Zdravím, zadovážil som si pevnú 400 od canonu... otázka znie: má použitie UV filtra, hlavne ako ochrany predného členu nejaký vplyv na kresbu, ostrost resp. expozíciu, ktorý bude reálne viditeľný na snímkoch?... hladal som rozne info a názory sa rozchádzajú... má niekto prktické skúsenposti? dokázal by lacný UV filter (povedzme nejaká hama) mať viditešný vplyv na výslednú foto? používate na drahých sklách UV alebo nie(myslím že toto je zbytočná otázka). na 100 makráči som UV nepoužíval a ani nepoužívam ... ale 400 je cca 3x drahsia preto tie obavy... ďakujem za odpoveď
Ideálna je kombinácia Porsche Cayenne s Matadorkami , žial videl som na vlastné oči.
No a? Ved to nieje ziaden sportiak, na to mozes dat hocico. Hlavne nech to drzi stopu za dazda a mas vystarane. A za dalsie nove auta maju tolko systemov, ze mam pocit, ze keby si obul i kvadre na auto, tak ani nevies, ze su tam.
ale aby som aj nieco k veci UV filtre nepouzivam. To ze sa to vola UV mi nejak nesedi, pretoze som nikdy nevidel a nepocul, co robi UV ziarenie na fotkach a toboz uz nie na svojich fotkach .
A ako ochranny filter, budis, pri lietajucich skalkach, ako tu boli spominane automobilove a ine preteky, to ano, s tym suhlasim. Vtedy mam ale pre zvyraznenie farieb, co sa mi na sportovych fotografiach paci, nasadeny polarizak (Hoya HD) takze UV by mi bol ako ochrana predneho skla zbytocny.
Ti co mate permanentne nasadeny UV filter neurazte sa, mierim skor ale na tych, co ho tam maju, a pod nim taky s prepacenim mrdnik ze to straca uz akukolvek funckiu.
Takze zhrniem to: - ak filter, tak ziadny kompromis (tyka sa kvalitnejsich objektivov) - ak ochrana - tak bezne postaci slnecna clona (pouzivam to tak) pri hrozbe hororovych scenarov ala odlietajuce skalky povedzme ten UV filter, ale to uz radsej polarizak.
Ideálna je kombinácia Porsche Cayenne s Matadorkami , žial videl som na vlastné oči.
Na Matadorkach sa bezne jazdi, kupujem si ich lebo su dobre (a su aj zo slovenska) a nehanbim sa za to. Mas nejake super sport pro na svojej skodovke fabii?
Rely nefotim, ale dostanes sa 400-kou az k letiacim kamenom? Ma s tym niekto skusenosti? Stihas vobec otacat objektiv za uhanujucim autom (myslim z 20 metovej vzdialenosti, teda na dolet kamenov)? Lebo chranit 2000-ku objektiv pred mesacnym prachom iba preto, ze nou pozorujes mesiac je trosku paranoicke. Spravna poznamka bola, ze ziadne zneostrenie som nepozoroval, ale netestoval som. Tak su taki, co testovali a neodporucaju. Samotny Schneider vyraba svoje filtre rovnako precizne, ako objektivy a za jednoduche sklicko sa plati 200 EUR a viac. Ale to viem len z pocutia, lebo sam filtre skoro nikdy nepouzivam. Keby si vyrobca objektivov osvojil myslienku uzitocnosti filtra pred objektivom, asi by ho tam namontoval sam a pokusil sa na tom zbohatnut. Preco by inak ponechavali tento druh zarobku konkurencii? Filter znamena niekolko (minimalne dva) prechody medzi prostrediami s odlisnou otickou hustotou. Aj ked su plochy filtra uplne dokonale rovinne a rovnobezne, vzdy dochadza rozlozeniu svetla a opatovne zlozenie uz nie je dokonale. Navysuje sa chromaticka chyba. Ba vlaste skoro vsetky chyby sa znasobuju. Niekedy az tak velmi, ze robia z inak dokonaleho objektivu objektiv o kategoriu horsi. Ano, cim drahsi filter, tym menej toho zleho. Ale otazka, ci filter za 350 EUR netreba chranit este niecim inym? Zo skusenosti viem, ze objektivy (a zoomy obzvlast (a tie z plastu uz ani nehovorim)) sa skor znehodnotia mechanicky ako opticky. Sklo je koniec-koncov jeden z najtvrdsich materialov. A dokonca ani male skrabance nemusia tak vyrazne vadit ako napr vrstva prachu, fungus a ine nedostatky, pred ktorymi ale UV filter nechrani. UV? Ano, ale naozaj ak chrani pred letiacim kamenim (a blatom predovsekym). Iny filter? Ano, ked ma zmysel, nikdy nie ako trvala sucast objektivu.
prosim ta,viem,ze je to mimo tvojej povodnej otazky,ale som zufala..netusim ako,ale neda sa mi odsrubovat uv filter z objektivu,ja neviem ci sa tam zapiekol alebo co,no nechcem tahat na silu..ale neide mi toooo..ja som na nervy,nejaky trik?ani manzel s nim nepohol,ja nerozumiem com sa to tak pritiahlo.
prosim ta,viem,ze je to mimo tvojej povodnej otazky,ale som zufala..netusim ako,ale neda sa mi odsrubovat uv filter z objektivu,ja neviem ci sa tam zapiekol alebo co,no nechcem tahat na silu..ale neide mi toooo..ja som na nervy,nejaky trik?ani manzel s nim nepohol,ja nerozumiem com sa to tak pritiahlo.
mozno ti pomoze taketo nieco, mozno aj jemne naniest do zavitu WD40 na vatovej tycinke... http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default.asp?fc=22&po=2&cop=3160293 alebo http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p2123389-cz-big-uvolnovac-filtru-flexibilni-420593#pop
UV filter - praktické skúsenosti
A ako ochranny filter, budis, pri lietajucich skalkach, ako tu boli spominane automobilove a ine preteky, to ano, s tym suhlasim. Vtedy mam ale pre zvyraznenie farieb, co sa mi na sportovych fotografiach paci, nasadeny polarizak (Hoya HD) takze UV by mi bol ako ochrana predneho skla zbytocny.
Ti co mate permanentne nasadeny UV filter neurazte sa, mierim skor ale na tych, co ho tam maju, a pod nim taky s prepacenim mrdnik
Takze zhrniem to:
- ak filter, tak ziadny kompromis (tyka sa kvalitnejsich objektivov)
- ak ochrana - tak bezne postaci slnecna clona (pouzivam to tak) pri hrozbe hororovych scenarov ala odlietajuce skalky povedzme ten UV filter, ale to uz radsej polarizak.
Spravna poznamka bola, ze ziadne zneostrenie som nepozoroval, ale netestoval som. Tak su taki, co testovali a neodporucaju. Samotny Schneider vyraba svoje filtre rovnako precizne, ako objektivy a za jednoduche sklicko sa plati 200 EUR a viac. Ale to viem len z pocutia, lebo sam filtre skoro nikdy nepouzivam.
Keby si vyrobca objektivov osvojil myslienku uzitocnosti filtra pred objektivom, asi by ho tam namontoval sam a pokusil sa na tom zbohatnut. Preco by inak ponechavali tento druh zarobku konkurencii?
Filter znamena niekolko (minimalne dva) prechody medzi prostrediami s odlisnou otickou hustotou. Aj ked su plochy filtra uplne dokonale rovinne a rovnobezne, vzdy dochadza rozlozeniu svetla a opatovne zlozenie uz nie je dokonale. Navysuje sa chromaticka chyba. Ba vlaste skoro vsetky chyby sa znasobuju. Niekedy az tak velmi, ze robia z inak dokonaleho objektivu objektiv o kategoriu horsi. Ano, cim drahsi filter, tym menej toho zleho. Ale otazka, ci filter za 350 EUR netreba chranit este niecim inym?
Zo skusenosti viem, ze objektivy (a zoomy obzvlast (a tie z plastu uz ani nehovorim)) sa skor znehodnotia mechanicky ako opticky. Sklo je koniec-koncov jeden z najtvrdsich materialov. A dokonca ani male skrabance nemusia tak vyrazne vadit ako napr vrstva prachu, fungus a ine nedostatky, pred ktorymi ale UV filter nechrani.
UV? Ano, ale naozaj ak chrani pred letiacim kamenim (a blatom predovsekym). Iny filter? Ano, ked ma zmysel, nikdy nie ako trvala sucast objektivu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa