Fórum » Objektívy a filtre

Ktory UV filter na Canon ef-s 17-55

skakajka
2012-01-27 07:25:23+01
Kto by mi poradil, ktory filter si mam nan nasadit? Mam Hoya HMC, ale radsej by som ho vymenila za: Super HMC, Super HMC Pro 1 alebo Pro 1 Digital. Ci staci mi ten obycajny HMC? Tie posledne 2 su slim - tenké. Je to pre tento objektiv dolezite? A este jedna otazka. Mozem na ten slim potom nasadit sucasne polarizak, krytku objektivu? Lebo nechcem uz UV filter z neho davat dole vobec.

LastHit
2012-01-27 07:47:00+01
príspevok od: skakajka
Kto by mi poradil, ktory filter si mam nan nasadit? Mam Hoya HMC, ale radsej by som ho vymenila za: Super HMC, Super HMC Pro 1 alebo Pro 1 Digital. Ci staci mi ten obycajny HMC? Tie posledne 2 su slim - tenké. Je to pre tento objektiv dolezite? A este jedna otazka. Mozem na ten slim potom nasadit sucasne polarizak, krytku objektivu? Lebo nechcem uz UV filter z neho davat dole vobec.
To je vazne nutne riesit problem s rozdielom 20e pri takomto objektive? Staci si precitat popis pri kazdom filtre a mas odpovedane. PS: Zober HD a mas po starostiach.

skakajka
2012-01-27 07:53:28+01
Ale ja teraz uvazujem o slim a to myslim HD nie je.

LastHit
2012-01-27 07:57:05+01
Ale ja teraz uvazujem o slim a to myslim HD nie je.

skakajka
2012-01-27 08:09:27+01
pozeram, ze vlastne je

Marek Janicko
2012-01-27 08:10:35+01
UVcko je len dalsi kus skla pred objektivom, ktore zhorsuje opticke vlastnosti.
Ja na 1500 eurovom objektive mam nasadene lacne HMC UV od Hoya pokial fotim akcie, kde nemusim zmykat z techniky maximum. No pokial fotim seriozne veci okamzite ho davam dole.

Pochybujem, ze ty rozoznas kvalitativny rozdiel HMC a nenajboze HD. Za beznych testovacich podmienok som nevedel rozoznat laickym pohladom ci bolo pri foteni nasadene UV alebo nie.

Neries a radsej planovane peniaze utrat na vlak do nejakej pekne lokality kde nafotis zaujimave fotky.
Inac spominane Hoya UV HMC filter som dostal gratis. Inac by som ho nikdy nekupil a bol k takej kvalite skepticky.

tomis.ales
2012-01-27 08:49:11+01
Najlepsie UV je ziadne UV. Iba to zhorsuje kvalitu obrazu (nepatrne). Ak nevnimas ztratu kontrastu alebo prasiatka v protisvetle, tak neries blbosti. Inac su tu clanky a desiatky zalozenych vlakien na tuto otazku. Rozdiely medzi tebou uvedenymi UV je minimalny. Nasad UV iba ked ti hrozi poskodenie objektivu.

salves
2012-01-27 08:52:19+01
príspevok od: tomis.ales
Najlepsie UV je ziadne UV. Iba to zhorsuje kvalitu obrazu (nepatrne). Ak nevnimas ztratu kontrastu alebo prasiatka v protisvetle, tak neries blbosti. Inac su tu clanky a desiatky zalozenych vlakien na tuto otazku. Rozdiely medzi tebou uvedenymi UV je minimalny. Nasad UV iba ked ti hrozi poskodenie objektivu.
presne je to najlepšie ak sa bojíš že môžeš poškodiť objektív, ak ideš fotiť daj ho dole, je to len ochranné sklo...

skakajka
2012-01-27 08:59:26+01
aj napriek vasim nazorom ho tam chcem mat, len chcem vediet, ze ktory

Marek Janicko
2012-01-27 09:08:02+01
Tak potom Pro1Digital.

tomis.ales
2012-01-27 09:17:19+01
aj napriek vasim nazorom ho tam chcem mat, len chcem vediet, ze ktory
Najlepsi je HD (vraj aj sklo je nejake pevnejsie), ale ako som napisal, je to viac menej jedno. Vidim maly rozdiel medzi napr. Hoya HD a Kenko Pro 1D (ekvivalent Hoya Pro 1D). HD odraza este o cosi menej svetla. Mam este aj UV bez vrstiev a ten rozdiel oproti Kenko a HD je obrovsky. Ked ti ale do objektivu nesvieti priame svetlo, je rozdiel 0. HMC co mas uz vrstvy ma, takze velky rozdiel necakaj. Ak si netestovala objektiv v protisvetle s a bez UV, mozno si ho ani nevsimnes. Navyse, ak mas protisvetlo, aj HD ti zhnusi obraz. Prida ti dalsie prasiatka, takze v tje to krok spat, co sa tyka kvality obrazu. Toto ta rozhodne neposunie dalej.
Niekde mozno este mam testovacie zabery, ak nezabudnem, mozem to sem supnut.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 09:36:51+01
ja som začal (a aj skončil) pri Super HMC mal som aj Pro 1 Digital a horšie sa čistil, najlepšie su HD tei sa aj lepšie čistia..

Marek Janicko
2012-01-27 09:47:09+01
príspevok od: Jozef Peniak
ja som začal (a aj skončil) pri Super HMC mal som aj Pro 1 Digital a horšie sa čistil, najlepšie su HD tei sa aj lepšie čistia..
Co sa tyka cistenia Hoya vidalo novu verziu filtrov z dovodu toho, ze sa im vycitalo prave cistenie oproti inym znackam. Pro1 som cistil jak saleny a po kupe novej verzie sice HD (no o tri roky neskor, ako Pro1) to bola krasa.
Niesom si isty ci to pri vsetkych filtrov zlepsili no HD na 100%.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 09:52:08+01
príspevok od: Marek Janicko
Co sa tyka cistenia Hoya vidalo novu verziu filtrov z dovodu toho, ze sa im vycitalo prave cistenie oproti inym znackam. Pro1 som cistil jak saleny a po kupe novej verzie sice HD (no o tri roky neskor, ako Pro1) to bola krasa.
Niesom si isty ci to pri vsetkych filtrov zlepsili no HD na 100%.
vraj hej ale super hmc su super takže drahšie HD neriešim, možno ked budem mať finance a lepšiu optiku typu 70-200 alebo 24/1,4

skakajka
2012-01-27 10:12:54+01
teraz citam, ze na pro 1 digital sa da v pohode nasadit dalsi filter alebo krytka

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 11:50:35+01
teraz citam, ze na pro 1 digital sa da v pohode nasadit dalsi filter alebo krytka
vsak to sa da na hocičo čo ni eje slim verzia na tom to blbo drží..

skakajka
2012-01-27 11:54:14+01
preto to pisem, lebo pro 1 digital je 3mm cize slim

stafa
2012-01-27 11:58:18+01
vsak to sa da na hocičo čo ni eje slim verzia na tom to blbo drží..
Ja mam Kenko Pro-1 D UV permanentne na Tamrone aj Nikkore a krytky na nich drzia bez problemov, az mi je to divne...

skakajka
2012-01-27 12:25:49+01
asi vezmem ten HD, chcem to mat nasadene stale, nech je to kvalitne

valec86
2012-01-27 13:52:27+01
zatial mam skusenost len s hoya HD a HMC uz sa mi sem tam stalo ze mi niekto cigaretou pospinil filter, alebo odkosil kamienok na rallye, cize radsej skrabanec na filtri ako roztrieskany objektiv

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()