Hore

Retušujte nedeštruktívne. Vďaka retušovaniu v module Vyvolať

Retušovanie je veľmi jednoduchá a účinná úprava, vďaka ktorej nenápadne vylepšíte nielen portréty. Okrem pleťových nedostatkov na tvári môžete upraviť napríklad znečistenú stenu alebo odstrániť rušivé prvky na oblečení alebo okolo objektu. Všetky tieto úpravy sú nedeštruktívne. Pozrite sa, ako to.

Nedeštruktívne retušovanie obrázkov vám umožní retušovanie v module Vyvolať Zoner Photo Studia X. Po nastavení upravených expozícií, farieb a ďalších prvkov môžete pokračovať retušami bez toho, aby ste museli prepnúť do Editora. Všetko upravíte v module Vyvolať a potom fotku priamo exportovať.

Vyberte nástroj retuš

Na paneli nástrojov module Vyvolať nájdete Retušovací štetec (J) na pravej strane. Vyberiete jeden z dvoch režimov.

Prvým z nich je priamo Retušovací štetec. Vytvára plynulejší prechod. Využijete ho najmä pri úpravách pokožky a jemnej textúry.

Klonovacím razítkom prenesiete oblasť z inej časti fotografie na vybrané miesto. Vhodné napríklad pre výrazné textúry, ako sú dlaždice alebo retušovanie hrán.


Režimy štetca a razítka.

Upravte parametre retušovania

Pri retušovaní môžete použiť automatické vyhľadávanie zdrojovej oblasti. Program potom vyberie oblasť, ktorá sa najviac podobá retušovanému miestu a identifikuje ho ako zdroj. Ak sa vám nepáči zdrojová oblasť, jednoducho ho presuňte na iné miesto.

Ak chcete mať plnú kontrolu nad retušovaním, môžete zdrojovú oblasť vybrať ručne. Stačí stlačiť klávesu Ctrl a kliknúť na zdrojové miesto. Až potom kliknutím vyberte miesto retušovania. Rovnaký postup platí aj vtedy, keď zrušíte možnosť automatického hľadania zdrojovej oblasti.

Pri retušovaní je vždy vhodné pracovať s detailným priblížením, ideálne 1: 1. Potom lepšie vidíte vplyv jednotlivých úprav.

Akonáhle si fotku zväčšíte, nastavte si priemer retušovacieho nástroja, aby odpovedal miestam, ktoré chcete upraviť. Stačí podržať kláves Shift a otočiť koliesko myši alebo použiť posuvník v pravom paneli.


Veľkosť retušovacieho štetca zvoľte tak, aby zodpovedala retušovacím miestam.

Samotné retušovanie je veľmi intuitívne. Ak sa chcete zbaviť bodových škvŕn, ako sú pupienky, tak ich odstraníte klikaním. Plošné časti, ako vrásky kliknutím a ťahaním.


Retušujte s jednotlivými kliknutiami a maľovaním na povrchu.

Pomocou klávesy Shift a kliknutím alebo ťahaním myšou k jednotlivým ťahom štetca pridáte ďalšie. Ak stlačíte tlačidlo Alt namiesto klávesy Shift, ťahy naopak odoberete, alebo znížite.

Pri bodových úpravách tiež spätne znížite alebo zvýšite ich pôsobnosť. Stačí kliknúť na jeho okraj a ťahaním myšou ho upraviť.


Upravte kedykoľvek priemer bodovej retuše.

Dolaďte vlastnosti retušovacieho štetca

  • Krytie – určuje ako moc bude daná úprava vidieť. Hodnota je automaticky nastavená na 100%. Vďaka tomu spôsobí úplne odstránenie daného prvku. Ak chcete napríklad iba zjemniť vrásky, krytie znížite.
  • Hustota – ovplyvňuje mieru použitia efektu pri jednom prejdení myšou. Taktiež je automaticky nastavená na 100%.
  • Rozmazanie – ovplyvňuje plynulosť prechodu medzi retušovaným miestom a okolím.

Zložitejšie retušovanie rozdeľte do masiek

Retuše môžete pridávať do rôznych masiek, ktoré si pomenujete podľa toho, čoho sa dané úpravy týkajú. Ak chcete pridať novú masku, stlačíte tlačidlo Pridať masku. Jednotlivé masky môžete potom upravovať samostatne.

Ako prvý editor fotografií na svete navyše Zoner Photo Studio X umožňuje upravovať spätne nielen masky, ale i jednotlivé retušovanie, ktoré ste v nich zadali. Vďaka tomu retušovanie vyladíte presne podľa svojich predstav.


Rozdeľte svoje masky podľa potreby.

S retušovaním pomôže aj tablet

Program tiež umožňuje retušovanie pomocou grafického tabletu. Pomocou prítlaku ovplyvníte jednotlivé parametre retušovacieho štetca alebo pečiatky. Sami pritom určíte, či má prítlak určovať iba jednu z hodnôt alebo ich ľubovoľnú kombináciu.

Otestujte nedeštruktívne retuše na svojich fotkách. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vyskúšajte si, ako pomocou retuše vylepšíte svoje fotky.

Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia