Hore

Ako vytvoriť efekt dvojitej expozície: s pomocou vrstiev je to hračka

Viacnásobná expozícia je klasický fotografický efekt, pri ktorom sa na jedno políčko filmu exponovalo viac rôznych scén, ktoré tak splynuli do jedného výsledného obrazu.

Docieliť tohto efektu pri fotografovaní vám umožní väčšina súčasných digitálnych fotoaparátov. Avšak najväčšiu kontrolu nad výsledkom získate, keď túto techniku napodobníte v Zoner Photo Studiu. Postup si ukážeme na príklade portrétu.

Najvhodnejším objektom pre techniku dvojitej expozície je portrét, či už je ľudský alebo zvierací. Pri úprave použijeme Zoner Photo Studio X a modul Editor.

Odstráňte pozadie fotografie


Portrét fotografovaný proti oknu neobsahuje rušivé pozadie a je tak vhodný pre techniku dvojitej expozície.

Na zvolenom portréte je pozadie takmer biele, ale stále obsahuje zvyšky kresby záclony za modelkou a v spodnej ľavej časti kus ruky. Najprv pozadie teda dôkladne vyčistite. K tomu môžete použiť viac techník, napríklad prekrytie nechcených častí kresbou bielym štetcom. Nástroj Štetec (B) nájdete v skupine nástrojov Kresliace nástroje.


K vyčisteniu pozadia použite štetec s bielou farbou.

Alternatívne môžete vykonať výber portrétu pomocou magnetického lasa. Magnetické laso (A) nájdete v skupine nástrojov Nástroje pre prácu s výberom. Pri výbere magnetickým lasom sa výber automaticky prichytáva k zvolenému objektu a vy tak môžete pomerne efektívnym spôsobom vytvoriť presný výber.


... alebo jednoducho obtiahnite portrét magnetickým lasom, invertujte výber a vyplňte pozadie bielou farbou.

Vykonaný výber invertujte príkazom Výber - Invertovať výber (Shift + Ctrl + I) a vyplňte ho bielou farbou pomocou príkazu Výber - Vyplniť


V dialógovom okne Vyplniť zvoľte bielu farbu.

Pozadie je teraz biele a pripravené na ďalšiu prácu.


Portrét s vymazaným pozadím.

Pre ďalšiu prácu si výber uložte príkazom Výber - uložiť výber ... vo forme PNG súboru. Výber deaktivujte príkazom Výber - Zrušiť výber (Esc).

Kúzlime s vrstvami

Vhodným námetom pre kombinovanie s portrétom je prírodná scenéria, my použijeme fotografiu stromu. Tú vložíte vo forme novej vrstvy príkazom Upraviť - Vložiť zo súboru.


Vloženie druhej expozície do novej vrstvy.

Druhú vrstvu vhodne prispôsobte obrazu zmenou jej veľkosti a polohy. Pre dokončenie transformácie vrstvy 2 urobte kliknutím na tlačidlo Použiť.


Prispôsobenie novej vrstvy.

Nastavte režim vrstvy 2 na Závoj. Tým docielite prekreslenie oboch vrstiev cez seba. Biela farba spodnej vrstvy ohraničuje prienik oboch vrstiev, lebo režim prelínanie Závoj necháva viac vyniknúť kresbu vrstvy 2 v miestach, kde je vrstva 1 tmavšia. V bielych miestach tak vrstvu 2 nevykreslí.


Prelínanie vrstiev pomocou režimu Závoj.

Z opisu správania režimu prelínania Závoj vyplýva, že môžete výslednú podobu obrazu ľahko ovplyvniť. Napríklad zmenou tonality pôvodnej vrstvy s portrétom. Medzi vrstvy 1 a 2 vložte vrstvu úprav krivky, pretože pomocou nej môžete upraviť tonalitu jednotlivých častí portrétu. To vám umožňuje riadiť, v ktorých miestach sa viac či menej prekreslí druhá expozícia do portrétu. Označte vrstvu 1 v paneli Vrstvy a vložte vrstvu úprav príkazom Vrstva - Pridať vrstvu - Krivky


Prehnutie tonálne krivky nadol (stmavením portrétu) vedie pre zvýraznenie kresby vrchnej vrstvy.

Ako zvýrazniť tvár?

Teraz sme pomerne značne potlačili portrétnu časť našej Multiexpozície. Keby sme pracovali napríklad s fotografiou zachytávajúcou modelku z profilu, kde je zjavný nos, čelo a brada, tak by to nemuselo byť na škodu. V našom prípade však budeme potrebovať zvýrazniť základné prvky portrétu, ktorými sú oči a pery.

Duplikujte vrstvu 1 (pôvodná portrét) príkazom Vrstva - Duplikovať vrstvu. Vzniknutý duplikát označený ako vrstva 4 posuňte navrch v paneli vrstvy.


Duplikovanie pôvodnej vrstvy s portrétom.

Vložte do vrstvy 4 masku príkazom Vrstva - Maska - Skryť všetko. Presvedčte sa, že je v paneli Vrstvy označená maska. Nastavte Štetec (B) na bielu farbu a krytie štetca na 10%. Kresbou do masky zvýraznite pôvodnú tvár.


Navrátenie tváre do Multiexpozície.

Výslednú podobu Multiexpozície môžete ešte doladiť nastavením Krytie vrstvy 4. V našom prípade je optimálne nastavené krytie na 50%.


Vyváženie Multiexpozície znížením krytia vrstvy s tvárou na 50%.

Pozadie vylepší textúra

Čisto biele pozadie je pomerne nezaujímavé, takže do celkovej kompozície pridáme farebnú textúru. Tú do obrazu vložte príkazom Upraviť - Vložiť zo súboru

Režim vrstvy s textúrou nastavte na Stmaviť. Tým textúra prekryje svetlé časti obrazu, menej potom časti tmavšie.

Na dokončenie použite vrstvu úprav, krivky. Prehnutím tonálnej krivky do tvaru S zvýšte kontrast obrazu.

A tu je výsledná Multiexpozícia:

Stiahnite si Zoner Photo Studio na 30 dní zadarmo a vyskúšajte si skladanie expozícií!

Autor: Honza Zeman 
Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hanigal
2020-01-30 09:46:54
Tak toto sa mi páči... nevie niekto, či takéto niečo sa dá urobiť v Capture One20?
 
close
2020-01-30 11:30:27
príspevok od: Hanigal
Tak toto sa mi páči... nevie niekto, či takéto niečo sa dá urobiť v Capture One20?
10 sekúnd na googli https://www.youtube.com/watch?v=Whfr-X_0IgQ ...áno dá
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia