Citam, studujem, ucim sa, skusam. Zatial mam doma klasicke kruhove filtre - polarizak a ND8. V poslednych dnoch som sa zacala viac zaujimat aj o Cokin systemy, plus minus viem, co by som chcela a na co by som to vyuzila, ale mam dilemu pri volbe velkostnej rady. Mam Lumix FZ45, priemer objektivu 52mm. Podla tabulky na mafra.sk sa pre kompakty odporuca Ackova rada, do 62mm priemeru. Cize by mi mala postacovat. Myslim vsak aj do buducnosti a mozno pride den, kedy sa predsa len rozhodnem, ze nebudem leniva a pohodlna a pojdem do zrkadla. Tam uz by som ale pravdepodobne potrebovala Pckovu radu. Ak ano, a teraz si kupim prislusenstvo Ackovej rady, budem neskor kupovat vsetko znova. Alebo - kupim rovno Pckovu radu. Co myslite?
ked sa ti točí predný člen, kde je závit, tak sa ti bude točiť aj ten krúžok kam sa nasúva ten držiak, čiže sa ti bude točiť, musiš zaostriť a potom držiak v krúžku natočíš-po zaostrení.
Tak ako som slubila, podavam spravy. Filtre mam uz tyzden a fotim s nimi vsade kde sa da, aj doma (esteze som mala narodeniny a Janicko mi kupil biele ruze - skvele sa na nich dalo pozorovat, ako menia ci nemenia filtre farbu). Co sa tyka vinetacie - nevinetuju viac ako moj fotak bez filtrov. Na akomkolvek ohnisku. Prasiatka robia, celkom intenzivne , ale s tym som pocitala. Nie je to take zle a klonovacie tlacitko funguje. Kto to tu pisal, ze sivy prechodak meni farbu? Nemeni.
Takze tolko prve dojmy , uvidime ako to pojde dalej.
Tak ako som slubila, podavam spravy. Filtre mam uz tyzden a fotim s nimi vsade kde sa da, aj doma (esteze som mala narodeniny a Janicko mi kupil biele ruze - skvele sa na nich dalo pozorovat, ako menia ci nemenia filtre farbu). Co sa tyka vinetacie - nevinetuju viac ako moj fotak bez filtrov. Na akomkolvek ohnisku. Prasiatka robia, celkom intenzivne , ale s tym som pocitala. Nie je to take zle a klonovacie tlacitko funguje. Kto to tu pisal, ze sivy prechodak meni farbu? Nemeni.
Hitech prechoďáky aj ND sú celkom neutrálne, ale len tie s malou hustotou. Tmavé ťahajú do fialova. (ND 1.2 / 2.1 / 3.0)
Hitech prechoďáky aj ND sú celkom neutrálne, ale len tie s malou hustotou. Tmavé ťahajú do fialova. (ND 1.2 / 2.1 / 3.0)
áno color-cast sa môže prejaviť, hlavne pri silnejších 1.2 a viac, záleží aj od digitálnej zrkadlovky, pri veľmi silných NDčkach 1000x majú s posunom farieb problém aj lee filter, akurát, že ich nádych väčšinou do modra sa koriguje lepšie ako do fialova
kofoluska ak mozem poradit z vlastnej skusenosti mal som Ackovu radu kup si radu P nielen ze ak v buducnosti prejdes na zrkadlo tak sa ti vecsi priemer zide ak budes kupavat skla vecsich priemerov teda usetris zopar euracov aby si nemusela kupovat filtre nanovo A mne ackova rada robila dost velku vinetaciu
kofoluska ak mozem poradit z vlastnej skusenosti mal som Ackovu radu kup si radu P nielen ze ak v buducnosti prejdes na zrkadlo tak sa ti vecsi priemer zide ak budes kupavat skla vecsich priemerov teda usetris zopar euracov aby si nemusela kupovat filtre nanovo A mne ackova rada robila dost velku vinetaciu
Diky za radu. O peniaze mi nejde, ak niekedy kupim zrkadlo, dokupim k nemu nove filtre. (Ostatne to budem musiet spravit s polarizakom a ND filtrom, kedze tie mam klasicke kruhove na 52mm objektiv.) Aj sama vidim, ze Karol mal pravdu a spravila som dobre, ze som sla do Ackovej rady - kvoli prechodakom. Uz na Ackovej rade na ten mensi objektiv sa s prechodakmi musim pohrat, aby som ich naplno vyuzila, takze pri Pckovej rade by som zrejme vcelku hojne nadavala. A s vinetaciou problem nemam, resp. nevinetuju viac ako objektiv bez filtrov.
Cokin system A alebo P?
Mam Lumix FZ45, priemer objektivu 52mm. Podla tabulky na mafra.sk sa pre kompakty odporuca Ackova rada, do 62mm priemeru. Cize by mi mala postacovat. Myslim vsak aj do buducnosti a mozno pride den, kedy sa predsa len rozhodnem, ze nebudem leniva a pohodlna a pojdem do zrkadla. Tam uz by som ale pravdepodobne potrebovala Pckovu radu. Ak ano, a teraz si kupim prislusenstvo Ackovej rady, budem neskor kupovat vsetko znova.
Alebo - kupim rovno Pckovu radu.
Co myslite?
Co sa tyka vinetacie - nevinetuju viac ako moj fotak bez filtrov. Na akomkolvek ohnisku.
Prasiatka robia, celkom intenzivne
Kto to tu pisal, ze sivy prechodak meni farbu? Nemeni.
Takze tolko prve dojmy
Co sa tyka vinetacie - nevinetuju viac ako moj fotak bez filtrov. Na akomkolvek ohnisku.
Takze tolko prve dojmy
Takze tolko prve dojmy
A s vinetaciou problem nemam, resp. nevinetuju viac ako objektiv bez filtrov.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa