mna peniaze netrapia v tomto lebo asi nie je dostatocne draha ked sa takto odleskuje stava sa mi ze mi nepozorny ludia suchnu s hocicim po objektive preto to potrebujem ak na nom nemam prave krytku
mna peniaze netrapia v tomto lebo asi nie je dostatocne draha ked sa takto odleskuje stava sa mi ze mi nepozorny ludia suchnu s hocicim po objektive preto to potrebujem ak na nom nemam prave krytku
pokým nejde o peniaze, alebo Ťa peniaze netrápia, nestrácaj čas nakupovaním filtra, ochranu od nepozorných ľudí zabezpeč slnečnou clonou. (Ak by náhodou nepomohla, a objektív Ti pri hromadnej bitke aj tak zničia, budeš mať zámienku - sama pred sebou- na nákup nového )
pokým nejde o peniaze, alebo Ťa peniaze netrápia, nestrácaj čas nakupovaním filtra, ochranu od nepozorných ľudí zabezpeč slnečnou clonou. (Ak by náhodou nepomohla, a objektív Ti pri hromadnej bitke aj tak zničia, budeš mať zámienku - sama pred sebou- na nákup nového )
Ja som tiež zbadal na fotkách odlesky pri použití filtra Hama (67mm) na objektíve 18-105vr. najmä za slnečného počasia bolo vidieť odlesky, ktoré tam po zložení filtra neboli. Nahradil som hamu filtrom Hoya HMC a je pokoj. Skutočne teda Hama nie je dobrá voľba pri UV filtroch a ja osobne sa jej určite do budúcna vyhnem. Už pri zbežnom pohľade na oba filtre (Hama vs. Hoya) je Hama len také priehľadné sklíčko a moja Hoya má viditeľné antireflexné vrstvy (zelenkavý nádych). Tiež je rozdiel viditeľný pri pohľade okom cez jednotlivé filtre.
Na Olympuse (sklá zuiko) sa mi taktiež neosvedčila Hama na objektíve 14-42. Na 42-150 to ale bolo OK. Pri Olympuse sa mi jeden filter značky Hama dokonca rozpadol - pri výmene sa mi rozpadla v rukách obruč Ešte dodám, že pri tom skle zuiko 14-42 bolo menej odleskov ako pri nikkore 18-105 - tam už je to pomerne dosť viditeľné vo viacerých situáciach...
odlesky od filtra?
mam otazku: ten odlesk ktorý vidíte na fotografií je čím sposobený? moze to byt nekvalitným UV filtrom? (hama)
mam otazku: ten odlesk ktorý vidíte na fotografií je čím sposobený? moze to byt nekvalitným UV filtrom? (hama)
stava sa mi ze mi nepozorny ludia suchnu s hocicim po objektive preto to potrebujem ak na nom nemam prave krytku
stava sa mi ze mi nepozorny ludia suchnu s hocicim po objektive preto to potrebujem ak na nom nemam prave krytku
najmä za slnečného počasia bolo vidieť odlesky, ktoré tam po zložení filtra neboli. Nahradil som hamu filtrom Hoya HMC a je pokoj.
Skutočne teda Hama nie je dobrá voľba pri UV filtroch a ja osobne sa jej určite do budúcna vyhnem.
Už pri zbežnom pohľade na oba filtre (Hama vs. Hoya) je Hama len také priehľadné sklíčko a moja Hoya má viditeľné antireflexné vrstvy (zelenkavý nádych). Tiež je rozdiel viditeľný pri pohľade okom cez jednotlivé filtre.
Vo fotoškole je tu k tomu aj dobrý článok, v podstate sa plne stotožňujem s článkom:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/konstrukcia-a-kvalita-kruhovych-filtrov/
Na Olympuse (sklá zuiko) sa mi taktiež neosvedčila Hama na objektíve 14-42. Na 42-150 to ale bolo OK.
Pri Olympuse sa mi jeden filter značky Hama dokonca rozpadol - pri výmene sa mi rozpadla v rukách obruč
Ešte dodám, že pri tom skle zuiko 14-42 bolo menej odleskov ako pri nikkore 18-105 - tam už je to pomerne dosť viditeľné vo viacerých situáciach...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa