Hore

HDR efektívne

Je čas oprášiť techniku HDR a urobiť ju bežne používanú, aj keď nie ste špecialisti na krajinu a architektúru. Pomôže vám prekonať limity snímača, najmä u amatérskych fotoaparátov.

O HDR počul už azda každý. Technike snímania fotografií s rozšíreným dynamickým rozsahom sa venujeme aj v našej fotoškole. V poslednom čase je však o nej počuť už menej. Z galérií ubudli fotografie s prehnaným HDR efektom, kvôli ktorému mnohí HDR odsudzovali. HDR je však technika, ktorá má pomáhať prekonať nedostatky snímačov pri fotení náročných svetelných scén. Pri nich sa ukáže, ako kvalitný snímač vo fotoaparáte máte. Nikon D810 či Sony A7r II si poradia so svetelne veľmi ťažkými scénami aj bez HDR. Dynamický rozsah týchto prístrojov sa blíži 15EV. Väčšina fotoaparátov má DR 12-13 EV. U nich na fotografiách častejšie nájdete prepaly a tiene bez kresby. Vďaka kvalitným RAW konvertorom sa aj z týchto fotoaparátov dá veľa vytiahnuť, na špičkové prístroje ale aj tak strácajú.

V poslednom čase rastie obľuba bezzrkadloviek. Mnohé z nich patria ohľadom dynamického rozsahu k priemeru. Technika HDR preto u nich má zmysel. Vďaka tomu, že sa dobre ovládajú, je snímanie podkladových záberov jednoduchšie ako u zrkadloviek. Niektoré majú dokonca zabudovaný HDR režim. Fotoaparát urobí 2 alebo 3 rôzne exponované zábery, spracuje ich a vytvorí z nich jednu fotografiu s rozšíreným dynamickým rozsahom. Tento proces však nemáte pod kontrolou, naviac záber sa uloží do formátu JPG. Lepšie je preto len nasnímať podkladové zábery a HDR fotografie vytvoriť až v počítači. A toho sa mnohí boja. Kedysi ste potrebovali špeciálny program pre HDR. Ak chcete mať proces pod plnou kontrolou, potrebujete ho aj dnes. Z vlastnej praxe môžem povedať, že pre bežné HDR fotografie postačuje štandardný softvér, u nás najpoužívanejší Adobe Lightroom a Zoner Photo Studio.

Špičkoví krajinkári tvoria mega HDR panorámy z desiatok záberov. Hodiny strávia ich spracovaním. Výsledok je fantastický, ale nie každému sa chce absolvovať takto náročný proces. Chce to postup pre každodenné rýchle používanie.

Interiér kostola, to je výzva aj pre tie najlepšie snímače.

HDR

Snímače majú určitý dynamický rozsah. Pokiaľ je dynamický rozsah fotografovanej scény menší, nemáme s expozíciou problémy. Ak je väčší, musíme sa rozhodnúť, ako scénu exponovať. Dať prednosť svetlám alebo tieňom? HDR technika dovoľuje obmedzený dynamický rozsah snímača obísť. Fotograf nasníma sériu záberov s rôznou expozíciou tak, aby zachytil postupne celý jasový rozsah: svetlá, stredy a tiene. Väčšinou postačujú tri zábery, pri ťažších svetelných situáciách 5, či dokonca viac.

Poznáme aj HDR z jedného záberu. To však nie je pravá HDR technika, ale len plné využitie dynamického rozsahu…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
šereda
2017-05-10 08:15:44
fajn čánok také mám rád , najnovšie spracovanie HDRI ide ešte dalej už to nie je len klasická omalovánka aj ked predpokladám že to je všetko ešte pred nami, trepem
 
blahoslav J B Art
2017-05-10 11:43:08
braketing nejak nepouzivam, ale teraz na dovolenke som vacsinu zaberov pre istotu fotil prave takto ... uz to len pospajat 😊
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované