Hore

Luminar 2018 III. - LUT Mapping

Odskočíme na krátko od tém pre začiatočníkov a predstavíme si ako Luminar 2018 pracuje s LUT tabuľkami.

LUT tabuľky sú známe všetkým pokročilým editorom videa, ale fotografi väčšinou nevedia o čo sa jedná. LUT sú tabuľky, ktoré popisujú ako zmeniť zaznamenaný vstup na želaný výstup. Vo videu je vstupom obraz, ktorý zaznamená kamera/fotoaparát. Výstupom je hotový upravený film. LUT tabuľky sa používajú napr. na úpravu, ktorej výsledkom je napodobnenie reálneho filmového materiálu. Alebo na tzv. colorgrading, s obyčajného videa urobí napr. video v štýle filmu Matrix. Výhodou je to, že je na to potrebný len jeden krok.

LUT tabuľky fungujú podobne ako obrazové profily vo fotoaparátoch a RAW konvertoroch. Akurát sú univerzálnejšie a je ich ohromné množstvo. Keďže film je len sled fotografií, premietaných rýchlo za sebou, nie je problém využiť LUT tabuľky aj pre úpravu fotografií. Túto možnosť nájdete napr. v Photoshope CC. LUT tabuľky sa distribuujú vo forme malých súborov. Niektoré sú navrhnuté pre výstup z konkrétneho zdroja, napríklad video z fotoaparátu Sony, pri ktorého zaznamenaní bol použitý S-Log. Iné sú univerzálne, ich účinok však treba vyskúšať. Do určitej miery sa použitie LUT podobá na prácu s presetmi. Práve preto o nich píšem po časti venovanej presetom.

Zdroje LUT

Niekoľko LUT tabuliek už máte predinštalovaných. Ďalšie môžete stiahnuť zo stránky Luminaru. Takmer nekonečným zdrojom voľných aj platených LUT tabuliek je internet. Sú firmy, čo sa na LUT špecializujú. Nájdu sa aj jednotlivci, ktorí dávajú k dispozícii vlastné LUT tabuľky. Pripájam odkazy na stránky s voľne stiahnuteľnými LUT-kami. Ďalšie ľahko nájdete, keď do vyhľadávača napíšete “free LUT”.

https://lutify.me/luminar/

https://forum.fujifeed.com/t/luminar-2018-fujifilm-lut-files-presets/2057

https://macphun.com/luminar/marketplace/luts

Použitie LUT

LUT tabuľky majú výrazný vplyv na úpravu fotiek a preto ich neodporúčam kombinovať s presetmi. LUT tabuľka by mala byť prvou základnou úpravou, na ktorú môžu nadväzovať ďalšie. Spolu z nich môžete urobiť aj preset.

Keď otvoríte v Luminari fotku, je pravý panel (workspace) štandardne prázdny, ak ste to nenastavili inak. K funkcii "LUT Mapping" sa môžete dostať dvomi spôsobmi. Tým prvým je zvoliť workspace, v ktorom je zahrnutý. Nájdete ho vo workspaceoch Professional, Landscape a Portrait. Professional je najuniverzálnejší. Funkciu "LUT Mapping" môžete kedykoľvek pridať do ľubovoľnej pracovnej plochy, rovnako ako ju môžete pridať do čistej pracovnej plochy.

My začneme s čistou pracovnou plochou. Kliknite na modré tlačidlo “Add Filters”. Vyroluje sa panel s filtrami (Filters Catalog). Ak už bol vysunutý, nájdite skupinu filtrov "Professional" a kliknite na "LUT Mapping", pridá sa na pracovnú plochu. Zatiaľ sa nič s fotkou nestalo, musíte vybrať LUT tabuľku. Kliknite na "Choos LUT". V Luminari je už nainštalovaných niekoľko LUT…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia