Hore

Ako si vybrať batoh? (2020)

Ak potrebujete nosiť väčšie množstvo fototechniky, potrebujte fototašku alebo fotobatoh.

Taška je praktickejšia, pretože je do nej rýchlejší prístup, batoh je pohodlnejší a môže v ňom byť väčší priestor pre techniku, ale aj osobné potreby. Skúsenejší fotografi majú väčšinou oboje. Fanatici ako ja majú niekoľko tašiek a niekoľko batohov.

Batohy môžeme rozdeliť z hľadiska konštrukcie vnútornej časti na dve základné skupiny: jednokomorové a dvojkomorové. Z hľadiska spôsobu nosenia na klasické dvojpopruhové a jednopopruhové (slingbag/bodybag), ktoré sa nosia s popruhom krížom cez trup.

Ruksaky a bodybagy/slingbagy

Ruksaky/batohy

Klasický batoh má dva popruhy a nosí sa na obidvoch ramenách. Takýto spôsob je pohodlný a ramená s chrbticou sa oveľa pomalšie unavia, ako pri nosení tašky. Ak chcete z batohu vybrať techniku, či príslušenstvo, musíte ho zvesiť minimálne z jedného ramena, niekedy z obidvoch. Akokoľvek skonštruovaný batoh bude vždy menej praktický ako taška, čo sa týka manipulácie s technikou. Ale môžu tu byť veľké rozdiely.

Klasický dvojpopruhový batoh. Nosí sa na chrbte zavesený na obidvoch ramenách. Prístup k technike je obťažnejší. Hodí sa na dlhšie cesty, keď so sebou potrebujete veľa techniky, alebo techniku a osobné potreby.

Pohodlnosť nosenia klasického dvojpopruhového batohu oceníte aj u menších batohov.

Štandardný batoh ma často prístup k technike spredu, preto ho musíte dať úplne dole, aby ste s technikou mohli manipulovať.

U menších a stredne veľkých batohov môže byť prístup k technike aj z boku. Vtedy stačí batoh zvesiť z jedného…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrac00
2020-03-24 08:10:01
Chýba mi tam KATA. 3in1 20 mám ho dlhé roky, na cestovanie veľmi praktický
 
jarinoo
2020-03-24 08:35:38
Ahoj Karol,

mne tam chýba dvojkomorový batoh na chrbát, ktorý si nemusíš dať dole, ak chceš vybrať fotoaparát. Má otočnú spodnú komoru o 180 stupňov, kde vojde fotoaparát, druhý objektív, filtre aj ostatné malé príslušenstvo (mám Nikon Z7). Používam ho asi pol roka, je praktický a vrelo ho odporúčam.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qUxQBiFYoOc&feature=emb_logo
 
matpi
2020-03-24 09:32:19
príspevok od: patrac00
Chýba mi tam KATA. 3in1 20 mám ho dlhé roky, na cestovanie veľmi praktický
Kata je spomenuta. V roku 2005 bola kupena Manfrottom.
 
patrac00
2020-03-24 09:57:16
príspevok od: matpi
Kata je spomenuta. V roku 2005 bola kupena Manfrottom.
Vďaka, to som prehliadol...
 
jozef84
2020-07-02 16:46:26
príspevok od: jarinoo
Ahoj Karol,

mne tam chýba dvojkomorový batoh na chrbát, ktorý si nemusíš dať dole, ak chceš vybrať fotoaparát. Má otočnú spodnú komoru o 180 stupňov, kde vojde fotoaparát, druhý objektív, filtre aj ostatné malé príslušenstvo (mám Nikon Z7). Používam ho asi pol roka, je praktický a vrelo ho odporúčam.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qUxQBiFYoOc&feature=emb_logo
Toto čo si dal link, sa už veľmi blíži tomu, čo človek od fotobatohu na turistike potrebuje. Ešte by to chcelo minibagy(na objektívy, filtre, ministatív, foťák atď.) pripevniteľné, alebo napevno našité vpredu na popruhoch, aby bola fotovýbava okamžite poruke vpredu, bez skladania batohu, bez pomoci druhej osoby.Peak Design cestu naznačil, ale je to tiež na polceste. Chcelo by to ešte väčšiu pridanú hodnotu. Niektoré batohy majú malé komôrky na brušnom páse, ale chcelo by to väčší objem. Ja osobne používam obdobu od nejakej talianskej firmy, kde držiak na popruhu má aj akoby dlhšiu podložku z ABS plastu a oproti Peak Designu ťa nebúcha stále objektív po hrudníku, trojité(štvorité) istenie proti náhodnému odopnutiu a navyše ešte pláštenku proti dažďu. Jediné, čo ma na tom hnevá je neštandardná podložka, ale tú časom prerobím.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia