedá fotiť takmer nič . Ale je za 100 euro Neber si to osobne, Teba som tým určite nemyslel Mimochodom 24/2,8 je skvelé sklo, ktoré v poslednom čase používam veľmi často (ale na FF). A pritom moja 50/1,4 zapadá prachom, nemal som ju nasadenú asi pol roka či viac

planco
2011-11-21 23:45:26+01
Kúpil si si 16-35 a poradil si mu na DX foťák 24-70 Nemyslím len Teba, ale najčastejšiu radu tunajších radcov. A pritom jediná výhoda 50 mm skla na DX čipe je cena. Je to vlastne krátky teleobjektív, ktorého využitie je veľmi úzke, okrem portrétu (na ktorý je aj tak krátky) a polopostavy sa tým nedá fotiť takmer nič . Ale je za 100 euro Neber si to osobne, Teba som tým určite nemyslel Mimochodom 24/2,8 je skvelé sklo, ktoré v poslednom čase používam veľmi často (ale na FF). A pritom moja 50/1,4 zapadá prachom, nemal som ju nasadenú asi pol roka či viac
este som si ho nekupil ale moj vyber padol na neho prave koli tomu ze planujem pri najblizsej zmene fotaku ist do FF tela.. on sice napisal ze neplanuje v blizkej dobe prechod na FF ale 24-70 je dobre sklo aj na APS-Cku a pokial vazne nepotrebuje ultra siroke ohniska ako ty je podla mna ten objektiv z hladiska investicie do 5-7rokov lepsi ako DXkova 17-55 co je ale tiez kus dobreho skla, aby sa nepovedalo este mam par otazok na tu 24/2.8 ale to v SS

pxls.jpg
2011-11-22 12:56:54+01
príspevok od: planco
este som si ho nekupil ale moj vyber padol na neho prave koli tomu ze planujem pri najblizsej zmene fotaku ist do FF tela.. on sice napisal ze neplanuje v blizkej dobe prechod na FF ale 24-70 je dobre sklo aj na APS-Cku a pokial vazne nepotrebuje ultra siroke ohniska ako ty je podla mna ten objektiv z hladiska investicie do 5-7rokov lepsi ako DXkova 17-55 co je ale tiez kus dobreho skla, aby sa nepovedalo este mam par otazok na tu 24/2.8 ale to v SS
nerozumiem vseobecnej inklinacii k zakladnym fullframe zoomom pouzivanych na aps-c telach. jedine teda ak si o mesiac kupis FF telo.

ziskas tym akysi neuniverzalny hybrid 50mm+ ktory sa oplati len ked mas FF. pride mi to prakticke ako navigacia s mapou slovenska ked sa nachadzam v irkutsku. funguje ale...

btw 17mm na aps-c podla mna nie je ultrasiroke ohnisko

planco
2011-11-22 18:26:28+01
príspevok od: pxls.jpg
nerozumiem vseobecnej inklinacii k zakladnym fullframe zoomom pouzivanych na aps-c telach. jedine teda ak si o mesiac kupis FF telo.

ziskas tym akysi neuniverzalny hybrid 50mm+ ktory sa oplati len ked mas FF. pride mi to prakticke ako navigacia s mapou slovenska ked sa nachadzam v irkutsku. funguje ale...

btw 17mm na aps-c podla mna nie je ultrasiroke ohnisko
akych 50mm+?? 24 je na DX 36tka.. tie ultra siroke ohniska som myslel dodovych 10.5-24
podla mna pokial surne nepotrebuje nieco pod 35mm tak je lepsie ist podla mna do tej 24-70 bude to mat dlhsie aspon ten dlhy koniec bude mat 105mm co je pekne na portret.. ale ja mu nebudem drzat zbran pri hlave a nutit ho kupit volba je na nom

petersmd
2011-11-22 18:33:58+01
ďakujem za rady, idem do Nikonu 17-55 f/2,8. Dufam, ze budem spokojny.

Daniel.U
2011-11-22 18:34:22+01
nechcel by som reportaz fotit pevnym sklom lebo efekt nieje hodny toho komfortu a prakticnosti, o ktoru clovek pride. Tam nieje co spekulovat aj ked niekto aj svadobny obrad nafoti 50kou. Ale na take vianocne trhy si zoberem 50ku, budem nenapadny, dosiahnem kratsie casy a aj celkovo krajsi obraz. Na facebooku to vsak poznat nebude.

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()