Hore

Adobe Lightroom Classic CC a Nikony Z

RAW konvertory, medzi ktoré patrí aj Lightroom, sa správajú rôzne po naimportovaní fotografií vo formáte RAW.

Niektoré dokážu načítať z EXIFU informácie o nastavení spracovania obrazu a iné nie. Lightroom patrí medzi tie druhé. Po importe si prečíta len informáciu o nastavenom vyvážení bielej, nastaví svoj vlastný obrazový profil Adobe Standard a nastaví štandardné doostrenie a odšumenie. Preto sa náhľady naimportovaných fotografií líšia od náhľadov fotografií z fotoaparátu. Skúseným editorom to vôbec nevadí, môže im to vyhovovať, že fotografiu upravujú takpovediac od nuly. Niekedy je však problémom, ak chcete, aby fotografie vyzerali upravené rovnako, ako fotoaparát upravuje JPG-y. Musíte nastaviť viacero funkcií úprav a výsledok aj tak nie je zaručený. Chvíľu trvá, kým si vytvoríte vlastný štýl úprav a potom si ich môžete uložiť ako presety. Ak by Lightroom vedel z EXIFU-vyčítať viac informácií o nastavenom spracovaní obrazu, mnohým by to pomohlo. Zdá sa, že svitá na lepšie časy. Lightroom to dokáže u fotoaparátov Nikon radu Z. Keď to dokáže u nich, nemal by to byť problém ani u iných podporovaných fotoaparátov. Či sa tak stane, ukáže budúcnosť. Majitelia Nikonov Z sa ale môžu tešiť už teraz.

Nastavenie vo fotoaparáte

Nové Nikony používajú novú generáciu Picture Control. Ponúka väčšie množstvo obrazových profilov a ich podrobnejšie nastavenie.

Nastavenie spracovania obrazu nájdete v Menu fotografovania.

Cez rýchle menu “i” si pri fotení vyberáte profil pre konkrétnu situáciu.

Nový Picture Control má množstvo nastavení, preto si preštudujte návod k fotoaparátu.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/nova-generacia-nikon-picture-control/

To, že Lightroom použije nastavenia spracovania obrazu z fotoaparátu, znamená, že ich vo fotoaparáte musíte aktívne používať. Inak je lepšie používať nejaké neutrálne nastavenie. Ja s obľubou používam obrazový profil Flat poskytujúci najväčší dynamický rozsah. Je plochý…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2020-01-29 10:16:16
Fotografie robím z RAWu a všetky korekcie vo fotoaparáte mám vypnuté, spomaľuje to zápis a vôbec neviem načo by mi to bolo.
 
seifi
2020-01-29 10:48:50
Posledné 3 riadky ... - a ako to robí program XY, ktorý dodáva Nikon pre vyvolavanie raw ? (myslím napr. ako DPP u Canonu). Ten prečíta všetky nastavenia ?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované