Hore

Makro a Close-Up s bezzrkadlovkou I.

Makrofotografii sa venujem, odkedy som si kúpil prvú AF zrkadlovku, vtedy ešte filmovú.

Je to náročný žáner a drahý filmový materiál vám nedovoľuje robiť chyby a experimentovať tak, ako digitálny fotoaparát. Mňa prechod na digitál rýchlo kvalitatívne posunul smerom nahor. Môžem experimentovať s clonou, uhlom záberu, svetlom a nezvyšujú sa mi pritom náklady. Zlepšila sa technická kvalita, aj tá umelecká. Fotografický proces, vrátane spracovania, som dostal pod plnú kontrolu. S Nikonom D70 a makroobjektívom Tamron 90/2,8 som urobil kopec dobrých záberov, ktoré si rád pozriem aj dnes. O fotení makra so zrkadlovkou sme toho popísali veľa v našej Fotoškole, odkazy na články nájdete dole pod článkom. V tomto článku sa chcem venovať makrofotografii v spojení s bezzrkadlovkami. Nebudem sa rozpisovať o tom, čo sme už prebrali. Prosím preštudujte si už publikované články, veľa informácií má univerzálny charakter. Zaoberať sa budeme tým, čo nového  bezzrkadlovky do sveta makrofotgrafie priniesli.

Túto fotografiu som nafotil zrkadlovkou a makroobjektívom. Kedysi to bolo najlepšie technické riešenie. Príchod bezzrkadlovky priniesol však nové možnosti a funkcie, ktoré z nich robia fotoaparáty vhodnejšie pre makrofotografiu.

Osobne si myslím, že bezzrkadlovky sú na makrofotografiu vhodnejšie ako zrkadlovky. Je to dané ich konštrukciou. Sklopné zrkadlo je vlastne prekážkou pri makrofotografii. Prv, ako sa budeme bezzrkadlovkám venovať, zopakujeme si rozdiel medzi makrom a Close -Up.

Close-Up je fotografovanie detailov zo vzdialenosti kratšej ako cca 60 cm, čo je bežná vzdialenosť, z ktorej sa na detaily pozeráme. Close-Up znamená, že sa pozeráme na niečo z kratšej vzdialenosti a vidíme viac detailov. Kedy sa z Close-Up fotografie stane makro?

O makrofotografii hovoríme, ak je mierka zväčšenia aspoň 1:1. U plnoformátového fotoaparátu to znamená nafotiť objekt veľký 36 mm tak, aby vyplnil celú šírku záberu. Tolerantnejší považujú za makro aj mierku 1:2, ktorá sa dá často dosiahnuť aj bez makroobjektívu a postačuje pri fotení väčšieho hmyzu, kvetov, drobných živočíchov atď. Mierke zväčšenia sa podrobne venujeme v samostatnom článku.

Jeden z najlepších makroobjektívov aké poznám. Sony FE90/2,8 G OSS Macro je určený pre plnoformátové aj APS-C bezzrkadlovky Sony.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2018-09-17 16:52:36
škoda slov
 
slavik74
2018-09-19 09:46:36
Dovolim si doplnit ze v Panasonicu G9 je nie len 4K ale aj 6K (cize 18MPx) pri 30 zaberoch za sekundu. Co je uz ozaj dobre vyuzitene, lebo 8MPx a 18MPx je rozdiel
Tiez ma aj funkciu Focus Stacking. Multishot sa tam vola High Resolution Mode a tiez vytvara 80 MPx fotky.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia