Hore

Ultrazoomy pre náročných (nielen) cestovateľov

Pred rokmi boli ultrazoomy veľmi obľúbenou kategóriou. Tak trochu aj z donútenia. Tvárili sa ako zrkadlovky, ktoré si vtedy bežný amatérsky fotograf nemohol dovoliť. Ak chcel fotograf dostupný pokročilý fotoaparát s väčším rozsahom objektívu, nemal inú voľbu. Čo náročnejšieho u týchto prístrojov nikdy neuspokojilo, bola obrazová kvalita. S malým snímačom fotografie vyzerali ako z hociktorého kompaktu. A platí to aj teraz. Väčšina ultrazoomov na trhu má pozoruhodný rozsah objektívu, ale obrazová kvalita je snáď ešte horšia ako v minulosti. 

V megapixelovej vojne zvíťazil marketing a nie fotograf. A tak záujem o tento typ prístroja upadá. Náročnejší fotografi dávajú prednosť zrkadlovkám, CSC fotoaparátom a pokročilým kompaktom. Pritom papierovo sú ultrazoomy zaujímavými fotoaparátmi. Majú bohatú výbavu, veľký rozsah objektívu a dobre sa ovládajú. Najmä objektív je ich prednosťou. Bez výmeny má rozsah, o ktorom môžu ostatné fotoaparáty len snívať. Bitka momentálne prebieha na kóte 60x zoom, kde Nikon Coolpix ponúka ekvivalent 1 440 m objektívu. Akokoľvek príťažlivé sú parametre týchto fotoaparátov, obrazový výstup stále zostáva na úrovni obyčajných kompaktov. Keby tieto fotoaparáty vedeli lepšie fotiť, boli by ideálne ako univerzálne fotoaparáty na cesty.

Dnes je bežné, že cestovateľ/dovolenkár, ktorý vie fotografovať a písať, publikuje zážitky zo svojich ciest. Ak sa chce pochváliť, musí čitateľom ponúknuť dostatočnú kvalitu. Na to potrebuje dobrý fotoaparát. Niežeby sa nedal dobý článok s fotografiami nafotiť aj kvalitným mobilom, ten má ale veľké obmedzenia. Zrkadlovka a CSC s viacerými objektívmi poskytujú kvalitu a univerzálnosť, no za cenu väčších rozmerov a vyššej hmotnosti. Niektorým ich koncept nevyhovuje. Nechcú meniť objektívy, ani používať veľký externý blesk. Nechcú sa však vzdať ani pokročilej funkcionality a univerzálneho rozsahu objektívu. Zdá sa, že si to niektorí výrobcovia uvedomili a aj napriek výraznému prepadu predaja kompaktov a ultrazoomov, priniesli na trh ultrazoomy v kvalite, ktorú sme tu doteraz nemali.

Predzvesťou novej vlny ultrazoomov je FujiFilm X-S1 s 26-násobným zoomom a 2/3” snímačom EXR-CMOS. Prielom sa mu nepodaril a bol prijatý pomerne vlažne. 2/3” snímač nesplnil očakávania náročnejších fotografov. Fotoaparát je naviac pomerne veľký.

Neslávne dopadol pokus o lepší ultrazoom aj u značky Samsung, ich model WB2200F s 60-násobným zoomom a zabudovaným vertikálnym gripom, ktorý je doménou najprofesionálnejších zrkadloviek. Profesionálny výraz nebol podporený zodpovedajúcim snímačom a tak na tento fotoaparát pozeráme skôr ako na podivnosť, než zaujímavý model.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2015-06-15 12:01:15
Je tam chyba, RX 10 má rozsah 24-200 a nie 24- 240 mm
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia