Hore

Jak vybrat fotoaparát? (blog)

Každou chvíli se mně někdo zeptá, jestli mu mohu doporučit, jaký fot’ák si má koupit :)  

Většinou tyto vaše dotazy směřují k tomu, jestli zrcadlovku Canon nebo Nikon, což je samozřejmě úplně špatná otázka. :)

A tak jsem se rozhodl napsat tento krátký článek, který na tuto obecnou otázku odpoví , abych příště mohl poslat jen odkaz. :)

Doporučení pro výběr fotoaparátu

Nejdříve je třeba si položit několik otázek a upřímně si na ně odpovědět.  A teprve po jejich odpovězení, mohu něco doporučit! Takže tady jsou otázky (včetně variant odpovědí a doporučení) :

  • Fotoaparát si kupuji abych byl zajímavý pro své okolí ?
    • ne – pokračujte dále v odpovídání
    • ano – kupte si základní zrcadlovku s dlouhým setovým objektivem alespoň 300kou! – nestojí to moc, ale vypadá to monstrózně ! :)
       
  • Fotoaparát si kupuji abych získal autoritu a uznání mezi lidmi kteří fotí ?
    • ne – pokračujte v odpovídání
    • ano – tohle bude dražší, jelikož vaši kolegové kupují fotočasopisy a ví kolik co stojí :) Přitlačte na pilu a kupte Canon ktery obsahuje “mark” v názvu a přikupte Lkový objektiv(tzn nejvyšší řada) každopádně musí to být některý z bílých aby každý z dálky poznal že na to máte ! :) Každopádně ale , musíte sebou všude tahat plný fotobatoh naducaný nesmyslnou výbavou a také co největší stativ!
       
  • Fotoaparát kupuji, abych mohl navrhovat focení modelkám a nemyslely si o mně, že jsem amatér (platí pro muže:) 
    • ne – pokračujte v odpovídání
    • ano – většina “modelek” nemá šajnu o kvalitě fotoaparátu ani fotografa – kupte tedy cokoli většího než kompakt a hlavně se tvařte sebevědomě! Když to nezabírá, vymyslete si nějaké světové výstavy :) (a nebo pokud nechcete lhát, zorganizujte reálnou výstavu vašich podprůměrných fotek! Pokud si je sami vytisknete, zarámujete a pověsíte, vždy najdete někoho, kdo nechce mít prázdně stěny a kvalitě fotek nerozumí )
      – . ……. no a jednooooou …. jednou se před váma nějaká přece jen svlíkne, chce to je trpělivost a taky vybírat co nejnižší IQ a co nejvyšší naivitu :)
       

….. no a nyní se dostáváme k otázkám, které se týkají těch, kteří si nedokázali upřímně odpovědět
na první tři  otázky:)

  • Fotoaparát kupuji abych měl pěknější fotky?
    • ne – v tom případě musíte odpovědět ano na jednu z prvních 3 otázek - vraťte se výše
    • ano – přečtěte si múj článek o úrovních fotografů: popis levelů a zařaďte se sebekriticky do jedné ze skupin (pro ty, kteří budou textem pobouřeni doporučují přečíst i II. díl ZDE.  Poté co se zařadíte, Vám doporučuji zhruba toto (přichází serioznější část) :


  • LEVEL 0 -Kupujte malý kompakt (nebo mobil s foťákem) ! ušetří vám to místo i váhu a udělá nejlepší službu . Kompakty mají i stabilizaci obrazu , dnes i relativně dobré senzory a jsou odolné . Navíc automatické režimy poslouží opravdu ke všem situacím a nemusíte o focení a ovládání foťáku vědět nic. Neskočte marketérům výrobců na megapixely!
     

a) jsou neefektivní

b) nikdy nebudete dělat metrové obrazy naopak potřebujete sdílet fotky emailem nebo tisknout fotoknihy a na to stačí i 3-5mpx. Takže ušetříte. Neděkujte! pošlete radší 10% z ušetřených peněz na charitu?

  • LEVEL 1 – mám pro Vás špatnou zprávu – dobré fotky z 90% nevznikají kvalitou foťáku ale fotografem :/ . na mých stránkách www.marcelkonecny.com najdete v sekci odkazy pár takových talentovaných . A jako příklad za všechny, dávám odkaz na Jindru Hrnčířovou, která je schopna udělat geniální fotky i s krabičkou od sirek vloženým filmem a dirkou ! (pinhole galerie JindraH) tímto se Jí a jejímu géniu klaním na dálku. Pokud Vás to neodradilo , začněte studovat teorii a trénujte a nebo třeba v sobě objevíte i talent a ocitnete se v levelu 2.
     
  • LEVEL 2 – pokud opravdu chcete dělat pěkné fotky máte několik možností:


a) učit se ! učit se! učit se! a být k sobě maximálně kritický a také co nejvíce používat odpadkový koš na fotografie :) to je asi nejlepší cesta k dobrým fotkám s jakýmkoli foťákem,

b) taky můžete vycvakat bez rozmyslu 100 fotek na jeden motiv a studovat ovládání fotoeditorů a předělávat špatné fotky na pěkné – což vytvoří koukatelné fotky ale fotografa to z vás neudělá.

Co se týká koupě fotoaparátů doporučuji

Kompakt s výměnným objektivem a velkým čipem ! (APS nebo full frame) je lehký a je i skladný, no a obrazové výsledky jsou vynikající ! V tomto trošku zaspali Canon i Nikon a lídrem v této oblasti se staly FUJI se svou řadou X (preferuji) a SONY

Pokud chcete zrcadlovku s APS nebo fullframe chipem kupte si ji v setu jen se zakladním objektivem! (a nebo ještě lépe bez )je zbytečné utrácet peníze za nekvalitní objektivy s velkým zoomem . Raději obejděte bazary a kupte si starší kvalitní světelný objektiv. Kvůli bazarů doporučuji koupit radši Canon, protože nabídka kvalitních bazarových skel (objektivů) je větší než u Nikonu (který je jinak úplně stejně kvalitní jako Canon)

Pokud nejste omezení financema kupte Zrcadlovku “full frame” a k tomu kvalitní objektivy s velkou světelností ! fotky budou sice úplně stejné jako z předchozích dvou variant , ale budete předem připraveni se jednou třeba dostat do levelu 3 a nemít přitom žádné omezení v technice :)

Výběr dle typu fotek:

  • Krajiny , cestopisy , dokumenty, street jednoznačně kompakt s velkým chipem s výměnným objektivem (nebo jen pevným ohniskem pokud se na to cítíte)
     
  • Zvířata (wildlife) - Zrcadlovka APS – pomůže vám crop factorem k delšímu ohnisku
     
  • Portréty – “velkosenzorová” zrcadlovka nebo bezzrcadlovka a pevná (nezoomova) skla


  • LEVEL3 – je jedno čím fotíte fotky vznikají ve vaší talentované hlavě a vy to víte, tak se blbě neptejte

      

Pokud máte otázky ptejte se níže rád odpovím :)

Váš Marcel (na ephoto MarcelK)

Zdroj:  www.marcelkonecny.com

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
LukiK
2014-06-16 08:31:38
ach, takychto clankov uz bolo popisanych na mraky. Nechapem, naco ich este mnozit.
Nic proti Marcel, ale lepsie by bolo keby si pisal o inom.
Cestujes po svete? Napis cestopis a daj k tomu nejake pekne fotky.
Fotis portrety? Napis nieco o tom.
 
r.a.d.o.
2014-06-16 09:29:59
Asi by mal niekto napisat o tom "Ako napisat clanok?" A tam by to tiez zacinalo podobnymi otazkami ako v tomto clanku a autor tohoto clanku by sa pravdeodobne k dalsim otazkam ani nedopracoval ...
 
lamik
2014-06-16 09:51:59
áno, aj ja takéto a podobné "návody" začínam čítať s podobnou skepsou, ak vôbec, ale tu hneď zaujme humorné a zároveň výstižné podanie, pričom sa postupne dopracujeme aj ku konkrétnemu názoru jedného fotografa, čo je dosť vzácne. vďaka, Marcel
a špeciálne poďakovanie za link na galériu Jindry H., vždy ma vie zdravo rozčúliť, že k info o takýchto majstroch sa dostávame len náhodou
 
lamik
2014-06-16 10:20:04
ešte by som si dovolil doplniť (autor snáď láskavo prepáči trúfalosť , že pre kategóriu street a cestopisný dokument je skvelá vec dotykový a zároveň výklopný displej - poskytuje možnosť nenápadne "od pásu" nakomponovať a zaostriť jedným ťuknutím na potrebný bod. škoda len, že zatiaľ ich napr. Fuji v kategórii "profi bezZ" vôbec neponúka a napr. Sony ide v štýle buď, alebo.
... alebo jesto také voľačo, Marcel?
 
Kuban
2014-06-16 10:22:34
Stupidny clanok, skor to vyzera ako vysmech zaciatocnikom a nie rada. alebo lepsie povedane povysovanie seba sameho nad ostatnymi ktory zacinaju fotit, vyzdvihovanie svojeho ega a svojich informacii vo foto oblasti. Aj ked podobnych clankoch (ako vybrat fotak s delenim o kategorii a pod) je ozaj vela, z tohto mam fakt negativne pocity.
 
total empty
2014-06-16 11:12:29
Stručný a jasný,
Má však jednu chybu,porozumejú mu len skutočný fotografi, začinajúci amateri z toho majú chaos a nepochopenie z tkz. poníženia, že ešte nie sú schopný.
Tomu sa hovorí tvrdá škola života a namiesto odradenia by ich to malo inšpirovať k ďalšej práci,pokiaľ nie, fakt by sa na to mali vybrdnúť.
 
smartin
2014-06-16 11:31:21
Zatial najlepsi clanok s radami!
 
Kuban
2014-06-16 11:44:35
príspevok od: total empty
Stručný a jasný,
Má však jednu chybu,porozumejú mu len skutočný fotografi, začinajúci amateri z toho majú chaos a nepochopenie z tkz. poníženia, že ešte nie sú schopný.
Tomu sa hovorí tvrdá škola života a namiesto odradenia by ich to malo inšpirovať k ďalšej práci,pokiaľ nie, fakt by sa na to mali vybrdnúť.
naco potom potrebuju taketo clanky skutony fotografi ? ak im porozumeju len oni ? Prave preto by mali byt pisane taketo clanky pre amaterov ak su im urcene...
 
istvic
ocenenie redakciou 2014-06-16 11:57:42
príspevok od: Kuban
naco potom potrebuju taketo clanky skutony fotografi ? ak im porozumeju len oni ? Prave preto by mali byt pisane taketo clanky pre amaterov ak su im urcene...
myslim si, ze kto porozumel chcel,porozumel..staci ten clanok citat s otvorenou hlavou a srdcom a pochopi aj uplny laik,co chcel autor povedat a ako chcel pomoct zacinajucim fotografom.Rozhodne je tam viac rad ako v hociktorom inom clanku o vybere naj fotoaparatu.
 
sadeep
2014-06-16 12:06:54
Myslím, že takéto články by sa naopak, mali objavovať v pravidelných intervaloch.
Každému, na akejkoľvek úrovni, pomôže občasné prefackanie počas postupného strácania kontaktu s realitou a normálnosťou a mnohým pomôže vrátiť sa na cestu z "falošného svetla, slepých svetlých uličiek a dokonalých krivých plôch".
A minimálne v niektorej časti svojej foto-histórie, sa každý určite v článku nájde.
 
MarcelK
2014-06-16 12:42:12
príspevok od: lamik
ešte by som si dovolil doplniť (autor snáď láskavo prepáči trúfalosť , že pre kategóriu street a cestopisný dokument je skvelá vec dotykový a zároveň výklopný displej - poskytuje možnosť nenápadne "od pásu" nakomponovať a zaostriť jedným ťuknutím na potrebný bod. škoda len, že zatiaľ ich napr. Fuji v kategórii "profi bezZ" vôbec neponúka a napr. Sony ide v štýle buď, alebo.
... alebo jesto také voľačo, Marcel?
ahoj ... tohle je na delsi diskusi ... navic o tom streetu mam rozepsany clanek takze jindy fuji ma vyklopny display u X-T1 ale behem foceni sem jej nikdy nepouzil resp nemel potrebu takze asi tak ...,uznavam ale ze v ramci me prirozene lenosti uz jsem si prestal lehat na zem a obcas pouziju u fuji X100S lcd display pri foceni od zeme
 
LAPoska
2014-06-16 13:21:50
Velmi vystizny clanok, vo vsetkom uplne suhlasim, ked neberieme v uvahu cenu... ale kedze tu je svk s svk platmi a kukneme ze taky Fuji X-E1 s objektivom stoji okolo 900€ a taky Canon 600D pod 400€, tak zial neni o com... :-/ malokto si bude kupovat predrazeny "kompakt" s vymenitelnym objektivom, ked za polovicku moze povedat kamosom !!! JA MAM ZRKADLOVKU !!! aj ked mu to bude houby platne... :-/
 
MarcelK
2014-06-16 13:22:00
príspevok od: Kuban
Stupidny clanok, skor to vyzera ako vysmech zaciatocnikom a nie rada. alebo lepsie povedane povysovanie seba sameho nad ostatnymi ktory zacinaju fotit, vyzdvihovanie svojeho ega a svojich informacii vo foto oblasti. Aj ked podobnych clankoch (ako vybrat fotak s delenim o kategorii a pod) je ozaj vela, z tohto mam fakt negativne pocity.
ahoj neber to tak osobne .. viz clanek ktery i tady nedavno vysel : http://www.marcelkonecny.com/o-kritice-a-sebevedomi/
 
total empty
2014-06-16 13:30:02
príspevok od: Kuban
naco potom potrebuju taketo clanky skutony fotografi ? ak im porozumeju len oni ? Prave preto by mali byt pisane taketo clanky pre amaterov ak su im urcene...
čo ti nato povedať,pozrel si sa do nastaveného zrkadla, takže učiť sa,učiťsa učiť sa.
Všetci sa učíme cely život,niekto vie viac niekto menej, ale keˇsa prestaneme učiť a tvoriť,môžeme to zabaliť a presťahovať sa k podexponovaným spoluobčanom do osady.
 
ph_photo
2014-06-16 14:19:10
Ja si myslim, ze ten clanok je velmi podstatny:
1. mnohym pomoze v zaciatocnej orientacii aj ked este netusia o com to je
2. mnohym pomoze v pokrocilejsej orientacii a lutuju, ze to necitali skor (napr. aj ja)
3. mnohych zorientuje v tom, ako autor clanku rozmysla, co si o sebe mysli a pod. (napr. aj mna)
4. mnohych rozculi, lebo su "dutklivi" a mozno aj zavistlivi a pod...
 
hugoboss163
2014-06-16 14:33:24
poznam profi fotografov / fotografky cez rôzne stránky a ked som sa opytal kolko knih precitali mi povedali ani jednu chcem tým povedat nesudim fotografa podla toho kolko precital knih ale podla jeho tvorby ... ci sa mi paci alebo nie fotografia je umenie niekomu sa moze pacit a niekomu zase ta ista fotografia sa nemusi pacit
 
Cosita
2014-06-16 14:35:17
Mne sa článok páči, aj som sa zasmiala, aj našla informácie, ďakujem autorovi
 
pexon
2014-06-16 15:56:08
•Zvířata (wildlife) - Zrcadlovka APS – pomůže vám crop factorem k delšímu ohnisku

na crop factore zostava ohniskova vzdialenost ta ista v porovnani s full frame chipom pri pouziti toho isteho objektivu, jedine co sa meni je uhol zaberu, APS-C chip pokryje mensiu cast sceny ako fullframe chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor
 
nehemah
2014-06-16 16:14:51
mne sa článok páči, podľa mňa napísaný s nadhľadom, zasmial som sa, lebo viem ako som si ja vyberal , tiež sa viem nájsť v kategóriách hehe, dúfam, že sa dobre hľadám aspoň vo dvojke a keď nie, čert to vem, aj tak je to pre mňa v prvom rade relax a zábava .
Inak Marcel dobré články aj fotky.
 
MarcelK
2014-06-16 16:18:19
príspevok od: pexon
•Zvířata (wildlife) - Zrcadlovka APS – pomůže vám crop factorem k delšímu ohnisku

na crop factore zostava ohniskova vzdialenost ta ista v porovnani s full frame chipom pri pouziti toho isteho objektivu, jedine co sa meni je uhol zaberu, APS-C chip pokryje mensiu cast sceny ako fullframe chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor
Presne tak . Popisuji to v jinem clanku nicmene pro kompozici je to takova psychologicka podpora pro fotografa "vypada to"v hledacku ze se dostal blize ... Tenhle calnek ale nema ambice tohle resit . A pokud nekdo koupi svetelnou 400objektiv tak tech par drobnych na ff uz najde
 
vrak
2014-06-16 17:44:45
príspevok od: pexon
•Zvířata (wildlife) - Zrcadlovka APS – pomůže vám crop factorem k delšímu ohnisku

na crop factore zostava ohniskova vzdialenost ta ista v porovnani s full frame chipom pri pouziti toho isteho objektivu, jedine co sa meni je uhol zaberu, APS-C chip pokryje mensiu cast sceny ako fullframe chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor
pozri sa na to opacne, na to iste priblizenie /t.j. to co vidis v hladaciku / potrebujes na ff o cca 1.5xdlhsie ohnisko .... takze apsc 400mm a ff 600m co je dost rozdiel vo velkosti aj v cene.
 
Daniel Urban
2014-06-16 17:51:44
príspevok od: hugoboss163
poznam profi fotografov / fotografky cez rôzne stránky a ked som sa opytal kolko knih precitali mi povedali ani jednu chcem tým povedat nesudim fotografa podla toho kolko precital knih ale podla jeho tvorby ... ci sa mi paci alebo nie fotografia je umenie niekomu sa moze pacit a niekomu zase ta ista fotografia sa nemusi pacit
Nemuseli prečítať ani jednu knihu, no určite si mohli niečo nájsť na nete, prípadne ak začínali v období, keď ešte nebol internet, tak určite absolvovali nejaký workshop, alebo fotokurz. Čiže, každý potrebuje prebrať tie základy, ak chce niečo dokázať. Bez základov fotografovania by si aj tí profi fotografi mohli fotiť tak do osobného albumu doma...
 
hugoba
2014-06-16 19:13:54
vélky a čérny!
 
ratzenberg
2014-06-16 20:19:50
príspevok od: Kuban
Stupidny clanok, skor to vyzera ako vysmech zaciatocnikom a nie rada. alebo lepsie povedane povysovanie seba sameho nad ostatnymi ktory zacinaju fotit, vyzdvihovanie svojeho ega a svojich informacii vo foto oblasti. Aj ked podobnych clankoch (ako vybrat fotak s delenim o kategorii a pod) je ozaj vela, z tohto mam fakt negativne pocity.
Výsmech je niekedy jediná dobrá rada ... pre nepoučiteľných.
 
ratzenberg
2014-06-16 20:21:39
Článok sa mi celkom pozdáva, vtipné osvieženie niekedy až príliš vážnych debát o technike.
 
Iygor
2014-06-16 20:59:03
Všetko záleží od uhľa pohľadu.
Ak čitateľ vníma článok ako humorne napísaný blog (bez vážnej ambície skutočne poradiť začiatočníkovi), so zámerom pobaviť, tak ide o dobré čítanie. Mnohé články na ephoto sú oproti tomuto skutočnou stratou času.
Ak mal autor zámer napísať seriózneho sprievodcu pre výber fotoaparátu (verím že nie) tak sa nezadarilo.
 
kasko
2014-06-16 21:24:30
príspevok od: pexon
•Zvířata (wildlife) - Zrcadlovka APS – pomůže vám crop factorem k delšímu ohnisku

na crop factore zostava ohniskova vzdialenost ta ista v porovnani s full frame chipom pri pouziti toho isteho objektivu, jedine co sa meni je uhol zaberu, APS-C chip pokryje mensiu cast sceny ako fullframe chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor
toto treba riesit podla megapixlov !!! ked budes pouzivat napr nikôň D800 a D7000 s tym istym sklom, tak ok, inak pravdu nemas
 
blahoslav J B Art
2014-06-17 00:21:43
príspevok od: LAPoska
Velmi vystizny clanok, vo vsetkom uplne suhlasim, ked neberieme v uvahu cenu... ale kedze tu je svk s svk platmi a kukneme ze taky Fuji X-E1 s objektivom stoji okolo 900€ a taky Canon 600D pod 400€, tak zial neni o com... :-/ malokto si bude kupovat predrazeny "kompakt" s vymenitelnym objektivom, ked za polovicku moze povedat kamosom !!! JA MAM ZRKADLOVKU !!! aj ked mu to bude houby platne... :-/
lacne zrkadlovky si dnes kupia uz iba fotograficke socky
 
MarcelK
2014-06-17 08:50:01
príspevok od: LAPoska
Velmi vystizny clanok, vo vsetkom uplne suhlasim, ked neberieme v uvahu cenu... ale kedze tu je svk s svk platmi a kukneme ze taky Fuji X-E1 s objektivom stoji okolo 900€ a taky Canon 600D pod 400€, tak zial neni o com... :-/ malokto si bude kupovat predrazeny "kompakt" s vymenitelnym objektivom, ked za polovicku moze povedat kamosom !!! JA MAM ZRKADLOVKU !!! aj ked mu to bude houby platne... :-/
Samozrejme ze pokud nekdo nakupuje dle otazky 1 nebo 3 tak zvoli radsi zrcadlovku ale jinak je tohle porovnani spatne protoze Fuji E1 je objektivem a hlavne kvalitou vystupu o dve tridy vys kvalitativni nahradou pro canon 600D je fuji x-a1 a tam je cena podobna - clovek si jen voli mezi plusy a minusy jednotlivych systemu ale o tom priste
 
vrak
2014-06-17 10:11:23
príspevok od: total empty
Stručný a jasný,
Má však jednu chybu,porozumejú mu len skutočný fotografi, začinajúci amateri z toho majú chaos a nepochopenie z tkz. poníženia, že ešte nie sú schopný.
Tomu sa hovorí tvrdá škola života a namiesto odradenia by ich to malo inšpirovať k ďalšej práci,pokiaľ nie, fakt by sa na to mali vybrdnúť.
a toto co si napisal ma znamenat, ze ty si mu porozumel cim nepriamo naznacujes, ze si skutocny fotograf a dalsich 8 srandistov s tebou suhlasi lebo chu byt tiez.

To je co skutocny fotograf ? Nejaky novy terminus technikus ?

Moj nazor je, ze tento clanok je pre ludi, ktori si ho neprecitaju. Bol som v predajni foto a zazil tam pana ktory si vyberal fotak s dcerkou ..... urcite nechodia na internet citat clanky o foteni, inak by mali aspon zakladne znalosti o tom co to kupuju. Ale za par minut vyhodili cez 2000 euro za fotak s ktorym nebudu vediet nic viacej ako s kompaktom. Neviem preco by mi to malo vadit. Je to ich vec. Mozno sa casom naucia, alebo aj nie. A nie je to jedno ?
Koho to trapi ? Mozno nejakeho neprajnika co sam nema na poriadnu techniku a tak ho serie, ze trulo co ma loove si kupi vsetko po com on tuzi. No a co? A mozno sa vdaka tomu drahemu fotaku nauci fotit a bude z neho skutocny fotograf ako je djgorgo a 8 dalsich. Tak super, nie ?
Kazdy nech si kupi co chce.

Mne sa najviacej pacia fotky urobene cez 'pinhole' - aaalllee ked to je take neprakticke na dovolenke na fotenie deti a psa, a keze aj cez mobil boli deti a pes rozmazane, tak som si musel kupit nieco ine, praktickejsie. A je mi uplne jedno kam si ma niekto zaradi ked ma s mojim fotakom uvidi, ja viem kde som a preco robim co robim. A tiez viem preco som za foto nedal 2x tolko len preto, aby som bol v style fuji csc trend. A vam rad prenecham miesto skutocnych fotografov.
Pekny den.
 
JohnNewton
2014-06-17 10:31:20
Prínos tohoto článku je asi taký , ako keď 5 krát rozvedený sexuológ napíše elaborát na tému " ako si vybrať ženu "
 
spektrum
2014-06-17 12:00:59
príspevok od: LAPoska
Velmi vystizny clanok, vo vsetkom uplne suhlasim, ked neberieme v uvahu cenu... ale kedze tu je svk s svk platmi a kukneme ze taky Fuji X-E1 s objektivom stoji okolo 900€ a taky Canon 600D pod 400€, tak zial neni o com... :-/ malokto si bude kupovat predrazeny "kompakt" s vymenitelnym objektivom, ked za polovicku moze povedat kamosom !!! JA MAM ZRKADLOVKU !!! aj ked mu to bude houby platne... :-/
aj keby nepotreboval hovoriť niečo kamošom, ten rozdiel v cene, hovorí sám za seba a porovnateľný výstup pre mňa nevyváži skladnosť a ľahkosť Fuji ..no nemala som ich v ruke a asi ani nebudem mať, ale pri tej cene ma to ani nepokúša..hlavne, keď dobrá foto vzniká aj tak v hlave aj bez dierky v nej, či pinhole...
 
poto73
2014-06-17 12:51:25
Mňa vždy "nakopne" ak idem po ulici so svojou entry level DSLR a ludia sa ohliadajú Ale fotenie ma baví - bez ohladu na výsledok, alebo výhliadky či so mňa bude raz "profi fotograf" !? Bol som prekvapený čo sa dalo spraviť s mojim lumixom pričom je vo vnútri snímač, aký sa dá nájsť vo fotomobiloch. Samozrejmä ak chcete foťiť kreatívne, tak bude asi lepšie s DSLR a na "M". Je pekné sa dočítať ako nejaký "fourthird" je už taký našlapaný, že sa kvalitou doťahuje na zrkadlovky APSC, lenže ... Stačí sa pozrieť kolko zaň vymastíte - samozrejmä, že mašina ktorú schováte v dlani a bude foťiť ako DSLR APSC nebude zadarmo !!! Dnes entry level DSLR kúpite za šupu a skúste v tej istej cene kúpiť jeho ekvivalent medzi kompaktami s podobnými možnosťami.
 
total empty
2014-06-17 13:40:39
príspevok od: vrak
a toto co si napisal ma znamenat, ze ty si mu porozumel cim nepriamo naznacujes, ze si skutocny fotograf a dalsich 8 srandistov s tebou suhlasi lebo chu byt tiez.

To je co skutocny fotograf ? Nejaky novy terminus technikus ?

Moj nazor je, ze tento clanok je pre ludi, ktori si ho neprecitaju. Bol som v predajni foto a zazil tam pana ktory si vyberal fotak s dcerkou ..... urcite nechodia na internet citat clanky o foteni, inak by mali aspon zakladne znalosti o tom co to kupuju. Ale za par minut vyhodili cez 2000 euro za fotak s ktorym nebudu vediet nic viacej ako s kompaktom. Neviem preco by mi to malo vadit. Je to ich vec. Mozno sa casom naucia, alebo aj nie. A nie je to jedno ?
Koho to trapi ? Mozno nejakeho neprajnika co sam nema na poriadnu techniku a tak ho serie, ze trulo co ma loove si kupi vsetko po com on tuzi. No a co? A mozno sa vdaka tomu drahemu fotaku nauci fotit a bude z neho skutocny fotograf ako je djgorgo a 8 dalsich. Tak super, nie ?
Kazdy nech si kupi co chce.

Mne sa najviacej pacia fotky urobene cez 'pinhole' - aaalllee ked to je take neprakticke na dovolenke na fotenie deti a psa, a keze aj cez mobil boli deti a pes rozmazane, tak som si musel kupit nieco ine, praktickejsie. A je mi uplne jedno kam si ma niekto zaradi ked ma s mojim fotakom uvidi, ja viem kde som a preco robim co robim. A tiez viem preco som za foto nedal 2x tolko len preto, aby som bol v style fuji csc trend. A vam rad prenecham miesto skutocnych fotografov.
Pekny den.
Ono sa treba učiť a skúšať a fotiť.Trvalo to roky a bolo to vydreté.Nikto sa fotografom nenarodil,ale sa nim stal.
Sice nemôžem o sebe tvrdiť,že som superfotograf, a ani profík,zatial, ale snažím sa.
Ten článok je sarkatický mierený práve na tých, ktorí si kúpia foťák,pofotia par známich na nejakých rodiných akciach ,a myslia si, že sú fotografi ,hrdo píšu na svoje fotky "photography by".
Ja som začínal od nuly,kúpil som foťak na dlh aj kameru.
Prvú zákazku som dostal na svadbu známej na filmovanie a to som nemal kameru !!!
Kamera prišla dva týždne pred svadbou.
Bol to risk , snaha využiť svoje obchodné schopnosti a inteligenciu.
Ten článok je o tom, že neexistuje rovnosť, a ľudí ktorí niečo vo fotografií dokázali podceňujú,zosmiešňujú a stavajú sa na ich úroveň aj čerstvý majitelia foťakov, ktorý si na rozdiel o do mňa, v živote nemočili ruky vo vývojke a ustaľovači a nikdy necítili ako vonia čerstvá fotka.
Už nech je to stebou akokoľvek,všetko má svoj čas a veľa veci pochopíš neskôr,pokiaľ si niečím prejdeš.
Ja niesom veľky fotograf, ani neviem všetko.
 
fair_play
2014-06-17 14:46:02
príspevok od: vrak
a toto co si napisal ma znamenat, ze ty si mu porozumel cim nepriamo naznacujes, ze si skutocny fotograf a dalsich 8 srandistov s tebou suhlasi lebo chu byt tiez.

To je co skutocny fotograf ? Nejaky novy terminus technikus ?

Moj nazor je, ze tento clanok je pre ludi, ktori si ho neprecitaju. Bol som v predajni foto a zazil tam pana ktory si vyberal fotak s dcerkou ..... urcite nechodia na internet citat clanky o foteni, inak by mali aspon zakladne znalosti o tom co to kupuju. Ale za par minut vyhodili cez 2000 euro za fotak s ktorym nebudu vediet nic viacej ako s kompaktom. Neviem preco by mi to malo vadit. Je to ich vec. Mozno sa casom naucia, alebo aj nie. A nie je to jedno ?
Koho to trapi ? Mozno nejakeho neprajnika co sam nema na poriadnu techniku a tak ho serie, ze trulo co ma loove si kupi vsetko po com on tuzi. No a co? A mozno sa vdaka tomu drahemu fotaku nauci fotit a bude z neho skutocny fotograf ako je djgorgo a 8 dalsich. Tak super, nie ?
Kazdy nech si kupi co chce.

Mne sa najviacej pacia fotky urobene cez 'pinhole' - aaalllee ked to je take neprakticke na dovolenke na fotenie deti a psa, a keze aj cez mobil boli deti a pes rozmazane, tak som si musel kupit nieco ine, praktickejsie. A je mi uplne jedno kam si ma niekto zaradi ked ma s mojim fotakom uvidi, ja viem kde som a preco robim co robim. A tiez viem preco som za foto nedal 2x tolko len preto, aby som bol v style fuji csc trend. A vam rad prenecham miesto skutocnych fotografov.
Pekny den.
Aj ja som podobne ako tí dvaja čo píšeš, zhruba pred dvoma rokmi chodil po obchodoch vyberať zrkadlovku a chcel som nikon d3200 (alebo odobu od canonu) lebo: to bola zrkadlovka a mala 24mpx , aj keď som vedel prd o fotení a o fototechnike. A predajca bol na tom podobne keďže naviac mali v obchode elektro od žehličiek, cez práčky až po TV. Marketing + verejná mienka + sladká nevedomosť urobí svoje. Našťastie som sa neunáhlil a prečítal si pár článkov a recenzie. Ale čo by som za to vtedy dal, keby mi niekto v obchode poklepal po pleci a poradil. Otázne je či by to ocenil aj predavač.

Teraz si viem vybrať fotoaparát ale skutočný fotograf stále nie som
 
Fatty
2014-06-17 19:11:54
jinak - poculi ste ze su medzi nami (vraj) aj ludia ktori si kupuju velky fotoaparat s velkym objektivom iba skrzevaj komplexu z maleho pindika...?
ale... to je vraj iba... taka fama
zevraj...
urban ledžend
 
Ros
2014-06-18 09:18:12
Marcel, prečítal som si tvoj článok o úrovni fotografov a musel som sa smiať, bolo to skvelé a trafil si klinec po hlavičke.
To by malo byť povinné čítanie .
 
vrak
2014-06-18 10:10:42
príspevok od: Fatty
jinak - poculi ste ze su medzi nami (vraj) aj ludia ktori si kupuju velky fotoaparat s velkym objektivom iba skrzevaj komplexu z maleho pindika...?
ale... to je vraj iba... taka fama
zevraj...
urban ledžend
jednoznacne mas pravdu

 
thunder rider
2014-06-18 10:53:38
Fajn spomína sa tam Fujifilm s A-PSC a čo váš názor na Olyho ja myslím že sa dá.
 
MarcelK
2014-06-18 11:20:51
príspevok od: thunder rider
Fajn spomína sa tam Fujifilm s A-PSC a čo váš názor na Olyho ja myslím že sa dá.
uz brzy tady bude na toto tema dalsi clanek ano da se to! OMD uz je dobry fotak, ale APS C u fuji je preci jen o vice nez 60% vetsi senzor a to sebou prinasi dost vyhod

pokud jsi netrpelivy muzes si to precist tady :

http://www.marcelkonecny.com/jak-vybrat-dobry-fotak-bez-reklamnich-kecu/
 
MarcelK
2014-06-19 09:57:31
príspevok od: LukiK
ach, takychto clankov uz bolo popisanych na mraky. Nechapem, naco ich este mnozit.
Nic proti Marcel, ale lepsie by bolo keby si pisal o inom.
Cestujes po svete? Napis cestopis a daj k tomu nejake pekne fotky.
Fotis portrety? Napis nieco o tom.
Ja takovy clanek nikdy nevidel proto jsem ho napsal prosimte jake jsou tvoje zdroje ? Ja bych si takove clanky rad precet . Pokud te zajimaji cestopisy muzes kouknout na www.marcelkonecny.com
 
Kejval
2014-06-19 16:28:23
Pobavil som sa. Fo to grafi su fakt jedna jesitna sebranka.
 
MarcelK
2014-06-22 11:24:14
príspevok od: Kejval
Pobavil som sa. Fo to grafi su fakt jedna jesitna sebranka.
Tak to si precti reakce u clanku s levelama to te pobavi jeste vic
 
poto73
2014-06-22 13:55:44
Určite má význam si takéto články prečítať. Vela ludí chce foťiť a nemajú o fototechnike žiadne infirmácie, alebo čiastočné / skreslené vlastnými často mylnými predstavami. Pre mňa osobne bol velkým sústom na začiatok aj môj kompaktný superzoom. Bol by som urobil chybu kúpou DSLR ? S odstupom času si myslím, že nie. Aj moja súčasná D5100 bola vecou rozhodnutia na základe financií. Chcel som D7000 ... A nie preto, že by som "dozrel" na jej úroveň. Nech si každý kúpi čo chce. Čas mu stejne ukáže či to potreboval. Aj tu často vidieť "crispy" zábery ... Kvalitné telo + sklo "urobí" svoje + postproces, ale výpovedná hodnota fotky ... ? Pozeral som sa na tie sránky s tymi "pinhole" zábermi. Velmi pekné (niečo). Keď si človek predstaví s čím to robil. Ale vážne ... Skúste pri mnohých z tých fotiek predstaviť, že ich robíte s "bežným foťákom. Predstavte si tú ktorú scénu - kompozíciu a túto fotku by ste prezentovali - bez "pinhole" efektu. Som si istý, že podobných fotiek sú aj na týchto stránkach "tony" bez jediného "lajku". Ludia často dogmatizujú veci. Netreba sa báť vlastného kritického myslenia. Lebo ... Viete čo sa vraví, že najhoršia smrť je vydesením !? Tak sa už ludia nedesme ...
 
Kejval
2014-06-22 20:18:44
príspevok od: MarcelK
Tak to si precti reakce u clanku s levelama to te pobavi jeste vic
Ved ja som ich cital a narazal hlavne na ne.
 
vrak
2014-06-22 20:59:36
príspevok od: poto73
Určite má význam si takéto články prečítať. Vela ludí chce foťiť a nemajú o fototechnike žiadne infirmácie, alebo čiastočné / skreslené vlastnými často mylnými predstavami. Pre mňa osobne bol velkým sústom na začiatok aj môj kompaktný superzoom. Bol by som urobil chybu kúpou DSLR ? S odstupom času si myslím, že nie. Aj moja súčasná D5100 bola vecou rozhodnutia na základe financií. Chcel som D7000 ... A nie preto, že by som "dozrel" na jej úroveň. Nech si každý kúpi čo chce. Čas mu stejne ukáže či to potreboval. Aj tu často vidieť "crispy" zábery ... Kvalitné telo + sklo "urobí" svoje + postproces, ale výpovedná hodnota fotky ... ? Pozeral som sa na tie sránky s tymi "pinhole" zábermi. Velmi pekné (niečo). Keď si človek predstaví s čím to robil. Ale vážne ... Skúste pri mnohých z tých fotiek predstaviť, že ich robíte s "bežným foťákom. Predstavte si tú ktorú scénu - kompozíciu a túto fotku by ste prezentovali - bez "pinhole" efektu. Som si istý, že podobných fotiek sú aj na týchto stránkach "tony" bez jediného "lajku". Ludia často dogmatizujú veci. Netreba sa báť vlastného kritického myslenia. Lebo ... Viete čo sa vraví, že najhoršia smrť je vydesením !? Tak sa už ludia nedesme ...
trafil si to presne, ale to ze vies ze ten efekt pri pinhole vznika podruzne ako nutne "zlo" aj ked sa nam paci dodava celemu zaberu atmosferu a hodnotu. Samozrejme, ze sa to da cele urobit z hociktoreho zaberu ktory urobim zrkadlovkou a dodatocne v posprocese vytvorim fotku ktora bude vyzerat ako fotena na pinhole. Ale a to je presne ono - je toto to co chceme ? Robit efekt pre efekt ?

Pozri si tie fotky poriadne http://www.jindra.me.cz/pinhole.html a zistis, ze maju zvacsa taku kompoziciu + atmosferu o akej sa na ephote vacsine ludom ani neprisnilo. No vlastne mozno preto si to nezbadal.
 
total empty
2014-06-22 21:12:57
príspevok od: vrak
trafil si to presne, ale to ze vies ze ten efekt pri pinhole vznika podruzne ako nutne "zlo" aj ked sa nam paci dodava celemu zaberu atmosferu a hodnotu. Samozrejme, ze sa to da cele urobit z hociktoreho zaberu ktory urobim zrkadlovkou a dodatocne v posprocese vytvorim fotku ktora bude vyzerat ako fotena na pinhole. Ale a to je presne ono - je toto to co chceme ? Robit efekt pre efekt ?

Pozri si tie fotky poriadne http://www.jindra.me.cz/pinhole.html a zistis, ze maju zvacsa taku kompoziciu + atmosferu o akej sa na ephote vacsine ludom ani neprisnilo. No vlastne mozno preto si to nezbadal.
Kompozícia sa nedá vymyslieť, už je matematicky danná-všetky možnosti.
Je buď dobrá alebo zlá.
Atmosféra sa dá dorobiť akú chceš a potrebuješ,je to len na tvojej tvorivosti.
Ale potom sa jedná už o fotografiku,nie klasickú fotku bez ničoho.
 
helmiczka
2014-06-22 21:36:13
príspevok od: vrak
trafil si to presne, ale to ze vies ze ten efekt pri pinhole vznika podruzne ako nutne "zlo" aj ked sa nam paci dodava celemu zaberu atmosferu a hodnotu. Samozrejme, ze sa to da cele urobit z hociktoreho zaberu ktory urobim zrkadlovkou a dodatocne v posprocese vytvorim fotku ktora bude vyzerat ako fotena na pinhole. Ale a to je presne ono - je toto to co chceme ? Robit efekt pre efekt ?

Pozri si tie fotky poriadne http://www.jindra.me.cz/pinhole.html a zistis, ze maju zvacsa taku kompoziciu + atmosferu o akej sa na ephote vacsine ludom ani neprisnilo. No vlastne mozno preto si to nezbadal.
Mňa by (v dobrom) zaujímalo vysvetlenie ku kompozícii a atmosfére napríklad v prípade tejto fotky: http://www.jindra.me.cz/pinhole/galerie01/ipage00007.htm
 
total empty
2014-06-22 22:00:39
príspevok od: helmiczka
Mňa by (v dobrom) zaujímalo vysvetlenie ku kompozícii a atmosfére napríklad v prípade tejto fotky: http://www.jindra.me.cz/pinhole/galerie01/ipage00007.htm
Snehuliak je v tretine a aj ako-tak strom,hlava snehuliaka je v bode zlatého rezu,spodok zem- je skoro v tretine,ja by som ho nechal viac, bielé vypálené svetlo je presne v strede-čo bol asi zámer.
Je to trtinové delenie v zlatom reze-ako-tak.
 
helmiczka
2014-06-22 22:50:47
príspevok od: total empty
Snehuliak je v tretine a aj ako-tak strom,hlava snehuliaka je v bode zlatého rezu,spodok zem- je skoro v tretine,ja by som ho nechal viac, bielé vypálené svetlo je presne v strede-čo bol asi zámer.
Je to trtinové delenie v zlatom reze-ako-tak.
A ja som si myslel, že snehuliak je v tretine, strom nie je, maximálne tak koncami vetvičiek, hlava snehuliaka nie je v bode zlatého rezu, zem je v šestine, nie tretine. A horizont padá. Som sa asi mal na to inak pozerať
 
total empty
2014-06-22 23:00:45
príspevok od: helmiczka
A ja som si myslel, že snehuliak je v tretine, strom nie je, maximálne tak koncami vetvičiek, hlava snehuliaka nie je v bode zlatého rezu, zem je v šestine, nie tretine. A horizont padá. Som sa asi mal na to inak pozerať
Nesmieš to brať úplne presne, keď robíš také fotky-ako príroda-stromy a tak,tam to nikdy nebude presne, jednine žeby si to vyrúbal alebo niečo také.
Hlavný objekt podľa mňa je ten snehuliak.
Kompozícia nieje presná , ale ešte sa dá akceptovať.
 
total empty
2014-06-22 23:05:01
príspevok od: helmiczka
A ja som si myslel, že snehuliak je v tretine, strom nie je, maximálne tak koncami vetvičiek, hlava snehuliaka nie je v bode zlatého rezu, zem je v šestine, nie tretine. A horizont padá. Som sa asi mal na to inak pozerať
Tretiny a zlatý rez tam je,hoci z odchýlkami.
 
vrak
2014-06-22 23:26:34
príspevok od: helmiczka
Mňa by (v dobrom) zaujímalo vysvetlenie ku kompozícii a atmosfére napríklad v prípade tejto fotky: http://www.jindra.me.cz/pinhole/galerie01/ipage00007.htm
to fakt ? smutne veru. Tie prepocty si nechaj to zabije vsetko. Proste to vidis a ak nie, najdi si iny konicek.

ps: skus si uvedomit, ze to nekomponovala na lcd ani v hladaciku .... je to pinhole.
 
Marcel Rebro
2014-06-23 11:21:07
príspevok od: total empty
Tretiny a zlatý rez tam je,hoci z odchýlkami.
Pravidlá sú fajn, ale univerzálny algoritmus na dobrú jednoducho neexistuje. Môže byť v súlade so všetkými kompozičnými pravidlami, ale čo z toho, keď nezaujme ...
 
vrak
2014-06-23 11:31:22
príspevok od: Marcel Rebro
Pravidlá sú fajn, ale univerzálny algoritmus na dobrú jednoducho neexistuje. Môže byť v súlade so všetkými kompozičnými pravidlami, ale čo z toho, keď nezaujme ...
to len tak teoretizujes, alebo to myslis na tu fotku?

osobne si myslim, ze tam je presne opacny problem. Zaujala a nezaujima sa o pravidla.
A este raz fesaci zoberte si svoj fotak, vypnite si na nom displej nepozerajte sa do hladacika a skomponujte nieco len tak od boku citom a odhadom. Matematiku nechajte pre netalentovanych
 
total empty
2014-06-23 11:50:53
príspevok od: vrak
to len tak teoretizujes, alebo to myslis na tu fotku?

osobne si myslim, ze tam je presne opacny problem. Zaujala a nezaujima sa o pravidla.
A este raz fesaci zoberte si svoj fotak, vypnite si na nom displej nepozerajte sa do hladacika a skomponujte nieco len tak od boku citom a odhadom. Matematiku nechajte pre netalentovanych
Podľa mňa tam kompozičný zámer bol,inak by tá fotka nepôsobila tak ako pôsobí.
Kompozícia -ladná, je záležitosťou vnímania mozgu.Ten nevie vidieť čo je v strede a nevie si to zapamätať.
Preto sa od nepamäti riešil zlaý rez.
Hoci by si to zahováral hocijako,pod vplyvom emócií, fyzika nepusti a fakty sú fakty.Je to jedno z mála ako tak objektívneho čo sa dá ako tak dokázať.
Narozdiel od tvojích subjektívnych pocitoch silno ovplyvnených emóciami.
Vnímanie je podradené podvedomiu a to má určitý program a výkonávajúce zložky.
Riešiš dôsledky typu páči-nepáči, ale skúmaj príčiny prečo je to tak.
 
Marcel Rebro
2014-06-23 13:27:02
príspevok od: vrak
to len tak teoretizujes, alebo to myslis na tu fotku?

osobne si myslim, ze tam je presne opacny problem. Zaujala a nezaujima sa o pravidla.
A este raz fesaci zoberte si svoj fotak, vypnite si na nom displej nepozerajte sa do hladacika a skomponujte nieco len tak od boku citom a odhadom. Matematiku nechajte pre netalentovanych
To len terorizujem. Konkrétne spomínaná fotka (mňa) zaujala, bez ohľadu na nejaké vzorce ...
 
poto73
2014-06-23 20:49:36
príspevok od: vrak
trafil si to presne, ale to ze vies ze ten efekt pri pinhole vznika podruzne ako nutne "zlo" aj ked sa nam paci dodava celemu zaberu atmosferu a hodnotu. Samozrejme, ze sa to da cele urobit z hociktoreho zaberu ktory urobim zrkadlovkou a dodatocne v posprocese vytvorim fotku ktora bude vyzerat ako fotena na pinhole. Ale a to je presne ono - je toto to co chceme ? Robit efekt pre efekt ?

Pozri si tie fotky poriadne http://www.jindra.me.cz/pinhole.html a zistis, ze maju zvacsa taku kompoziciu + atmosferu o akej sa na ephote vacsine ludom ani neprisnilo. No vlastne mozno preto si to nezbadal.
Samozrejmä je to dosť subjektívne hodnotenie a (nepozeral som všetko) niečo ma naozaj oslovilo aniž by som dokázal presne povedať čo. Zdá sa, že tento typ fotografie je v súčasnosti čoraz populárnejší. Kámoš fotí na stredoformát a spomínal, že si ku tomu čosi kupoval čo tento efekt robí (filter ?). Inak s tým epilógom si u mňa zabodoval ! No dá sa to chápať rôzne. Vieš moja kritika v podstate ani nesmerovala ku tebe. Len tak ďalej a nech ťa to baví !!!
 
MarcelK
2014-06-25 10:51:28
Hosi nehadejte se tady . Jindra Hrncirova le level top cili pochopit kompozicni postupy tehle urovne je pro vetsinu dost matouci . Divejte se na to proste jako na zajimave a pekne fotky bez analyzovani
 
MarcelK
2014-07-01 14:24:12
přidávám nový článek k tématu :

http://www.marcelkonecny.com/je_fotograf_umelec/
 
tomino1980
2014-07-01 15:45:54
príspevok od: MarcelK
přidávám nový článek k tématu :

http://www.marcelkonecny.com/je_fotograf_umelec/
tento clanok je paradny!
 
vrak
2014-07-01 16:44:29
príspevok od: MarcelK
přidávám nový článek k tématu :

http://www.marcelkonecny.com/je_fotograf_umelec/
super - tento clanok by sa mal automaticky pridavat pod kazdu fotku dna
 
MarcelK
2014-07-02 11:01:26
príspevok od: vrak
super - tento clanok by sa mal automaticky pridavat pod kazdu fotku dna
ja si nemyslim ze ty libive fotky ktere vyhravaji foto dne jsou spatne , naopak na vetsinu se rad kouknu , ale umeni to proste v 99,999% neni no
 
Paladin25
2014-07-02 11:44:24
príspevok od: MarcelK
přidávám nový článek k tématu :

http://www.marcelkonecny.com/je_fotograf_umelec/
Zaujímavý článok... nepovedal by som že sa s ním dá 100 % súhlasiť ale je napísaný dobre a z nadhľadom... z môjho pohľadu je problém zadefinovať si čo je to "umenie" ak použijeme Vaše definície je článok v poriadku ak sa ale odrazíme od inej (napr. Umenie je forma maximálneho bytia človeka spočívajúca v cieľavedomom pretváraní škaredého alebo esteticky neúčinného či menej účinného na krásu v koncentrovanej podobe.) už má trhliny ale každopádne príjemné čitanie...
 
MarcelK
2014-07-14 12:42:46
príspevok od: Ros
Marcel, prečítal som si tvoj článok o úrovni fotografov a musel som sa smiať, bolo to skvelé a trafil si klinec po hlavičke.
To by malo byť povinné čítanie .
No to jsi jeden z mala mistnich kteri se smejou clanek zrovna vysel i tady a lidi jsou spis urazeni
 
joppe
2016-05-19 18:08:20
Dobry den, rad by som vas poprosil o radu pri vybere zrkadlovky, ktore presli u mna do finale pred kupou:

Nikon D5200 + Objektív 18-55 AF-S DX VR II 550,60eur
Nikon D3300 RED + Objektív 18-55 AF-P VR 458,77eur
Nikon D3300 + Objektív 18-55 AF-S VR II + 55-200 VR II 653,45eur
Canon EOS 700D + EF-S 18-55mm DC III + 75-300mm DC III 729eur

..mam rozpocet do 1000eur a planujem este dokuit tie zakladne veci ako brasna, filter a cistiace vecicky, vopred vam dakujem za rady, mam z toho fakt dilemu.
 
joppe
2016-05-19 18:43:34
Canon EOS 750D + EF-S 18-55mm IS STM 739,82eur
Nikon D5500 + Objektív 18-55 AF-S DX VR II 849eur

..este tieto dva. dakujem vam.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia