Fórum » Objektívy a filtre

lensbaby máte skúsenosti?

ericek174
2012-02-22 20:28:31+01
Zdravím, chcel som sa spýtať či tu nieje niekto kto by mal skúsenosti s objektívmi lensbaby, resp. ako fotia, ako sa snimi fotí, a také to veci.

inkubbus
2012-02-22 20:38:09+01
je to taka sranda. skusal som s tym fotit. chce to prax co sa tyka zaostrovania, hlavne pri akcnom foteni (street, dokument). super opticku kvalitu od toho necakaj, je to plastova optika. kvalitnejsi vystup dava double glass. ale ako zabavku to mozem odporucit

viktorpp
2012-02-22 21:03:11+01
mal som to asi 10 minut, stlacanim tej obruby smerom k telu sa zaostruje a vychylovanim do stran sa posuva smer zaostrenia.. je narocne na drzanie kedze musis pouzit obidve ruky..je to skor na stativ, a neviem si predstavit fotit s tym objekty v pohybe..mne sa s tym pracovalo zle..osobne neodporucam

ericek174
2012-02-22 21:21:36+01
takže sa to skôr oplatí najskôr vyskúšať až potom robiť závery. ďakujem

dalay-lamma
2012-02-22 21:54:55+01
príspevok od: viktorpp
mal som to asi 10 minut, stlacanim tej obruby smerom k telu sa zaostruje a vychylovanim do stran sa posuva smer zaostrenia.. je narocne na drzanie kedze musis pouzit obidve ruky..je to skor na stativ, a neviem si predstavit fotit s tym objekty v pohybe..mne sa s tym pracovalo zle..osobne neodporucam
S verziou Composer (http://www.lensbaby.com/lenses-composer.php) sa pracuje trochu lepsie, ma zaostrovaci kruzok a gulovy klb namiesto tej "harmoniky". Akurat stoji skoro dvojnasobok zakladneho lensbaby Muse.

viktorpp
2012-02-22 21:57:14+01
príspevok od: dalay-lamma
S verziou Composer (http://www.lensbaby.com/lenses-composer.php) sa pracuje trochu lepsie, ma zaostrovaci kruzok a gulovy klb namiesto tej "harmoniky". Akurat stoji skoro dvojnasobok zakladneho lensbaby Muse.
hmm tak to je mozne ja som mal moznost vyskusat len tu "harmoniku" a ta ma teda vobec neoslovila..toto moze byt fakt lepsie..

dodo_bb
2012-02-22 23:01:19+01
Na serióznejšie fotenie je asi skôr ten "komposter", mám ho a k nemu aj nejaké optiky a skúšam čosi... Ak nevieš, čo s tým fotiť, tak asi vyhodíš peniaze, je to dosť špecifické, podobne ako rybie oko. Ale dá sa s tým fotiť, zo statívu ozaj dobre a z ruky tiež (ostrím pomocou live view), len je dosť veľký odpad. Ten model z vysavačovej hadice je skôr na také "mazanice", ostrú fotku s tým asi neurobíš. Pár mojich pokusov s kompostérom a double glass...

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2012-02-22 23:12:23+01
príspevok od: ericek174
Zdravím, chcel som sa spýtať či tu nieje niekto kto by mal skúsenosti s objektívmi lensbaby, resp. ako fotia, ako sa snimi fotí, a také to veci.
Ja mám verziu Composer, na kreatívnejšie fotenie je to super hračička, mám ho stále v brašni, bez elektriky, bez AF, stabilizácie..,zaaretuješ požadovanú polohu a šantíš..:.))
Proste ak chceš kreatívnejšie poňať motív, fakt doporučujem

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2012-02-22 23:14:00+01
príspevok od: dodo_bb
Na serióznejšie fotenie je asi skôr ten "komposter", mám ho a k nemu aj nejaké optiky a skúšam čosi... Ak nevieš, čo s tým fotiť, tak asi vyhodíš peniaze, je to dosť špecifické, podobne ako rybie oko. Ale dá sa s tým fotiť, zo statívu ozaj dobre a z ruky tiež (ostrím pomocou live view), len je dosť veľký odpad. Ten model z vysavačovej hadice je skôr na také "mazanice", ostrú fotku s tým asi neurobíš. Pár mojich pokusov s kompostérom a double glass...
Fajn fotky Dodo

calimero
2012-02-22 23:18:16+01
No nemôžem si pomôcť, ale nie je to jednoduchšie spraviť v PC?
Aspoň na mňa tie efekty pôsobia dosť lacno, že PS by to zvládol podľa mňa lepšie.

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2012-02-22 23:23:24+01
príspevok od: calimero
Aspoň na mňa tie efekty pôsobia dosť lacno, že PS by to zvládol podľa mňa lepšie.
No neviem ale je to vec postoja, pre niekoho v PC to nemá takú cenu ako cez sklo..druhá vec je, že je to podľa mňa väčšinou aj poznať,že je to len soft, optika je optika.. aspoň ja mám taký názor teda.

calimero
2012-02-22 23:36:01+01
príspevok od: Peter Svoboda
No neviem ale je to vec postoja, pre niekoho v PC to nemá takú cenu ako cez sklo..druhá vec je, že je to podľa mňa väčšinou aj poznať,že je to len soft, optika je optika.. aspoň ja mám taký názor teda.
Pre niekoho možno, ale farebné filtre tiež poväčšinou simulujeme v PC a nikomu nechýba kúsok skla pred aparátom. Sú efekty, ktoré ti PC nenahradí, napr. polarizák, ale toto zvládne v PC aj začiatočník.

dodo_bb
2012-02-23 00:29:49+01
príspevok od: Peter Svoboda
asi tak nejak, ako hovoríš. Napriek digitálnemu foťáku sa stále ešte považujem za fotografa a nie za počítačového grafika Okrem toho na takýto lacný efekt mi stačí hračka za 300 € a na softenie by som potreboval PS za 750 €, pár kníh za 150 € a tak niekoľko mesiacov na naučenie sa v ňom robiť. To ja budem radšej fotiť

calimero
2012-02-23 00:48:25+01
asi tak nejak, ako hovoríš. Napriek digitálnemu foťáku sa stále ešte považujem za fotografa a nie za počítačového grafika Okrem toho na takýto lacný efekt mi stačí hračka za 300 € a na softenie by som potreboval PS za 750 €, pár kníh za 150 € a tak niekoľko mesiacov na naučenie sa v ňom robiť. To ja budem radšej fotiť
Napriek tomu, že som odchovaný na analógu a s úpravami v PC to nepreháňam, kvôli takémuto efektu by som objektív za 150€ nekupoval, teda ak sa to objektívom dá nazvať. Tento efekt spraví aj free Adobe Photoshop Elements, ktorý som dostal zadarmo s fotoaparátom. Netreba rovno PS za 750 €.
Inak mi je sympatický tvoj analógový prístup, otázka je, kde je hranica medzi počítačovou grafikou a fotografiou. Pre mňa je dôležitý výsledok a z výtvarného hľadiska je mi jedno, ako sa dosiahol.

dodo_bb
2012-02-23 08:38:26+01
Napriek tomu, že som odchovaný na analógu a s úpravami v PC to nepreháňam, kvôli takémuto efektu by som objektív za 150€ nekupoval, teda ak sa to objektívom dá nazvať. Tento efekt spraví aj free Adobe Photoshop Elements, ktorý som dostal zadarmo s fotoaparátom. Netreba rovno PS za 750 €.
Inak mi je sympatický tvoj analógový prístup, otázka je, kde je hranica medzi počítačovou grafikou a fotografiou. Pre mňa je dôležitý výsledok a z výtvarného hľadiska je mi jedno, ako sa dosiahol.
Je mi tiež úplne jedno, ako si svoje výsledky dosiahol Ja sa snažím viac pracovať so svetlom ako s pixlami. Možno je to tým, že ma softenie nebaví. A na okraj treba povedať, že lensbaby v priamom nastavení robí len rozmazanú vinetáciu, ktorú v programe urobíš hravo, ale v naklonenom stave je to v skutočnosti tilt objektív - nakláňa rovinu ostrosti oproti rovine snímača, efekt, ktorý v programe len tak ľahko nespravíš.

vlcimak
2012-02-23 08:46:43+01
Za priblizne rovnaku cenu sa predavaju redukcne kruzky tilt&shift, bohuzial, na slovenskom trhu som ich zatial nevidel.

inkubbus
2012-02-23 08:47:09+01
ide o ten pocit, ze ti to tak vyliezlo priamo z fotaku a ze si nemusel santit s kadejakymi posuvnikmi doma pri pocitaci.

vlcimak
2012-02-23 08:55:33+01
Skus si dat do google araxfoto, alebo napriklad rovno:
http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-35/
http://araxfoto.com/gallery/
http://www.flickr.com/photos/araxfoto/6398541987/
a podobne

dodo_bb
2012-02-23 13:58:00+01
príspevok od: vlcimak
Za priblizne rovnaku cenu sa predavaju redukcne kruzky tilt&shift, bohuzial, na slovenskom trhu som ich zatial nevidel.
Vzhľadom na to, že redukčné menia vzdialenosť objektívu od čipu, určite menia aj rozsah zaostrenia - nefungujú teda v celom rozsahu ostrenia. Keď už, tak NIKON vyrába skvelé Tilty - šifty, len na to už treba naozaj dobrý dôvod na kúpu.

bear
- moderator
2012-02-23 14:06:03+01
Vzhľadom na to, že redukčné menia vzdialenosť objektívu od čipu, určite menia aj rozsah zaostrenia - nefungujú teda v celom rozsahu ostrenia. Keď už, tak NIKON vyrába skvelé Tilty - šifty, len na to už treba naozaj dobrý dôvod na kúpu.
Tie redukcie s tilt, alebo shift efektom su zvycajne pre Psix objektivy, ktore maju vacsiu vzdialenost objektivu od filmu/senzora, takze rozsah zaostrenia nie je problem. Problem je, ze na Psix nie su dostatocne kratke ohniska na architekturu, ale na portret a produktovu fotografiu je to zaujimava alternativa.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()