Hore

Ako si vybrať správny fotopapier - II.časť

Akú gramáž papiera zvoliť

Plošná hmotnosť fotopapiera čiastočne určuje jeho hrúbku. Čiastočne preto, lebo tento údaj vyjadruje hustotu materiálu, nie jeho samotnú hrúbku. Týka sa to najmä Premium fotopapierov s mikroporéznou štruktúrou, ktoré majú hustotu materiálu vyššiu, preto sa napríklad Premium fotopapier s plošnou hmotnosťou 260 g/m2 môže javiť ako fotopapier z bežnej rady s plošnou hmotnosťou 220-230 g/m2.

Samotná hrúbka fotopapiera je daná vnútornou zložkou materiálu. Povrchová vrstva umožňujúca potlač na atramentovej tlačiarni je mimoriadne tenká, preto platí pravidlo, že v danej kategórii fotopapierov je kvalita tlače rovnaká bez ohľadu na hrúbku alebo plošnú hmotnosť. Inými slovami, tlač na 160g fotopapier zobrazí fotografiu v rovnakej kvalite, ako fotopapier s hmotnosťou 340 g/m2. Preto sa nenechajte pomýliť dojmom, že hrubší fotopapier znamená kvalitnejšiu tlač. Samozrejme to platí za predpokladu, že ide o fotopapiere v rovnakej kategórií.

Pri výbere plošnej hmotnosti je nutné si uvedomiť, na aké použitie je určený budúci výtlačok. Pokiaľ ide o predpoklad o nadmernú manipuláciu s fotografiami, odporúčame zvoliť vyššiu plošnú hmotnosť, kde je trvácnosť materiálu vyššia. Vyššia hrúbka papiera dodáva výtlačkom zároveň subjektívne luxusnejší vzhľad. Pokiaľ ide o tlač fotografií, ktoré budú umiestnené v rámčeku alebo na inom nedostupnom mieste, je možné použiť fotopapiere aj s pomerne nízkou hmotnosťou. Pri fototlači s výrazným pokrytím odporúčame vyberať fotopapiere s plošnou hmotnosťou nad 130 g/m2, nakoľko pri sýtom pokrytí papiera atramentom môže pri nižších hrúbkach dochádzať k zvlneniu materiálu.

85-130 g/m2 - Vhodné ako alternatíva ku kancelárskemu papieru, vhodné pre tlač dokumentov, manuálov, faktúr, prezentácií, diplomových prác a iné.

Výhody a nevýhody:

+ nižšia cena pri zachovaní kvality tlače
-  zvlnenie materiálu pri sýtejšom pokrytí
-  menšia odolnosť pri manipulácii s výtlačkami
 

130-200 g/m2 - Vhodné pre tlač letákov, reklamných materiálov, fotografií s predpokladom zníženej manipulácie po vytlačení (napríklad fotografie do rámiku, do albumu).

Výhody a nevýhody:

+ vynikajúca schopnosť absorpcie atramentu
+ zvýšená odolnosť pri manipulácii s výtlačkami
-  vyššia cena
 

200 g/m2 a viac - Vhodné pre tlač fotografií, kde je predpoklad zvýšenej manipulácie – typickým príkladom je klasická fotografia, ktorú plánujete ukazovať svojej rodine a známym.

Výhody a nevýhody:

+ vynikajúca schopnosť absorpcie atramentu
+ luxusnejší vzhľad výtlačku
+ väčšia odolnosť pri manipulácii
-  vyššia cena

Formát papiera

Táto otázka je čiastočne obmedzená možnosťami vašej tlačiarne. Väčšina bežných atramentových tlačiarní umožňuje bezokrajovú tlač do formátu A4, aj keď v posledných rokoch sa A3 tlačiarne výrazne rozširujú aj do domácností. Na trhu je samozrejme aj množstvo tlačiarní s možnosťou tlače do formátu A2. Ďalším riešením veľkoplošnej tlače sú veľkoformátové tlačiarne umožňujúce tlač na papier v roliach. Pre domáce použitie sa najčastejšie používajú fotopapiere vo formátoch 10x15, čo je najpoužívanejší formát tradičnej fotografie. Väčšina súčasných tlačiarní umožňuje bezproblémovú bezokrajovú tlač v tomto formáte.

Aký atrament používa moja tlačiareň

V súčasnosti existujú 2 typy najčastejšie používaných atramentov pre fotografickú interiérovú tlač - dye based a pigment. Rozdiel medzi nimi je v samotnom skupenstve farbiva, ktoré sa aplikuje na fotopapier. Každý typ atramentu má svoje výhody a nevýhody, písať o nich by bol námet na ďalší článok. Typ atramentu, aký používa vaša tlačiareň, nájdete v technickej špecifikácii vašej tlačiarne.


Absorpcia atramentu na rôznych fotopapieroch


    Typ atramentu    OEM výrobca tlačiarní
dye based

Epson – Claria atramenty
Canon – ChromaLife atramenty                                       

pigment

Epson - DuraBrite Ultra atramenty
Epson - UltraChrome atramenty

Bežne používané OEM tlačiarne / OEM označenie atramentov


Pri výbere fotopapiera je situácia jednoduchšia pri dye based atramentoch – v podstate je možné použiť akýkoľvek fotopapier, pokiaľ nemá priamo v názve uvedené, že ide o materiál pre pigmentové atramenty. Pigmentové atramenty sa neodporúčajú jedine pri tlači na natierané fotopapiere s lesklým povrchom – Lomond Glossy Photo Inkjet Paper. Pri tlači na lesklé materiály s použitím pigmentových atramentov odporúčame použiť mikroporézne fotopapiere Lomond Premium Photo Paper. Ostatné fotopapiere je možné použiť bez problémov aj pre pigmentové atramenty.

Iné požiadavky

Výber správneho fotopapiera ovplyvňujú aj rôzne špecifické požiadavky. Najčastejšou z nich je potreba tlače na obidve strany hárku. Táto možnosť je samozrejme možná, treba ale vyberať fotopapier s obojstrannou povrchovou úpravou. Tieto fotopapiere bývajú zvyčajne drahšie ako pri jednostrannej úprave, umožňujú však bezproblémovú tlač na obidve strany hárku.

Častou požiadavkou je aj samolepiaci podklad fotopapiera – tu pomôžu samolepiace fotopapiere. Tlač na tieto materiály je úplne identická ako pri bežnom fotopapieri, po vytlačení je možné tieto papiere nalepiť na ľubovoľný podklad.

Výber fotopapierov Lomond Photo Inkjet - samolepiaci 
Výber fotopapierov Lomond Photo Inkjet Paper - obojstranný 

Najčastejšie omyly pri výbere fotopapiera

Výber fotopapiera nemusí byť úplne jednoduchý. V mnohých prípadoch sa stretnete so sortimentom 1-2 fotopapierov, ktoré žiaľ nemôžu v žiadnom prípade splniť všetky požiadavky. Vo väčšine prípadov sa pri zlom výsledku tlače zvaľuje vina na samotný fotopapier, nie je to ale tak vždy. Najčastejšie chyby pri výbere papiera bývajú nasledovné.

po vytlačení sa fotopapier zvlnil  Pravdepodobne ste zvolili nízku plošnú hmotnosť papiera. Skúste použiť fotopapier s vyššou plošnou hmotnosťou.
papier je nažltnutýNiektorí spotrebitelia považujú tento parameter za známku kvality, respektíve „nekvality“ fotopapiera. Jeho nažltnutý odtieň je ale zámerom (označenie Warm). Tieto fotopapiere sú mimoriadne vhodné pre tlač pleťových farieb – portréty, ako aj pre tlač čiernobielych fotografií. Pokiaľ vám tento odtieň nevyhovuje, zvoľte si iný papier s odtieňom Bright.
výtlačky sa rozmazávajúNajčastejšie sa táto situácia stáva, keď sa použije bežný natieraný lesklý fotopapier (coated) na tlačiarni s pigmentovými atramentmi. Pokiaľ vaša tlačiareň používa pigmentové atramenty, použite lesklé fotopapiere zo série Lomond Premium s mikroporéznym povrchom.
nie som spokojný s celkovou kvalitou tlače                            Pomerne častá reakcia, kde spotrebiteľ požaduje maximálny výsledok kvality tlače a použije sa fotopapier zo strednej rady natieraných fotopapierov Lomond Glossy, Silk alebo Matte, ktoré sú určené skôr na ekonomickú tlač. Ak požadujete najvyššiu kvalitu, vyberajte si z ponuky fotopapierov Lomond Premium Photo Paper alebo Lomond Fine Art Paper.


Celkové zhrnutie

Nenechajte sa odradiť širokou ponukou fotopapierov na trhu. Samotný výber fotopapiera výrazne ovplyvní výsledok tlače. Vyberajte si zo širokej ponuky fotopapierov na trhu od profesionálov, ktorí sa fotopapierom venujú naplno, vedia vám poradiť a neberú ho ako doplnkový tovar. Pre uľahčenie výberu uvedieme súhrn širokej ponuky fotopapierov Lomond v nasledujúcej tabuľke, ktorá Vám pomôže pri úspešnom výbere.

Lomond Photo Paper
Fotopapiere pre bežnú ekonomickú tlač, kde prevláda požiadavka na celkové náklady tlače.

Použitie: tlač dokumentov, letákov, reklamných materiálov, oznamov, diplomových prác, fotografií bez požiadaviek na maximálnu kvalitu.

Povrchové úpravy: matný (Matte), lesklý (Glossy) a jemne lesklý (Silk)

Plošná hmotnosť: 85-240 g/m2

Formáty: A4, A5, 10x15, A3, A2, rolky

Výhody a nevýhody:
+ nízka cena
+ veľkokapacitné balenia po 500 hárkov
+ možnosť obojstrannej tlače na vybraných papieroch
-  nižšia kvalita tlače oproti fotopapierom Premium
-  lesklé papiere Glossy nie sú vhodné pre pigmentové atramenty

Lomond Premium Photo Paper
Fotopapiere pre fotografickú tlač s požiadavkou maximálnej kvality.

Použitie: tlač fotografií, reprodukcií umeleckých diel, výtlačkov s maximálnou kvalitou tlače.

Povrchové úpravy: extra lesklý (Super Glossy), pololesklý (Semi Glossy), saténový (Satin)

Plošná hmotnosť: 160-340 g/m2

Formáty: A4, A5, 10x15, A3, A2, rolky

Výhody a nevýhody:
+ vysoká kvalita tlače
+ žiarivejšie a sýtejšie farby
+ luxusnejší vzhľad výtlačkov
+ vhodné pre dye –based, ako aj pre pigmentové atramenty
+ odolnosť voči vode a UV žiareniu
+ mikroporézna štruktúra
+ možnosť obojstrannej tlače na vybraných papieroch
-/+ vyššia hustota materiálu – miktoporézny fotopapier s hmotnosťou 300 g/m2 je tenší, ako natieraný (Coated) fotopapier s rovnakou plošnou hmotnosťou.
- vyššia cena

Lomond Fine Art Design Paper
Dizajnové papiere s imitáciou rôznych druhov štruktúr, ako napríklad koža, textil, vzor tkaniva listov a podobne.

Použitie: tlač vizitiek, diplomov, oznámení a podobne.

Povrchové úpravy: matný (Matte), lesklý (Glossy)

Plošná hmotnosť: 200 a 230 g/m2

Formáty: A4, A3

Výhody a nevýhody:
+ nižšia cena oproti Fine Art Gallery papierom
+ zaujímavý vzhľad výtlačkov
-  iba gramáže 200 a 230 g/m2

Lomond Fine Art Gallery Paper & Canvas
Fotopapiere pre fotografickú tlač s požiadavkou maximálnej kvality a netradičného vzhľadu s povrchovými imitáciami rôznych podkladov.

Použitie: tlač fotografií, reprodukcií umeleckých diel, výtlačkov s maximálnou kvalitou tlače.

Povrchové úpravy: Smooth, Velour, Grainy, Fibre, Metallic, Fibre, Canvas (plátno)

Plošná hmotnosť: 160-340 g/m2

Formáty: A4, A3, A2, rolky

Výhody a nevýhody:
+ vysoká kvalita tlače
+ žiarivejšie a sýtejšie farby
+ luxusný vzhľad výtlačkov
+ odolnosť voči vode a UV žiareniu
-  vyššia cena



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia