co sa da kupit na Nikon pre fotenie wildlife za cca 600eur, premyslam nad Nikon - 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR , alebo mate skusenosti s alternativou? chcem sa zbavit 55-200, zostane mi setovy 18-55 dakujem za vase nazory
co sa da kupit na Nikon pre fotenie wildlife za cca 600eur, premyslam nad Nikon - 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR , alebo mate skusenosti s alternativou? chcem sa zbavit 55-200, zostane mi setovy 18-55 dakujem za vase nazory
Podľa všetkého čo som doteraz o wildlife čítal je 70-300 žalostne málo a to aj s corpom na D5100. Potrebuješ aspoň 400mm, no s týmto rozpočtom to bude problém. Radšej si trocha našetri a potom kúp niečo dlhšie a svetelnejšie.
Podľa všetkého čo som doteraz o wildlife čítal je 70-300 žalostne málo a to aj s corpom na D5100. Potrebuješ aspoň 400mm, no s týmto rozpočtom to bude problém. Radšej si trocha našetri a potom kúp niečo dlhšie a svetelnejšie.
tak sa pripojím do debaty...... na wildlife nieje 300 mm málo, ja fotografujem wildlife stabilizovaným zoomom 70-300 od Tamronu, má to výhodu..lebo keď začneš fotografovať na max. ohnisku 300mm tak ti bude vlastne všetko príliš ďaleko, a tak sa budeš chcieť dostať stále bližšie a bližšie (budeš si vymýšľať množstvo maskovacích pomôcok , atď. ).....a keď sa časom budeš rozhodovať pre lepšie sklo tak už nebudeš musieť pozerať na ohniská typu 500,600 mm a iné..možno aj 400 ti bude veľa..záleží ako sa k tomu postavíš. Toľko z mojej strany..rozohodni sa ako uznáš za vhodné.. už len poprajem veľa šťastia v rozhodovaní
70-300 VR s nikonom d 5100 je dobrá voľba len neviem či akurát na WL ja som kupoval za cca 400 ,je rýchly ,ostrý a s pekným bokehom ,ale nie na úplnom konci ,tam už mäkne aj pri priclonení ,možno by to chcelo niečo svetelnejšie ,ale za tie peniaze to asi nebude .....
tak sa pripojím do debaty...... na wildlife nieje 300 mm málo, ja fotografujem wildlife stabilizovaným zoomom 70-300 od Tamronu, má to výhodu..lebo keď začneš fotografovať na max. ohnisku 300mm tak ti bude vlastne všetko príliš ďaleko, a tak sa budeš chcieť dostať stále bližšie a bližšie (budeš si vymýšľať množstvo maskovacích pomôcok , atď. ).....a keď sa časom budeš rozhodovať pre lepšie sklo tak už nebudeš musieť pozerať na ohniská typu 500,600 mm a iné..možno aj 400 ti bude veľa..záleží ako sa k tomu postavíš. Toľko z mojej strany..rozohodni sa ako uznáš za vhodné.. už len poprajem veľa šťastia v rozhodovaní
Máš pravdu, radšej stabilizovanú 300 ako 500 bez stabilizátora - bez statívu pri podmienkach v lese je asi použitelná iba ako dalekohlad. Ja mám 70-300 VR Nikon a na 300 bez stabilizácie neni udržatelná, lebo tú scénu nenasvietiš. A choď do lesa zo statívom...
Ja si neviem predstaviť fotiť wildlife bez statívu...keď chceš dlhšie čakať, v ruke foťák neudržíš, a keď ho položíš vedľa seba, niekedy rozhoduje aj sekunda o dobrej fotke, teda kam máš foťák namierený. A okrem toho, často mám tep aspoň 200 keď sa niečo okolo mňa deje, takže je to problém udržať z ruky aj krátke časy. Ďalšia vec je, pokiaľ zver nezastaví na dlhšiu dobu aby si ju mohol cvaknúť, garantujem ti že na tú seknundu, dve, čo zastane, na ňu z ruky nenamieriš. To by si musel veeeeľa trénovať...
Pre wildlife napr. v Afrike je dobry Nikkor 200-400 f/4 VR alebo dajme tomu 400mm f/2.8 VR, pripadne daco podobne od Sigmy napr. 120-400 f/4.5-5.6 HSM alebo Bigma 50-500 HSM S niecim pod 400mm si neviem predstavit wildlife fotit.. na DX je pre WL aj dobra alternativa napr. Nikkor 70-200/2.8 VRII + ten novy 2x TC od Nikonu. Samozrejme nezabudni blesk a k nemu plus ten extender
Samozrejme, keď chceš fotiť wildlife tak musíš rátať aj s investíciou do statívu a pokiaľ si ochotný trošku zvýšiť rozpočet určite by si našiel nejaké bazárové sklo, pokiaľ viem tak na paladix.cz majú teraz za slušné ceny Nikony 300/4 , ale aj tak si stále stojím za svojím : radšej lacnejšie sklo a naučiť sa urobiť dobrú fotografiu s ním a keď sa to vydarí (samozrejme nie raz) tak je tam možnosť zamyslieť sa nad kúpou nového objektívu.
čitanie a vzdelavanie treba. ale premňa sú podstatne skúsenosti. v lese sa musíš vedietť aj pohibovať sledovať smer vertra a veľa iného. poznám človeka ktorý fotil dokonca 18-200 ok nikonu.
Pre wildlife napr. v Afrike je dobry Nikkor 200-400 f/4 VR alebo dajme tomu 400mm f/2.8 VR, pripadne daco podobne od Sigmy napr. 120-400 f/4.5-5.6 HSM alebo Bigma 50-500 HSM S niecim pod 400mm si neviem predstavit wildlife fotit.. na DX je pre WL aj dobra alternativa napr. Nikkor 70-200/2.8 VRII + ten novy 2x TC od Nikonu. Samozrejme nezabudni blesk a k nemu plus ten extender
To mas vsetky tie skla odskusane ci len citas najdrahsie polozky z eshopu? A je uplne skvele niekomu ponuknut variantu za 8000e ked ma limit 600e. Neobchodujes ty s vladou SR? Lebo vnimanie rozpoctu mas podobne.
Takže čekol som na internete ponuku, jediná možnosť pre teba (ak teda chceš dlhšie ohnisko ako 300mm) kúpiť bazarové sklo a aj to budeš musieť trochu prekročiť rozpočet ( tu sú dva linky na bigmy od sigmy : http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=174655 http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=183557 samozrejme nechcem robiť nikomu reklamu, len poukazujem na možnosti kúpi..) Takže to napíšem ešte raz...stále (je jedno či si kúpiš objektív s ohniskom 300,400,500...), stále sa budeš musieť maskovať ak chceš dosiahnuť skvelé fotografie , jednoducho maskovanie je základ pri tomto fotografickom žánri , kedže najlepšie fotky zvierat vznikajú keď o vás tá zver nevie a k tomu dopomáha to maskovanie.......zbytočne sa tu budem nejako rozpisovať keď je o tom kopec článkov na internete a dokonca aj tu na ephoto napísal Martin Farkaš, link: www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotografovanie-prirody/pomocky-na-maskovanie-sa-v-prirode/ to je z mojej strany asi všetko...
objektiv pre wildlife na Nikon D5100
http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=174655
http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=183557
samozrejme nechcem robiť nikomu reklamu, len poukazujem na možnosti kúpi..)
Takže to napíšem ešte raz...stále (je jedno či si kúpiš objektív s ohniskom 300,400,500...), stále sa budeš musieť maskovať ak chceš dosiahnuť skvelé fotografie , jednoducho maskovanie je základ pri tomto fotografickom žánri , kedže najlepšie fotky zvierat vznikajú keď o vás tá zver nevie a k tomu dopomáha to maskovanie.......zbytočne sa tu budem nejako rozpisovať keď je o tom kopec článkov na internete a dokonca aj tu na ephoto napísal Martin Farkaš, link:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotografovanie-prirody/pomocky-na-maskovanie-sa-v-prirode/
to je z mojej strany asi všetko...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa