Hore

Zrkadlovka a CSC z druhej ruky

Nie každý má na nový fotoaparát. Alebo chce ušetriť a peniaze investovať napr. do lepších objektívov. Od určitého času fotoaparáty spĺňajú dostatočne vysoký štandard a kvalitou snímačov sa amatér nemusí zaoberať. Dnes sa pozrieme, pri ktorých modeloch nastal prelom. Tie sú za najnižšiu cenu, nie však na úkor použiteľnosti.

Hovorí sa, že fotografiu robí fotograf, fotoaparát ale určuje potenciál pre zaznamenanie fotografie v určitej technickej kvalite. Vieme, ktoré hlavné parametre ju určujú. Rozlíšenie snímača určuje, do akej veľkosti sa dá fotografia vytlačiť. Dynamický rozsah ovplyvňuje prácu s expozíciou, určuje schopnosť zachytiť kresbu v širokom rozsahu jasov. Ak je dynamický rozsah nízky, na fotografiách budú často prepaly a neprekreslené tiene.  No a nakoniec tu máme úroveň šumu pri vyšších citlivostiach, ktorá určuje v ako ťažkých svetelných podmienkach vieme fotoaparát využiť. Pri posudzovaní kvality obrazového výstupu je dobré si poprechádzať recenzie s fotografiami v plnom rozlíšení, alebo galérie, napr. flickr.com.

Minimálne parametre snímača

Rozlíšenie - osobne za spodnú hranicu považujem rozlíšenie 10 - 12 Mpx, potrebnú pre kvalitnú tlač formátu A3. Z technicky kvalitných fotografií sa dá samozrejme vytlačiť aj väčší formát.

Dynamický rozsah - DR sa určuje v stupňoch EV. Vzhľadom na rôzne metodiky merania sa však hodnoty odlišujú, podľa toho kto meranie prevádzal. Ja sa orientujem podľa stránky DXOMark.com, zatiaľ sa mi osvedčila a uvádzané hodnoty korešpondujú s mojimi skúsenosťami pri úpravách fotografií v RAW konvertore. Aby ste sa neustále netrápili s prepalmi a mohli kreatívne pracovať s expozíciou a gradáciou, mal by byť dynamický rozsah minimálne 12EV. Nad túto hodnotu už má fotografia v RAW formáte dostatok informácií na to, aby sa s ňou dobre pracovalo. Minimom, aby ste sa netrápili je cca 11EV.

Šum - šum posudzujeme subjektívne. Na DXOMark.com síce merajú jeho mieru, ale tá neurčuje reálnu hranicu, nad ktorú sú už fotografie nepoužiteľné. Zďaleka nie. Najcitlivejšie fotoaparáty majú nameraný šum (parameter Sport) okolo ISO 3000. Vieme pritom, že bez problémov použiteľné sú hodnoty oveľa vyššie. Kvôli subjektívnemu posudzovaniu šumu sa na údaje na DXOMark.com nemôžeme príliš spoliehať. Tu je lepšie dať prednosť reálnym testovacím záberom na dpreview.com. Pamätám si svoju prvú DSLR Nikon D70 s 6 Mpx snímačom, ktorý mal vysoký šum už pri ISO 640, u jeho dnešného nástupcu Nikonu D7200 môžete smelo použiť ISO 6400 a to pri 4x vyššom rozlíšení. Taký pokrok urobila technika.

Fotoaparáty

Nebudem teraz riešiť výbavu fotoaparátov. To nechávam na vás, či sa uspokojíte s modelom pre začiatočníkov alebo niečím lepším. Pozrieme sa na modely,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bonifacko
2017-10-25 08:36:36
Pentax k-x a k-r mali porovnatelne "kvalitné" snímače ako Nikon D90, alebo Canon 450D.
 
Seemann Martin
2017-10-25 09:37:35
Od Sony čo sa klasickej zrkadlovky týka tak s APS snímačom by som pred A700 uprednostnil Sony A580, nemá síce horčíkové telo a utesnenie, no výbava a kvalita výstupu bola podstatne lepšia.
 
pabllo
2017-10-25 11:12:20
Mam nikon D300s od 2009 a dodnes foti velmi dobre. Iste par MPX by som uvital ale na svoju dobu to bolo delo a dodnes nesklamal. Ma vybornu ergonomiu a vsetky potrebne ovladace na tele a nie v menu, takze rychlo sa da menit nastavenie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia