Hore

Lightroom Classic CC backup

Zálohovanie súborov, hlavne tých cenných, musí byť pre fotografa prioritou. Fotky by mal mať minimálne na dvoch samostatných diskoch, lepšie na troch. Zachraňovať omylom vymazané fotografie, alebo fotografie z poškodeného disku, môže byť drahé a nemusí sa podariť. Dnes však chcem hovoriť o zálohovaní iného typu súborov, ktoré ale s fotografiami súvisia.

V minulosti sme fotografie organizovali v priečinkoch. Keď sme fotografie zálohovali alebo presúvali, presunuli sme, či skopírovali celý adresár s fotkami. To samozrejme robíme aj dnes. K tomu ale pridávame zálohovanie databáz. V programoch typu Lightroom organizujeme fotografie v kolekciách. Do databáz sa zapisujú virtuálne kolekcie, kde sú uložené súbory, ako ste ich upravili, sú tam náhľady atď.

Lightroom Classic CC má zabudovaný backup. Ten slúži na zálohovanie databáz, nie samotných fotografií. Tie musíte zálohovať vy. Ja používam Time Machine, ktorý je súčasťou operačného systému MAC OS. Ten vlastne zálohuje aj databázy Lightroomu, nezávisle na vstavanom zálohovaní Lightroomu. Ak máte vyriešené zálohovanie fotografií, možno si myslíte, že to máte v suchu. Omyl!

Zálohovanie úprav

Lightroom upravuje fotografie nedeštruktívne. Vlastne len si zapíše, aké nastavenia ste urobili a použije ich až pri exporte. Samotný zdrojový súbor zostáva pôvodný a je jedno, či je to RAW, JPG, alebo TIFF. Ak prídete o databázu Lightroomu, prídete aj o úpravy, na ktorých ste sa pravdepodobne nadreli desiatky až stovky hodín. Ak chcete tomu predísť, nastavte si zapisovanie úprav do *.xmp súboru a spolu s fotografiami zálohujte aj ten.

Zapisovanie úprav do *.xmp nastavíte v menu Lightroom Classic/Catalog Settings…, záložka Metadata. Zaškrtnite “Automaticly write changes into XMP”.

Nastavte si zapisovanie úprav do *.xmp. XMP súbor sa vytvorí vedľa fotografie v tom istom podadresári.

Nemusíte prísť o všetky úpravy, aj keď ich nezapisujete do *.xmp. Niektoré úpravy sa zapisujú priamo do súborov JPG, TIFF, PNG a PSD ako metadata. Ale väčšinou upravujete fotky vo formáte RAW. Preto si ukladanie *.xmp nastavte od prvého momentu, kedy začnete využívať Lightroom.

Zálohovanie databáz

Neviem ako vy, ale ja využívam organizovanie katalógu, aké mi Lightroom ponúka. Je mi jedno, kde sú fotky fyzicky uložené, adresáre sa generujú automaticky podľa dátumu nasnímania. Fotografie organizujem v kolekciách, čo má veľa výhod. Ale aj jednu veľkú nevýhodu. Kolekcie sú virtuálne. Ak sa poškodí knižnica Lightroomu a fotky máte odzálohované, alebo s nimi nič nie je, sú zachránené. Ale preč je váš dlhé roky budovaný organizačný systém, ktorý je založený databázovo a nie na základe organizácie v adresároch. Lightroom vie do určitej miery opraviť poškodené databázy. Spoliehať sa na to ale nemôžete.

Keď vypínate Lightroom Classic CC, vyskočí na vás okno, či…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
juraj07
2020-10-21 10:21:43
Tento clanok dobre ukazuje, že je najlepsie organizovat si fotky v realnych adresároch priamo na hardisku a nespoliehat sa na ziadne virtualne katalogy. Okrem iného nebudete mat problem prejst na iny program ak vam napr. lightroom prestane vyhovovat. No ten, komu je jedno, kde sa fotky fyzicky nachádzaju a spolieha sa len na virtualny katalog sa dobrovolne stava rukojemníkom programu, ktory prave pouziva.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-10-21 11:33:46
príspevok od: juraj07
Tento clanok dobre ukazuje, že je najlepsie organizovat si fotky v realnych adresároch priamo na hardisku a nespoliehat sa na ziadne virtualne katalogy. Okrem iného nebudete mat problem prejst na iny program ak vam napr. lightroom prestane vyhovovat. No ten, komu je jedno, kde sa fotky fyzicky nachádzaju a spolieha sa len na virtualny katalog sa dobrovolne stava rukojemníkom programu, ktory prave pouziva.
Zaroven mu to ale dava slobodu virtualneho priestoru. Mna by klasicky system adresarov asi zabil. Moju pracu by to velmi stazilo.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia