Velbon GEO N530 + PHD-62Q

Firma Velbon inovovala svoj rad profesionálnych karbónových statívov Sherpa Pro. Nové modely dostali aj nové označenie GEO. V redakcii sme si mohli vyskúšať model N530 spolu s hlavou PHD-62Q. Používame práve predchodcu tohto modelu zo série Sherpa Pro, a preto sme boli zvedaví na zmeny.

Velbon GEO N530

Tento trojnohý statív má nohy vyrobené z uhlíkových vlákien a čadiča, ostatné prvky sú z ľahkej horčíkovej zliatiny. Špirálovité vinutie vlákien na povrchu nôh zlepšuje plynulosť a rýchlosť vysúvania a zasúvania nôh, bez zadrhávania. Celková konštrukcia je robustná, ale vďaka spomenutým použitým materiálom má statív bez hlavy len 1,38 kg. Nohy sa skladajú z troch sekcií, pričom poistky tvoria otočné prstence. Tie stačí pootočiť o 1/4 otáčky, aby sa nohy úplne uvoľnili. Komu prstence nevyhovujú, môže zvoliť rovnaký model s klapkovými poistkami.

Nohy sú polohovateľné v troch polohách, čo umožňuje lepšie prispôsobiť postavenie statívu voči členitému terénu a využitie nájde aj pri snímaní v malej výške. Vtedy je potrebné rozdeliť stredový stĺpik. Ten sa rozdelí jednoduchým rozskrutkovaním. Na spodnej strane stredovej tyče je závit, na ktorý sa môže upevniť ďaľšie príslušenstvo. Oproti predchádzajúcim modelom doznala zmenu poistka vysúvania stredového stĺpika, ktorá je klapková.

Základňa statívu s mechanizmom pre nastavenie rozovretia nôh.

Statív v najnižšej polohe je využiteľný napr. pri snímaní makro záberov.

Nová poistka vysúvania stredového stĺpika.
Stredový stĺpik je rozoberateľný.
Na spodnej časti stĺpika je závit pre ďaľšie príslušenstvo, napr. závesný hák, či druhú hlavu.

Na nohách je vyznačená stupnica so značkami po 2,5 a 5 cm. Všetky tri nohy sú opatrené mäkkými bandážami, čo oceníte hlavne v zime. Konce nôh sú osadené gumenými koncovkami s vysúvateľnými kovovými hrotmi.

Poistný prstenec a detail stupnice.
Bandáže sú na všetkých troch nohách.

Gumená protišmiková  koncovka.

Koncovka s vysunutým hrotom.

K statívu je dodávané vrecko, ktoré po navlečení na konce nôh a spjení s vrchom statívu slúži na prenášanie statívu. Po rozzipsovaní dostane vrecko kužeľovitý tvar a pomocou troch karabiniek sa upevní medzi nohy, kde poslúži ako tzv. "stone bag", do ktorého je možné vložiť dodatočnú záťaž pre zvýšenie stability statívu, napr. vo vetre.

Vrecko dodávané k statívu.
Pomocou karabiniek sa vrecko pripevní k nohám.
Z vrecka je praktický "stone bag".
Alebo poslúži pri preprave.
Detail popruhu s logom výrobcu.

Maximálna výška statívu je 160 cm, minimálna 16,8 cm (bez hlavy). V zloženom stave meria 53,5 cm.

Velbon PHD-62Q

Hlava vyklopená do portrétnej polohy.

Na statív je možné upevniť rôzne modely hláv. My sme mali k dispozícii trojcestnú dvojpákovú hlavu s rýchloupínacou doštičkou. Hlava je vyrobená z horčíkovej zliatiny. Vo všetkých troch osiach má hlava plynulý chod bez drhnutia. Základňa hlavy je vybavená tromi libelami a rýchloupínacím mechanizmom, ktorý je ale bez prídavnej poistky ovládacej páčky. Preto si treba dávať pozor na jej riadne dotiahnutie.

Páky sú osadené elegantnými plastovými rúčkami, ktoré dobre padnú do ruky. Jedna páka ovláda preklápanie fotoaparátu do horizontálnej alebo vertikálnej polohy. Druhá páka ovláda otáčanie hlavy a jej naklápanie nahor a nadol. Aj keď sa zdá združené ovládanie nepraktické pri panorámovaní, nie je tomu tak. Konštruktéri navrhli ovládanie tak, že po miernom uvoľnení páky je možné hlavou len otáčať, ale nedá sa naklápať, to je možné až po väčšom uvoľnení. Hlave by sme ale vytkli absenciu panoramatickej stupnice. Hlava má hmotnosť 820 g.

Detail rukoväte.
Rýchloupínacia doštička.
Tri libely pre presné nastavenie.

Záver

Nový model priniesol drobné inovácie zlepšujúce už aj tak výbornú úžitkovú hodnotu. Spolu s hlavou je hmotnosť mierne nad 2 kg veľmi príjemná pri cestovaní. Statív s doporučeným zaťažením 3 kg bez problémov udrží poloprofesionálnu zrkadlovku typu Nikon D700, či Canon EOS 5D aj s objektívom 70-200/2,8.

Pri prenášaní sa zíde dodávané vrecko s popruhom. Manipulácia s ním je ale menej praktická. Zato pri jeho použití ako "stone bag" poslúži výborne. Celkovo sa so statívom pracuje veľmi príjemne. Dovozcovi sa podarilo udržať ceny inovovaných modelov na úrovni tých starších, čo je v tejto dobe potešiteľný fakt.

Viac informácii o produktoch Velbon nájdete na www.velbon.cz.

Statív Velbon GEO N530 a hlavu Velbon PHD-62Q nájdete v ponuke Ephotoshopu.

MartinH
2010-11-12 10:31:28
vzyera luxusne a odpoveda tomu aj cena spolu s hlavou.. :)

juraj-jakubik
2010-11-12 10:36:38
údaj o maximálnej výške je vrátane vysunutej stredovej tyče alebo nie? toto Velbon klasicky neudáva, alebo to nevidím, aj to je možné :-) inak vyzerá statív veľmi zaujímavo, aj cenovo.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-12 11:26:20
príspevok od: juraj-jakubik
Vyska je s vysunutym stredovym stlpikom.

mato.draho
2010-11-12 22:37:14
Hmm, fajný statív... Len trochu nechápem, prečo je čierny statív nafotený na tmavom pozadí. Viacero fotiek je hlavne na slabších displejoch na hranici čitateľnosti.

Maco6071
2010-11-16 08:14:41
príspevok od: mato.draho
Prehnana snaha o efektnu fotografiu, pricom by bolo treba prezentovat produkt, ktory sa v tejto snahe straca.
Ano, obrazky su zle citatelne.
Stativ je ale fajn