Hore

Upratovanie fotoarchívu: Ako vyhľadať a odstrániť duplicitné fotografie a iné súbory

Rozhodli ste sa poupratovať váš fotoarchív? Začnite odstránením súborov, ktoré máte zbytočne niekoľkokrát. Duplicitné súbory v počítači sú bežným problémom. Kde je chyba? Používatelia si často sami vytvárajú zbytočné kópie, veľakrát nevedomky. Lenže tento zdvojený obsah a neporiadok vo fotoarchíve vás môže pripravovať o drahocenný čas, preto má zmysel s ním bojovať.

Duplicity zaberajú miesto...

Fotografie a iné obrazové súbory patria k najobjemnejším typom súborov. Aj obyčajný mobil dnes vytvára fotky s rozlíšením niekoľkými megapixelov, ktoré mávajú dátový objem minimálne 1,5 megabajtov.

A nejde len o fotky, ktoré sami nasnímate. Skeny, obrázky z fotobánk, tlačové podklady od grafika – to všetko sa sčíta. A dôsledok? Disky sa nebezpečne zapĺňajú a počítač vám kolabuje.

...a spôsobujú zmätky v práci

Typický príklad: V počítači si vyberiete nejakú fotografiu, dáte si s ňou prácu a urobíte na nej všetky potrebné úpravy. Uložíte. Za čas si túto fotku znovu nájdete a s hrôzou zistíte, že vaše úpravy zmizli a musíte ich vykonať znovu.

Druhýkrát ste totiž našli len druhú kópiu pôvodnej fotky. Jednu fotku ste si kedysi postupne uložili do dvoch rôznych zložiek a evidentne o tom ani neviete. Veľa zbytočnej práce navyše.

Ako nájsť zdvojené súbory pomocou Zoner Photo Studia?

Od verzie 17 ponúka Zoner Photo Studio funkciu vyhľadania zhodných súborov. Nájdete ju v module Správca.

1. V hlavnom menu kliknite na Organizovať > Vyhľadať rovnaké súbory.

2. V otvorenom dialógovom okne si vľavo hore môžete zvoliť, ktoré úložiská chcete prehľadávať. Napríklad voľba „Lokálne disky“ zahrnie celý váš počítač.

3. Tlačidlom Vyhľadať spustíte vyhľadávanie.

4. Počítač začne vyhľadávať. Ako dlho závisí na rýchlosti vášho počítača a množstve dát na prehľadávaných úložiskách. V niektorých prípadoch môže procedúra trvať aj desiatky minút, preto ju odporúčame spúšťať v čase, keď ZPS akútne nepotrebujete.

5. Akonáhle sa vám v okne zobrazí zoznam súborov podfarbený všetkými farbami dúhy, vyhľadávanie úspešne prebehlo. Duplicity spoznáte podľa toho, že sú vo výpise hneď pod sebou a sú rovnako farebné.

Odstráňte nežiadúce kópie

1. Výsledky vyhľadávania sú zoradené podľa veľkosti súboru. Ak je vašou hlavnou motiváciou uvoľnenie miesta na disku, začnite čistiť od konca od tých najväčších.

2. Máte možnosť buď označovať jednotlivé súbory, alebo pomocou tlačidiel Označiť všetky duplikáty... vyberať naraz všetky duplicitné súbory v rovnakej zložke (alebo aj podzložkách), v ktorej sa nachádza už označený súbor.

3. Akonáhle označíte správnych „kandidátov“ na odstránenie (v stĺpčeku Cesta vidíte, kde sú súbory uložené), použijete tlačidlo Zmazať do koša.

Funkcia vyhľadáva aj iné ako obrazové súbory. Vie ignorovať názov súboru, a tak môžete dohľadať aj premenované kópie.

Prevencia vytvárania zbytočných kópií súborov

Jednoduchými opatreniami môžete predchádzať tomu, aby sa vám v počítači duplicity znova množili. Napríklad pri posielaní obrázkov. Outlook, Thunderbird a ďalšie e-mailové programy si často ukladajú kópie všetkých prijatých aj odoslaných príloh.

Ak príjemca nepotrebuje fotku v plnom rozlíšení, posielajte mu len náhľad (zmenšite súbor v ZPS pomocou funkcií Zmeniť rozmery alebo Konvertovať súbor) alebo fotku zdieľajte iným spôsobom (cloudové úložisko, zasielanie cez webové služby, Zonerama  alebo iné on-line galérie).

Zbytočné duplicity vznikajú často už pri sťahovaní fotiek z fotoaparátu. Ovšem Zoner Photo Studio si pamätá názvy súborov, ktoré už importovalo do počítača. Funguje to tak, že ak máte v importovacom module označenú voľbu Importovať len nové obrázky, predtým importované súbory zostávajú odznačené.

Častým zlozvykom je úmyselné vytváranie kópií súborov, a to tým spôsobom, že z nejakej väčšej množiny fotiek uložených vo svojom počítači vyberáte a kopírujete niektoré fotky do inej zložky, ktorá zvyčajne patrí k nejakému konkrétnemu projektu alebo úlohe. Tomu môžete predísť buď umiestnením odkazu na existujúce umiestnenie fotiek (zástupca) alebo riadnym triedením s využitím hodnotenia, farebných značiek alebo kľúčových slov.

Vyskúšajte si Zoner Photo Studio 17 na 30 dní zadarmo a zistite, ako vám program zjednoduší prácu s vašimi fotkami.

www.zoner.sk

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
johnycash
2015-03-04 09:38:20
tie duplicity riešim od začiatku fotenia na digitál tak, že po každej akcii stiahnem fotky do adresára kde je ako názov dátum plus popis tej akcie. mám to roztriedené po jednotlivých rokoch a dá sa v tom vyznať aj po 13 rokoch čo to takto skladujem a výhoda je nezávislosť na nejakom softe, za tie roky som prešiel cez winxp, linux, w8.
aký systém triedenia fotiek používate vy? (myslím rodinné foto a tak, nie profi archív s milionmi fotiek).
 
perf
2015-03-04 10:20:09
Ja mám vytvorené jednoduché foldre podľa rokov a v nich podľa žánru. Napríklad Architektúra, Street, Príroda, Zvieratá, Sakrálna architektúra, Umenie, Rodinné, atď. Od roku 2006 si takto archivujem fotografie a zatiaľ som nemal problém s vyhľadávaním.
 
aesace
2015-03-04 13:21:14
S duplicitami naozaj nie je nejaky velky problem, ked si fotograf zvykne, ze aspon nejak systematicky tie fotky raz uklada. Horsie je to s tym triedenim. Zaberie to ovela viac casu fotky oTAGovat, vybrat spravny soft, ktory rokmi bud nemeni, alebo vymeni za taky, co podporuje predchadzajuce Tagy a je mozne na zaklade nich vytvarat kategorie. Lenze to triedenie je naozajstny boj a zrut casu a s tym to az tak jednoducho nevidim..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia