Hore

Luminar 2018 I. - Úvod

Adobe koncom roka 2017 naštvalo veľa užívateľov, keď zrušilo krabicovú verziu Lightroomu. Naviac ani nový odľahčený Lightroom CC neoslovil, najmä pomerom cena/výkon a plnou viazanosťou na Cloud. 

Toho sa chopili ostatní výrobcovia softvéru a vyrukovali s marketingovými kampaňami, zameranými na nespokojných užívateľov produktov od Adobe.

Každý má na výber. Lightroom nemusí vyhovovať každému. Sú tu ďalšie programy, ako Capture One, DXO Optics, Zoner Photo Studio atď. Tie sú fotografom dobre známe, sú tu už roky. Rožky vystrkujú aj nové firmy. Jednou z nich je Macphun, po novom Skylum. Známejší sú u užívateľov počítačov Apple, ale rýchlo prechádzajú aj na platformu Windows PC. Donedávna boli známi špecializovanými programami, ktoré fungovali aj ako zásuvné moduly pre Lightroom a Photoshop. Aurora HDR, či Tonality PRO patria medzi najlepšie programy pre úpravu fotografií. Aurora HDR sa špecializuje na HDR fotografie a Tonality na ČB fotografie. V roku 2017 bol predstavený Luminar, univerzálny RAW konvertor, ktorý chce priamo konkurovať Lightroomu a jemu podobným programom. Nová verzia pre rok 2018 prináša množstvo vylepšení. Pomerom cena/výkon patrí k najzaujímavejším programom na trhu. Cena je veľmi priaznivá a tak sme sa v redakcii rozhodli, že sa mu budeme venovať viac.

Čo Luminar 2018 je a čo nie je

Luminar 2018 je pokročilý RAW konvertor s množstvom známych, ale i úplne nových, funkcií. Ovládanie je intuitívne. Ak máte skúsenosti z iných programov, budete funkcie rýchle chápať. Zaujímavá je možnosť vrstviť úpravy. Čo Luminar zatiaľ nedokáže, je fungovať ako knižnica pre organizovanie archívu fotografií. Táto funkcia by však mala tento rok pribudnúť a Luminar sa tak stane už plnohodnotnou alternatívou k Lightroomu.

Inštalácia

Program si môžete stiahnuť priamo zo stránok Macphunu, bez sériového čísla funguje ako Trial verzia (15 dní). Majitelia počítačov Apple ho nájdu aj v Apple Store. Minimálne technické požiadavky na počítač nájdete na stránkach Macphun. Windows verzia má o niekoľko funkcií menej, budú ale doplnené.

Luminar 2018 stojí 69€. Ak vám kúpa neponáhľa, odporúčam sledovať stránku Macphun, alebo sa rovno zaregistrovať k odberu noviniek. Firma často ponúka zvýhodnené balíky, kedy k programu dostanete zaujímavé bonusy v podobe videí, elektronických kníh, či doplnkov, akými sú napr. textúry a presety. Ja som využil akciu s bonusom v cene 150USD, naviac som našiel na rumor stránkach banner so zľavovým kódom, ktorý som zadal pri kúpe a ušetril som 10€. Určite atraktívne je, že program môžete nainštalovať až na 5 počítačov.

Samotná inštalácia je jednoduchá. Po nainštalovaní stačí zadať aktivačné sériové číslo alebo zvoliť časovo obmedzenú verziu na odskúšanie. Ak máte nainštalovaný Photoshop alebo Lightroom, môžete doinštalovať zásuvné moduly a Luminar otvárať priamo z týchto aplikáciách. Odporúčam nahrať presety a textúry. Okrem akciových balíkov ich nájdete aj na stránke Macphunu. Niektoré sú zdarma, iné platené.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Peter Hood
2018-01-10 16:41:05
Vskutku podarená aplikácia ktorá má určite ambíciu zabodovať medzi konkurenciou a osloviť širšie masy nakoľko je cenovo oveľa dostupnejšia.
Už s tým pracujem asi mesiac , je to príjemné prostredie a zaujímavé presety uľahčujúce prácu , len akosi by som privítal väčšiu rýchlosť nakoľko pri dávkovom spracovaní to žuje dosť dlho.
Aj spracovanie Raw súborov z X-Trans od Fuji je znateľne iné ako v LR kde je to úplne mimo.
V neposlednej rade výrazne chýba možnosť prehliadania a organizovania súborov.
Predpokladám že v priebehu roka popracujú vývojári aj na tomto a bude možné súbory dokonca načítať ako celú knižnicu z Aperture alebo Adobe programov.
Inak spokojnosť, doporučujem minimálne vyskúšať 15 dňovú trial verziu...
 
luboslav
2018-01-11 07:48:36
Taktiež som to kúpil pred Vianocami, prebehli už dva veľké updaty. Už chýba len katalogizácia fotiek.
Podľa ukážok sa mi páči aj ich program Tonality, ale verím že Luminar zvládne to isté. trochu som sa s Luminarom hral, chcel som vyskúšať prevod do B&W, v podstate to čo robil karol Srnec tu: www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/zaklady-editacie-fotografii-iv/
ale nenašiel som podobný panel Black & White Mix ako je v Lightroome. Je tam workspace na Black & White, ale taký mix kanálov ako je v odkaze som nenašiel.
 
landov
2018-01-12 07:17:57
No ja neviem, ale stiahol som trial. Ovsem otvorenie RAW fotky z Canonu G1X MK3 (cca 30MB), trvalo oproti Lightroomu neskutocne dlho (mam i7 + 16GB RAM + SSD).
 
kwido
2018-01-12 10:44:28
ano lebo lightroom ju uz ma v katalogu a ma vytvoreny nahlad s ktorym pracuje. Ale kolko trva lightroomu kym naimportuje do katalogu a vytvori nahlady jednu 32GB kartu ?
A velkym plusom pri Luminare je cena bezna cena je 59USD za 5 licncii (kupon na zlavu 10USD je skoro na kazdekj fotostranke).Ja som ho mal za 49 ako betatester v predobjednavke.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia