Hore

Zábavná perspektíva

Perspektíva je zjednodušene povedané optický jav, kedy sa nám zdajú vzdialené predmety menšie ako tie bližšie. Na prvý pohľad veľmi jednoduchá a strohá záležitosť, avšak skúsení fotografi vedia, že s perspektívou súvisí mnoho ďalších dôležitých aspektov. V nasledujúcom príspevku chcem ukázať bez zložitých technických podrobnosti, akým zábavným spôsobom ju možno využiť vo fotografii.

Perspektívu študoval už tri storočia pred našim letopočtom alexandrijský matematik Euklides. Vo výtvarnom umení – maliarstve, reálne zobrazenie sveta prišlo až v renesancií. Pravdepodobne to bol v 15. storočí taliansky Masaccio, ktorý prvý aplikoval reálne zákonitosti videnej scény vo svojej maliarskej tvorbe (napr. Svätá Trojica). Vo filme sa s perspektívou začal hrať Laurel a Hardy v snímke „Brats“ (rok 1930), kde Stan a Ollie hrajú otcov a zároveň aj svojich synov. 

Známejší pre nás bude isto film (trilógia) Pán Prsteňov, ktorý režíroval Peter Jackson. Pre natočenie malých trpaslíkov a hobbitov využil práve jav perspektívy.

Maliarstvo a film úzko súvisia s fotografiou, ale kto vlastne ako prvý využil zákonitosti perspektívy vo fotografii? Z najväčšou pravdepodobnosťou je to dvojica fotografov Arthur S. Mole a John D. Thomas. Títo dvaja páni v roku 1918 dali do pozoru 18 000 vojakov z výcvikového tábora Camp Dodge v Iowe a vytvorili úžasnú fotografiu s názvom Human Statue of Liberty (Ľudská socha slobody).

Pri tak veľkom obraze (celková dĺžka skoro pol kilometra) dvojica fotografov jednoducho musela počítať s dôsledkami perspektívy. Keď si všimneme základňu, tak ju v prvom rade tvorí 17 vojakov. Telo a hlava je zložená celkovo z 2 000 mužov. Samotná fakľa bez plameňa má už 2 800 a plameň dokonca 12 000 vojakov! Na tomto skvelom príklade je jasne vidieť, že vzdialenejšie časti sochy museli byť zásobené obrovským množstvom ľudí, aby sa dosiahol identický výzor v proporciách so svojim vzorom – Sochou slobody. Príprava tejto fotografie trvala viac ako týždeň a pokyny sa udávali cez megafón alebo gestikuláciou s pomocou bielej zastávky. Tak sa oznamovala informácia, koľko ešte oddielov má do obrazu pristúpiť. V roku 1918 vznikli ešte podobné „živé“ fotografie s vojakmi  ako  “Living Portrait of Woodrow Wilson”, “Human Liberty Bell”, “Human US Shield” a ďalšie.

Toto všetko boli obrovské projekty. Pozrime sa na menej náročnú fotografiu, ktorá sa dá bežne spraviť za pár minút. V roku 2006 užívateľ webu Flickr, John Robinson, pridal fotografiu svojho strýka odfotografovanú v roku 1930. Dom v pozadí sa mierne stráca v hĺbke ostrosti  (alebo je to len dôsledok nedokonalosti fotografického…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Štefan Káčer
2013-08-15 07:42:36
milé fotky a nápady
 
walde
ocenenie redakciou 2013-08-15 07:48:15
...výborne spísané a zoradené Jožko...jedna lepšia ako druhá...a ten Buddha držiaci lietadlo fakt nemá chybu
 
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2013-08-15 08:16:42
Výborný článok
 
mishik
2013-08-15 10:05:58
super clanok
 
garmont7
2013-08-15 10:29:27
..skvelé!! chce to len trpezlivosť,a správny uhol pohľadu.
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2013-08-15 11:55:30
prijmna oddychovka...a naviac inspirujuca
 
Pallio
2013-08-15 12:38:30
Ten na tom videu, raz mu niekto plesken,,ale po papuli ))
 
Tunde
2013-08-16 10:14:52
Perfektnéééé
 
skokanix
2013-08-19 12:52:11
Dobré nápady,fajn čítanie
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované