Hore

S Olympusmi OM-D a PEN v ateliéri

Z použitia bezzrkadlovky v ateliéri majú fotografi obavy. Zrkadlovky sú v tomto prostredí dobre overené. S ich použitím nie sú žiadne komplikácie. Ak máte blesky s pilotným svetlom, so zaostrovaním nie sú problémy. 

Synchronizácia s bleskami sa dnes rieši rádiovo, bez káblov, či optických čidiel. V čom sa odlišuje fotenie v ateliéri s bezzrkadlovkou? Nie sú tu nejaké komplikácie, ktoré by znepríjemňovali, či dokonca znemožňovali fotenie v ateliéri?

Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 12-100/4 PRO. Rádiové odpaľovače Godox, 2x 300W štúdiový blesk.

Lacné univerzálne rádiové odpaľovače. Použiť ich môžete s ľubovoľným fotoaparátom s ISO päticou a stredovým kontaktom.

Prv ako sa vrhneme naplno do fotenia s bezzrkadlovkou v ateliéri, pre tých, čo vôbec nemajú s ateliérom skúsenosti, mám pár základných informácií. Štandardne sa v ateliéri používajú univerzálne blesky, najnovším trendom je zabudovanie podpory TTL. Drvivá väčšina bleskov sa nastavuje manuálne. Blesky treba odpáliť v ten správny okamih. To zabezpečujú rádiové odpaľovače, ktorých použitie je jednoduché. Aby fotograf videl, ako je objekt nasvietený, je súčasťou blesku tzv. pilotka. Žiarovka alebo výkonná LED dióda. Pilotka je len modelové svetlo, na expozícii sa nepodieľa. Okrem toho, že pomáha fotografovi nastaviť osvetlenie, pomáha aj automatickému zaostrovaniu. Pri fotení s bleskami sa nastavuje fotoaparát manuálne. Citlivosť sa nastaví na základnú hodnotu (ISO 100 alebo 200). Čas sa nastaví na hodnotu X-sync alebo dlhší. S kratšími časmi sa bežné ateliérové blesky nedajú synchronizovať. A ani to nie je potrebné. Čas na expozíciu prakticky nevplýva. Záber je exponovaný svetlom blesku, záblesk je oveľa kratší, ako nastavený expozičný čas. Vo fotoaparáte sa podľa modelu nastavuje čas v rozsahu od 1/60 do 1/250 s. Na expozíciu vplýva clona. S bleskami sa väčšinou nepracuje s malou hĺbkou ostrosti. Je to zbytočné, pozadie je nerušivé a objekt sa zvýrazňuje svietením. Nastavuje sa preto stredná hodnota clony, kedy má objektív najlepšiu kresbu. Je bežné, že celé fotenie absolvuje fotograf s jedným nastavením expozície. Osvetlenie sa reguluje manuálnym nastavením výkonu bleskov, zmenou vzdialenosti bleskov od objektu a použitím modifikátorov svetla.

Z hľadiska nastavenia expozície platí pre bezzrkadlovky to isté, čo pre zrkadlovky. Manuálny expozičný režim, čas podľa X-sync fotoaparátu, stredné clonové číslo a základné ISO. Bezzrkadlovky používajú štandardizovanú ISO päticu, takže môžete použiť…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2018-02-13 12:07:30
Je smutne, ze vsetky transceivery stale vyzeraju ako lacne cinske hracky s otrasnym dizajnom a displejom. Viem, ze na funkcnosti to neubera, ale je problem vyrobit odpalovac hodny roku 2018 ako ponuka asi iba profoto alebo cesky photon?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia