Hore

Kritické okienko - 3 x 3 tipy pre lepšiu fotografiu 2/2017

Na to, aby ste sa zo svojej alebo aj cudzej fotografie poučili, nepotrebujete jej dvojstranový rozbor!

Práve preto vám teraz prinášame 3x3 tipy pre lepšiu fotografiu - tri fotky, tri praktické tipy lektorov Akadémie Kreatívnej Fotografie, čo a ako zlepšiť. Prečítate za minútku a okamžite sa môžete pustiť do fotenia ešte lepších záberov :) Dnes Dominik Bugár, lektor tímu AKF.

Autor fotografie: adamac

Názov fotografie: mrázikovomaľovanie II

Na tejto fotografii oceňujem nájdenie motívu tam, kde by ho mnohí ani nezbadali. Vymedzenie detailu a jeho izolovanie z okolia je v tomto prípade kľúčom tvorivej činnosti. Farebná skladba je veľmi príjemná.

Čo by mohlo fotografiu ešte trochu vylepšiť je možno malá zmena kompozície. V ľavej časti je pomerne veľká plocha, ktorá neprináša až tak veľa zaujímavého, viac priestoru by svedčilo tomu, čo je vpravo, kde sa toho odohráva viac.

Pri podobných záberoch sa netreba báť ísť viac na detail. Zaujímavý tvar alebo štruktúra tak vynikne viac. Ani výraznejším úpravám sa nemusíme v tomto prípade vyhýbať. Samozrejme s citom, aby fotka ostala fotkou. Mierne zvýšenie zreteľnosti, kontrastu môže dodať istú patinu.

V každom prípade je to chvályhodný záber, ktorý svedčí o dobrom oku a tvorivom potenciáli autora.

Autor fotografie: Marek Vančo

Názov fotografie: Farby

Táto fotografia je zaujímavou kombináciou nájdeného výtvarného detailu s inscenovaným prvkom (predpokladáme, že tieň ruky je tam zámerne kvôli fotografii a nie je to náhoda). Je to veľmi vtipné a vizuálne pútavé oživenie aj vďaka využitiu zaujímavej deformácie tieňa na troch stranách priestorového objektu.

Čo sa týka kompozície, ja by som odporúčal mať vizuálne ťažisko o trochu vyššie, lebo takto zostáva pomerne veľa miesta hore a hlavný motív je dosť blízko stredu.

Niektoré drobné "chybičky" štruktúry sú pôvabné, ako napríklad kúsok červenej farby mimo svojej plochy vľavo. Aj náhodne rozosiate drobné výstupky tam pasujú. Niektoré iné malé nezrovnalosti by sa však mohli vyretušovať, ako napríklad kúsok špinky vľavo hore, alebo malá hnedá šmuha vpravo hore naľavo od zeleného trojuholníčka, prípadne výrazné čierne "bodky" v rámci ruky a pod. Záber by pôsobil čistejšie.

Keby sa odrezal (prípadne vynechal už pri komponovaní) úplne vpravo náznak toho začínajúceho tieňa alebo zakrivenia plochy, tak by záber mohol pôsobiť kompaktnejšie.

A ešte drobnosť: možno by som upustil od takého konkrétneho názvu fotografie a nechal by som to nejednoznačné, nech sa môže potenciál záberu naplno prejaviť.

Odhliadnuc od spomínaných drobností sa však jedná o veľmi zaujímavý a nápaditý záber.

Autor fotografie: dalidali

Názov fotografie: Mesto duchov

V podobe tejto fotografie máme výborný príklad, ako sa dá pracovať s realitou. Pevne verím, že je to záber bez počítačovej manipulácie obsahu, čiže čistá fotka reálneho sveta, ale napriek tomu so silným grafickým a surrealistickým pôsobením. Ukazuje reálny svet, ale tak, ako ho bežne nevidíme.

Cenné je, že sa tu autor neuspokojil len s nápadom odfotiť tieň cyklistu a otočiť ho dole hlavou, ale vložil aj ďalšie tematické prvky.

Je to veľmi podarená fotografia, ktorej niet veľmi čo vyčítať. Ak by ma však mučili a naliehali s otázkou, či fakt nič neexistuje, čo by tam mohlo byť lepšie, tak dobre... Nemôžem povedať, že nejako veľmi vadí, že je ten horný žltý bicykel zasiahnutý tieňom (asi nejakého stĺpa), ale pokiaľ by smeroval tak, že obidva obrazce bicykla zostanú celé, hodilo by sa to ku grafickému vyzneniu celku. Niektoré listy na zemi (resp. "na strope") tam môžeme nechať ako "poletujúce motýle", ktoré sú napokon celkom dobre rozmiestnené, niektoré iné smeti a fliačiky by sme mohli chcieť vyretušovať. Sú to však v zásade zanedbateľné drobnosti.

Ešte poznámka k tomu cyklistovi. Samozrejme na bežnej fotografii je nevhodné, aby sa kolesá "dotýkali" okraja. V prípade tejto tieňohry (pokiaľ tam nechceme originál cyklistu) je to v podstate nevyhnutnosť. Ale toto umiestnenie v tomto konkrétnom prípade nevadí najmä z dôvodu celkovej kompozície a silného grafického charakteru.

Fotografia je veľmi vydareným kreatívnym počinom, ktorý kombinuje dobrý nápad s výtvarným videním a s citom pre zachytenie správneho okamihu.

Ďakujem a prajem dobré svetlo.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mishik
2017-02-24 11:33:36
Konečne sa tu hodnotia fotky hodné hodnotenia.
 
Marek Vančo
2017-02-24 21:50:19
Ďakujem za kritiku fotografie. Fotografiu som urobil na krátku tému z Fotoklubu. Názov témy bola: Farby.
Fotografia vznikla na prechádzke okolo múra letnej plavárne s legálnymi graffitmi. Betón je vytvarovaný tak ako ho vidíte.
Námet som zbadal v čase, keď nebolo dobré svetlo. (múr bol v tieni). Vedel som že keď sa budem vracať, tak svetlo bude dopadať presne 90°, čo vytvorí štruktúru materiálu. A tak sa aj stalo. Keď som sa vracal, poprosil som svoju 7 ročnú dcéru, aby mi robí tiene rukami a tak som fotografoval a hľadal zaujímavú časť graffity.
Je pravda, že som záber veľmi neretušoval, ani ma to nenapadlo retušovať. Ale ano, teraz si tie chyby uvedomujem a vadia mi. Žiaľ, považoval som to len za také cvičenie a splnenie úlohy fotoklubu a tak som si to vôbec nevšimol.

Ešte raz ďakujem za kritiku a teším sa každému komentáru a zastaveniu k fotografii!
Prajem vám pekné svetlo!
 
Nomád
2017-02-25 16:41:40
príspevok od: mishik
Konečne sa tu hodnotia fotky hodné hodnotenia.
každá fotografie si zaslouží hodnocení, když už autor sebral odvahu a dal ji na posouzení, vždyť hodnotit nerovná se jenom chválit
 
adamac
2017-02-26 20:41:46
príspevok od: Nomád
každá fotografie si zaslouží hodnocení, když už autor sebral odvahu a dal ji na posouzení, vždyť hodnotit nerovná se jenom chválit
Petr,ja som nedal fotku na posúdenie,tak som veľmi prekvapený,že sa objavila v kritickom okienku..
Čo sa týka kompozície,tak vpravo sa už nedalo ísť,lebo tam bol rám..Nejak som príliš neuvažoval o presnej vyváženosti ľavej a pravej strany..Viac som dbal o rozloženie teplej a studenej tonality..Foto mohlo byť sýtejšie a,ako aj kontrastnejšie... Som rád,že aspoň niekoľkých zaujala..Takže ďakujem za posúdenie,aj keď som to nežiadal
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2017-03-02 00:05:42
príspevok od: adamac
Petr,ja som nedal fotku na posúdenie,tak som veľmi prekvapený,že sa objavila v kritickom okienku..
Čo sa týka kompozície,tak vpravo sa už nedalo ísť,lebo tam bol rám..Nejak som príliš neuvažoval o presnej vyváženosti ľavej a pravej strany..Viac som dbal o rozloženie teplej a studenej tonality..Foto mohlo byť sýtejšie a,ako aj kontrastnejšie... Som rád,že aspoň niekoľkých zaujala..Takže ďakujem za posúdenie,aj keď som to nežiadal
Fotka je zaradená v zozname "na kritiku", do tohto seriálu vyberáme odtiaľ.
Viď detail fotky - pridané 11.1.2017; na kritiku: 11.1.2017:
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/578306/mrazikovomalovanie-ii/?s=photos
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované