Hore

Fotka je odstrihnutie nepotrebného

Na otázku, čo je to fotografia, sa dá odpovedať pomerne jednoducho - ide o „obraz" zachytený pomocou fotoaparátu. Keď sa pozrieme ďalej než na encyklopedickú definíciu, dostaneme niekoľko možností vysvetlenia pojmu fotografia. Hlbšie pochopíme fotografiu, ak budeme vedieť, prečo vlastne vznikla.   

Dôvodov vzniku záberu existuje nespočetne veľa, dajú sa však zhrnúť do niekoľkých skupín. Stačí sa pozrieť na webové galérie, ideálne na tie „multiužívateľské". Fotografie majú zaujať po umeleckej stránke, alebo sú dôsledkom „hrania sa" s fototechnikou, niektoré dokumentujú úplne každý element sveta okolo nás (lomografia), iné sú spracované na zákazku.

Akých fotografií je však najviac? Čo zabezpečilo obrovský úspech spoločnostiam ako Kodak a Polaroid? Je to práve „fotografia pre každého".

Panoráma zo Sony Ericson K700. Fotiť je dnes už veľmi jednoduché.  

Väčšina snímkou vzniká v podstate ako dokumentačná, avšak oproti klasickému žánru „dokumentu" existujú dva rozdiely. Po prvé, bežný človek dokumentuje iba to, čo je pre neho dôležité, respektíve čo sa ho bezprostredne týka. Inak povedané, nefotograf nepôjde na Ukrajinu dokumentovať tamojšie pomery, ak nemá „cestu okolo". Po druhé, obsah jednoznačne dominuje nad formou, respektíve forma je prakticky nepodstatná. Fotka novorodenca z mobilu má tisíckrát vyššiu hodnotu, než to najväčšie umelecké dielo.

Ten, pre koho je fotografia koníčkom, sa snaží čo najlepšie vidieť a zachytiť scénu a vtiahnuť tak diváka do svojho vnímania sveta. Fotografiami prezentuje viac svoju dušu ako snímanú scénu. Bežný človek chce zachytiť, čo práve prežíva a nad ďalšími pohnútkami sa vôbec nezamýšľa. Samozrejme, že to nie je „vada", ale vlastnosť. Z akých pohnútok teda vzniká väčšina snímok?  

  »   Väčšina fotografií má spomienkový charakter, s rozšírením internetu pribúda i prezentačný charakter. Na absolútnej väčšine fotografií sú ľudia. My sami, s kamarátmi, s príbuznými, rodinná oslava, fotky detí, ... Fotky, akých sú plné rodinné fotoalbumy. Tu sme oslavovali narodeniny, tu sme na dovolenke pri mori, na párty, takto už vyrástli deti, tu sa pocikal nový pes. Väčšiu časť fotografie v skutočnosti netvorí samotný obrazový materiál, ale citová zainteresovanosť. Je to naše a je nám to blízke. Takéto fotky si pozeráme pre vyvolanie spomienok a iným ľuďom prostredníctvom nich ukazujeme náš svet.

  »   Ďalšiu obsiahlu kategóriu tvoria snímky - „tu sme boli" a „takto to tu vyzerá." V dobe filmu sa jednalo takmer výlučne o fotky z dovoleniek. Najmä s nástupom dostupných kompaktov…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
IO-NR
2008-07-25 14:05:01
Pekny clanok, pripomenul mi kolegov z posty tesne pred dovolenkou - vsetci chceli vediet, ako spravit sprave exponovany zaber, kedy sa dava + EV a kedy - ,no nikto nemal rovnu hladinu alebo aspon 70% spravne zaostrenych zaberov, co uz,....detaily:):)
 
TTL
2008-07-25 22:43:58
Dik za pochvalu. Hej, na zaciatocnikov je tento clanok aj zamerany. Snad niekomu pomoze :)
 
Cohen
2008-07-29 14:34:03
má to krásny názov
 
demo
2008-07-29 15:23:18
ano, filozoficky nazov a jednoduchy ale naucny text, teda hlavne pre zaciatocnikov, nie pre nas profikov ;)
 
1cor13.4to7
2008-08-16 17:43:38
Alex, musím ťa pochváliť. Veľmi zaujímavo si to celé napísal. Už sa teším na tvoj ďalší príspevok. Annie
 
marcel.m
2008-08-17 22:12:41
Vďaka za dobrý článok. Som rád, že som si ho mohol prečítať.
 
Hamlet-999
2008-10-12 01:19:44
treba ucit aj zaciatocnikov... mozno jedneho dna naucia oni nieco nas. ;)
 
8LiK.S
2009-01-11 11:33:50
to nie je radnica, ale mestská veža
 
satelitsatelit
2009-02-11 23:03:46
Perfektny clanok, napisany v ´ludskej´ reci... super
 
zaria
2011-04-01 21:04:54
Parádny článok,naozaj ľudsky povedané,vysvetlené,myslím že začiatočníci ho ocenia
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované