Hore

Panasonic Lumix G 2017

Panasonic nám ku koncu roka nadelil peknú novinku v podobe modelu G9. Zároveň prešiel na nové označenie bezzrkadloviek, miesto skratky DMC nájdete pred označením fotoaparátov skratku DC. Zmenilo sa aj označovanie jednotlivých radov. V tomto prehľade si v tom urobíme poriadok. Najprv však všeobecný úvod.

Panasonic je členom konzorcia 4/3 a v bezzrkadlovkách používa micro 4/3 snímače. S ostatnými členmi konzorcia zdieľa rovnaký bajonet, čím je zabezpečená vzájomná kompatibilita. To je jedna z výhod firiem, ktoré sa rozhodli ku konzorciu pridať.

Konštrukcia bezzrkadloviek umožňuje postaviť na rovnakom základe fotoaparáty s výrazne odlišným dizajnom, ergonómiou a veľkosťou. Panasonic to naplno využíva. Ich bezzrkadlovky môžeme rozdeliť na dve hlavné skupiny: inšpirované hľadáčikovými fotoaparátmi (rangefinder-like) a zrkadlovkami (DSLR-like).

Rangefinder-like

Charakteristickým znakom tohto dizajnu je hľadáčik, umiestnený v ľavom hornom rohu, prípadne u najlacnejších modelov (všeobecne) úplná absencia hľadáčika. Koncepcia s hľadáčikom na kraji má výhodu pri fotení portrétov. Fotograf môže druhým okom pozorovať scénu a zároveň ľahšie komunikovať s fotografovanou osobou. Tento typ fotoaparátov je ideálne kombinovať s menšími objektívmi.

Panasonic fotoaparáty hľadáčikovej koncepcie nesú označenie DC-GX. Čím nižšie číslo, tým vyšší model. Všetky aktuálne modely sú utesnené a umožňujú pripojiť vertikálny battery grip.

Lumix G DC-GX800

Ak sledujete ponuku bezzrkadloviek Panasonic dlhšie, možno ste si všimli, že v ponuke už nie sú modely radu GM a GF. Tie nahrádza práve najnižší model radu GX. Maličký fotoaparát s 16 Mpx snímačom je určený pre fotografov, ktorým nestačí kvalita výstupu mobilov a kompaktov, ale fotografii sa nemienia intenzívnejšie venovať. Chcú, aby ich fotoaparát fotil dobre aj za zhoršených podmienok a dokázal už pracovať aj s menšou hĺbkou ostrosti. Dotykový displej je výklopný tak, aby uľahčoval fotenie selfie, alebo natáčanie videoblogu. To z neho robí výborný fotoaparát napr. pre blogerky, ktoré poteší aj to, že sa vyrába v štyroch farbách. Nechýba WiFi konektivita. Nie úplne bežné v tejto kategórii je 4K video.


Tu musím upozorniť na chybu marketingového oddelenia Panasonicu. Na oficiálnej stránke k tomuto modelu a aj videu je dievčina s fotoaparátom priloženým k oku. Tento model však nemá hľadáčik, takže je to nezmysel. To nič nemení na tom, že je to sympatická malá bezzrkadlovka.




Bližšie informácie

Lumix G DMC-GX80

Stredný model je určený pre pokročilejších amatérov, ktorí chcú výborne vybavený fotoaparát, ale nevyžadujú profesionálne spracovanie. Fotoaparát je osadený 16 Mpx M43 snímačom stabilizovaným v 5-tich osiach. Podporovaná je duálna stabilizácia. Tu už neprekvapí 4K video a špecialitky Panasonicu v podobe 4K Phota a Post Focus funkcie. Dotykový displej je výklopný, fotoaparát má už vstavaný EVF hľadáčik. Rýchle zaostrovanie zabezpečuje DFD technológia. WiFi je samozrejmosťou. Fotoaparát môžete mať v jedno z troch farebných prevedení.


Bližšie informácie

Lumix G DMC-GX8

Najvyšší model radu GX je určený skúseným fotografom s vysokými nárokmi. Oproti nižším modelom tu máme lepšiu ergonómiu držania a ovládania. Fotoaparát je utesnený proti prachu a vode. Osadený je najnovším 20,3 Mpx snímačom. Ponúka duálnu stabilizáciu obrazu, 4K video a 4K Photo. Špecialitou tohto modelu je výklopný OLED hľadáčik, ktorý dopĺňa plne otočný dotykový displej. WiFi je s NFC. Prácu s vysokosvetelnými objektívmi uľahčí tichá elektronická uzávierka. Rovnako ako nižší model GX80, je aj GX8 ideálnym fotoaparátom pre street a dokumentárnu fotografiu. Vďaka utesneniu sa nemusíte báť zobrať ho do terénu aj za nepriaznivého počasia.


Bližšie informácie

DSLR-like

Skupina fotoaparátov dizajnovo inšpirovaná zrkadlovkami, samozrejme bez zrkadla a optického hľadáčika. Ten je nahradený elektronickým displejom. Výhodou tejto koncepcie je umiestenie hľadáčika nad osou objektívu. Najmä v prípade použitia teleobjektívov a makroobjektívov sa s nimi ľahšie zameriava. Celkovo sú fotoaparáty tejto koncepcie, kvôli ergonómii, vhodné viac aj pri použití rozmernejších objektívov.

Lumix G DMC-G80

Základný model radu G nie je vonkoncom žiaden amatérsky prístroj pre začiatočníkov, aj keď ho môžem odporučiť aj im. G80 uspokojí aj skúsenejších fotografov, ktorí sa už nejaký ten rôčik fotografovaniu venujú. Ideálny model pre tých, ktorí začali s amatérskou zrkadlovkou, ale rozhodli sa prejsť na bezzrkadlovku. Snímač je 16 Mpx CMOS s 5-osou stabilizáciou obrazu. Podporovaná je duálna stabilizácia. Ergonómia držania aj ovládania je na pokročilej úrovni. Ani tu nechýba 4K video, 4K Photo a Post Focus funkcia. Dotykový displej je plne otočný, OLED hľadáčik má rozlíšenie 2 360 000 bodov. WiFi je bez NFC. V tejto triede nie je bežné utesnenie pred prachom a vodou. Predná časť rámu je dokonca z horčíkovej zliatiny. Kontrastný AF je vďaka technológii DFD rýchly.

Vďaka jednoduchému snímaniu videa v 4K rozlíšení dobre nahradí domácu videokameru.


Bližšie informácie

Lumix G DC-G9

Najnovší model v našom prehľade môžeme považovať za hlavného predstaviteľa bezzrkadlovkého portfólia Panasonicu. Po vzore konkurencie sa u neho konštruktéri zamerali na rýchlosť. Novinka má osloviť aj športových fotografov a wildliferov, ktorí vyžadujú špičkové parametre. Snímač má rozlíšenie 20,3 Mpx, samozrejme s 5-osou stabilizáciou obrazu. Duálna stabilizácia má účinnosť až 6,5 EV. Video je v 4K rozlíšení s nadpriemernou frekvenciou 60p/50p. 4K Photo môžete snímať frekvenciou až 60 obr./s., 6K Photo polovičnou. Veľký buffer pojme viac ako 60 obrázkov vo formáte RAW, nasnímaných s frekvenciou až 20 obr./s. Displej s dotykovým ovládaním je plne otočný. EVF hľadáčik má špičkové rozlíšenie 3 680 000 bodov. Okrem WiFi je zabudovaný aj Bluetooth. Ako prvý a zatiaľ jediný model od Panasonicu má zabudovanú funkciu snímania s vysokým rozlíšením 80 Mpx. Najnáročnejší ocenia 2 sloty pre karty, stavový displej, kovovú konštrukciu a pokročilú ochranu pred prachom, vodou a mrazom.

Fotoaparát dobre poslúži ako kamera pre stredne náročného videographera.


Bližšie informácie

Lumix G DC-GH5

Označenie GH je určené pre video špecialistu. Niežeby ostatné modely nemali dobré video, ale modely GH majú najlepšiu video výbavu. GH5 prekvapujúco rovnako dobre, ako kamera, poslúži aj ako univerzálny a výkonný fotoaparát. Ani jedna zložka nie je zanedbaná, dá sa povedať, že je to prístroj bez kompromisov.

Rovnako ako model G9, je fotoaparát osadený 20,3 Mpx snímačom s 5-osou stabilizáciou a podporuje aj duálnu stabilizáciu obrazu. Video je v 4K rozlíšení s nadpriemernou frekvenciou 60p/50p. O profesionálnych video ambíciách svedčí aj spracovanie 10-bit videa 4:2:2 a dátový tok až 400 Mb/s. Len ťažko nájdete fotoaparát s tak bohatou výbavou funkcií určených pre snímanie videa.

Rýchle zaostrovanie zabezpečuje DFD technológia kontrastného zaostrovania. Slušná je frekvencia sériového snímania až 12 obr./s. 4K Photo môžete snímať frekvenciou až 60 obr./s., 6K Photo polovičnou. Ako sa na profesionálny fotoaparát patrí, je skonštruovaný, aby vydržal najnáročnejšie podmienky v teréne. GH5 je kompletne utesnený proti prachu, striekajúcej vode a naviac je aj mrazuvzdorný. Dotykový displej je otočný, OLED hľadáčik má rozlíšenie  3 680 000b bodov. O kvalitách svedčí aj ocenenie TIPA Awards 2017.


Bližšie informácie

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2017-12-11 09:24:37
"Tu musím upozorniť na chybu marketingového oddelenia Panasonicu..."
To nie je chyba ale zamer, fotografovanie cez hladacik vyzera "profesionalnejsie" preto to marketing ukazuje aj pri fotoaparate, ktory hladacik nema. Kazda marketingova technika v sebe obsahuje aspon trochu klamstva
 
marcus_labeo
2017-12-11 13:13:58
príspevok od: z80
"Tu musím upozorniť na chybu marketingového oddelenia Panasonicu..."
To nie je chyba ale zamer, fotografovanie cez hladacik vyzera "profesionalnejsie" preto to marketing ukazuje aj pri fotoaparate, ktory hladacik nema. Kazda marketingova technika v sebe obsahuje aspon trochu klamstva
Možno len zvyk. Moje deti sú navyknuté na zrkadlovku, takže keď chytili do rúk kompakt patriaci nejakému príbuznému, tak si ho automaticky dali k oku a potom sa divili, že to tak nefunguje.
 
z80
2017-12-11 13:31:33
príspevok od: marcus_labeo
Možno len zvyk. Moje deti sú navyknuté na zrkadlovku, takže keď chytili do rúk kompakt patriaci nejakému príbuznému, tak si ho automaticky dali k oku a potom sa divili, že to tak nefunguje.
Pochybujem, ze by pri natacani profesionalneho reklamneho videa fungovalo nieco take ako zvyk To sa robi doslova "vedeckou" metodou, tak aby maximalne zaposobilo na emocie (a tak zaroven oslabilo racionalne uvazovanie).
Vsak len vdaka (silno emocionalnej) reklame je jednou z najvacsich firiem ta, ktorej hlavnym produktom je presladena, na hnedo zafarbena, bublinkova voda, plna chemikalii
 
PowerMan
2017-12-11 13:34:09
Veľká škoda u najnovšieho Panasonicu G9 je ten limit 10min. nahrávania videa 4K/60p. To si myslím výrobca pokazil.
 
z80
2017-12-11 13:51:06
príspevok od: PowerMan
Veľká škoda u najnovšieho Panasonicu G9 je ten limit 10min. nahrávania videa 4K/60p. To si myslím výrobca pokazil.
Tipnem si, ze pri dlhsom nahravani by sa fotak prehrieval a preto to vyrobca radsej limitoval.
 
JohnNewton
2017-12-11 14:08:01
príspevok od: z80
Tipnem si, ze pri dlhsom nahravani by sa fotak prehrieval a preto to vyrobca radsej limitoval.
Tiež to tak vidím, ale vôbec by mi to nevadilo. 10 min je v mojom veku dosť aj na péčko...
 
PowerMan
2017-12-11 14:15:14
príspevok od: JohnNewton
Tiež to tak vidím, ale vôbec by mi to nevadilo. 10 min je v mojom veku dosť aj na péčko...
Ono by to až tak nevadilo, ak by okamžite po ukončení 10min. záznamu bolo umožnené nahrávať ďalej. Ak je limit z dôvodu prehrievania, potom bude potrebný čas na ochladenie prístroja a to už je problém.
 
PeCh
2017-12-11 15:39:51
Dôvodom na obmedzenie času bude v tomto prípade prehrievanie, ako píšete. Často býva ešte dôvodom legislatíva, kde sa od istej dĺžky zariadenie kategorizuje ako videokamera na ktorú je uvalené s vyššie clo.

Na druhú stranu si nemyslím, že je to problém. Normálne pri filmoch sa používajú jednotlivé zábery v dĺžke rádovo jednotky sekúnd. Len výnimočne sa dostanú nad 1 minútu (tu bola krásnou výnimkou Gravitácia). Takže kto používa zábery cez 10 minút, tak buď natáča niečo špecifické (viď Gravitácia), alebo používa kameru staticky bez zdrojov na jej obsluhu (typicky postavím niekam kameru a nedám k nej človeka, ktorý by ju obsluhoval = šetrím, ale hádam to niečo nahrá), alebo ju niekde upevním, kde ju nemôžem obsluhovať (namiesto actioncam), alebo sa bojím, že mi niečo ujde, tak radšej kameru nezastavujem, alebo neviem filmovať.Dôvodom na obmedzenie času bude v tomto prípade prehrievanie, ako píšete. Často býva ešte dôvodom legislatíva, kde sa od istej dĺžky zariadenie kategorizuje ako videokamera na ktorú je uvalené s vyššie clo.

Na druhú stranu si nemyslím, že je to problém. Normálne pri filmoch sa používajú jednotlivé zábery v dĺžke rádovo jednotky sekúnd. Len výnimočne sa dostanú nad 1 minútu (tu bola krásnou výnimkou Gravitácia). Takže kto používa zábery cez 10 minút, tak buď natáča niečo špecifické (viď Gravitácia), alebo používa kameru staticky bez zdrojov na jej obsluhu (typicky postavím niekam kameru a nedám k nej človeka, ktorý by ju obsluhoval = šetrím, ale hádam to niečo nahrá), alebo ju niekde upevním, kde ju nemôžem obsluhovať (namiesto actioncam), alebo sa bojím, že mi niečo ujde, tak radšej kameru nezastavujem, alebo neviem filmovať.

A nechcem tu spúšťať hádky, ale zatiaľ ma nikto nepresvedčil, že by som 4K potreboval. Okrem vyslovene profesionálneho záznamu (kde očakávam použitie v kinosálach alebo cropu v postprodukcii) alebo ako 4K-photo (kde parametre nastavujem ako pri fotení a nie ako pri filmovaní). Inak pri normálnych pozorovacích vzdialenostiach nerozoznám rozdiel medzi FullHD a UHD (2K vs 4K). Ale asi som slepý . Jedna parazitná výhoda tu však je a tou je vysoký dátový tok 4K videa. Osobne totiž ako kvalitnejšie vnímam 720p video s vyšším dátovým tokom ako 1080p video s mizerným dátovým tokom.
 
PowerMan
2017-12-11 16:06:38
PeCh, takže, keď budem točiť koncert, každé dve pesničky budú vynechané a bude to v poriadku ? Keď budem točiť prejav, po 10min. požiadam rečníka, aby si dal fajč-pauzu, lebo mi treba ochladiť kameru ? Keď budem točič napríklad svadbu a 11-sta minúta pripadne na rozhodujúci okamžik, požiadam svadobčanov o prestávku ?
Tak to myslíš, keď nevidíš problém ?
 
acton
2017-12-11 16:12:42
príspevok od: z80
Pochybujem, ze by pri natacani profesionalneho reklamneho videa fungovalo nieco take ako zvyk To sa robi doslova "vedeckou" metodou, tak aby maximalne zaposobilo na emocie (a tak zaroven oslabilo racionalne uvazovanie).
Vsak len vdaka (silno emocionalnej) reklame je jednou z najvacsich firiem ta, ktorej hlavnym produktom je presladena, na hnedo zafarbena, bublinkova voda, plna chemikalii
Par rokov dozadu som niekde cital robili testy asi stovky limonad, ta bublinkova hneda voda z toho vysla ako najzdravsia. Samozrejme pocitam s tym, ze budes argumentovat, ze tie testy robila prave ta jedna z najvecsich...
 
blahoslav J B Art
2017-12-11 16:48:42
príspevok od: PowerMan
PeCh, takže, keď budem točiť koncert, každé dve pesničky budú vynechané a bude to v poriadku ? Keď budem točiť prejav, po 10min. požiadam rečníka, aby si dal fajč-pauzu, lebo mi treba ochladiť kameru ? Keď budem točič napríklad svadbu a 11-sta minúta pripadne na rozhodujúci okamžik, požiadam svadobčanov o prestávku ?
Tak to myslíš, keď nevidíš problém ?
riesenie je ovela jednoduchsie ... nezoberies (alebo si vobec nekupis) Panasonic G9 ... ale nejaku inu cameru bez limitu 10 min. nahrávania videa
 
PowerMan
2017-12-11 16:59:53
príspevok od: blahoslav J B Art
riesenie je ovela jednoduchsie ... nezoberies (alebo si vobec nekupis) Panasonic G9 ... ale nejaku inu cameru bez limitu 10 min. nahrávania videa
To sa bohužiaľ veľmi mýliš, riešenie je ďaleko zložitejšie, pretože v danej cenovej kategórii nie je na trhu žiadny foťák okrem GH5 s formátom 4K/60p.
To si nevedel ?
 
blahoslav J B Art
2017-12-11 17:34:44
príspevok od: PowerMan
To sa bohužiaľ veľmi mýliš, riešenie je ďaleko zložitejšie, pretože v danej cenovej kategórii nie je na trhu žiadny foťák okrem GH5 s formátom 4K/60p.
To si nevedel ?
ja len viem, ze ... kupim si vsetko, co potrebujem ... a ak na nieco nemam peniaze, tak to nepotrebujem
 
JohnNewton
2017-12-11 17:40:50
príspevok od: PowerMan
PeCh, takže, keď budem točiť koncert, každé dve pesničky budú vynechané a bude to v poriadku ? Keď budem točiť prejav, po 10min. požiadam rečníka, aby si dal fajč-pauzu, lebo mi treba ochladiť kameru ? Keď budem točič napríklad svadbu a 11-sta minúta pripadne na rozhodujúci okamžik, požiadam svadobčanov o prestávku ?
Tak to myslíš, keď nevidíš problém ?
Na točenie koncertu a Trumpovho prejavu v 4k by si mal siahnuť po kamerách RED. A svatobčanom bohato stačí aj FHD. Chceš toho veľa za 1600 €.
 
PowerMan
2017-12-11 17:50:02
príspevok od: JohnNewton
Na točenie koncertu a Trumpovho prejavu v 4k by si mal siahnuť po kamerách RED. A svatobčanom bohato stačí aj FHD. Chceš toho veľa za 1600 €.
To teda nerozumiem, prečo by som nemohol koncert nejakej kapely v 4K točiť na Panasonic....
Si si istý o čom hovoríš ?
 
JohnNewton
2017-12-11 17:58:51
príspevok od: PowerMan
To teda nerozumiem, prečo by som nemohol koncert nejakej kapely v 4K točiť na Panasonic....
Si si istý o čom hovoríš ?
Čo myslíš koncertom ? Lebo to si ani dnes bežná kapela nedovolí (zaplatiť) na profi úrovni a hlavne s excelentným zvukom a naživo. Koncert zo statívu s jednou kamerou a biednym zvukom v 4k ozaj nemá zmysel robiť.
 
PowerMan
2017-12-11 18:10:58
príspevok od: JohnNewton
Čo myslíš koncertom ? Lebo to si ani dnes bežná kapela nedovolí (zaplatiť) na profi úrovni a hlavne s excelentným zvukom a naživo. Koncert zo statívu s jednou kamerou a biednym zvukom v 4k ozaj nemá zmysel robiť.
A čo sem pletieš zvuk, ak si nezabezpečíš zvukové krytie pre Panasonic, nebudeš ho mať ani pre REDku, tak teda prečo mám točiť na RED a nie Panasonic ? To si mi nevysvetlil .
 
JohnNewton
2017-12-11 18:28:34
príspevok od: PowerMan
A čo sem pletieš zvuk, ak si nezabezpečíš zvukové krytie pre Panasonic, nebudeš ho mať ani pre REDku, tak teda prečo mám točiť na RED a nie Panasonic ? To si mi nevysvetlil .
A o čom to točíš, veď môžeš točiť Panasonicom G9 v 4k, 10 minút , .. chceš ešte viac, kúp si niečo iné. Plačeš nad nesprávnym hrobom. Kontaktuj výrobcu , alebo Stančoka. Čoho sa vlastne dožaduješ, možností profi 4k videa za 1600 € ?
 
PowerMan
2017-12-11 18:34:08
príspevok od: JohnNewton
A o čom to točíš, veď môžeš točiť Panasonicom G9 v 4k, 10 minút , .. chceš ešte viac, kúp si niečo iné. Plačeš nad nesprávnym hrobom. Kontaktuj výrobcu , alebo Stančoka. Čoho sa vlastne dožaduješ, možností profi 4k videa za 1600 € ?
Momentálne sa dožadujem vysvetlenia, prečo nemám točiť kapelu na Panasonic ale podľa tvojho doporučenia na RED, vieš mi to vysvetliť alebo len tak strieľaš od boka ?
 
z80
2017-12-11 18:45:47
príspevok od: acton
Par rokov dozadu som niekde cital robili testy asi stovky limonad, ta bublinkova hneda voda z toho vysla ako najzdravsia. Samozrejme pocitam s tym, ze budes argumentovat, ze tie testy robila prave ta jedna z najvecsich...
Predpokladam, ze cista voda alebo cerstvo vylisovane ovocne stavy sa testu nezucastnili
 
Jozef Macák
2017-12-11 18:45:52
príspevok od: PowerMan
PeCh, takže, keď budem točiť koncert, každé dve pesničky budú vynechané a bude to v poriadku ? Keď budem točiť prejav, po 10min. požiadam rečníka, aby si dal fajč-pauzu, lebo mi treba ochladiť kameru ? Keď budem točič napríklad svadbu a 11-sta minúta pripadne na rozhodujúci okamžik, požiadam svadobčanov o prestávku ?
Tak to myslíš, keď nevidíš problém ?
60p je specificke nastavenie... na tu svadbu (a vacsinu inych zanrov) sa daleko viac hodi 25/30p. 60p je uz z principu nasledneho doporuceneho pouzita zavierky 1/120s preostrene, stracas taky ten filmovy look (pohybove rozostrenie na ktore je zvyknute tvoje oko z filmov) a zabery vypadaju jak z telenovely. 60p (a viac) je najlepsie pozitelne na slow-motion zabery pri ktorych rozhodne nepotrebujes dlhu minutaz. Dajmetomu este na sportove zabery kde je pohybove rozostrenie neziaduce...ale na sport uz treba trosku inu masinku...
 
acton
2017-12-11 18:52:50
príspevok od: z80
Predpokladam, ze cista voda alebo cerstvo vylisovane ovocne stavy sa testu nezucastnili
Ale ano, Janko z Bukovej poslal na test vytlacene pomarance zo svojej zahrady.
 
z80
2017-12-11 18:53:37
príspevok od: PeCh
Dôvodom na obmedzenie času bude v tomto prípade prehrievanie, ako píšete. Často býva ešte dôvodom legislatíva, kde sa od istej dĺžky zariadenie kategorizuje ako videokamera na ktorú je uvalené s vyššie clo.

Na druhú stranu si nemyslím, že je to problém. Normálne pri filmoch sa používajú jednotlivé zábery v dĺžke rádovo jednotky sekúnd. Len výnimočne sa dostanú nad 1 minútu (tu bola krásnou výnimkou Gravitácia). Takže kto používa zábery cez 10 minút, tak buď natáča niečo špecifické (viď Gravitácia), alebo používa kameru staticky bez zdrojov na jej obsluhu (typicky postavím niekam kameru a nedám k nej človeka, ktorý by ju obsluhoval = šetrím, ale hádam to niečo nahrá), alebo ju niekde upevním, kde ju nemôžem obsluhovať (namiesto actioncam), alebo sa bojím, že mi niečo ujde, tak radšej kameru nezastavujem, alebo neviem filmovať.Dôvodom na obmedzenie času bude v tomto prípade prehrievanie, ako píšete. Často býva ešte dôvodom legislatíva, kde sa od istej dĺžky zariadenie kategorizuje ako videokamera na ktorú je uvalené s vyššie clo.

Na druhú stranu si nemyslím, že je to problém. Normálne pri filmoch sa používajú jednotlivé zábery v dĺžke rádovo jednotky sekúnd. Len výnimočne sa dostanú nad 1 minútu (tu bola krásnou výnimkou Gravitácia). Takže kto používa zábery cez 10 minút, tak buď natáča niečo špecifické (viď Gravitácia), alebo používa kameru staticky bez zdrojov na jej obsluhu (typicky postavím niekam kameru a nedám k nej človeka, ktorý by ju obsluhoval = šetrím, ale hádam to niečo nahrá), alebo ju niekde upevním, kde ju nemôžem obsluhovať (namiesto actioncam), alebo sa bojím, že mi niečo ujde, tak radšej kameru nezastavujem, alebo neviem filmovať.

A nechcem tu spúšťať hádky, ale zatiaľ ma nikto nepresvedčil, že by som 4K potreboval. Okrem vyslovene profesionálneho záznamu (kde očakávam použitie v kinosálach alebo cropu v postprodukcii) alebo ako 4K-photo (kde parametre nastavujem ako pri fotení a nie ako pri filmovaní). Inak pri normálnych pozorovacích vzdialenostiach nerozoznám rozdiel medzi FullHD a UHD (2K vs 4K). Ale asi som slepý . Jedna parazitná výhoda tu však je a tou je vysoký dátový tok 4K videa. Osobne totiž ako kvalitnejšie vnímam 720p video s vyšším dátovým tokom ako 1080p video s mizerným dátovým tokom.
Film "Ruska Archa" ma 96 minut a je cely toceny ako jeden zaber
https://www.csfd.cz/film/136288-ruska-archa/prehled/
Co sa tyka potreby 4k, ide hlavne o buducnost.
Ked budeme mat o 20 rokov obrazovku na celu stenu obyvacky, bude upscalovane FullHD na nej vyzerat rovnako blbo, ako vyzera dnes konvertovane VHS na Full HD obrazovke.
 
JohnNewton
2017-12-11 18:54:11
príspevok od: Jozef Macák
60p je specificke nastavenie... na tu svadbu (a vacsinu inych zanrov) sa daleko viac hodi 25/30p. 60p je uz z principu nasledneho doporuceneho pouzita zavierky 1/120s preostrene, stracas taky ten filmovy look (pohybove rozostrenie na ktore je zvyknute tvoje oko z filmov) a zabery vypadaju jak z telenovely. 60p (a viac) je najlepsie pozitelne na slow-motion zabery pri ktorych rozhodne nepotrebujes dlhu minutaz. Dajmetomu este na sportove zabery kde je pohybove rozostrenie neziaduce...ale na sport uz treba trosku inu masinku...
Máš pravdu, ale asi hádžeš hrach na stenu ....
 
PowerMan
2017-12-11 21:31:01
príspevok od: Jozef Macák
60p je specificke nastavenie... na tu svadbu (a vacsinu inych zanrov) sa daleko viac hodi 25/30p. 60p je uz z principu nasledneho doporuceneho pouzita zavierky 1/120s preostrene, stracas taky ten filmovy look (pohybove rozostrenie na ktore je zvyknute tvoje oko z filmov) a zabery vypadaju jak z telenovely. 60p (a viac) je najlepsie pozitelne na slow-motion zabery pri ktorych rozhodne nepotrebujes dlhu minutaz. Dajmetomu este na sportove zabery kde je pohybove rozostrenie neziaduce...ale na sport uz treba trosku inu masinku...
60fps rozhodne nie je špecifické nastavenie, je to úplne bežná snímková frekvencia, ktorá zaručí plynulý pohyb.
Doporučené pravidlo polovičného času uzávierky je skutočne len doporučené, nevidím dôvod, prečo by som nepoužil 1/60s pri 60fps.
Snímková frekvencia 25/30p je len z núdze cnosť, pri švenku je vidieť trhaný pohyb, na hranách sa obraz rozdvojuje a pod. Televízia rieši neplynulý pohyb v 25p prekladom, čiže 50i .
 
fatality
2017-12-11 21:34:59
príspevok od: PowerMan
To sa bohužiaľ veľmi mýliš, riešenie je ďaleko zložitejšie, pretože v danej cenovej kategórii nie je na trhu žiadny foťák okrem GH5 s formátom 4K/60p.
To si nevedel ?
a? mozes mat lacne riesenie s casovym limitom(lebo je lacne) alebo drahe a bez limitu..ci pan by chcel X5ku za cenu oktavky? ☺
 
PowerMan
2017-12-11 21:44:11
príspevok od: fatality
a? mozes mat lacne riesenie s casovym limitom(lebo je lacne) alebo drahe a bez limitu..ci pan by chcel X5ku za cenu oktavky? ☺
Časový limit určený EU je niečo úplne iné a je to 30 minút. G9 má 10 min., pravdepodobne z dôvodu prehrievania. A toho pána si nabudúce odpusti.
 
fatality
2017-12-11 21:52:42
príspevok od: PowerMan
Časový limit určený EU je niečo úplne iné a je to 30 minút. G9 má 10 min., pravdepodobne z dôvodu prehrievania. A toho pána si nabudúce odpusti.
a? ved presne o tom limite vravim..
preco? pan je dama? ☺
 
PowerMan
2017-12-11 21:57:32
príspevok od: fatality
a? ved presne o tom limite vravim..
preco? pan je dama? ☺
Preto, aby bola diskusia konštruktívna.
 
Jozef Macák
2017-12-11 23:14:05
príspevok od: PowerMan
60fps rozhodne nie je špecifické nastavenie, je to úplne bežná snímková frekvencia, ktorá zaručí plynulý pohyb.
Doporučené pravidlo polovičného času uzávierky je skutočne len doporučené, nevidím dôvod, prečo by som nepoužil 1/60s pri 60fps.
Snímková frekvencia 25/30p je len z núdze cnosť, pri švenku je vidieť trhaný pohyb, na hranách sa obraz rozdvojuje a pod. Televízia rieši neplynulý pohyb v 25p prekladom, čiže 50i .
25(24)p by som rozhodne nenazval znudzecnost, este stale sa 99 percent filmov toci v 24p.
Ono, ten filmovy look neni len o case uzavierky, ale aj o tych "medzerach" ktore vzniknu v pohybe pri 180 stupnovej zavierke na 25p. Ked nastavis 1/60 na 60p (360 stupnova zavierka) tak mas zrazu konstantny plynuly pohyb.
Ak sa ti tento super-plynuly "look" paci, tak potom ok, je to tvoja vec
Mne osobne to video vsak potom posobi ako nejaky prenos z TV alebo telenovela. Aj ked som si novu TV nedavno kupil tak som ihned vypol vsetky tie "vyhladzovace pohybu" co doratavaju snimky aby bol pohyb plynuly...holt asi som uz stara konzerva, ale na klasicky filmovy look nedam dopustit
 
PowerMan
2017-12-11 23:37:53
príspevok od: Jozef Macák
25(24)p by som rozhodne nenazval znudzecnost, este stale sa 99 percent filmov toci v 24p.
Ono, ten filmovy look neni len o case uzavierky, ale aj o tych "medzerach" ktore vzniknu v pohybe pri 180 stupnovej zavierke na 25p. Ked nastavis 1/60 na 60p (360 stupnova zavierka) tak mas zrazu konstantny plynuly pohyb.
Ak sa ti tento super-plynuly "look" paci, tak potom ok, je to tvoja vec
Mne osobne to video vsak potom posobi ako nejaky prenos z TV alebo telenovela. Aj ked som si novu TV nedavno kupil tak som ihned vypol vsetky tie "vyhladzovace pohybu" co doratavaju snimky aby bol pohyb plynuly...holt asi som uz stara konzerva, ale na klasicky filmovy look nedam dopustit
To je v poriadku, keď si vypol na telke motion frame rate, televízny signál je už väčšinou spracovaný, je plynulý. Skutočne najlepší obraz mi pripadne pri prehrávaní originál 60p videa pri vypnutých vylepšovátkach. Osobne to trhanie 24/25p doslova neznášam.
Čo sa týka filmov, tak už aj staré tituly sa remastrujú do vyšších fps.
 
PeCh
2017-12-12 11:33:09
príspevok od: PowerMan
PeCh, takže, keď budem točiť koncert, každé dve pesničky budú vynechané a bude to v poriadku ? Keď budem točiť prejav, po 10min. požiadam rečníka, aby si dal fajč-pauzu, lebo mi treba ochladiť kameru ? Keď budem točič napríklad svadbu a 11-sta minúta pripadne na rozhodujúci okamžik, požiadam svadobčanov o prestávku ?
Tak to myslíš, keď nevidíš problém ?
Prečítaj si ešte raz, čo som písal. Tvoje prípady som tam vymenoval (špecifický prípad a bojím sa, že mi niečo újde). V týchto prípadoch si holt musíš vybrať tomu zodpovedajúcu techniku. Keď budeš natáčať normálny film alebo klip, tak ti 10 minút bude stačiť. Ak máš špecifické požiadavky, tak si musíš vybrať techniku zodpovedajúcu požiadavkám.
 
Jozef Macák
2017-12-12 11:58:16
príspevok od: PowerMan
To je v poriadku, keď si vypol na telke motion frame rate, televízny signál je už väčšinou spracovaný, je plynulý. Skutočne najlepší obraz mi pripadne pri prehrávaní originál 60p videa pri vypnutých vylepšovátkach. Osobne to trhanie 24/25p doslova neznášam.
Čo sa týka filmov, tak už aj staré tituly sa remastrujú do vyšších fps.
Mohol by si svoje tvrdenia aj niecim podlozit? Jediny "velky" film o ktorom viem ze bol toceny v 48fps bol Hobbit (a zozal si zato velmi slusnu sprsku kritiky). Hovor si co chces, 24p je stale pre filmarov standard... 60fps sa tocia telenovely, odtial aj tento "jav" dostal aj svoj nazov (soap opera effect)
Ale ako som uz povedal...ak sa ti 60p paci, tvoja vec
 
PeCh
2017-12-12 12:27:59
príspevok od: PowerMan
To sa bohužiaľ veľmi mýliš, riešenie je ďaleko zložitejšie, pretože v danej cenovej kategórii nie je na trhu žiadny foťák okrem GH5 s formátom 4K/60p.
To si nevedel ?
No vidíš "za málo peňazí, malá minutáž" . Tak prečo sa sťažuješ.
 
PeCh
2017-12-12 12:39:10
príspevok od: PowerMan
60fps rozhodne nie je špecifické nastavenie, je to úplne bežná snímková frekvencia, ktorá zaručí plynulý pohyb.
Doporučené pravidlo polovičného času uzávierky je skutočne len doporučené, nevidím dôvod, prečo by som nepoužil 1/60s pri 60fps.
Snímková frekvencia 25/30p je len z núdze cnosť, pri švenku je vidieť trhaný pohyb, na hranách sa obraz rozdvojuje a pod. Televízia rieši neplynulý pohyb v 25p prekladom, čiže 50i .
Obraz sa rozdvojuje pokiaľ je video prekladané (interlaced). Pri progresívnom snímaní nedochádza k rozdvojeniu.

25/30p nie je z núdze cnosť a nemusí byť vôbec trhané. Primárne závisí od času a typu uzávierky. A máš pravdu, že nie je dôvod nepoužiť 1/60 pri 60fps. Odporúčané pravidlo polovičného času uzávierky by som považoval za limitný čas, pod ktorý by sa nemalo ísť (zase s výnimkou 4K-photo, kde by zase čas mal byť čo najkratší = fotky budú lepšie a video horšie). Preto sa netreba spútavať nejakým pravidlom ale nastaviť si parametre podľa účelu, ktorý chceme dosiahnuť. Nijaké nastavenie nie je zlé, keď je podriadené účelu.
 
PowerMan
2017-12-12 12:44:19
príspevok od: PeCh
No vidíš "za málo peňazí, malá minutáž" . Tak prečo sa sťažuješ.
No ďakujem pekne, 1700EUR za telo + 12-60mm a sme na 2600 EUR, fakt málo peňazí za 10 minútový limit....
 
PowerMan
2017-12-12 13:01:53
príspevok od: PeCh
Obraz sa rozdvojuje pokiaľ je video prekladané (interlaced). Pri progresívnom snímaní nedochádza k rozdvojeniu.

25/30p nie je z núdze cnosť a nemusí byť vôbec trhané. Primárne závisí od času a typu uzávierky. A máš pravdu, že nie je dôvod nepoužiť 1/60 pri 60fps. Odporúčané pravidlo polovičného času uzávierky by som považoval za limitný čas, pod ktorý by sa nemalo ísť (zase s výnimkou 4K-photo, kde by zase čas mal byť čo najkratší = fotky budú lepšie a video horšie). Preto sa netreba spútavať nejakým pravidlom ale nastaviť si parametre podľa účelu, ktorý chceme dosiahnuť. Nijaké nastavenie nie je zlé, keď je podriadené účelu.
Pokial je preklad korektne prehrávaný, tak sa nerozdvojuje. Ja mám na mysli roztrepané hrany, k tomu dochádza pri 24/25/30p. Však si pusti na monitore /štandartne 60HZ/ video 25p, to je des.

Je dobre, že sa zhodujeme s pravidlom polovičného času uzávierky, veľa ľudí to berie ako dogmu.
 
musicman
2017-12-12 17:13:32
a co ostatne 4/3 systemy od panasonicu ,tiez maju obmedzenie tych 10 min na 4k? mam na mysli G80/GX8/GX80/GX800 ako su oni na tom s max dlzkou videa, neviete niekto? ci tam je uz tych standardnych 30min.?
 
PowerMen
2017-12-12 18:11:39
príspevok od: musicman
a co ostatne 4/3 systemy od panasonicu ,tiez maju obmedzenie tych 10 min na 4k? mam na mysli G80/GX8/GX80/GX800 ako su oni na tom s max dlzkou videa, neviete niekto? ci tam je uz tych standardnych 30min.?
Dobrá otázka, situácia je takáto - formát 4K/60p čiže 60 snímkov za sekundu dokážu len dva prístroje, GH5 a nový G9, ostatné 4K videofoťáky výrobcu vedia max. 4K/30p. Vlajková loď GH5 dokáže točiť bez limitu, kontinuálne. G9 má limit 10min. pravdepodobne z dôvodu prehrievania, pretože snímač i procesor v režime 60fps vyžarujú podstatne viac stratového tepla, ostatné limit 30min. Ale údajne sa to dá nejakou fintou obísť. To som neskúšal, lebo mám GH5.
 
PeCh
2017-12-12 21:08:49
príspevok od: PowerMan
No ďakujem pekne, 1700EUR za telo + 12-60mm a sme na 2600 EUR, fakt málo peňazí za 10 minútový limit....
Nájdem ti kopec fotoaparátov a kamier, čo tento limit nemajú. A oveľa lacnejších. Ale nebudú nahrávať 4K/60p. Takže, ak je 4K/60p podmienkou, tak treba porovnávať s takými a tam tá cena už nebude taká prestrelená.
 
PowerMen
2017-12-12 22:10:21
No práve, 4K/60p je podmienkou. Konkrétne o mňa nejde, mám GH5, ale mojim chlapcom som chcel kúpiť pekný darček, sú už dospelí, vedia si vážiť pekné veci. Točili by sa športové súťaže, tak preto 60fps.
Prvotné informácie o novom G9 hovorili o schopnosti 4K/60p, ale nič nenasvedčovalo limitu 10min. To som sa dozvedel až po ofiko predstavení. Možno by sa s limitom dalo prežiť, ale jedine ak by bol prístroj schopný pokračovať v nahrávaní bez dlhšej prestávky.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-12-15 17:40:19
príspevok od: PowerMen
JohnNewton, teraz tu vyplakávaš, keď si škaredo nadával otcovi rodiny, to bolo v poriadku ? Osobné stretnutie zbabelo odmietaš, postav sa k tomu ako chlap a nezaťažuj verejnosť.
Este raz sa tu objavia nejake vzajomne utoky, mazem profily!
 
JohnNewton
2017-12-15 17:45:59
príspevok od: Karol Srnec
Este raz sa tu objavia nejake vzajomne utoky, mazem profily!
Múdro píšeš
 
JohnNewton
2017-12-17 15:56:33
príspevok od: Karol Srnec
Este raz sa tu objavia nejake vzajomne utoky, mazem profily!
Ďalšie vyhrážky prichádzajú z nicku majkl89, Karol to sú Tvoji známi alebo nebodaj priatelia ?
 
JohnNewton
2017-12-17 17:30:14
príspevok od: JohnNewton
Ďalšie vyhrážky prichádzajú z nicku majkl89, Karol to sú Tvoji známi alebo nebodaj priatelia ?
PowerMan a majkl89, s čím nesúhlasíte, tie Vaše texty si samozrejme ukladám. Trestné oznámenie je otázkou pár minút a mám v tom bohaté skúsenosti. A všetky som vyhral ... odmena za info ohľadne identity ktorú ste tu vypisovali na to bude stačiť. Berte to ako priateľské info, pred tým ako sa dostanete do prúseru
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-12-17 17:54:11
príspevok od: JohnNewton
Ďalšie vyhrážky prichádzajú z nicku majkl89, Karol to sú Tvoji známi alebo nebodaj priatelia ?
Tri nicky su vymazane.
 
jaro087
2017-12-17 20:45:31
príspevok od: JohnNewton
PowerMan a majkl89, s čím nesúhlasíte, tie Vaše texty si samozrejme ukladám. Trestné oznámenie je otázkou pár minút a mám v tom bohaté skúsenosti. A všetky som vyhral ... odmena za info ohľadne identity ktorú ste tu vypisovali na to bude stačiť. Berte to ako priateľské info, pred tým ako sa dostanete do prúseru
Hm, to je ale zvláštne, že tak často podávaš trestné oznámenie, nebude potom chyba v Tebe ?
 
JohnNewton
2017-12-17 20:55:51
príspevok od: jaro087
Hm, to je ale zvláštne, že tak často podávaš trestné oznámenie, nebude potom chyba v Tebe ?
Jaro už ste všetci zalogovaný ? 1. zadržiavanie cudzej veci. 2. krádež platobného prostriedku. 3. Nezaplatená faktúra + vyhrážky . Samozrejme chyba je vo mne, nemienim to totiž tolerovať .....
 
fatality
2017-12-17 21:41:06
príspevok od: Karol Srnec
Este raz sa tu objavia nejake vzajomne utoky, mazem profily!
tak PowerMan povazuje za utok aj oslovenie "pan".. ..
 
jaro087
2017-12-17 22:28:54
fatality, užívateľ s nick PowerMan je môj ocino, máš nejaký problém ?
 
blahoslav J B Art
2017-12-17 23:13:35
pamata si niekto, co bolo temou clanku nad touto plodnou dislusiou?

zaujimave, ze clovekovia sa posekaju vacsinou pod clankami o technike ... pricom pod clankami o foteni je prispevkov minimum

mravne ponaucenie: fototechnika rozculuje ... fotografovanie ukludnuje
 
fatality
2017-12-17 23:43:19
príspevok od: jaro087
fatality, užívateľ s nick PowerMan je môj ocino, máš nejaký problém ?
ja nie,ale on asi hej,ked mu vadi oslovenie pan..
 
JohnNewton
2017-12-18 06:40:39
príspevok od: fatality
tak PowerMan povazuje za utok aj oslovenie "pan".. ..
Pamätám si že na ordinácii obvodnáho lekára visel nápis: "oslovujte nás súdruh a súdružka ", veď to sa ani nedalo vysloviť - súdruh doktor
 
JohnNewton
2017-12-18 06:46:10
príspevok od: blahoslav J B Art
pamata si niekto, co bolo temou clanku nad touto plodnou dislusiou?

zaujimave, ze clovekovia sa posekaju vacsinou pod clankami o technike ... pricom pod clankami o foteni je prispevkov minimum

mravne ponaucenie: fototechnika rozculuje ... fotografovanie ukludnuje
A pamätáš sa čo sa dialo pod fotografiami po celkom nevinnej kritike ? Nedaj bože ak sa niekomu podarí vydať kniha ? Nakoniec preto existuje už len palček hore, ten dole by mnohí považovali za osobný útok najhrubšieho zrna Toto je len virtuálne pieskovisko,
a je dobre to aj tak chápať.
 
blahoslav J B Art
2017-12-18 12:18:39
príspevok od: JohnNewton
A pamätáš sa čo sa dialo pod fotografiami po celkom nevinnej kritike ? Nedaj bože ak sa niekomu podarí vydať kniha ? Nakoniec preto existuje už len palček hore, ten dole by mnohí považovali za osobný útok najhrubšieho zrna Toto je len virtuálne pieskovisko,
a je dobre to aj tak chápať.
mas pravdu ... musim opravit moje mravne ponaucenie ... ved svary a hadky tu mame uz od cias Svatoplukovych prutov ... a mozno este ovela skor ...

takze modifikovane mravne ponaucenie: na Slovensku rozdeluje a rozculuje ludi a fotografov uplne vsetko

+
 
JohnNewton
2017-12-18 15:23:35
príspevok od: jaro087
fatality, užívateľ s nick PowerMan je môj ocino, máš nejaký problém ?
Jaro087, aj mamina sa zaloguje ? Čo Ti radí power ocino, nie aby si bol chlap a písal verejne,a nie do súkromnej pošty ?
 
jaro087
2017-12-18 16:10:14
Si strašný zbabelec Johny, urážaš ľudí spoza monitora, na každú sviňu sa voda varí. Prídeme, vybavíme.
Koniec diskusie.
 
JohnNewton
2017-12-18 16:21:51
príspevok od: jaro087
Si strašný zbabelec Johny, urážaš ľudí spoza monitora, na každú sviňu sa voda varí. Prídeme, vybavíme.
Koniec diskusie.
Nuž, práve sa Vám začali problémy, je mi ľúto že aj redakcii Ephota, budú musieť poskytnúť údaje, IP adresy ... texty atď.... Vaša anonimita sa práve končí Kto chce kam....ďalej to poznáte .....
 
JohnNewton
2017-12-18 16:48:36
príspevok od: Karol Srnec
Tri nicky su vymazane.
Karol, keď že to pokračuje a z môjho pohľadu sa môže jednať o ľudí so sklonmi ku kriminálnemu jednaniu, alebo psychicky narušených jedincov, musím to riešiť.
 
JohnNewton
2017-12-18 18:23:05
príspevok od: jaro087
Si strašný zbabelec Johny, urážaš ľudí spoza monitora, na každú sviňu sa voda varí. Prídeme, vybavíme.
Koniec diskusie.
Vieš tatko power, je zbabelé posielať správy zo synovho nicku (akože), lebo ja som slúžil, a viem čo je uppdkv, Tvoj syn by o tom nemal ani potuchy Ani môj nemá....
 
JohnNewton
2017-12-20 06:05:13
Armáda zalogovaných PowerManov (podoba so supermanom čo nosí slípi na nohaviciach, je čisto náhodná )
PowerMan
jaro87
majkl89
janoxr100

Len píšte, teším sa každému Vášmu riadku ....
 
ivofoto111
2017-12-20 16:34:16
Na ceste je nový Panasonic GH5, má byť predstavený 8.januára. Má disponovať novým snímačom s podstatne zvýšenou citlivosťou a nižším rozlíšením. Hlavne sa radikálne zlepší obraz pri nízkom osvetlení /šum/ a tiež dynamický rozsah. Ozvem sa, keď bude čosi konkrétne.

JohnNewton, už by si skutočne mohol prestať otravovať so svojim problémom. Diskusia pod článkom je o prístrojoch Panasonic a nie psychoporadňa...
 
blahoslav J B Art
2017-12-20 16:52:31
príspevok od: ivofoto111
Na ceste je nový Panasonic GH5, má byť predstavený 8.januára. Má disponovať novým snímačom s podstatne zvýšenou citlivosťou a nižším rozlíšením. Hlavne sa radikálne zlepší obraz pri nízkom osvetlení /šum/ a tiež dynamický rozsah. Ozvem sa, keď bude čosi konkrétne.

JohnNewton, už by si skutočne mohol prestať otravovať so svojim problémom. Diskusia pod článkom je o prístrojoch Panasonic a nie psychoporadňa...
priamo od pana Insajdera
https://www.digimanie.cz/panasonic-ma-chystat-lumix-gh5s-s-12mpx-cipem-do-horsiho-svetla/7159
 
JohnNewton
2017-12-20 17:39:01
príspevok od: ivofoto111
Na ceste je nový Panasonic GH5, má byť predstavený 8.januára. Má disponovať novým snímačom s podstatne zvýšenou citlivosťou a nižším rozlíšením. Hlavne sa radikálne zlepší obraz pri nízkom osvetlení /šum/ a tiež dynamický rozsah. Ozvem sa, keď bude čosi konkrétne.

JohnNewton, už by si skutočne mohol prestať otravovať so svojim problémom. Diskusia pod článkom je o prístrojoch Panasonic a nie psychoporadňa...
Napíš rodinke Power psychopatov, čo si každý deň vytvoria nick aby mi mohli niečo "dôležité " oznámiť v SP.
napr. ivofoto111
 
ivofoto111
2017-12-20 18:06:56
príspevok od: JohnNewton
Napíš rodinke Power psychopatov, čo si každý deň vytvoria nick aby mi mohli niečo "dôležité " oznámiť v SP.
napr. ivofoto111
Prosím ??? Ja som absolutne nikomu správu neposielal, 100% nie. Ste Vy normálny ?

Pár minút som na ephoto, ale asi sa poberiem veľmi rýchlo preč, divné jednanie.
 
JohnNewton
2017-12-20 18:16:06
príspevok od: ivofoto111
Prosím ??? Ja som absolutne nikomu správu neposielal, 100% nie. Ste Vy normálny ?

Pár minút som na ephoto, ale asi sa poberiem veľmi rýchlo preč, divné jednanie.
Nepísal si správu, len som klikol na Tvoj Nick a objavilo sa že UPS, taký úžívateľ u nás nemá konto Tak sa Ti hlboko ospravedlňujem ak som sa mýlil. Zrejme chyba systému.
 
Eriček123
2017-12-20 23:29:09
Nemala by fotografia a video ľudí spájať ?
 
JohnNewton
2017-12-21 08:06:33
príspevok od: Eriček123
Nemala by fotografia a video ľudí spájať ?
Aj po ušľachtilých ideách na spájanie zostala v dejinách kopa mŕtvol . Toto sú riziká (internetovej) neverbálnej komunikácie. Na živo by sa nič zásadné nestalo. Treba mať aspoň minimálny zmysel pre humor a nadhľad nad sebou samým.
A videá v ktorých sa ľudia spájajú ? Môže byť...

Veselé Vianoce
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia