Hore

Duálny slot

V začiatkoch digitálnej fotografie sa nasnímané zábery ukladali do vstavanej pamäte fotoaparátu. Istý čas bolo bežné, že kompakty mali menšiu pevnú pamäť, aby zákazník mohol fotografovať hneď, ako vybalil nový fotoaparát a nemusel si hneď kupovať pamäťovú kartu. Dnes je štandardom, že sa fotí len na pamäťové karty.

Pamäťové karty všetkých používaných typov sú pomerne spoľahlivé. Občas sa ale pritrafí, že niečo zlyhá a vy prídete o niektoré, alebo všetky zábery, uložené na karty. Niekedy sa zábery ešte dajú zachrániť, ale škoda môže byť aj nenapraviteľná. Ak prídete o zábery z nedeľnej prechádzky, tak to nie je až taká škoda. Ak sú to fotografie z oslavy narodenín, alebo z platenej zákazky, to je problém. Práve, keď sa fotografuje za peniaze, je najdôležitejšie sa poistiť. Vedia to aj výrobcovia fotoaparátov a preto je u poloprofesionálnych a profesionálnych modelov štandardom duálny slot pre pamäťové karty, ktorý umožňuje ukladať fotografie naraz na dve pamäťové médiá. Ani to nie je dokonalá záloha, čo ak sa pokazí fotoaparát, alebo ho niekto ukradne? Ale o tom niekedy inokedy, dnes sa venujeme duálnemu slotu. Vo fotoaparáte môžete mať duálny slot na rovnaké pamäťové karty, alebo na rozdielne.

Ak nejaký typ karty používate roky, uprednostníte fotoaparát s duálnym slotom pre rovnaký typ kariet. Dnes sa už typy kariet nemenia tak rýchlo ako v minulosti a preto sa s takýmto typom slotu stretávame najčastejšie.

Rozdielne sloty nájdete u fotoaparátov v tej triede, kde aktuálne prebieha prechod z jedného typu kariet na druhý. Príkladom sú profesionálne fotoaparáty, v ktorých sa donedávna používali najmä CF karty. Ak ste nový užívateľ, nemusí vám duálny slot pre rozdielne karty vyhovovať, ale s tým sa nedá nič robiť.

Zálohovanie

Duálny slot je prvým krokom k poisteniu úspešného fotografovania. Používať by ste mali karty s rovnakou kapacitou a mať ich v pároch. Funkcia zálohovania nebýva nastavená štandardne, preto si preštudujte návod k fotoaparátu a zálohovanie nastavte v menu. Nezabudnite vždy mazať, alebo formátovať obidve karty.

Alternatívne pamäťové médium

Ukladať zábery naraz na dve karty ale nie je jediná funkcia duálneho slotu. Od počiatkov digitalizácie sa objavilo niekoľko rôznych typov pamäťových kariet, na niektoré si takmer ani nespomenieme. Mali sme tu karty, ktoré sa ukázali ako neperspektívne (XD, Smart Media, Memory Stick) ale aj karty, ktoré sme používali roky, ale prišla za ne lepšia náhrada (Compact Flash). Uľahčenie prechodu z jednej karty na druhú je možné pomocou duálneho slotu, kde každý slot je určený pre iný typ karty. Dokonca boli fotoaparáty s podporou troch typov kariet. Duálny slot pre rôzne typy kariet nemusí byť len riešením prechodu výrobcu/výrobcov na iný typ kariet. Dlhé roky boli a vlastne ešte aj sú najrozšírenejšími kartami CF a SD. Kto fotografuje roky, má v zásobe množstvo kariet rôzneho typu. Takto môže používať tie najrozšírenejšie. Napríklad v mojej prvej FF zrkadlovke Nikon D800E sú sloty pre CF a SD. Compact Flash karty som mal ešte z Nikonov D70, D300. Škoda ich nevyužiť. Dnes sú ale oveľa rozšírenejšie karty SD. A tie môžem použiť tiež.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia