Hore

Time Stack s Olympusom

Vďaka funkcii Live Composition dokáže aj menej skúsený fotograf nafotiť veľmi zaujímavé zábery, ktoré inak vyžadujú pokročilé znalosti fotografie.

Time stack

Pred časom fotograf Matt Molloy zaujal nielen krajinkárov, svojimi krajinárskymi zábermi s nevšednými mrakmi. Tí skúsenejší už z fotiek odhadovali postup, akým boli nafotené. ND filter? Photoshop? Matt si nenechal tajomstvo pre seba a podelil sa o svoje know-how v článku na 500px.

Postup určite nie je určený pre začiatočníkov. A áno, použil ND filtre aj Photoshop. Technika sa nazýva Time Stack, špecifickým spôsobom spája niekoľko desiatok záberov s dlhými časmi, ktoré boli dosiahnuté vďaka použitiu silného ND filtra.

Time Stack s Olympusom

Olympus do svojich fotoaparátov zabudoval funkcie, ktoré majú aj menej skúseným fotografom umožniť fotografovať motívy, ktorých zachytenie je technicky náročné. Jednou z týchto funkcií je Live Composite. Slúži pre fotografovanie svetelných stôp automobilov a startrails, čiže svetelné stopy hviezd rotujúcich na nočnej oblohe. Pre začiatočníka sú to obťažné motívy, najmä z expozičného hľadiska. Live Composite využíva živý náhľad a spracovanie obrazu vo vnútri fotoaparátu. Princíp je podobný, ako používa Matt Molloy v počítači, skladajú sa tu expozície viacerých záberov. Deje sa to však priamo pri fotení v reálnom čase. Fotograf sleduje postupné exponovanie záberu na displeji a keď usúdi, že je fotografia hotová, expozíciu ukončí.

Live Composite funguje tak, že najprv sa naexponuje hlavná expozícia, základ fotografie. Potom sa do tohto základu pridávajú svetlá, typicky spomínané hviezdy a svetlá áut. Fotograf sleduje práve exponovanie pohybujúcich sa svetiel. Ako vidno z popisu, Live Composite je primárne určená pre fotografovanie v noci. My ju však využijeme, aby sme dosiahli rovnaký výsledok, ako Matt Molloy u svojej Time Stack fotografie.

Live Composition nájdete vo fotoaparátoch OM-D E-M10, E-M10 Mark II, E-M5 Mark II, E-M1 a PEN-F. U týchto modelov to mám overené, či sa nachádza aj v staršej OM-D E-M5, alebo nižších modelov PEN, budete musieť zistiť sami. E-M5 by mala mať LC po nainštalovaní firmvéru verzia 2.0. Neoverene by sa LC mala nachádzať aj v PEN E-PL7.

Vďaka Live Composition zvládnu Time Stack aj menej skúsení fotografi. Nemusia urobiť desiatky záberov a potom ich skladať v Photoshope. Takmer všetku prácu odvedie fotoaparát.

Našiel som pre vás niekoľko videotutoriálov, ktoré funkciu Live Composition vysvetľujú a pomôžu vám pri jej nastavení:



Praktické fotografovanie

Aby efekt Live Composition fungoval, potrebujeme expozíciu niekoľko minút. Preto použijeme silný ND filter, ktorý účinne predĺži expozičný čas. Za pekného slnečného dňa, pri použití filtra ND1000 vychádzajú časy v sekundách. Jeden záber s Live Composition bude však vyskladaný z desiatok niekoľkosekundových záberov a tak celkový expozičný čas bude niekoľko minút.

Keďže budeme potrebovať zachytiť väčšiu čas oblohy, použijeme širokouhlé ohnisko. Stačí aj setový objektív. Ja som použil kvalitný základný zoom M.Zuiko 12-40/2,8 PRO. Ďalej káblovú spúšť z eBay a ND filter od VF Foto.


Najkratší čas, aký sa da u LC nastaviť je 1/2 sekundy. Ak vám napadlo, že Time Stack nafotíte bez filtra, technicky je to nemožné (počas dňa). Silný filter budete potrebovať. Minimum je ND400.





Čo budeme potrebovať?

  • fotoaparát s funkciou Live Composition
  • širokouhlý objektív
  • stabilný statív
  • silný ND filter (1000x)
  • diaľkovú spúšť

Kedy fotografovať?

Hlavne potrebujeme mraky. Nemusí ich byť veľa, dôležité je aby sa pohybovali. Čím rýchlejšie, tým výraznejší bude efekt Time Stackingu. Môže byť aj silne zamračené, obloha však nesmie byť jednoliata, to sa na nej neprejaví želaný efekt. Potrebujete kontrast.

Fotografovať môžete počas celého dňa. Počas zlatej hodinky, súmraku a pred východom slnka, dostanete pestrejšie farby. Pekné zábery dostanete však aj okolo obeda.

Efekt TS záleží aj na smere pohybu mrakov. Asi najzaujímavejší je, keď idú proti objektívu. Širokouhlý objektív zvýrazní perspektívu.

Nastavenia

  • Nezabudnite nabiť batériu. Pri dlhých expozíciách sa rýchlejšie vyčerpáva.
  • Fotografujete do formátu RAW.
  • Nastavte nízku citlivosť (ISO 100-200), aby ste na fotografiách nemali šum a vychádzali vám dlhšie časy. Rozhodne nenechávajte nastavenie citlivosti na automatiku.
  • Funkciu Live Composition nájdete v expozičnom režime M. Otáčajte rollerom nastavenia času až kým sa neobjaví LIVECOMP. Clonu nastavujte rollerom, čas po stlačení Menu.
  • Vyváženie bielej môžete ponechať na automatiku a doladiť ju potom v RAW konvertore.

Fotenie

Fotoaparát umiestnite na statív. Pri použití Live Composition nie je možné použiť samospúšť a ani ovládanie cez WiFi, preto použite káblovú spúšť. Nasaďte filter a nakomponujte záber. Vďaka Live View uvidíte obraz rovnako dobre, ako bez filtra. Fotografovaním vás bude sprevádzať malý sprievodca, ktorý vám bude radiť na displeji.

Snímanie za použitia Live Composition ma dve fázy. V prvej sa naexponuje základ (ambientné svetlo). V druhej sa budú exponovať už len pohybujúce sa svetlá, v našom prípade svetlé mraky.

Nastavenie expozície prvej fázy je dôležité. Live Composition je súčasť manuálneho programu. Expozíciu budeme musieť nastaviť manuálne. Je to trochu odlišné od klasického režimu M. Priamo môžete nastaviť clonu. Expozičný čas sa nastavuje po stlačení tlačidla Menu.

Expozíciu môžete stanoviť odhadom, metódou pokus/omyl. Presnejšie to pôjde s využitím stupnice expozície, ktorá vám ukazuje, na koľko bude záber pre alebo podexponovaný. Clonu nastavte tak, aby ste dosiahli veľkú hĺbku ostrosti. U Micro 4/3 postačuje clona f/8- f/11. Cez Menu potom nastavte čas tak, aby stupnica expozície bola na nule.

Teraz vyberte, kam má fotoaparát zaostriť. Najjednoduchšie je dotknúť sa displeja na mieste, kde chcete, aby sa presunul AF senzor.

Teraz stlačte spúšť na káblovej spúšti. Naexponuje sa základný záber. Odteraz to bude jednoduchšie. Opäť stlačte spúšť. Nemusíte ju držať. Na displeji môžete odteraz sledovať postupné exponovanie pohybujúcich sa svetiel, v našom prípade mrakov. Ale môže to byť čokoľvek svetlé. Efekt Time Stackingu sa začne prejavovať zhruba po minúte. Sami musíte rozhodnúť, kedy expozíciu ukončiť, na základe obrazu na displeji. Je to experimentálna technika, žiadne presné pravidlá tu nie sú. Expozíciu ukončíte stlačením spúšte. A to je všetko. Podľa potreby nafoťte ďalšie zábery.


Úpravy

Na fotografie môžete použiť svoje obľúbené úpravy. Ukážem vám však, ako mraky na oblohe zvýrazniť. Tradične použijem Adobe Lightroom CC. Použijeme lokálne úpravy, konkrétne prechodový filter. Nasledujúce nastavenie nech vám je len inšpiráciou. Každá fotografia si vyžaduje iné nastavenie. Kontrast zvýraznite funkciou Contrast, pomôžu aj funkcie Clarity a Dehaze. S farbami sa môžete vyhrať pomocou White Balance, Saturation a Color. Pre menšie lokálne úpravy použite štetec. Fotografiu potom môžete doladiť v Photoshope, pomocou nástrojov Dodge a Burn.


Na veľkú plochu oblohy sa hodí prechodový filter. Štruktúru mrakov pekne zvýrazní kombinácia funkcií Dehaze a Clarity.


Menej zdatní môžu použiť šikovné pluginy, napr. Google Nik Collection (Zdarma).

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bonifacko
2016-09-13 07:47:54
takže predsa len ND filter treba
 
Krtko fotografom
2016-09-13 07:53:02
Zaujimave. Takze uz mi len treba sirokouhly objektiv, a ND filter. Stoji to za vyskusanie, len keby som nebol taky lenivy .
 
šereda
2016-09-13 08:36:12
toto je funkcia, oly boduje
 
Roman Point
2016-09-13 08:49:37
príspevok od: bonifacko
takže predsa len ND filter treba
Netreba pokiaľ nepozeras na životnosť závierky
 
acton
2016-09-13 09:08:12
Este len teraz sa to tu zacne hemzit gycami.
 
bonifacko
2016-09-13 09:22:56
príspevok od: acton
Este len teraz sa to tu zacne hemzit gycami.
Tiež mam taky dojem
 
bonifacko
2016-09-13 09:23:18
príspevok od: Roman Point
Netreba pokiaľ nepozeras na životnosť závierky
nerozumiem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-09-13 10:11:19
príspevok od: bonifacko
nerozumiem
Ze ak nemas Olympus, tak to mozes robit klasickym sposobom z desiatok jednotlivych expozicii.
 
acton
2016-09-13 10:38:41
príspevok od: Karol Srnec
Ze ak nemas Olympus, tak to mozes robit klasickym sposobom z desiatok jednotlivych expozicii.
Staci jedna expozicia, treba skusat, nie je to celkom ono lebo v pp som potlacil ten pohyb.
 
acton
2016-09-13 11:50:31
príspevok od: acton
Staci jedna expozicia, treba skusat, nie je to celkom ono lebo v pp som potlacil ten pohyb.
Inac je to infra fotografia s neupravenym fotoaparatom a bez filtra...
 
mishik
2016-09-13 12:09:44
Zaujimava technika. Urcite na ozivenie portfolia a za vyskusanie stoji.
 
bonifacko
2016-09-13 13:17:17
Už len vystavu potom zorganizovať.
 
fofoja
2016-09-13 13:34:10
E-M5 nemá funkciu LC
 
Marcel Rebro
2016-09-13 14:25:09
príspevok od: acton
Inac je to infra fotografia s neupravenym fotoaparatom a bez filtra...
Kým to nie je Lomo alebo pinhole, je to stále málo nemainstreamové ...
 
acton
2016-09-13 14:34:59
príspevok od: Marcel Rebro
Kým to nie je Lomo alebo pinhole, je to stále málo nemainstreamové ...
co je to lomo alebo pinhole?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-09-13 15:32:26
príspevok od: fofoja
E-M5 nemá funkciu LC
Vyskusaj. Toc ces cez Bulb a ked sa tam objavil LIVECOMPOSITE, tak ma. Hlavne si ale skontroluj aktualnost firmveru, do E-M1 pribudlo LC az neskor.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-09-13 15:33:26
príspevok od: acton
co je to lomo alebo pinhole?
To je Marcelova prezivka. Ked je dobry, volame ho Lomo a ked je zly, tak Pinhole.
 
Roman Point
2016-09-13 16:24:01
príspevok od: Karol Srnec
To je Marcelova prezivka. Ked je dobry, volame ho Lomo a ked je zly, tak Pinhole.
 
stano66
2016-09-13 16:42:17
príspevok od: Karol Srnec
To je Marcelova prezivka. Ked je dobry, volame ho Lomo a ked je zly, tak Pinhole.
občas aj Konceptual.
 
fofoja
2016-09-13 17:16:53
príspevok od: Karol Srnec
Vyskusaj. Toc ces cez Bulb a ked sa tam objavil LIVECOMPOSITE, tak ma. Hlavne si ale skontroluj aktualnost firmveru, do E-M1 pribudlo LC az neskor.
firmware mám najnovší 2.2 za BULB je ešte LIVE TIME ale LIVE COMP už nie
 
Marcel Rebro
2016-09-14 15:31:35
príspevok od: stano66
občas aj Konceptual.
kym nie Antikoncepcional tak hOKej
 
kubizmus
externý redaktor 2016-09-15 15:47:28
Ja som toto skusal uz pred rokmi a skladal som to v registaxe (na planertarnu astrofoto) www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/359045/drzim-ti-miesto/?s=photos a dnes je to technicka novinka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia