Hore

Kalibrácia a profilácia LCD monitora

V článku o počítačovom vybavení pre fotografov sme si vysvetlili dôležitosť kalibrácie. V tomto tutoriale si ukážeme ako sa kalibruje monitor pomocou sondy.

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/pocitacove-vybavenie/

X-Rite Eye One Display 2 je presný profesionálny kolorimeter pre kalibráciu všetkých LCD a CRT monitorov. Dodáva sa s kalibračno-profilačným softwarom i1 Match a hlavicou na meranie farebnej teploty osvetlenia monitorového pracoviska.

Dynamicný rozsah kolorimetra je 0,02 až 3000 cd/qm. Typická presnosť merania LCD monitorov je pre jasovú

zložku Y 2%, chromatické zložky x,y 0,004. Merací rozsah osvetlenia pracoviska je 4000 až 12000K, presnosť 250K. Pripojenie k PC cez USB. Software vytvára ICC2, ICC4, maticové profily. Podporované OS: Windows 2000, XP, XP 64-bit, Vista, Vista 64-bit, Mac OS X 10.3 a vyšší.

1. Príprava monitora na profiláciu

Po zapnutí necháme monitor pracovať najmenej 15 minút, aby sa časovo stabilizovali parametre podsvetľovacích trubíc.

Každý LCD monitor má OSD menu pre nastavenie parametrov. Niektoré monitory umožňujú niekoľko predvolených módov, napr. sRGB, video a pod. Vtedy nastavíme režim Custom. V menu zvolíme teplotu chromatičnosti bieleho bodu na 6500K a hodnotu Gama na 2.2. Treba vypnúť funkciu automatickej zmeny jasu od okolitého osvetlenia.

Kontrast nastavíme na maximálnu hodnotu, jas na vizuálne optimálnu hodnotu v závislosti od okolitého osvetlenia.

Pre úpravu fotografií sa doporučujú hodnoty 80 až 120 cd/m2. Presnú hodnotu zmeria kolorimeter a zobrazí sa vo výslednej tabuľke na konci profilácie.

2. Príprava operačného systému

Nasledovný postup platí pre OS Windows XP. Pre Windows Vista sú všetky kroky analogické, len je rozdielny design jednotlivých okien. Najprv je potrebné odstrániť prípadný predchádzajúci profil monitora. Klikneme na Start, Ovládací panely a potom ikonku Zobrazení.

V otvorenom okne Zobrazení vyberieme hornú záložku Nastavení a klikneme na dolné…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Alx
2008-05-06 11:54:22
ok, a kto mi tu sondu pozicia? :)
 
bear
2008-07-01 11:37:20
Kalibrovat ide aj v Linuxe. Urcite funguje sonda Spyder2express (najlacnejsia co som nasiel). Na kalibraciu som pouzil SW ArgyllCMS (http://www.argyllcms.com/). Vie vytvorit farebny profil a ten nahrat do X-serveru a potom su farby OK aj v aplikaciach, ktore nepodporuju color management. Ak to driver grafickej karty nepodportuje, stale je moznost vytvorit ICC profil a nahrat ho priamo do GIMP 2.4+, BibblePro ..., zial nie vsetky aplikacie to vedia pouzivat (napriklad gqview).
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-01 13:17:13
Kedze je tu nasa reklama, snad sa neprehresim, ked napisem, ze sondy nielen predavame ale v blizkom okoli BA ponukame aj kalibraciu u zakaznika.
 
2008-07-02 00:05:54
notebook sa asi neoplati kalibrovat ze? :)
 
bear
2008-07-02 06:34:00
Azaziel: na mojom notebooku to spravilo poriadny rozdiel, ked to kolegovia v kancelarii videli, tak si to hned nakalibrovali aj oni a kazdemu to viditelne pozmenilo farby (na fotkach k lepsiemu).
 
shoki
2008-09-26 22:12:52
dobry den. mam problem s nastavenim spravy farieb a chcem tymto poziadat o radu.

monitor (lcd nec 2690wuxi) je skalibrovany (sonda eye one display2) a profil icc korektne zavedeny (je nastaveny ako default v sprave farieb op sys, validacia profilu cez sw dodavany k sonde prebehla korektne) v op.sys (win vista 64bit).
fotografiu vytvorenu v priestore srgb upravujem v ps cs3 (nastaveny farebny priestor srgb). moj problem spociva v tom ze ps cs3 je jediny program ktory zobrazuje fotografie korektne ostatne programy ktore som skusal ukazuju bludy. tzn. fotografiu vytvorenu v priestore srgb upravujem v pracovnom priestore srgb v ps cs3 a vidim ju tak ako ju vidiet chcem. pri otvoreni v inom programe (skusal som irfanview, acdsee, firefox…a skusal som ich zobrazovat na viacerych pocitacoch ale vsade to bolo rovnake) sa zobrazi v nerealnych farbach. jedina moznost (na ktoru som prisiel) ako donutit aj ine prg nez len ps cs3 zobrazovat to co chcem je v ps cs3 previest fotografiu do profilu monitora (nestaci len priradit profil monitora ale treba don fotografiu previest) co mi pripadne ako hlupost.

teda ps cs3 zobrazuje fotografie korektne (nastaveny pracovny priestor srgb) aj ked su v srgb aj ked ich prevediem do profilu monitora (v oboch pripadoch vidim na monitore to iste)

ostatne programy zobrazuju fotografie v povodnom srgb nerealne a tie co su prevedene v ps cs3 do profilu monitora (nestaci len priradit profil moniotora musim ich previest do profilu monitora) zobrazuju spravne (ale znova pisem ze prevadzat fotografie z srgb do profile monitora mi pripada ako hlupost a urcite niekde nieco robim zle)

takze kde mam co (asi v ps cs3) nastavit aby to co vidim na monitore v ps cs3 bolo to iste co uvidim aj v inych aplikaciach? sry za asi trochu slaboduchu otazku ale pocitace nie su mojou silnou strankou.
 
Fotograf77
2008-09-26 23:35:50
nastav si photoshop na icc ktory mas defaultne v systeme a teda zaroven profil monitora. . . a ak chces dat fotky tlacit, teste pred ulozenim daj v photoshope previest na sRGB. . . . ak sa mylim, opravte ma :-)))
ale takto som to pochopil ja, celu tu kalibraciu :-) to co ty povazujes za hlupost, si myslim ze je praveze spravne. . . ak mas fotky vo farebnom priestore sRGB a prehliadas si ich cez iny profil, tak ti farby nemoze ukazat korektne :-)
 
Fotograf77
2008-09-26 23:37:38
A ak si chces vytlacit na vlastnej tlaciarni atramentovej, aj jej prirad ten skalibrovany profil :-), ale s tym, ze vo photoshope neprevadzaj na konci do Srgb :-)
 
shoki
2008-09-27 01:49:28
nerozumiem formulacii: ´nastav si photoshop na icc ktory mas defaultne v systeme a teda zaroven profil monitora´

´ale s tym, ze vo photoshope neprevadzaj na konci do Srgb´ -- ja prave nic nikam prevadzat nechcem - pracujem stale v srgb a chcem aby sa korektne zobrazoval nie len na mojom zariadeni ale aj na ostatnych pocitacoch

tlacovy vystup (ip6700d) je v poriadku len ako som pisal nizsie pripadne mi cudne a nespravne nastavovat ako pracovny priestor v ps icc profil monitora

ja som to skor pochopil tak -a opravte ma niekto ak sa mylim- ze cela kalibracia je o tom priblizit co najviac vernost zobrazovanych farieb na monitore prostrednictvom icc profilu nejakemu standartu teda v mojom konkretnom pripade srgb. takze by som hladal riesenie niekde inde nez v prevedeni fotografie do profilu monitora co by bol krok presne opacnym smerom (prevedenie standartu srgb na profil konkretneho zariadenia ktore standartom urcite nie je).
 
Fotograf77
2008-09-27 08:00:07
hmm.. no asi sa tu neoplati nic pisat!. . . zadal som prispevok dlhy ako biblia a ukazalo sa mi tu iba kratky koniec z neho!!!. . . no uz nemam momentalne cas to pisat znovu. . sorry :-(
 
Fotograf77
2008-09-27 08:02:01
Photoshop ma predvolene farebne profili s ktorym potom pracuje, takze fotku prevedie, alebo vyhodi vyzvu o prehodeni do nastaveneho farebneho priestoru. . . .. . co nie je ligicke na tom, ze ak upravujes fotku vo farebnom priestore rovnakom ako je defaultne v systeme nastaveny?
 
2008-09-27 08:14:17
príspevok od: Fotograf77
Photoshop ma predvolene farebne profili s ktorym potom pracuje, takze fotku prevedie, alebo vyhodi vyzvu o prehodeni do nastaveneho farebneho priestoru. . . .. . co nie je ligicke na tom, ze ak upravujes fotku vo farebnom priestore rovnakom ako je defaultne v systeme nastaveny?
Tak nechce sa mi to citat ale kalibracna sonda vytvory profil ktory sa podom natiahne do photoshopu ak nie tak to nejdem ani riesit.
 
shoki
2008-09-27 17:21:40
dakujem za snahu o pomoc ale obavam ze moj problem pravdepodobne spociva v tom ze ostatne prg ktore som pouzil okrem ps cs3 nepodporuju spravu farieb respektive ak sa aj nahodou o nieco take snazia tak ich predefinovane prevodne tabulky vykazuju oproti standartom take velke rozdiely ze su viditelne volnym okom (opravte ma ak sa mylim). len by som na zaver rad poznamenal par poznatkov ktore sa lisia od niektorych rad (bez urazky)

-pracovny priestor je (v mojom pripade) srgb tzn.ak bola fotografia zhotovena v srgb tak treba mat v ps nastaveny pracovny priestor srgb a nic do profilu monitora neprevadzat (ak nejaky prevod tak az na konci do profilu vystupneho zariadenia)
-icc profil monitora je len pre monitor = nevnucovat ho tlaciarni ani nenastavovat ako pracovny priestor v ps
http://forum.digineff.cz/read.php?112,2511570

btw. na tom odkaze http://forum.digineff.cz/list.php?112 som nasiel vela zaujimavych informacii a pomerne zrozumitelne vylozenych
 
mato.draho
2010-02-10 20:59:40
Vdaka za tento podrobny navod. Narazil som vsak na 2 problemy:
- v akom rezime mam mat monitor pocas hardverovej kalibracie - Custom? Dalsie moznosti su sRGB, AdobeRGB, Emulation a Calibration (Samsung XL20).
- co robit, ak sa ´Logo Calibration Loader´ po restarte neobjavi medzi polozkami ´Pri spusteni´ a nenachadza sa ani medzi programami, blokovanymi pri spusteni? (soft Eye-One Match 3 a WIN VISTA HP)

Vdaka.
 
TTL
2010-02-11 00:45:36
príspevok od: mato.draho
Vdaka za tento podrobny navod. Narazil som vsak na 2 problemy:
- v akom rezime mam mat monitor pocas hardverovej kalibracie - Custom? Dalsie moznosti su sRGB, AdobeRGB, Emulation a Calibration (Samsung XL20).
- co robit, ak sa ´Logo Calibration Loader´ po restarte neobjavi medzi polozkami ´Pri spusteni´ a nenachadza sa ani medzi programami, blokovanymi pri spusteni? (soft Eye-One Match 3 a WIN VISTA HP)

Vdaka.
XL20 je specificky monitor. Nepouzivaj soft od X-Rite, ale ten od Samsungu a na kazdy profil ho nakalibruj zvlast, resp. na kazdy profil ktory chces pouzivat.

Soft od Samsungu sice nerobi extra presnu kalibraciu, ale s tymto monitorom to nedokaze ani soft od X-Rite, takze je to fuk. Ale keby si silou-mocou chcel kalibrovat softom X-Rite Eye-One Match, tak pouzi prave ten posledny profil, Custom.

Viac ti mozem poskytnut po PM, lebo diskusia o XL20 ludi vzdy velmi pletie.
 
tomis.ales
2012-01-08 19:52:49
príspevok od: shoki
dobry den. mam problem s nastavenim spravy farieb a chcem tymto poziadat o radu.

monitor (lcd nec 2690wuxi) je skalibrovany (sonda eye one display2) a profil icc korektne zavedeny (je nastaveny ako default v sprave farieb op sys, validacia profilu cez sw dodavany k sonde prebehla korektne) v op.sys (win vista 64bit).
fotografiu vytvorenu v priestore srgb upravujem v ps cs3 (nastaveny farebny priestor srgb). moj problem spociva v tom ze ps cs3 je jediny program ktory zobrazuje fotografie korektne ostatne programy ktore som skusal ukazuju bludy. tzn. fotografiu vytvorenu v priestore srgb upravujem v pracovnom priestore srgb v ps cs3 a vidim ju tak ako ju vidiet chcem. pri otvoreni v inom programe (skusal som irfanview, acdsee, firefox…a skusal som ich zobrazovat na viacerych pocitacoch ale vsade to bolo rovnake) sa zobrazi v nerealnych farbach. jedina moznost (na ktoru som prisiel) ako donutit aj ine prg nez len ps cs3 zobrazovat to co chcem je v ps cs3 previest fotografiu do profilu monitora (nestaci len priradit profil monitora ale treba don fotografiu previest) co mi pripadne ako hlupost.

teda ps cs3 zobrazuje fotografie korektne (nastaveny pracovny priestor srgb) aj ked su v srgb aj ked ich prevediem do profilu monitora (v oboch pripadoch vidim na monitore to iste)

ostatne programy zobrazuju fotografie v povodnom srgb nerealne a tie co su prevedene v ps cs3 do profilu monitora (nestaci len priradit profil moniotora musim ich previest do profilu monitora) zobrazuju spravne (ale znova pisem ze prevadzat fotografie z srgb do profile monitora mi pripada ako hlupost a urcite niekde nieco robim zle)

takze kde mam co (asi v ps cs3) nastavit aby to co vidim na monitore v ps cs3 bolo to iste co uvidim aj v inych aplikaciach? sry za asi trochu slaboduchu otazku ale pocitace nie su mojou silnou strankou.
Mam uplne presne ten isty problem. Len mam monitor HP LP2475w (kto ho ma, vie aka silna cervena tam je a ze to po case fakt vadi). Na ukazku tu davam aj screen z monitora. Vlavo je zobrazenie v Zonery, kde je nastaveny aj profil monitora. Uprostred je maly nahlad vo Windowse a napravo je Opera browser. Je tam ta ista fotografia (ta je urobena v sRGB). Profil sa ale tyka iba obrazku v Zonery. Na ostane dve evidentne profil nezabera. Profil monitora mam vo windowse samozrejme nastaveny ako vychodzi profil pre monitor. Tiez som si myslel, ze nastavenim profilu sa mi VSETKO a VSADE bude zobrazovat pod tymto profilom. Bud som blby (co by znamenalo, ze sa mi to moze podarit ), alebo to ozaj nejde.
Tato fotografia vytlacena na kvalitnom papiery Epson omnoho, omnoho viac pripomina zobrazenie v Zonery (s profilom) ako na webe (bez profilu).
Je teda mozne nastavit PC tak, aby VSETKO a VZDY, co leze do monitora bolo v tomto profile? Alebo chcem vela??? Takto mi je to dobre akurat na nahlad tlace, cize prakticky na nic.
Dik za odpovede.
 
stamley
2012-09-14 17:50:45
Zdravím. Vie mi niekto poradiť či sa týmto zaoberá nejaká spoločnosť aj v KE alebo okolí. Vďaka.
 
pressDesign
2013-01-30 07:46:17
volakedy som robieval s touto sondou, no nebola to ziadna vyhra. datacolor mi pride ovela kvalitnejsi aj co sa tyka sondy, ale hlavne co sa tyka softwaru a moznosti nastaveni, resp. informacii...
 
pressDesign
2013-01-30 07:47:08
príspevok od:
notebook sa asi neoplati kalibrovat ze? :)
jasne, ze sa oplati prave na notebooku zbadas zmenu po kalibrovani ;0) spravidla cim horsia obrazovka, tym viditelnejsi vysledok
 
srni
2013-11-20 23:14:43
Dobry den, ja by som sa chcel spytat. Mam monitor DELL U2311H a kalibracnu sondu X-rite i1 Display 2. Nainstaloval som soft a aj som skusal uz kalibrovat monitor. Na tomto monitore vsak nie je mozne menit teplotu chromatičnosti bieleho bodu. Nastavil som samozrejme Preset mode na custom a mozem menit RGB farby. Mam vobec menit RED, GREEN a BLUE ? mam ich nastavene vsetky na 100. Alebo ich mozem nechat na hodnote 100 a po skalibrovani by malo byt vsetko spravne ? aj ak su nadalej na hodnote 100 ??
 
psykora2
2013-11-21 01:21:40
nie rgb netreba menit pred kalibraciou, horsie je to ze sa ti neda nastavit biela na neutralnu hodnotu, na mojom pomocnom starom LG sa to da aj ked len priblizne, presne sa to da nastavit na monitoroch urcenych primarne pre grafiku, napr. na mojom hlavnom NEC P221W
 
durko
2013-11-21 18:58:42
príspevok od: Karol Srnec
Kedze je tu nasa reklama, snad sa neprehresim, ked napisem, ze sondy nielen predavame ale v blizkom okoli BA ponukame aj kalibraciu u zakaznika.
Mám dve otázky:
1. Čo za to?
2. Keď si prinesiem Mac BooK Pro, urobíte to aj na ňom?

Ď.
 
martin9113
2013-11-22 05:45:26
príspevok od: durko
Mám dve otázky:
1. Čo za to?
2. Keď si prinesiem Mac BooK Pro, urobíte to aj na ňom?

Ď.
nenosi sa minitor a a ni book ku kalibracii. ale kalibracna sonda ku monitoru, keby niesi z ba tak by som ti to skalibroval aj ja
 
pressDesign
2014-04-04 03:37:17
ja chodim do BA kalibrovat pravidelne. MUSI sa to robit na mieste pracoviska - kalibracia nie je o prebehnuti monitora sondou, ale o celkovom zhodnoteni celeho pracoviska, osvetlenia, atd...
 
Foto PP
2014-09-13 11:40:25
Je tu aj možnosť stiahnuť už nakalibrovaný ICC profil z databzy http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm#s pre konkrétny typ monitoru, ale výsledok pravdepodobne nemusí zodpovedať originálnemu postupu, kedže každý monitor ma asi inú toleranciu..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované