Hore

ZPS X - Jesenné farby

Predstavenie programu Zoner Photo Studio X máme za sebou. Ukázali sme si funkcionalitu všetkých modulov a hlavne, kde hľadať návody a inšpiráciu. Teraz vám v trojici článkov ukážeme jednoduché návody na úpravu a nakoniec si môžete zasúťažiť o publikácie z vydavateľstva Zoner Press.

Ako prvú sme pre vás vybrali jesennú fotografiu. Jeseň skončila len nedávno a máme ju ešte v čerstvej pamäti. Pri slove jeseň si predstavíme prírodu plnú pestrých teplých farieb lístia. Túto atmosféru sa nemusí dariť preniesť na fotografiu, ak sa spoliehame na automatiku a nevieme vyvolať formát RAW. Fotografiu, ktorú si vyskúšame upraviť, som nafotil na Liptove, pri testovaní OM SYSTEM OM-5. Slnko práve zakryla stúpajúca hmla, ale časť jeho svetla cez ňu predsa len prenikla.

Nespracovaný RAW je šedivý, farby sú skôr studené. Prvým najväčším vinníkom neúspechu je automatické vyváženie bielej, práve to spôsobilo, že farby nie sú teplé. Pri fotografovaní do RAW môžete WB kedykoľvek upraviť v RAW konvertore.


Fotografia vyvolaná z RAW, bez akýchkoľvek úprav.

Návod č. 1

V prvom kroku upravíme vyváženie bielej. To je najčastejším vinníkom toho, že jesenným fotografiám chýba teplá atmosféra. Samozrejme úpravy RAW robíme v module Vyvolať.

Teplotu na vyrovnanie bielej nastavte na vyššiu, ako nastavila automatika fotoaparátu, tým sa farby oteplia. Pomocou funkcií Svetlá a tiene môžete zlepšiť kresbu v najvyšších a najnižších jasoch. Pri tom vám pomôže histogram.


Už manuálne nastavenie WB výrazne pomohlo vytvoriť jesennejšiu atmosféru.

V druhom kroku pomôžeme vytvoriť širšiu paletu teplých farieb. Použijeme na to funkciu pokročilej Farebnej korekcie, konkrétne zmenu Odtieňu. Princíp je jednoduchý, vyberiete farbu a posuniete jej odtieň. Môžete ju zvýrazniť zvýšením sýtosti.


Najprv sme vybrali červeno-oranžové odtiene a posunuli ich smerom k červeným a pridali sýtosť. Tým sa do palety farieb pridali červené odtiene.


Jemne sme posunuli žlté odtiene k oranžovým.

Celkové teplé farby sme podporili použitím color gradingu. Jeho princíp spočíva v tom, že do fotografie primiešate farbu/y. Buď zvlášť do svetiel a zvlášť do tieňov, alebo na celý rozsah jasov. My sme primiešali globálne máličko oranžovej.


Pomocou color gradingu primiešate do fotografie vybranú farbu/y.


Upravený RAW, úprava netrvala ani minútu.

Návod č. 2

Tí, ktorí s vyvolaním RAW len začínajú, môžu využiť niektorý z predpripravených presetov. Nám sa najviac páčil preset “Teplé farby”. Jedným kliknutím výrazne upravíte atmosféru fotografie. Môže to byť aj veľmi dobrý odrazný bod pre ďalšie úpravy.


V presetoch nájdite “Teplé farby”.


Po aplikácii presetu “Teplé farby”.

Záver

Po troch častiach našich malých návodov si budete môcť zasúťažiť o knihy z vydavateľstva Zoner Press. Súťaž bude spočívať v tom, že upravíte vzorové RAW-y, každý podľa svojho vkusu. Zo súťažných fotiek vyberieme tie, ktorých úpravy sa nám najviac páčia.

Poznámka: Pred tým, ako importujete fotografie do Zoneru, uistite sa, či máte aktuálnu verziu Adobe DNG Convertor.

Aby som mohol editovať fotografiu z OM-5 musel som nainštalovať najnovšiu verziu Adoobe DNG Convertoru. Ak vaša verzia nepodporuje niektorý model fotoaparátu, ZPS X vás na to upozorní a presmeruje vás na stránku s návodom.

Na stiahnutie:

Aby ste mohli trénovať a súťažiť, budete potrebovať originálny RAW. Stiahnuť si môžete aj preset, ktorý si môžete naimportovať a aplikovať na RAW. Uvidíte, aké úpravy sme urobili my.

Originál RAW fotografie: PA230265.ORF

Preset s našou úpravou: autumn.zpspresets 

V menu presetov zvoľte “Importovať presety…” a importujte súbor autumn.zpspresets.


V nasledujúcich 2 článkoch budu k stiahnutiu ďalšie fotografie, ktoré budete môcť upraviť podľa svojho uváženia a zapojiť sa tak do súťaže o zaujímavé knižné publikácie. Súťaž bude spustená po publikovaní posledného článku.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2023-01-12 21:42:15
celkom pekna uprava..dokonca aj kmene stromov tie posuny ako tak prezili
ale ten ruzovo-cerveny asfalt bolo by dobre ho z uprav vynat..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia