Fórum » Objektívy a filtre

Ohnisková vzdialenosť 35mm vs. DX

A2C
2012-06-09 19:57:29+02
Pekný deň prajem, predtým než som založil tému tak som hľadal ale bohužiaľ neviem či som tak blbý že som to nepochopil, avšak mám otázku ohľadne ohniskovej vzdialenosti objektívov.
Je mi jasné že keď na DX tele použijem FX 100mm objektív tak dostanem 150mm avšak nie je mi jasné či na DX objektívoch sa udáva ohnisková vzdialenosť v porovnaní s FX objektívmi alebo je to reálna ohnisková vzdialenosť.
K tejto otázke som dospel po zhliadnutí všetkých mojich fotografií ktoré som urobil na 18-105 objektíve mojou D3100, nechal som si v priečinku s fotkami zobraziť ohniskovú vzdialenosť a keďže som fotil na Nikon prezentačke aj s FX objektívmi tak aj 35mm ohniskovú vzdialenosť, a tu mi vyskočilo do očí.
Pri ohnisku 18mm mi v kolónke 35mm ohnisko vyskočilo že som použil 27mm a rovnako pri všetkých fotografiách.
Pri FX objektívoch chápem že napísanú stupnicu musím násobiť 1,5 ale pri DX ma toto prekvapilo
Je to teda tak že na DX objektívoch je uvedená FX stupnica? Pričom reálna stupnica sa vypočítava rovnako ako pri použití FX objektívu na DX tele? Alebo ako pri použití DX objektívu na FX tele? Či ako tejto anomálii sa dá porozumieť.

A prečo ma to zaujíma, je že si chcem ísť kúpiť daľší objektív a tak som porovnával kde fotím najviac (bude to pevné sklo) a veľmi pokukujem po FX objektívoch.

Pardon ale pekne mi to zamotalo hlavu a neviem si to utriediť.

ďakujem za každú odpoveď

Trevor
2012-06-09 20:11:50+02
Mne zamotali hlavu tie vety Keď si chceš kúpiť FX objektív, čo je dobre, lebo ho môžeš použiť na DX aj FX telo...Tak po nasadení da DX telo musíš vynásobiť jeho ohniskovú vzdialenosť číslom 1.5 (Canon 1.6) Pokiaľ ho nasadíš na FX telo, nenásobíš nič...NÁSOBÍM KEĎ POUŽÍVAM DX TELO...Hádam som Ti pomohol troška

A2C
2012-06-09 20:15:20+02
Áno toto som pochopil ale popravde nie je mi jasné či si mám kupovať objektív podľa ohniskovej vzdialenosti ktorú mi to tu vyhadzuje podľa 35mm ohniskovej vzdialenosti alebo ohniskovej vzdialenosti ktorú som použil a zapísala sa do exifu

vlcimak
2012-06-09 20:17:33+02
Na objektivoch sa udava realna ohniskova vzdialenost. Po nasadeni na fotoaparat si ju sam musis prepocitat na ekvivalent pre kinofilm. Cize ak si kupis objektiv univerzalneho vyrobcu (Sigma, Tamron, Tokina,...), ohniskovu vzdialenost si preratas podla tela, na ake ho pouzijes (1,5x na Nikon, 1,6x na Canon, 2x na Olympus,...).

calven
2012-06-09 20:21:40+02
Ach môj bože...
Na objektívoch sa uvádza ohnisko pre Full Frame - vždy.

A2C
2012-06-09 20:31:00+02
Paráda! ďakujem
Čiže vždy sa na DX tele akýkoľvek objektív prepočítava, či to je DX alebo FX, DX sa od FX líši iba tým že má menší priemer, a tak sa nedá použiť pre FX bez croopu. Ale inak stupnica je rovnaká na oboch
ďakujem

Kaiman81
2012-06-09 20:59:49+02
Vystihol si to prvou vetou... toto tu bolo X krat preberané....

Crazy41
2012-06-09 21:05:18+02
ohnisko sa vzdy udava na kinofilm, cize na DX bude 35mm vkutocnosti 52,5mm(1,5 faktor lebo je snimac o polovicu mensi), na kinofilme alebo FX to bude realnych 35mm a na strednom formate bude 35mm predstavovat nieco ako 25mm (lebo je snimac vacsi) ale ohnisko sa vzdy udava kinofilmove a ten faktor si tam ti musis dopocitat sam

haplo602
2012-06-09 21:26:53+02
príspevok od: A2C
Paráda! ďakujem
Čiže vždy sa na DX tele akýkoľvek objektív prepočítava, či to je DX alebo FX, DX sa od FX líši iba tým že má menší priemer, a tak sa nedá použiť pre FX bez croopu. Ale inak stupnica je rovnaká na oboch
ďakujem
ohniskova vzdialenost sa vzdy udava fyzikalna (nema ziadnu vazbu na velkost snimaieho prvku). vsimni si to na kompaktoch, tam clovek nevie povedat co je clonove a co je ohniskova vzdialenost

DX vs FX objektiv sa lisia len tym, ake velke obrazove pole dokazu premietnut na snimaci prvok. inac su vsetky vlastnosti identicke.

milos
2012-06-09 22:25:25+02
Tož len toľko:

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

pxls.jpg
2012-06-10 00:06:02+02
príspevok od: Crazy41
ohnisko sa vzdy udava na kinofilm, cize na DX bude 35mm vkutocnosti 52,5mm(1,5 faktor lebo je snimac o polovicu mensi), na kinofilme alebo FX to bude realnych 35mm a na strednom formate bude 35mm predstavovat nieco ako 25mm (lebo je snimac vacsi) ale ohnisko sa vzdy udava kinofilmove a ten faktor si tam ti musis dopocitat sam
a co sa udava na stredoformate? tiez kinofilmove ohnisko?

ohniskova vzdialenost je presna vzdialenost, zavisla oddanej optickej sustavy (objektivu). tato vzdialenost sa nemeni podla toho kde je objektiv umiestneny. moze byt na DX moze byt na FX, dokonca aj na policke bude mat stale rovnako.

pxls.jpg
2012-06-10 00:08:09+02
príspevok od: calven
Ach môj bože...
Na objektívoch sa uvádza ohnisko pre Full Frame - vždy.
ach moj boze:
na objektivoch, sa uvadza ich REALNE ohnisko - vzdy.

Marcel Rebro
2012-06-10 00:15:33+02
.... neviem ci pomoze, ale ked som uz namaloval ...

Crazy41
2012-06-10 12:12:47+02
príspevok od: pxls.jpg
a co sa udava na stredoformate? tiez kinofilmove ohnisko?

ohniskova vzdialenost je presna vzdialenost, zavisla oddanej optickej sustavy (objektivu). tato vzdialenost sa nemeni podla toho kde je objektiv umiestneny. moze byt na DX moze byt na FX, dokonca aj na policke bude mat stale rovnako.
no sak ano to je pravda

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()