Hore

Adobe Lightroom CC - Sharpening

Ovládnite perfektné doostrovanie fotografií bez nežiadúceho preostrenia a vzniku artefaktov.

Jedným z technických parametrov, ktoré si na fotografiách všímame je ostrosť. Posudzujeme ju z hľadiska kvality objektívu a z hľadiska toho, či sa nám podarilo správne zaostriť a udržať fotoaparát bez otrasov. Fotografické editory nám umožňujú zvýšiť ostrosť fotografie pomocou nástroja Sharpening.

Prečo doostrovať?

Doostrovanie fotografie patrí medzi časté postprocesingové úpravy. K použitiu tejto funkcie nás vedie niekoľko dôvodov, ktoré majú spoločné to, že chceme fotografiu ostrejšiu, ako bola nasnímaná.

Väčšina fotoaparátov využíva snímač s Bayerovou maskou, ktorá spôsobuje mierne rozostrenie, ktoré musíme kompenzovať. Pri fotografovaní do formátu JPG to urobí už fotoaparát. Pri fotení do formátu RAW musíme fotografiu doostriť v počítači.

Najčastejším dôvodom doostrovania je zlepšenie celkovej ostrosti, vytiahnutie jemných detailov. Kompenzujeme tým obmedzenú rozlišovaciu schopnosť objektívov. Pri kvalitných objektívoch často nie je vôbec nutné fotografie doostrovať. Čím je však objektív horší, tým častejšie mu treba pomôcť.

Ďalším z dôvodov prečo fotografiu doostrovať je kompenzácia rozostrenia pri použití funkcie potlačenia šumu, kedy sa strácajú najmä jemné detaily.

Doostrovanie používame aj pre nápravu chýb fotografa. Pri práci s malou hĺbkou ostrosti je to často nepresné zaostrenie. Hĺbka ostrosti sa niekedy pohybuje v milimetroch a aj malá odchýlka zaostrenia sa výrazne prejaví.

Snáď ešte častejšie, najmä u začiatočníkov, sa stretávame s neostrosťou spôsobenou rozhýbaním fotoaparátu. Zlé držanie fotoaparátu, nedodržanie odporúčaného minimálneho času, ignorovanie statívu. To sú dôvody prečo má veľa amatérov neostré zábery.

Ako doostrovať?

Prv ako si povieme niečo o tom ako doostrovať, musíte vedieť, že doostrovanie je vlastne klam. Dojem, že je po doostrení fotografia ostrejšia, je dosiahnutý zvýšením kontrastu na hranách.

V Adobe Lightroom CC, ale i starších verziách a rovnako aj v Adobe Camera Raw (súčasť Photoshopu), sa nachádza účinný nástroj pre doostrovanie. V Lightroome ho nájdete v module Develop, v pravom paneli. Doostrovanie je spolu s odšumovaním súčasťou panelu Detail.

Panel Detail je rozdelený na tri časti. Hore je výrez z fotografie. Pomocou pravého tlačidla myši môžete zvoliť mierku 1:1 alebo 2:1. Pri podržaní stlačeného ľavého tlačidla myši, môžete výrezom pohybovať a nájsť vo fotografii najlepšie miesto pre posúdenie nastavenia doostrenia.

Ak no náhľadu len kliknete ľavým tlačidlom, výrez sa oddiali. Opätovným kliknutím priblížite miesto, na ktoré ste klikli.

Naľavo od náhľadu nájdete ikonku “zameriavača”. Ak na ňu kliknete, zmení sa kurzor.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Mattus1990
2016-03-10 16:47:18
naozaj užitočný článok
 
pridalamichal
2016-03-10 21:03:46
rýchly, prehľadný, užitočný. takéto články mám veľmi rád !
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia