Hore

HDR vo fotoaparáte

Začiatočníci mávajú problémy s expozíciou a neovládajú obťažnejšie techniky. S tým im môže pomôcť ich vlastný fotoaparát, ak má funkciu HDR.

Čo je to HDR

HDR je technika, ktorou sa prekonáva obmedzený dynamický rozsah snímača. Pred rokmi ju používali len skúsení fotografi. Technika pozostáva v nasnímaní radu fotografií s odstupňovanou expozíciou. Najčastejšie sú to tri fotografie s rozdielom expozícií 1 až 2 EV.  Fotoaparát by mal byť na statíve a treba dodržať niekoľko ďalších pravidiel. V minulosti ste museli mať špeciálny program na spájanie HDR fotografií, ktorý vyžadoval skúseného užívateľa. HDR fotografia sa aj napriek zložitejšiemu postupu snímania a editácie stala veľmi populárnou. Bohužiaľ sa to zvrhlo do nevkusného fotografického trendu. Fotografi bez estetického cítenia upravovali fotky tak, že boli nielen nevkusné, ale aj ďaleko od reality. Úplne sa vytratil dôvod, prečo technika HDR vznikla.


HDR technika využíva sériu rôzne exponovaných fotografií. Najčastejšie tri. Jedna fotografia je exponovaná na zachytenie tieňov, druhá stredných jasov a tretia svetiel.


Fotografia sa spoja do jednej v počítači. Dnes už to ide ľahko, napr. v Lightroome.


Výsledná fotografia môže vyzerať prirodzene. Pozornejší si všimnú dobre prekreslenie tieňov aj svetiel na vitrážach.


A keď sa to upraví nevkusne.

Éra gýčovitých HDR fotografií našťastie netrvala dlho a dnes to vyzerá, akoby techniku HDR nikto už nepoužíval. Fotografi krajiniek a architektúry ju však používajú, robia to väčšinou citlivo a snažia sa o prirodzený vzhľad. Len skúsený fotograf si všimne, že dynamický rozsah fotografie je akosi väčší, ako bežne fotoaparáty zvládajú.

Vo fotoaparátoch bežne nájdete funkciu expozičného bracketingu, ktorá uľahčuje nasnímanie podkladovej fotografie. Pri vyšších modelov vie urobiť až 9 záberov. Spájanie do HDR dnes vie viacero univerzálnych editorov, nie je nutné použiť špecializovaný program. Spomeňme napr. Lightroom, či Zoner. Používať techniku HDR je dnes už pomerne jednoduché a zvládne ju aj mierne pokročilý fotograf. Čo ale začiatočník, ktorý fotí zatiaľ do JPG a využíva skôr automatické programy?

Prečo používať funkciu HDR?

Typický začiatočník sa zatiaľ len učí umeniu fotografie. Fotoaparát neovláda 2x dobre a preferuje JPG pred RAW, ktorý nevie zatiaľ spracovať. Nevie ani ovplyvniť expozíciu a tak máva často problémy so správnym exponovaním. Skúsený fotograf využíva plný potenciál fotoaparátu, vie spracovať s RAW a vie aj aké sú limity. Keď vie, že snímaná scéna je za hranicou toho, čo sa dá z RAW-u dostať, zvolí iné riešenie. Použije filtre, HDR, alebo presunie fotenie na iný termín, kedy budú svetelné podmienky lepšie.

Vráťme sa k začiatočníkovi. Ten potrebuje, aby za neho čo najviac práce urobil fotoaparát a domov prišiel s dobrými výsledkami. S expozíciou a dynamickým rozsahom, pri fotení do JPG, pomáha fotoaparát bežne s aktivovanou funkciou rozšírenia dynamického rozsahu. U rôznych značiek má rôzny názov. D-Lightning u Nikonu, DRXXX% u Fujifilmu atď. Fotoaparát používa softvérové spracovanie obrazu s prihliadnutím na vlastnosti snímača a svetelné podmienky. Väčšinou to stačí. Ak sú na fotografiách stále pritmavé tiene, alebo veľké prepálené plochy, narazili ste na limity snímača i softvéru vo fotoaparáte. Pri fotení do RAW by sa zo záberov dalo dostať viac, ale ak to neviete, musíte hľadať iné riešenie. Tým je funkcia HDR.


Olympus OM-D E-M5 Mark II má pre funkciu HDR rezervované samostatné tlačidlo. U väčšiny fotoaparátov je funkcia HDR ukrytá v menu. V niektorých ju viete priradiť funkčnému tlačidlu.

HDR vo fotoaparáte

Čoraz častejšie sa vo fotoaparátoch stretnete s funkciou HDR. Či ju má aj ten váš a ako ju používať, to zistíte v návode na použitie. Funkciu HDR si nemýľte s expozičným bracketingom. Ten len urobí sériu fotografií, ale nespojí ich do jednej s veľkým dynamickým rozsahom.

Funkcia HDR v sebe spája jednoduché nasnímanie podkladových fotografií a ich spojenie do výslednej fotografie s rozšíreným dynamickým rozsahom. Funkcia HDR funguje rovnako, ako keď tvoríte HDR manuálne, ale o niečo jednoduchšie. Vy máte na výber len účinnosť HDR, najčastejšie v dvoch stupňoch.


HDR vo fotoaparáte pre začiatočníkov. Nastavenie je jednoduché.

HDR môžete niekedy nájsť aj v efektových/umeleckých programoch. Býva to však napodobnenie nevkusného, ale ešte stále u niektorých fotografov populárneho, akvarelového HDR efektu. S pravou HDR to nemá nič spoločného.





Pri použití funkcie HDR sa odporúča použiť statív. Statív je dôležitý preto, že fotoaparát nasníma 2-4 fotografie a je dobré, ak sa pri ich snímaní fotoaparát nepohne. Niektoré fotoaparáty si poradia aj bez neho, dokážu fotografie zarovnať, ale dôjde potom k čiastočnému orezu. S tým musíte počítať a nastaviť o niečo širší uhol záberu. Za dobrých svetelných podmienok statív teda nutne nepotrebujete, aj keď sa odporúča. Za horších sa jeho použitiu nevyhnete.

Expozičný rozdiel medzi fotografiami určuje fotoaparát. Pri slabšom HDR je rozdiel menší, pri silnejšom väčší. Čím väčší je rozdiel, tým väčší dynamický rozsah fotoaparát zachytí.

Ako prirodzene vyzerá fotka nasnímaná s použitím funkcie HDR, závisí na tom, aký algoritmus spracovania konkrétny fotoaparát používa. Býva rozdiel medzi jednotlivými stupňami. Prirodzenejšie väčšinou vyzerá ten so slabším efektom. My si ukážeme výsledky základného amatérskeho modelu Olympus OM-D E-M10 Mark III.


Štandardne nasnímaný záber. Na fotoaparáte sa strácajú detaily, obloha v pozadí je prepálená, aj keď to v tomto zábere nevadí.


Nastavenie HDR1 - záber vyzerá prirodzene, zostala zachovaná svetelná atmosféra. Zlepšila sa kresba v tieňoch, preč je prepálená obloha.


Nastavenie HDR 2 - výraznejší efekt s ešte lepšie prekreslenými tieňmi a pozadie je veľmi dobre exponované. Fotka mierne stráca na svetelnej atmosfére, pretože je menej kontrastná. Pridať kontrast neskôr v počítači je doslova triviálna úprava.

Pri použití funkcie HDR fotoaparát ukladá fotografie do formátu JPG. U niektorých fotoaparátoch môžete nastaviť ukladanie do JPG + RAW. RAW samozrejme nebude obsahovať HDR informácie, ale poslúži ako záloha. V budúcnosti, keď sa ho naučíte spracovať, vám možno príde vhod, že ho máte odzálohovaný.


Záber upravený z RAW. Ak viete dobre pracovať s týmto formátom, HDR funkciu väčšinou nepotrebujete, jej lepšie výsledky využijete hlavne pri snímaní do formátu JPG.


Ešte jedna ukážka, veľmi silné protisvetlo. Vľavo štandardne nafotený záber, vpravo s použitím funkcie HDR. Tu ani nejde o pozadie, ako o zachovanie kresby na hviezdach.

Záver

Používajte HDR s rozumom len tam, kde je to nutné. Nezabúdajte, že fotoaparát musí urobiť sériu fotografií, čo nejaký čas trvá. Preto má použite HDR obmedzenie pri fotení pohyblivých objektov. Nejaký čas trvá aj spracovanie do HDR. Zabudovaná funkcia HDR môže príjemne prekvapiť. Horšie je to s HDR efektami, ktoré málokedy bývajú vkusné.

Plne pod kontrolou máte HDR len pri využití manuálneho nastavenie odstupňovanej expozície a spájaní záberov v počítači. Rozšírenie DR môže byť oveľa väčšie ako u HDR priamo z fotoaparátu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PeCh
2018-12-20 14:34:03
Keby som si mal vybrať, tak z tých flexaretových fotiek by som si vybral tú prvú (štandardný JPEG), napriek prepadom v pozadí. Ale možno je to len môj vkus.
 
aesace
2018-12-20 14:36:59
Mna by len tak zaujimalo, ktore znacky fotakov dokazu odfotit a spravne zlepit HDR seriu priamo vo fotaku pri po foteni z ruky? Kto ma ake skusenosti so svojimi fotakmi?
S mojim starym Sony A57 som prakticky nikdy nemal problem s nejakymi artefaktmi vzniknutymi nepresnym spojenim fotiek..viacmenej za hociakych svetelnych podmienok. Naopak po skusenostiach s Panasonicom, s G6 sa prakticky nedalo fotit z ruky HDR, aby sa fotky dobre spojili. A ako som cital na nete, len maloktory vyrobca vo svojich fotakoch uspesne a bezproblemovo spaja seriu fotiek pri HDR skladani. Minimalne pri Olympuse boli rovnako rozpacite vysledky ako pri Panasonicoch..
Pripominam,ze ide o fotenie HDR z ruky..napr vonku za bezneho osvetleneho dna.
 
lochnes
2018-12-20 15:01:15
Našiel som túto funkciu na Canon 6D, ide logicky iba ak sa fotí do jpegu. Skúsil som párkrát zo zvedavosti, no efekt mi prišiel veľmi slabý. Na smartphone fotím 95% so zapnutým HDR
 
JohnNewton
2018-12-21 14:53:06
príspevok od: PeCh
Keby som si mal vybrať, tak z tých flexaretových fotiek by som si vybral tú prvú (štandardný JPEG), napriek prepadom v pozadí. Ale možno je to len môj vkus.
Asi tak, čím zreteľnejšie pozadie(v tomto konkrétnom prípade), tým je rušivejšie
 
actonn
2018-12-21 21:07:07
S HDR fotografiou je to podobne ako s jpegom, aj HDR aj Jpeg ktory vytvori fotoaparat ma do kvality daleko. Kvalitny Raw sa upravuje v profi programoch a tak isto to je aj s HDR. HDR nebol vymysleny preto aby ho vytvaral fotoaparat ale kvalitny program, kvalitny HDR nema nijaky naznak neonovych presaturovanych neviem ako to nazvat...
Vacsina top fotografii sa upravuju aj v HDR programoch.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia