Fórum » Objektívy a filtre

Crop factor a objektív

Raky
2012-02-23 20:15:47+01
Ahojte,

Chcel by som sa opýtať či sa objektívy robia aj na špecifický senzor. Alebo je označenie ohniskovej vzdialenosti na objektíve vždy pre fullframe. Pýtam sa pretože mám telo Canon 350D ktoré má crop factor 1,6 a potreboval by som dosiahnuť ohniskovú vzdialenosť 8-10mm.

Dík za komentáre.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-02-23 20:19:43+01
príspevok od: Raky
Ahojte,

Chcel by som sa opýtať či sa objektívy robia aj na špecifický senzor. Alebo je označenie ohniskovej vzdialenosti na objektíve vždy pre fullframe. Pýtam sa pretože mám telo Canon 350D ktoré má crop factor 1,6 a potreboval by som dosiahnuť ohniskovú vzdialenosť 8-10mm.

Dík za komentáre.
Precitaj si serial o Objektivoch vo fotoskole, je tam toho omoho viac, ako sa da popisat vo fore. Zrejme hladas rybie oko. Tak hladaj tie urcene specialne pre APS-C. Samyang 8mm a pod.

viking81
2012-02-23 20:27:40+01
vsetky objektivy sa udavaju s ohniskouvou vzdialenostou pre FF aby v tom nebol gulas ! realny zorny uhol si zistis vynasobenim prislusneho corp faktoru....a ako ti Karol pise...8-10mm su rybie oka...najlacnejsie riesenie samyang...kukni stranku mini-max.sk napr.

Blackman
2012-02-23 21:15:15+01
Pre istotu si este pozri co za snimky lezu z 8mm fisheye objektivu, ci to naozaj je to co hladas. Kedze fisheye objektivy maju vyrazne sudkovite skreslenie. napr tu: http://www.flickr.com/search/?q=samyang+8mm&f=hp

lowenature
2012-02-23 21:29:46+01
Canon na A-PSC , čiže crop 1,6 objektív značení ako Canon EF-S "nepoužiteľný" na FF.

lowenature
2012-02-23 21:30:43+01
8-10mm po prepočte či už s prepočtom?

lowenature
2012-02-23 21:34:25+01
Tokina ma v ponuke na A-PSC rybie oko 10-17 mm na kratsom konci rybie oko na širšom širokáč.

Raky
2012-02-23 21:51:19+01
príspevok od: Blackman
Pre istotu si este pozri co za snimky lezu z 8mm fisheye objektivu, ci to naozaj je to co hladas. Kedze fisheye objektivy maju vyrazne sudkovite skreslenie. napr tu: http://www.flickr.com/search/?q=samyang+8mm&f=hp
Chcem robiť sférické panoramatické fotky. V tomto prípade skreslenie nehrá rolu však? čím menšia ohnisková vzdialenosť tým lepšie?

keko
2012-02-23 22:22:48+01
príspevok od: Raky
Chcem robiť sférické panoramatické fotky. V tomto prípade skreslenie nehrá rolu však? čím menšia ohnisková vzdialenosť tým lepšie?
Nie celkom je toto jasne mne. Chces robit sfericke, alebo panoramaticke foto? Lebo To prve som uz raz videl, presnejsie sfericku projekciu, a to druhe je skor dlhy pas fotografie. Mozem ti povedat, ze ani u jedneho nie je skreslenie pripustne. Skus opisat, co vlastne chces dosiahnut a potom sa uvidi, aku konstrukciu potrebujes ...

Martin P
2012-02-23 22:50:09+01
príspevok od: keko
Nie celkom je toto jasne mne. Chces robit sfericke, alebo panoramaticke foto? Lebo To prve som uz raz videl, presnejsie sfericku projekciu, a to druhe je skor dlhy pas fotografie. Mozem ti povedat, ze ani u jedneho nie je skreslenie pripustne. Skus opisat, co vlastne chces dosiahnut a potom sa uvidi, aku konstrukciu potrebujes ...
360° sfericka panoramaticka fotografia existuje foti sa naidealnejsie rybim okom ja to fotim 15 mm canonom a skreslenie je tam prave ziaduce aby sme mohli odfotit co najmenej fotiek okolo osi horizontalnej a plus jeden vrchny a jeden spodny zaber
v programe napr PTGui Pro to ma aj svoju ikonu ak by to nahodou sam nerozoznal
po spojeni v tomto alebo inom specializovanom softe sa nahra ako video subor QT quick time a potom dalej implementuje do webovych aplikacii na dalsie publikovaniena webe.

Kaiman81
2012-02-23 23:02:20+01
Prepocitava sa to vzdy a u kazdeho skla,na panorama je idealne so s co najmensim skreslenim,u sferickeho nevie,sle vychadza mi s toho to same ako u panorama,kedze pre spajanie foto,spravne a presne spajanie je skreslenie neziaduce,kedze pred spojenim soft sa snazi fotku najprv dorovna,teda sa tak aj oreze,teda idealne je sklo s co najmensim skreslenim...

keko
2012-02-23 23:10:44+01
príspevok od: Martin P
360° sfericka panoramaticka fotografia existuje foti sa naidealnejsie rybim okom ja to fotim 15 mm canonom a skreslenie je tam prave ziaduce aby sme mohli odfotit co najmenej fotiek okolo osi horizontalnej a plus jeden vrchny a jeden spodny zaber
v programe napr PTGui Pro to ma aj svoju ikonu ak by to nahodou sam nerozoznal
po spojeni v tomto alebo inom specializovanom softe sa nahra ako video subor QT quick time a potom dalej implementuje do webovych aplikacii na dalsie publikovaniena webe.
Aha, cize nejde o fotografiu, ale QT

Martin P
2012-02-24 06:45:43+01
príspevok od: keko
Aha, cize nejde o fotografiu, ale QT
ano je to tzv virtualna 360 stupnova prehliadka na web

netmouse
2012-02-24 07:37:30+01
ja by som doporucil nejaky "pevny" sirokac nie fisheye ... viac obrazkou lepsie rozlisenie + lachsie spajanie ... + stativ na panoramu ...na rotaciu v nodalnom bode

keko
2012-02-24 09:25:01+01
ano je to tzv virtualna 360 stupnova prehliadka na web
Snazil som sa naznacit, ze nejde o fotografiu v tom uzsom slova zmysle ... Takze ja tu asi teda nic

Martin P
2012-02-24 09:57:07+01
príspevok od: netmouse
ja by som doporucil nejaky "pevny" sirokac nie fisheye ... viac obrazkou lepsie rozlisenie + lachsie spajanie ... + stativ na panoramu ...na rotaciu v nodalnom bode
prave na 360 stupnove sfericke panoramy je rybie oko ziaduce lahsie sa potom spracovava v softe
tu rozlisenie nehra ulohu do takej miery ako na tlac na papier
ide predsa o prezentaciu na web teda na monitor
su servery kde su virtualne prezentacie - prehliadky vo vysokom rozliseni a s vela detailami ziaduce ale to su specialne na to urcene a zaplatene diskove priestory napriklad vatikan ma takuto stranku, prahu nejaky american takto fotil na niekolko stoviek zaberov a vela gigabajtov
ale su to skor vynimky
na net staci mensie rozlisenie a mensie subory
taketo panoramy robim na canon 5Dmk2 s 15/2,8 fisheye a v PTGui Pro a je to to prave orechove par zaberov 4 alebo 6 okolo osi - nodalneho bodu jeden horny jeden dolny spojenie retus a je to
dostatocne presahy na zaberoch zarucuju spravne zositie v softe
stativ v tomto pripade nieje az tak dolezity ako panoramaticka hlava - lavica kde sa nastavi fotoaparat na uz spominany nodalny bod objektivu
treba si to prakticky vyskusat inak je to len v rovine teoretizovania a mylnych zaverov a pletenia hlav zaciatocnikom

netmouse
2012-02-24 10:17:17+01
prave na 360 stupnove sfericke panoramy je rybie oko ziaduce lahsie sa potom spracovava v softe
tu rozlisenie nehra ulohu do takej miery ako na tlac na papier
ide predsa o prezentaciu na web teda na monitor
su servery kde su virtualne prezentacie - prehliadky vo vysokom rozliseni a s vela detailami ziaduce ale to su specialne na to urcene a zaplatene diskove priestory napriklad vatikan ma takuto stranku, prahu nejaky american takto fotil na niekolko stoviek zaberov a vela gigabajtov
ale su to skor vynimky
na net staci mensie rozlisenie a mensie subory
taketo panoramy robim na canon 5Dmk2 s 15/2,8 fisheye a v PTGui Pro a je to to prave orechove par zaberov 4 alebo 6 okolo osi - nodalneho bodu jeden horny jeden dolny spojenie retus a je to
dostatocne presahy na zaberoch zarucuju spravne zositie v softe
stativ v tomto pripade nieje az tak dolezity ako panoramaticka hlava - lavica kde sa nastavi fotoaparat na uz spominany nodalny bod objektivu
treba si to prakticky vyskusat inak je to len v rovine teoretizovania a mylnych zaverov a pletenia hlav zaciatocnikom
presne to som myslel ... sativ na panoramu ... stativ s panoramatickou hlavou ... ties som nechcel povedat aby zobral 35mm x1,6 kedze (ma Canon) popripade nieco vacsie a urobil 1500 zaberov a skladal ... ale keby bral nieco medzi tak aj pri 16x1,6 tych zaberov nemusi byt 1000 ale 2xradovo menej a ked budu chciet lepsiu kvalitu, napr. na prezentacne DVD tak to nemusi robit na dvakrat ... PTGui zvladne takych par foto spracovat

Martin P
2012-02-24 10:31:22+01
príspevok od: netmouse
presne to som myslel ... sativ na panoramu ... stativ s panoramatickou hlavou ... ties som nechcel povedat aby zobral 35mm x1,6 kedze (ma Canon) popripade nieco vacsie a urobil 1500 zaberov a skladal ... ale keby bral nieco medzi tak aj pri 16x1,6 tych zaberov nemusi byt 1000 ale 2xradovo menej a ked budu chciet lepsiu kvalitu, napr. na prezentacne DVD tak to nemusi robit na dvakrat ... PTGui zvladne takych par foto spracovat
suhlas len by to chcelo aby aj pytatel bol zapojeny do debaty lebo my sa tu vydebatovavame a ten co mu je to urcene ani o tom mozno nevie
ale mozno si to precitaju ini a poucia sa z toho

netmouse
2012-02-24 11:27:50+01
suhlas len by to chcelo aby aj pytatel bol zapojeny do debaty lebo my sa tu vydebatovavame a ten co mu je to urcene ani o tom mozno nevie
ale mozno si to precitaju ini a poucia sa z toho
ale ked zalozim vlakno tak si ho aj kontrolujem

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()