Hore

Canon imagePROGRAF PRO-300 a PIXMA PRO-200

Je niekoľko dôvodov, prečo by kvalitná tlačiareň mala byť súčasťou výbavy profesionálneho fotografa. Tlač fotografií je vyvrcholením práce fotografa. Je to produkt, ktorý môžete predať zákazníkovi. Tlač slúži aj pre okamžitú kontrolu kvality fotografií.

Profesionálna tlačiareň je zárukou profesionálnych výtlačkov s dlhou životnosťou. Canon patrí k lídrom v odbore profesionálnej tlače a nedávno predstavil dvojicu kompaktných foto tlačiarní formátu A3+. Predstavíme si ich a povieme si aj niečo o tom, čo všetko je spojené s profesionálnou tlačou doma, v štúdiu alebo v ateliéri.

PIXMA PRO-200



Rad Pixma je určený pre fotografických nadšencov. PRO v označení ale naznačuje, že tu nejde o nejakú bežnú fototlač. Naopak, od úrovne tlače na profesionálnych zariadeniach radu imagePROGRAF PRO nemá až tak ďaleko. Z modelu imagePROGRAF PRO-300 preberá niektoré technológie. PIXMA PRO-200 prebrala funkciu Auto Skew Correction, ktorá narovnáva zle založený papier a tým šetrí náklady na tlač.

PIXMA PRO-200 je nástupca populárnej tlačiarne PIXMA PRO-100S. Oproti nej je o 15% tichšia a hmotnosť sa zredukovala o 23%. Zmenšili sa aj rozmery, vďaka čomu je PIXMA PRO-200 jednou z najkompaktnejších tlačiarní formátu A3+. Pribudol stavový farebný displej a ovládacie tlačidlá. Využíva aj vylepšený 8-farebný atramentový systém ChromaLife100 +. Používatelia si v porovnaní s Canon PIXMA PRO-100S určite všimnú vylepšený farebný rozsah v purpurovej a červenej oblasti obrazu spolu s hlbšími čiernymi a modrými farbami. Sivé a bledosivé atramenty zároveň prispejú k dosiahnutiu výnimočnej čiernobielej tlače a zrýchleniu procesu tlače.

Zariadenie umožňuje bezokrajová tlač formátu až A3+ a panoramatických záberov dlhých až takmer 1 meter. Podporovaná je aj tlač na CD/DVD média.

Canon PIXMA PRO-200 podporuje softvér Canon Professional Print & Layout (PPL). K dispozícii je ako samostatná aplikácia alebo doplnok, ktorý umožňuje tlačiť priamo z programov Canon Digital Photo Professional (DPP), Adobe Photoshop a Lightroom. Podporovaný je softproofing aj hardproofing, ktoré dávajú užívateľovi väčšiu kontrolu nad tlačou.

Vďaka dostupným možnostiam sietí Wi-Fi, Ethernet a USB môžete tlačiť na tlačiarni Canon PIXMA PRO-200 z tabletov, inteligentných telefónov, notebookov alebo stolových počítačov.



  • 8 atramentov – ChromaLife 100+ (CLI-65): Y/M/C/PC/PM/Gy/LGy/BK
  • rozlíšenie tlače 4 800 (horizontálne)1 x 2 400 (vertikálne) dpi
  • tlač bez okrajov: 329 mm (A3+), panoramatický formát s dĺžkou 990,60 mm
  • potlačiteľné nálepky na nechty (NL-101)/potlačiteľné disky
  • USB B Port – vysokorýchlostné USB, LAN, WiFi
  • Canon Professional Print & Layout softvér
  • farebný zobrazovací panel 3,0”/7,5 cm
  • tlač už za 90 sekúnd
  • rozmery: 639 × 379 × 200 mm, s vysunutými zásobníkmi: 639 × 837 × 416 mm
  • hmotnosť: 14,1 kg


Tlačiareň Canon PIXMA PRO-200 je najvyšší model radu PIXMA. Využíva určité technológie z profesionálneho radu imagePROGRAF PRO. Je to vstupný model do sveta profesionálnej tlače formátu A3+. Určená je pre náročných entuziastov a poloprofesionálov.

https://www.canon.sk/printers/pixma-pro-200/

Canon imagePROGRAF PRO-300





Canon imagePROGRAF PRO-300 je profesionálna fototlačiareň s dobrým pomerom výkon cena. Cenovo sa približuje A3+ tlačiarňam nižšieho radu Pixma Pro. Väčšinu parametrov a funkcií má porovnateľnú s modelom PIXMA PRO-200. Rovnaký je aj dizajn, čo dokazujú zhodné rozmery a hmotnosť. Ponúka bezokrajovú tlač formátu A3+ a tlač na panoramatický formát s dĺžkou takmer 1 meter. Orproti PIXMA PRO-200 ale používa iné pigmentové atramenty, konkrétne LUCIA PRO. Je ich desať, naviac je tu matná čierna a optimalizátor farebnosti (CO) na potlačenie bronzového efektu a zaručenie špičkového stupňovania odtieňov. Tlačiareň tak poskytuje galerijnú kvalitu tlače. Matný čierny atrament tlačiarne imagePROGRAF PRO-300 umožňuje lepšiu reprodukciu čiernobielych záberov s hlbšími a živšími odtieňmi čiernej na umeleckom papieri. O rýchle spracovanie dát sa stará procesor Canon L-COA PRO.

Ani u tejto tlačiarne nechýba možnosť pripojenia cez USB, LAN a WiFi.



  • 10 atramentov – LUCIA PRO: PFI-300: Y/M/C/R/PC/PM/Gy/PBk/MBk + CO
  • rozlíšenie tlače 4 800 (horizontálne)1 x 2 400 (vertikálne) dpi
  • procesor Canon L-COA PRO
  • tlač bez okrajov: 329 mm (A3+), panoramatický formát s dĺžkou 990,60 mm
  • potlačiteľné nálepky na nechty (NL-101)/potlačiteľné disky
  • USB B Port – vysokorýchlostné USB, LAN, WiFi
  • Canon Professional Print & Layout softvér
  • farebný zobrazovací panel 3,0”/7,5 cm
  • tlač už za 90 sekúnd
  • rozmery: 639 × 379 × 200 mm, s vysunutými zásobníkmi: 639 × 837 × 416 mm
  • hmotnosť: 14,1 kg


Canon imagePROGRAF PRO-300 je profesionálna tlačiareň formátu A3+. Vďaka pigmentovým atramentom LUCIA PRO zvláda tlač v galerijnej kvalite. Fotografie sú tak vhodné na dlhodobé vystavovanie, predaj zberateľom umenia. Vďaka matnej čiernej je tlačiareň vhodná na tlač ČB fotografií na matné umelecké média. Celkovo, oproti tlačiarňam využívajúcim atramenty Chroma Life+, poskytuje lepšiu reprodukciu farieb a odtieňov čiernej. Zasluhuje sa o to aj optimalizátor farieb CO.

https://www.canon.sk/printers/professional-photo-printers/a3-printers/imageprograf-pro-300/

Praktická skúsenosť s imagePROGRAF PRO-300

Spolu s Canonom R6 a niekoľkými objektívmi som dostal zapožičanú novú profesionálnu fototlačiareň imagePROGRAF PRO-300. Nie som odborník na tlačiarne, hoci mám s nimi dlhoročné skúsenosti. V redakcii máme už roky PIXMA PRO 9500 II a funguje dodnes. Stále je to kvalitou tlače výborná tlačiareň využívajúca atramenty Chromalife 100.

Aj keď imagePROGRAF PRO-300 je jedna z najkompaktnejších A3+ tlačiarní, nie je malá, o čom svedčí šírka 639 mm a hmotnosť cez 14 kg. Výrobca ju starostlivo zabalil a preto sa pripravte na dlhší rozbaľovací ceremoniál. Oproti PIXMA PRO 9500 II je tu vidno posun v celkovej kvalite. Potešil ma displej s ovládacími tlačidlami a WiFi. Vďaka nej môžete umiestniť tlačiareň aj ďalej od počítača, kde pre ňu nájdete najvhodnejšie miesto. U mňa to bol konferenčný stolík. WiFi umožňuje aj tlač z chytrých zariadení, alebo viacerých počítačov. Pri pripojení k počítaču cez WiFi odporúčam starostlivo naštudovať návod. Profesionálna tlačiareň = profesionálne nastavenia.

Vďaka stavovému displeju a tlačidlám sa dá tlačiareň priamo nastaviť, napríklad nastavenie zásobníkov papiera. Na displeji môžete sledovať aj stav atramentových zásobníkov.

Oceňujem program Professional Print & Layout, s ktorým som mal tlač pod úplnou kontrolou. Pomáhal mi pri tom aj softproofing. Ten simuluje tlač, vrátane vplyvu farby papiera a spôsobu ovládania colormanagementu.

Mojim najobľúbenejším papierom je Photo Paper Plus semi gloss (Satin),s polomatným povrchom.  Poskytuje vysoký kontrast a saturáciu. Vhodný je pre farebné aj čiernobiele fotografie. Na rozdiel od lesklého papiera sa v ňom neodrážajú svetelné zdroje.

K tlačiarni som dostal aj papier Museum Etching od Hahnemuhle, ktorý nebol v zozname podporovaných papierov. Profil som stiahol zo stránok Hahnemuhle a nainštaloval do počítača a zaregistroval priamo do tlačiarne pomocou aplikácie Media Configuration Tool. Ten som otestoval na ČB záberoch. Je to matný papier s vysokou gramážou. Hodí sa na grafickejšie fotografie a samozrejme na ilustrácie.


Profil pre Museum Etching od Hahnemuhle som si stiahlol priamo zo stránok Hahnemuhle, mali ho aj pre imagePROGRAF PRO-300.


Museum Etching od Hahnemuhle je matný papier s vysokou gramážou.


Takýto západ slnka je previerkou gamutu tlačiarne.

Je super uvidieť to, čo ste nafotili na papieri. Naviac v profesionálnej kvalite. Zároveň vás to učí inak sa pozerať na fotografie. Kým sú na obrazovke monitora, nevenujete im maximálnu pozornosť. Až keď ich idete tlačiť, začnete si všímať všetky detaily a premýšľať nad tým, ako urobiť fotografiu dokonalejšou. Profesionálna tlač v domácich podmienkach nie je lacná. Náklady na papier a hlavne atramenty sú vysoké. Preto by si tlačiareň ako imagePROGRAF PRO-300 mala na seba zarobiť. S kvalitou tlače som maximálne spokojný, dal som jej zabrať ťažkými motívmi a tlačiareň to zvládla na jedničku.


Doma mi už niekoľko rokov ležali v skrini rámy s paspartou pre formát A3. Vytlačil som preto niekoľko fotografií z mojej série “Botanica Noir”, ktoré som už dávno plánoval nechať vytlačiť a zarámovať.

Základom úspešnej tlače je mať kvalitný monitor, skalibrovaný a so správne nastaveným jasom.





Profesionálne kalibračné sondy vedia merať aj jas monitora, ktorý mnohí užívatelia nastavia príliš vysoký.

Softvér

Pri kúpe profesionálnej tlačiarne Canon k nej dostanete aj profesionálny softvér. Jeho úlohou nie je len zjednodušiť tlač a dostať ju pod úplnú kontrolu. Vďaka kvalitnému softvéru užívateľ šetrí materiál (papier a atramenty), pretože produkuje výrazne menej odpadu.

Print Studio Pro

Program podporuje tlač s programov Adobe Photoshop®, Photoshop Elements® alebo Lightroom® a Digital Photo Professional. Posledne menovaný slúži pre prácu s fotografiami nasnímanými fotoaparátmi značky Canon. Print Studio Pro je základným programom pre tlač na profesionálnych tlačiarňach Canon a umožňuje pohodlne nastaviť všetky parametre tlače. Funguje aj ako samostatný program.



https://www.canon.sk/printers/inkjet/pixma/software/print-studio-pro/

Professional Print & Layout

Tento program je určený pre tlačiarne radu imagePROGRAF PRO. Program podporuje tlač s programov Adobe Photoshop®, Photoshop Elements® alebo Lightroom® a Digital Photo Professional. Funguje aj ako samostatný program.


https://www.canon.sk/pro/news/professional-print-layout-software/

https://www.canon.sk/printers/inkjet/pixma/software/professional-print-layout-software/

Programy Print Studio Pro a Professional Print & Layout umožňujú tlač fotografií z ľubovoľného fotoaparátu. Ak vlastníte fotoaparát Canon, môžete naviac využiť prednosti formátu Dual Pixel RAW, inteligentné a selektívne doostrenie. K dispozícii je aj funkcia HDR Print pre lepšie prekreslenie svetiel a tieňov bez straty integrity farieb.


Atramenty

V predstavených tlačiarňach sa používajú dva rady atramentov.

Chroma Life 100+

Chroma Life 100+ sú profesionálne atramenty s dlhou životnosťou výtlačkov až 300 rokov (pri správnom uložení do albumu archívnej kvality s plastovým krycím listom a udržiavané v tme). Používajú sa v tlačiarňach PIXMA aj imagePROGRAF PRO. PIXMA PRO-200 využíva 8 atramentov. Tradičný CMYK je tu rozšírený o foto magentu a foto cyan, vďaka čomu je tlačiareň schopná vytlačiť širší gamut farieb. Bohaté poltóny pri tlači ČB fotografií zabezpečujú doplnkové atramenty šedý a svetlý šedý.

LUCIA PRO

LUCIA PRO pigmentové atramenty sa používajú v profesionálnych tlačiarňach imagePROGRAF PRO. U týchto atramentov je hustota pigmentov väčšia, vďaka čomu je možné rozšíriť škálu farieb. Táto technológia znižuje rozptyl svetla na lesklých a pololesklých papieroch. Farebnú škálu rozširujú aj na matných papieroch. Zlepšené je prekreslenie tmavých a červených častí obrazu.

ImagePROGRAF PRO-300 využíva 10 atramentov. Tradičný CMYK je tu rozšírený o červenú, foto magentu a foto cyan, vďaka čomu je tlačiareň schopná vytlačiť širší gamut farieb. Kvalitnú ČB tlač zabezpečujú atramenty šedý, foto čierny a matný čierny. 10-tym atramentom je optimalizátor farebnosti (CO - Chroma Optimizer). Chroma Optimizer je priehľadný atrament vyvinutý spoločnosťou Canon, ktorý zabezpečuje ešte vyššiu kvalitu obrazu pri tlači na lesklý papier alebo pololesklý papier. Keď sa niekto pozrie na výtlačok, odraz svetla ovplyvní farbu, ktorú vidí. Atrament Chroma Optimizer riadi odraz svetla od výtlačku, aby zabezpečil, že tlač verne reprodukuje pôvodné dielo, pretože udržuje živé farby živé a svetlé farby svetlé, zatiaľ čo tmavé oblasti sú ešte tmavšie a zaisťuje, aby čierna skutočne vyzerala čierna.


Papiere

Canon ponúka širokú škálu papierov s rôznym povrchom, gramážou, z rôznych materiálov. Používanie originálnych papierov je najjednoduchšou cestou, ako si neprirobiť pri tlači problémy. Originálne papiere sú priamo podporované ovládačmi tlačiarne a pri inštalácii sa ich ICC profily nahrajú do počítača.

Papiere pre tlačiarne vyrába množstvo značiek. Sú také, ktoré idú po cene, tým sa vyhnite. Canon podporuje papiere iných značiek, tých ktoré sa zameriavajú na kvalitu. Priamo na stránkach Canonu nájdete ICC profily pre papiere Hahnemuhle, Ilford a ďalších. Škála kvalitných papierov je tak veľmi široká. U papierov iných výrobcov musíte stiahnuť ICC profil a nainštalovať do počítača. Pri tlači musíte vždy vybrať profil pre papier, na ktorý idete tlačiť.

Pri použití neoriginálnych papierov sa môžu vyskytnúť problémy s tlačou spôsobené tým, že ovládače nemajú príslušný ICC profil. Alebo je ICC profil nepresný. V takom prípade je možné si vytvoriť vlastný ICC profil. Potrebujete k tomu kalibračnú sondu pre kalibráciu monitorov, ktorá zvláda aj kalibrovanie tlačiarne. Napríklad SpyderX Studio. Do problémov sa môžete dostať aj vtedy, ak sa kvôli nákladom rozhodnete používať neoriginálne atramenty, čo neodporúčam. Ak výrobca atramentov nemá pre ne ICC profily, budete si ich musieť vytvoriť pomocou sondy.


SpyderX Studio zvládne kalibráciu monitora i tlačiarne.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
babka5r
2020-11-04 09:28:42
Akú najvyššiu gramáž papiera tlačiarne zvládajú?V špecifikácii sa to neuvádza.
 
photoosk
2020-11-04 10:09:45
Peter, podľa mňa to bude do max. 380gr/m2 alebo hrúbka max. 0.6mm. Ale veľa záleží aj na type papiera, napr. nová rada Hahnemühle Natural line, napr. Bamboo (ale aj iné papiere) sú dosť "tvrdé" na ohyb, dajú sa teda použiť len cez manuálny podávač.
 
babka5r
2020-11-04 11:22:48
Ani manuálny podávač sa neuvádza v špecifikáciach.Ale aj tam musia existovať limity./Kartón,doska a pod./
 
photoosk
2020-11-04 11:41:15
Limitom pri týchto modeloch bude podľa mňa fotoplátno (300 až 380 gramov.) Videl som niektoré modely Epson (ale nie v tejto cenovej kategórii), ktoré mali limit až 1mm hrúbky, tam by si rôzne kartóny dostal.
 
photoosk
2020-11-04 11:41:59
Zo stránky výrobcu:

Paper Weight

Top Tray: Plain Paper: 64-105 g/m2
Canon Genuine paper (maximum): approx. 380 g/m

Manual Feed: Canon Genuine paper (maximum): approx. 380 g/m,
or Paper Thickness 0.1 ~0.6 mm or less
 
fslezak
2020-11-05 00:28:05
Jaké jsou náklady na inkoust u A4, nebo kolik asi vytisknu fotek A4 z náplně?
 
photoosk
2020-11-05 12:05:27
príspevok od: fslezak
Jaké jsou náklady na inkoust u A4, nebo kolik asi vytisknu fotek A4 z náplně?
Ja vždy počítam 20ml atramentu na 1m2 (mám pigmentovú tlačiareň). Podľa niektorých zdrojov je to 1ml na A4 s dye-based atramentmi a 1.25ml s pigmentmi. Potom záleží už len na cene za 1ml atramentu (väčšia kazeta - nižšia cena za ml a naopak).
Samozrejme treba rátať aj s tým, že aj na čistenie hlavy sa používa drahý atrament...
 
photoosk
2020-11-05 12:14:24
príspevok od: fslezak
Jaké jsou náklady na inkoust u A4, nebo kolik asi vytisknu fotek A4 z náplně?
Tak som urobil rešerš na internete: 1ml atramentu pre 300-ku stojí cca. 1,20€, čiže vytlačenie jednej A4-ky bude okolo 1,50 + cena papiera.
 
caver
2020-11-05 18:37:58
Od pondelka som stastnym vlastnikom imagePROGRAF PRO-300. Je to uzasna masinka. Do teraz som pouzival Epson L1800, co je samozrejme trosku ina kategoria, ale zlakala ma lacna tlac. Bohuzial ani po niekolkonasobnej kalibracii som sa s Epsonkou nedokazal dostat k pozadovanym farebnym vysledkom. Nebola to celkom katastrofa, ale nebolo to ono. To uz vobec nehovorim, ze ciernobiele fotografie som z nej nedostal, vzdy tam bol farebny nadych. Takze ak niekto rozmysla nad dobrou fototlaciarnou, urcite zvazte PRO-300.
 
photoosk
2020-11-06 08:49:22
príspevok od: caver
Od pondelka som stastnym vlastnikom imagePROGRAF PRO-300. Je to uzasna masinka. Do teraz som pouzival Epson L1800, co je samozrejme trosku ina kategoria, ale zlakala ma lacna tlac. Bohuzial ani po niekolkonasobnej kalibracii som sa s Epsonkou nedokazal dostat k pozadovanym farebnym vysledkom. Nebola to celkom katastrofa, ale nebolo to ono. To uz vobec nehovorim, ze ciernobiele fotografie som z nej nedostal, vzdy tam bol farebny nadych. Takze ak niekto rozmysla nad dobrou fototlaciarnou, urcite zvazte PRO-300.
Epson L1800 som mal aj ja, je to tak, hlavne čo sa týka čb tlače. Ja som si to dal nakalibrovať vo Fomei cz, potom už farba bola skoro na 100% zhodná s tým, čo som mal na (kalibrovanom) monitore. Na archiváciu to nebolo, ale na fotky, ktoré človek poslal do nejakých fotosúťaží, to stačilo (tie fotky sa aj tak vrátili trochu poškodené alebo sa nevrátili vôbec). Teraz mám 12 farebný pigmentový 24 palcový Canon IPF. Oproti tejto 300-ke tlačím za menej ako polovicu ceny. Samozrejme stroj je v inej cenovej kategórii.
 
depesak
2021-07-17 20:58:37
príspevok od: caver
Od pondelka som stastnym vlastnikom imagePROGRAF PRO-300. Je to uzasna masinka. Do teraz som pouzival Epson L1800, co je samozrejme trosku ina kategoria, ale zlakala ma lacna tlac. Bohuzial ani po niekolkonasobnej kalibracii som sa s Epsonkou nedokazal dostat k pozadovanym farebnym vysledkom. Nebola to celkom katastrofa, ale nebolo to ono. To uz vobec nehovorim, ze ciernobiele fotografie som z nej nedostal, vzdy tam bol farebny nadych. Takze ak niekto rozmysla nad dobrou fototlaciarnou, urcite zvazte PRO-300.
Ahoj uvažujem nad kúpou tejto tlačiarne, vieš povedať z odstupom času ako si spokojný s kvalitou , spolahlivosťou a či máš prepočítané orientačné náklady na tlač. Ďakujem.
 
caver
2021-07-17 23:46:30
príspevok od: depesak
Ahoj uvažujem nad kúpou tejto tlačiarne, vieš povedať z odstupom času ako si spokojný s kvalitou , spolahlivosťou a či máš prepočítané orientačné náklady na tlač. Ďakujem.
Ahoj, kvalita je bezkonkurencna, ale aj naklady na tlac, radsej to ani neratam Inak zatial ziadne problemy, cize mozem len odporucit.
 
depesak
2021-07-18 14:01:21
príspevok od: caver
Ahoj, kvalita je bezkonkurencna, ale aj naklady na tlac, radsej to ani neratam Inak zatial ziadne problemy, cize mozem len odporucit.
Ďakujem za odpoveď. Mám možnosť kúpiť epson p600 alebo canon pro 300 ,neviem sa rozhodnúť.
 
Rofo
2021-12-02 12:33:30
príspevok od: depesak
Ďakujem za odpoveď. Mám možnosť kúpiť epson p600 alebo canon pro 300 ,neviem sa rozhodnúť.
Ako si sa nakoniec rozhodol?
 
depesak
2021-12-02 13:30:33
Ahoj ,zohnal som za dobrú cenu canon pro 300. Fotografie sú perfektné.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia