Hore

Korekcia chýb objektívov

Neexistuje dokonalý objektív bez chýb. Niektoré k dokonalosti nemajú ďaleko, ale to sa týka len pár výnimočných kúskov. Objektívy sú preto drahé, že pre minimalizáciu chýb, musia konštruktéri navrhnúť komplikované optické sústavy a použiť vysokokvalitné optické členy, naviac precízne zložené do optickej sústavy. Pripočítajme k tomu aj kvalitu vyhotovenia, utesnenie, antireflexnú úpravu, prípadne použitie optickej stabilizácie atď.

Chýb objektívov je hneď niekoľko a venujeme sa im v samostatnom článku. Nebudem tu teraz preberať, ako rozoznať dobrý objektív od zlého, či aká kvalita je postačujúca pre konkrétneho fotografa a konkrétne použitie. Venovať sa budeme softvérovej náprave niektorých chýb objektívov.

Vinteácia sa prejavuje stmavnutím obrazu smerom ku krajom a rohom obrazu. Väčšinou sa dá potlačiť tým, že sa objektív pricloní na vyššie clonové číslo. Veľa fotografov (vrátane mňa) túto chybu dokonca obľubuje, pretože pôsobí často esteticky a zvýrazňuje stred obrazu.

Výrazné sférické skreslenie objektívu Sony Zeiss 24-70/4 ZA FE. Priamky sú deformované na krivky.

Chromatická chyba objektívu sa prejavuje fialovými a zelenými obrysmi na hranách prechodu medzi vysokými a nízkymi jasmi. U objektívu Tamron 16-300 je veľmi výrazná, ako si ukážeme neskôr, je ľahko opraviteľná.

Opäť Tamron 16-300, ukážka výraznej neostrosti. Táto chyba bohužiaľ nie je softvérovo napraviteľná. Je to nekvalitný objektív, ktorý je ukážkovým príkladom snáď všetkých chýb objektívov.

Korekcia vo fotoaparáte

Niekoľko rokov dozadu sa vo fotoaparátoch objavila funkcia korekcie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Danniell
2015-04-08 10:52:33
Dobrý článok, ďakujem.
 
manizerb
2015-04-10 07:21:05
Jak se zachová program, který automaticky provádí korekci, k fotce, která už byla automaticky korigovaná ve foťáku? Nebude to náhodou dvojitá korekce?
Jinak dobrý článek (jako obvykle).
 
Artpraktik
2015-04-12 08:45:26
Pripájam sa k pochvale - lebo u takýchto praktických, vzdelávacích a marketingovo neopvplyvňovaných článkov tej chvály nie je nikdy dosť. A ešte palec hore za ohodnotenie zlého objektívu "na plnú hubu", veď všetci vieme že uvedená značka má aj špičkové výrobky. A prípadná spätná väzba má aj pre výrobcu veľký význam.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia