Hore

Druhý objektív (2020)

Takmer každý si svoj prvý fotoaparát kúpi s tzv. setovým objektívom. Niečím musí začať a setový objektív je cenovo zvýhodnený.

Setový objektív je štandardný transfokátor (zoom), ktorý je univerzálne využiteľný. Pokrýva rozsah od širokouhlého, po krátky tele. Môžete ním fotografovať architektúru, krajinu, prírodu, väčšie detaily, ľudí. Čoskoro ale zistíte, že sa ním nedá nafotiť všetko, že sú motívy, kedy sú jeho parametre nedostačujúce a budete potrebovať iný objektív. Aký ďalší objektív si kúpiť?

Parametre objektívov

Parametre objektívu sú ohnisková dĺžka (určuje uhol záberu) a svetelnosť, ktorá ovplyvňuje možnosť fotografovať za zlých svetelných podmienok a minimálnu hĺbku ostrosti. U každého objektívu je dôležitá aj mierka zväčšenia (schopnosť fotografovať malé detaily). Objektívy posudzujeme aj z hľadiska kvality, aké majú optické chyby, prípadne aj to, ako rýchlo zaostrujú a či majú stabilizáciu obrazu. Pre niekoho je dôležité aj kvalitné spracovanie, robustnosť, utesnenie pred prachom a vodou. Tým sme ale neskončili, niektorí fotografi riešia aj použitie filtrov, prípadne chcú kompaktný a ľahký objektív. Je toho veľa, čo pri výbere objektívu zohľadňujeme.

Systémové fotoaparáty a veľkosť snímača

Systémové fotoaparáty sú tie, ktoré umožňujú výmenu objektívu, čiže zrkadlovky (DSLR) a bezzrkadlovky (CSC). Medzi amatérmi boli kedysi najrozšírenejšie fotoaparáty s APS-C snímačom. Je tomu tak aj dnes, ale čoraz viac si amatéri môžu dovoliť aj plnoformátový fotoaparát, alebo dajú prednosť kompaktnejšiemu Micro 4/3 systému. Či máte fotoaparát s takým alebo onakým snímačom, kritériá pre výber objektívu sú rovnaké. Dôležité je ale vedieť, čo je to faktor orezu. U menších snímačov je uhol záberu menší, ako u plnoformátového. Aby sme mohli systémy medzi sebou porovnávať, prepočítavame ohniskovú dĺžku objektívu faktorom orezu (crop). Dostaneme tak ekvivalentnú ohniskovú dĺžku, ktorú vieme porovnať s plnoformátovým objektívom. Plný formát je považovaný za štandard, s ktorým ostatné formáty porovnávame.

Ohnisková dĺžka objektívu je nemenná, nech už je použitý na akomkoľvek fotoaparáte s akokoľvek veľkým snímačom! Mení sa len uhol záberu! U plnoformátového systému nemusíme nič prepočítavať, faktor orezu je 1x. U APS-C fotoaparátov je to 1,5x alebo 1,6x (Canon) a u Micro 4/3 fotoaparátov je to crop 2x. Faktor orezu používam neustále, pretože uhol záberu je to, čo nás najviac zaujíma. Až druhotne je to svetelnosť.

Setový objektív

U fotoaparátov pre začiatočníkov sa stretávame s lacnými setovými objektívmi. Niektoré sú dobré, niektoré priemerné a niektoré podpriemerné. Niekedy je na výber aj drahší setový objektív s lepšími parametrami a zvyčajne aj lepšou obrazovou kvalitou. U fotoaparátov strednej a vyššej triedy sa môžete stretnúť aj s veľmi kvalitnými setovými objektívmi. Už nie sú vyslovene lacné, ale stále sú cenovo zvýhodnené.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-04-20 14:03:56
Myslím, že velmi dobrý článek, zejména pro ty začínající...
Hlavně, aby si uvědomili všechny souvislosti. Že koupě FF aparátu (mnohdy opravdu za vydřené peníze) a zazdít to mizerným laciným objektivem, není ta správná cesta.
Nevidět pouze investici do fotoaparátu. Tím to jenom začíná...
Samozřejmě optimální je vyvážený systém. Velmi dobrý fotoaparát a velmi dobrý objektiv. Když se finance nedostávají, je vždy lepší varianta starší fotoaparát (nižží kategorie, velikosti snímače) ale špičkový objektiv.
K tomu se ale většinou každý musí dopracovat sám a rady předem nejsou moc účinné.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia