Hore

Softvér

Keď začnete fotografovať, vystane potreba fotografie archivovať a upravovať. Rovnako zložité, ako si vybrať fotoaparát, je aj vybrať si softvér.

Dokonca aj tí, čo sa fotografii nevenujú, vedia, že existuje nejaký Photoshop. Tento program od Adobe bol roky voľbou č. 1 pre grafikov i fotografov. Stále je to najlepší bitmapový editor na trhu. Nikdy ale nebol vhodný ako hlavný program pre fotografa. Amatér ho vlastne vôbec nevyužije. Uvedomili si to aj v Adobe, ktoré Photoshop vyvíjajú a predstavili Lightroom. Ten určil, ako má program pre správu a vyvolanie fotografií vyzerať. Nie každému vyhovuje a nie každý je ochotný za neho platiť mesačné poplatky. Našťastie je k dispozícii množstvo programov, iných, lacnejších, drahších i zdarma.

Typy softvéru

Sú rôzne typy softvéru. Niektoré špecializované, iné komplexnejšie. Pri správnom výbere si vystačíte s jedným programom. Pozrime sa na to, aké typy programov si môžete nainštalovať do počítača:

Prehliadač - jednoduchý program, ktorý slúži hlavne na to, aby ste si mohli prezerať fotografie, ktoré ste si uložili do počítača. V minulosti sa často používali programy ako ACDSee, či IrfanView, alebo český Zoner. Tieto programy môžu mať aj editačné funkcie. Napríklad spomínaný Zoner z tejto kategórie vyrástol do pokročilého RAW konvertora. Väčšina užívateľov takýto typ programu nevyužíva. Veď  jeho funkciu dnes nahradzuje bežný prieskumník.

Jednoduchý prehliadač IrfanView. Pre prácu s fotografiami je nedostatočný.

Bitmapový editor - najznámejším bitmapovým editorom je Photoshop. Takýto program má bohatú funkcionalitu, umožňuje vytvárať podklady pre tlač, pokročilé retušovanie a kolážovanie. Pre upravovanie väčšieho množstva fotografií je takýto program ťažkopádny. Väčšina amatérov ho nepotrebuje.

Gimp je bezplatný bitmapový editor. Dnes sa fotografie upravujú prevažne v RAW konvertoroch.

RAW konvertor - odkedy fotografi začali používať formát RAW, potrebovali program pre vyvolávanie fotografií v tomto formáte. Nevýhodou RAW konvertorov je, že väčšinou…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gigapixel
2020-12-29 09:56:04
Affinity produkty by som zaradil do kategórie pre profesionálov. Affinity Photo je určite plnohodnotná alternatíva k Adobe Photoshopu a v spojení s Capture One a využití Round-Trip workflow bezproblémová voľba pre profesionálov.
 
blahoslav J B Art
2020-12-29 10:19:47
pre tych, ktori nepotrebuju upravovat vela fotiek a nechcu platit za editovacie programy ...
Photoshop pre chudobnych = Photopea, zdarma on-line graficky editor, pracuje s vrstvami, komunikuje v slovencine
Polarr foto editor, bud on-line, alebo nainstalovany v PC, zdarma, retus tvare, aj krajiny
 
calimero
2020-12-29 14:30:55
príspevok od: gigapixel
Affinity produkty by som zaradil do kategórie pre profesionálov. Affinity Photo je určite plnohodnotná alternatíva k Adobe Photoshopu a v spojení s Capture One a využití Round-Trip workflow bezproblémová voľba pre profesionálov.
Súhlasím. Ako som objavil Affinity, Photoshop išiel bye-bye.
 
doks
2020-12-29 15:20:05
ešte by som spomenul Infinite color panel https://www.infinitecolorpanel.com/
 
matpi
2020-12-30 09:48:56
príspevok od: doks
ešte by som spomenul Infinite color panel https://www.infinitecolorpanel.com/
Tento plugin je podla mna vyborny len na portrety a na nic ine.
 
zincica
2021-01-21 23:33:49
na spravu fotografii a rychle upravy som uz vyskusal vselico, a uz roky ostavam uz pri neudrziavanej genialnej picase 3 od googlu: pre ilustraciu: cca 8000 adresarov s fotografiami, vyse tisic albumov vytvorenych napriec adresarmi, navzajom otagovane

vsetky pokusy o nahradu zial skoncili velkym trapenim, hlavne po stranke techniky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia