Hore

Fujifilm X-E2 a XF 23mm F1,4 R

Na pár dní som mal doma na vyskúšanie túto kombináciu, sú to už ostré kúsky - žiadna predprodukcia. AF novej X-E2 je rýchlejší, Adobe stále nevie spracovať RAW z nového X-Trans CMOS senzora a nový 23mm asi objektív nie je z tohto sveta, pretože nič podobné som pre APS-C ešte nevidel, Má malú vinetáciu, ostrú kresbu a je stavaný na použitie pri clone F1,4. Toľko v skratke, ak ste zvedaví na podrobnosti, čítajte ďalej.

Fujifilm X-E2 technická špecifikácia

  • 16.3 MPix APS-C X-Trans CMOS II snímač
  • Jedinečná štruktúra farebných filtrov pre redukciu moiré a falošných farieb
  • EXR Processor II
  • FUJIFILM X bajonet
  • Lens Modulation Optimiser
  • 2.36 mil. bodov OLED elektronický hľadáčik
  • ±3 expozičná kompenzácia
  • 3,0” (1.04 mil. bodov) LCD
  • Vstavaný vysúvací blesk a sánky na externý blesk
  • ISO 200 – 6400, rozšírené ISO 100, 12800, 25600, Auto (max. rozsah ISO 400-6400)
  • Rýchly AF - 0.08sec*2
  • Q (quick) tlačidlo pre okamžitý prístup do hlavného fotografického menu
  • RAW konvertor vo fotoaparáte
  • Režimy simulácie filmu (Velvia, ASTIA, PROVIA, ČB, Sepia, Pro Neg.Std & Pro Neg.Hi)
  • Umelecké filtre a Multi-expozícia, panoráma a 8 predvolených efektov
  • Funkcie Bracketingu (AE / ISO / Dynamický rozsah & Silumácia filmu)
  • Full HD video
  • Vstup na mikrofón/diaľkovú spúšť (Φ 2.5mm)
  • Li-Ion akumulátor s výdržou cca 350 záberov
  • Dostupné vo farbe: čierna alebo strieborná

Príslušenstvo pre X-E2

  • Kožené puzdro BLC-XE1
  • Objektívy Fujinon X
  • M Mount Adapter pre použitie objektívov Leica
  • Grip HG-XE1
  • Externé blesky EF-X20, EF-20 alebo EF-42
  • Ochranné filtre (PRF-39, PRF-52, PRF-58 and PRF-62)
  • Diaľková spúšť RR-90

Dostupnosť a odporúčané ceny

Fujifilm X-E2

MOC: cca 900 €
Farby: čierna, strieborná

Fujifilm X-E2 + Fujinon XF 18-55mm F2,8-4 LM OIS

MOC: cca 1.300 €
Farby: čierna, strieborná


Fujifilm X-E2 nové telo, nový senzor, nové funkcie

Každého vlastníka X-E1 (a nielen toho) zaujíma či je dvojka lepšia ako jednotka a či treba zmeniť starší model za nový. Pokúsim sa na to v krátkosti odpovedať. Novinka je lepšia. Má lepšie ovládanie, tu sú rozdiely v porovnaní s X-E1:

  • AF je rýchlejší v dobrom aj slabom svetle
  • Samostatné tlačidlá pre blokovanie expozície a AF
  • Koliesko korekcie expozície ponúka možnosť korigovania v rozsahu +/- 3EV
  • Tlačidlo Q je tam kde pôvodne bolo tlačidlo view mode
  • Tuhší chod on/of prepínača aj korekcie expozície vítam
  • Split Image a Focus Peaking pri manuálnom zaostrovaní naozaj funguje
  • LCD aj EVF je lepší, rozdiel vo vyššej frekvencii obnovovania je cítiť najmä v slabom svetle
  • WiFi poteší, len škoda, že nefunguje diaľkové ovládanie priamo z PC alebo z tabletu


Rýchly AF

Rýchlosť AF je pre niektorých fotografov prioritou. Pokiaľ potrebujete kontinuálne zaostrovanie a AF komfort zrkadlovky, fotíte futbal, šport a pod. žánre kde je rozhodujúca práca AF vykašlite sa na CSC fotoaparáty, to v prvom rade. Jednotlivé zaostrenie ide novej „Fujine“ rovnako rýchlo ako zrkadlovke, porovnal by som to s mojím 5D MkIII alebo k Olympusu OM-D EM-5. Reálne mi pri odozve vadí skôr drobné oneskorenie EVF hľadáčika alebo LCD ako rýchlosť AF. AF je veľmi presný pokiaľ si vhodne zvolíte veľkosť AF bodu, v tomto prípade menší bod znamená presnejšie, ale aj pomalšie zaostrenie. Príliš malý bod môže pri slabom svetle spôsobiť aj 2-násobne dlhší čas zaostrenia. Vyskúšal som si to v praxi. Príliš veľký bod môže pri kontrastnom pozadí spôsobiť, že fotoaparát zaostrí na pozadie namiesto na to, čo chcete odfotiť. Fotoaparát podľa špecifikácie výrobcu prepína pri slabšom osvetlení z fázového na kontrastný AF. Kontinuálne zaostrovanie je pomalšie a o niečo menej spoľahlivé ako sme zvyknutí z klasických profesionálnych zrkadloviek alebo z Olympusu OM-D E-M5


Kitový zoom je spolu s telom X-E2 vyváženou zostavou, fotoaparát menej "ťahá" dopredu ako pevný 23mm objektív.



Rozoznávanie tvárí som nepoužíval, nemám túto funkciu jednoducho v láske. Fotoaparát umožňuje nastaviť rýchle predostrenie, čo znamená, že AF je stále aktivovaný a zaostruje tam kde je práve namierený AF bod. Keď stlačíte spúšť AF už len jemne doostrí (ak je treba) a rovno exponujete. Možno je to trochu rýchlejšie, ale v praxi to len vybíja rýchlejšie batériu a pri takto rýchlom AF je to pre mňa osobne zanedbateľné. Kontinuálne zaostrovanie možno funguje dobre, ale blackout hľadáčika/LCD pri troch snímkach za sekundu je nepríjemný a nepraktický, s klasickou zrkadlovkou to jednoducho nejde porovnať. Tento problém majú všetky CSC. Nový spôsob výberu AF bodu je veľmi praktický a určite jednoduchší ako v predošlom modeli.


Všetko je pekne poctivo spracované, z tela ani z objektívov necítiť žiadne lacné plasty.


Manuálne zaostrovanie aj pre pohodlných a tupozrakých

Manuálne zaostrovanie je veľmi pohodlné a povedal by som, že CSC mašinky od Fujifilmu sú v tomto lepšie a pohodlnejšie ako zrkadlovky. Aspoň pre mňa s mojimi dioptriami je to s CSC vo všeobecnosti jednoduchšie (myslím aj na iné značky ako Fujifilm, nap. Sony NEX, Olympus PEN). Zvýraznenie zaostrených obrysov mi vyhovuje najviac. Split-screen je cool funkcia od Fuji, je rýchla, ale práca s ňou pre mňa osobne nie je taká jemná/precízna ako pri zvýraznenom obryse.


Režimy EVF a LCD

Režim displeja v novinke nastavíte len v menu. Trochu mi chýbala funkcia alebo možnosť nastaviť len fotenie cez EVF a prehliadanie nafotených záberov na zadnom LCD. Rieši to síce z časti automatický režim očného senzora, ale uvítal by som aj túto štvrtú možnosť.


3" displej je väčší a detailnejší (1 040 000px) ako pri prvom modeli.


Obrazová kvalita - JPEG je zatiaľ lepší

JPEG jednoducho poráža RAW na celej čiare, ostrosťou, farebnosťou aj prácu so šumom. To nie je dobre. V Lightroome 5.3 ešte stále nemajú zvládnutú druhú generáciu X-Trans CMOS senzora. Obraz je použiteľný, ale pri podrobnom sliedení po pixeloch vidíte chybičky. Problém je s kresbou pri zosvetľovaní tieňov a tiež pri presnosti farebných obrysov na vysokých ISO a extrémnom vyvážení bielej (pod 3000° Kelvinov). Uvidíme či to v Adobe vyriešia. Niektorí recenzenti odporúčajú Capture ONE, iní Irident Developer. Posledný spomenutý odporúčajú viacerí užívatelia pre krajinárov a ďalšie žánre kde chceme TOP kvalitu a nestačí nám JPEG. V samostatnom článku vám na ephoto.sk v blízkej budúcnosti porovnáme rôzne RAW editory a ich výkon pri spracovaní výstupu z Fujifilmu X-E2.


"Pseudo HDR" - fotografované len na jeden záber - tiene aj svetlá sú mierne vytiahnuté z RAW.



Ja osobne už organizujem a upravujem svoje fotografie len v Lightroome pre jeho jednoduché ovládanie a mne známe prostredie. A nemienim to meniť pre tých pár detailov navyše. Priložené obrázky sú všetky vyvolané v Lightroome, obraz je celkom dobrý, ale mohol by byť bez spomenutých chybičiek krásy editoru RAW. Najnovšia verzia Adobe Lightroom spracúva obraz z nového Fujifilmu XE-2 veľmi slušne, ale uistite sa, že máte verziu 5.3. Pri predošlom Lightroome bol problém s podaním purpurovej farby viditeľný dobre pri pleťových tónoch.


Koliesko s korekciou +/- 3 EV.



Tlačidlá sú podobné ako pri modeli E-X1, chýba View Mode tlačidlo, na ktorého mieste je "Q" menu.



HDMI + Micro USB konektory.



ISO Auto funguje ako pri modeli X100s.



Horný panel je z kovu, všimnite si dve malé dierky stereo mikrofónu pri blesku.



Zábavnou a kreatívnou je možnosť multiexpozície (len JPEG).





Príklady využitia multiexpozície, fotené v ČB režime do JPEG, len jemné úpravy jasu a kontrastu v Lightroome. Fotografované ešte s Fujifilmom X-E1.


Objektív Fujinon XF 23mm F1,4  R

Tento objektív je navrhnutý pre prácu v zhoršených svetelných podmienkach a podľa toho som ho aj testoval. Zobral som ho preto do najťažších podmienok aké som našiel - kaviarne osvetlenej rôznymi "náladovými" zdrojmi svetla, všetko slabej intenzity a s rôznou spektrálnou charakteristikou. AF pracoval veľmi dobre, zaostrovanie bolo podstatne rýchlejšie aj vďaka novému telu X-E2. So staršou X-E1 v kombinácii s XF 35mm F1,4 sa to rýchlosťou nedá ani porovnať. Na novom tele je tiež rýchlejší aj zoom XF 18-55mm F2,8-F4.


Nový 23mm objektív je z kategórie tých väčších a ťažších z ponuky Fujifilmu. Na menšom tele (napr. X-M1) by práca s ním už nebola komfortná, pretože väčšia časť hmoty je vpredu na objektíve. Na väčšie telo X-Pro1 je to ideálne sklo.



Mechanicky nie je 23mm objektívu čo vytýkať. MF prstenec pracuje rovnako hladko ako pri XF14mm F2,8 R objektíve. Odolnosť v protisvetle bola dobrá, pokles kontrastu veľmi mierny, teda až na odlesky od senzora pri silnom slnku priamo v zábere (známy problém X-Trans CMOS II). Zatiaľ išlo len o krátke vyskúšanie, podrobnejšie sa objektívu budem venovať čoskoro v redakčnom teste na ePhote.


Menšie svetelné zdroje v zábere nespôsobujú závoj ani úbytok kontrastu ani na F1,4. (1/80s F1,6, ISO 1600).



Rozostrenie svetelných zdrojov v pozadí je jemné aj na F1,4. (1/100s, F1,4, ISO 2000).



S novým 23mm objektívom sa dá už pri svetelnosti F1,4 celkom pekne odpichnúť objekt od pozadia. Na Full frame som mal pre aké také porovnanie práce s DOF, bohužiaľ už len 24-70mm F2,8, ktorý som nastavil na 35mm. Dúfam, že ako ilustrácia to poslúži, pôvodný zámer bol mať na oboch telách pevný objektív so svetelnosťou F1,4.


S novým 23mm objektívom sa dá už pri svetelnosti F1,4 celkom pekne odpichnúť objekt od pozadia. Na Full frame som mal pre aké také porovnanie práce s DOF, bohužiaľ už len 24-70mm F2,8, ktorý som nastavil na 35mm. Dúfam, že ako ilustrácia to poslúži, pôvodný zámer bol mať na oboch telách pevný objektív so svetelnosťou F1,4.

Záver

Fujifilm X rada dospieva. Mierny retro štýl sa v X-E2 stretol s logickým ovládaním, dobrým menu a konečne sme sa dočkali aj rýchleho AF. Obrazový výstup v JPEG má dobrý kontrast, vyvážené farby aj ostrosť. RAW výstup pokiaľ ho chcete spracovať v Adobe Lightroom 5.3 stále nie je ideálny. Upgrade z X-E1 na X-E2 má zmysel skôr pre tých fotografov, ktorí fotia rýchlu akciu, reportáž, dokument, alebo často dvíhajú ISO nad hodnou 3200. Ak fotíte krajinu, makro, zátišie, architektúru, štylizované portréty, módu a používate ISO do hodnoty 1600 prechod na novinku nebude mať až taký veľký význam.

Špeciálne poďakovanie:
Moje poďakovanie patrí modelke Simone za bezplatnú spoluprácu. A tiež úžasne zariadenej kaviarni Libresso Pod Vŕškom (na Kupeckej v Nitre) s čarovnou atmosférou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
miki33
2014-01-20 09:43:00
ked som to testoval doma, tiez som bol v soku ze RAW vystup je horsi ako JPG. Pripajam aspon jednu moju CB foto x-e2/18-55mm
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2014-01-20 10:21:19
pekny a aj zrejme funkčny fotacik do ruky so zaujimavým obj. Hodil by sa na dokumenty a streetky.. oh jo !
 
SkyVessel
2014-01-20 13:09:13
No... za ty prachy - nekup si to jen tak na street ... Ale vypadá moc pěkně...
 
duves
2014-01-20 15:26:07
taky foťak cem, čo fotí priesvitné blúzky dievčatám
 
Laco62
2014-01-20 15:54:33
príspevok od: duves
taky foťak cem, čo fotí priesvitné blúzky dievčatám
chi chi
 
rumpeak
2014-01-20 16:31:03
Škoda toho dementního retro designu, ale jinak foťáček luxusní. v Kombinaci právě s tím 23mm 1,4 objektivem ideální kandidát na takový ten zápisník, co má člověk pořád při sobě.
 
martin182
2014-01-20 17:20:26
Fuji ide karta, no az 28.01. pride to prave "orechove"...

http://www.fujirumors.com/enjoy-more-x-t1-images-evf-specs-bigger-evf-than-e-m1/
 
Frozen
2014-01-20 17:49:46
Kym adobe pride s riesenim pre fuji, mozno odskusat Photo Ninja, na tomto linku vidno, ze dava minimalne rovnako dobre vysledky ako FF: http://www.dpreview.com/forums/thread/3608586
 
Lubitto
2014-01-20 20:18:28
príspevok od: rumpeak
Škoda toho dementního retro designu, ale jinak foťáček luxusní. v Kombinaci právě s tím 23mm 1,4 objektivem ideální kandidát na takový ten zápisník, co má člověk pořád při sobě.
Dik za nazor...
 
JohnNewton
2014-01-20 20:48:43
príspevok od: rumpeak
Škoda toho dementního retro designu, ale jinak foťáček luxusní. v Kombinaci právě s tím 23mm 1,4 objektivem ideální kandidát na takový ten zápisník, co má člověk pořád při sobě.
Daj si niečo proti alergii, napr. Claritin alebo Zaditen , voľne predajné
 
JohnNewton
2014-01-20 20:50:31
príspevok od: Frozen
Kym adobe pride s riesenim pre fuji, mozno odskusat Photo Ninja, na tomto linku vidno, ze dava minimalne rovnako dobre vysledky ako FF: http://www.dpreview.com/forums/thread/3608586
To je vec veľmi relatívna, tie FF možno dosahujú max. výkon v inom fotoeditore, toto je vážne tenký ľad
 
jozkovicz
2014-01-20 20:56:15
koncom mesiaca
 
martin182
2014-01-20 21:02:24
príspevok od: jozkovicz
koncom mesiaca
V mojom prispevku vyssie je mozne vidiet X-T1ku v celej svojej krase + dake tie specifikacie... A urcite pojde o najlepsi mirrorless od Fujifilmu... Som zvedavy na velkost hladaciku, mal by patrit k tym najvacsim... Len ak bude cena odhadovanych 1800 $, co by znamenalo, ze aj 1800 €, bude to draha "hracka"
 
jozkovicz
2014-01-20 21:11:30
príspevok od: martin182
V mojom prispevku vyssie je mozne vidiet X-T1ku v celej svojej krase + dake tie specifikacie... A urcite pojde o najlepsi mirrorless od Fujifilmu... Som zvedavy na velkost hladaciku, mal by patrit k tym najvacsim... Len ak bude cena odhadovanych 1800 $, co by znamenalo, ze aj 1800 €, bude to draha "hracka"
jaj, prepac .. nevsimol som si tvoj prispevok vyssie .. uz na tych fotkach zadnej strany , to vyzera byt na riadne kino
 
martin182
2014-01-20 21:33:57
príspevok od: jozkovicz
jaj, prepac .. nevsimol som si tvoj prispevok vyssie .. uz na tych fotkach zadnej strany , to vyzera byt na riadne kino
Nie je potrebne sa ospravedlnovat, ja len, ze ak si este nevidel fotky celeho fotaku, mozes si prezriet... Tak pisu o hladaciku, ze bude mat 0.77 zvacsenie, taky Nikon D800 ma 0.71 a mala by byt zlepsena aj odozva, tak som zvedavy (i ked nie som zrovna fanusikom/zastancom elektronickeho hladacika)... Zatedy pre mna favorit na doplnok k DSLR spolu so SONY a7/a7R...
 
Frozen
2014-01-21 00:24:22
príspevok od: JohnNewton
To je vec veľmi relatívna, tie FF možno dosahujú max. výkon v inom fotoeditore, toto je vážne tenký ľad
ten iny fotoeditor je pre vsetkych zucastnenych predsa ten isty - v prcej serii je to Lr, v druhej Photo NInja, a tam ako vidno na poslednej vzorke - to su tie nite - je zjavne najlepsie podanie detailov prave u fuji, vsetky FF ecidentne za APS-C zrazu zaostavaju.
 
JohnNewton
2014-01-21 11:52:04
Veď o to práve ide, kde je dvorný editoir pre Nikon, Capture NX a pre Fuji Silkypix ? Jeden fotoeditor predsa nemusí vyhovovať všetkým rovnako . Ja som z Ninje nevedel dostať viacej ako zo Silkypixu . Po 14 dńoch skúšania som ho vymazal. Pre Nikon som za 7 rokov nevedel nájsť nič lepšie ako C NX.
 
Paulie
2014-01-21 15:08:16
príspevok od: rumpeak
Škoda toho dementního retro designu, ale jinak foťáček luxusní. v Kombinaci právě s tím 23mm 1,4 objektivem ideální kandidát na takový ten zápisník, co má člověk pořád při sobě.
...sám si retro.
 
JohnNewton
2014-01-21 15:36:12
príspevok od: Paulie
...sám si retro.
Pre odporcov retra tu máme nadčasový Sony NEX v kabáte od Hasselbladu

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/hasselblad-lunar/
 
Blackman
2014-01-21 16:05:45
príspevok od: JohnNewton
Pre odporcov retra tu máme nadčasový Sony NEX v kabáte od Hasselbladu

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/hasselblad-lunar/
OMG....NEX7 - 900Eur, dreveny grip - 7.000 EUR
 
Blackman
2014-01-21 16:08:08
Trochu sa nam uhladzuje cena na Fujinu X-T1 http://www.fujirumors.com/x-t1-price-e1200-%E2%89%88-1200-1300/
V marci idem do Singapuru a vyzera to tak ze si odtial prinesiem novy prirastok.
 
Paulie
2014-01-21 22:44:59
príspevok od: JohnNewton
Pre odporcov retra tu máme nadčasový Sony NEX v kabáte od Hasselbladu

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/hasselblad-lunar/
Tento je vácej in
http://www.lensrentals.com/blog/2012/09/product-announcement-lensrentals-looney
 
martin182
2014-01-22 15:30:18
Pohlad na fotoparat z produktovych zaberov + 1 aj s gripom:

http://www.fujirumors.com/you-just-cant-get-enough-new-x-t1-pictures/
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-22 16:54:42
príspevok od: rumpeak
Škoda toho dementního retro designu, ale jinak foťáček luxusní. v Kombinaci právě s tím 23mm 1,4 objektivem ideální kandidát na takový ten zápisník, co má člověk pořád při sobě.
ono to nie je retro za každú cenu ako pri iných foťákoch toto sa ovláda fakt dobre... je aj čierna verzia. Samozrejme každého to brať nemusí
 
Valibuk
2014-01-25 18:15:44
Ako je pristroj svizny v porovnani s napr nexami? konkretne nex6, napr? Nemyslim len ostrenie ale aj. Su uz fujiny operativne rychejsie na urovni nexov?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-26 14:19:14
príspevok od: Valibuk
Ako je pristroj svizny v porovnani s napr nexami? konkretne nex6, napr? Nemyslim len ostrenie ale aj. Su uz fujiny operativne rychejsie na urovni nexov?
nemal som nex6, a nex5 ten teda nebol žiadny rýchlik, prezeranie obrázkov ide rýchlo - ukladaniu pomáha rýchla karta, oly omd E-M5 mi prisiel mozno trochen rýchlejší v AF v slabom svetle s 12mm širokáčom ale zas s tým micro4/3 čipom je tam taká dof, že presnosť AF nehrá rolu, takže môžu oly rýchlejšie krokovať Ale to je sumafuk, lebo 5D III to ale stále nieje a - myslím ani jedno CSC - najvaic na tom všetkom vadí EVF hľadáčik a jeho oneskorenie (mne osobne pri všetkých CSC) , proste CSCje na hranie, DSLR na robotu. Posledný fakt je už dnes ani X-E1 ani X-Pro1 nie su pomalé (update FW) ako pri uvedení.
 
julo kotus
2014-02-04 13:37:19
Capture One je na RAF vynikajúci, určite lepší ako Adobe a z neho dostane fotograf aj viac ako z JPG, aj detailov aj kontrastu, farieb a dynamického rozsahu.
 
dmatliak
2014-07-25 08:50:13
Vcera som siho zakupil s 18-55mm objektivom. Aj s tymto kitovym objektivom robi super fotky aj za zhorsenych svetelnych podmienok. Trosku mi chyba vacsi grip napravej strane, ale je to o zvyku. Najvacsia zvlastnost, pre mna nepochopitelna: Ak je fotak nastaveny v tichom rezime, tzn. ze v menu ked sa clovek pohybuje, tak to nepipa, ked fotak zaostri, tak neni pocut zvuk zaostrenia, proste tichy rezim. A vtedy nejde spustit blesk. Kym som prisiel na to, tak som musel cely navod preluskat. Aky suvis ma chod blesku a tichy rezim Ale inac super, super fotak naozaj.
 
vrak
2014-07-25 10:51:15
príspevok od: dmatliak
Vcera som siho zakupil s 18-55mm objektivom. Aj s tymto kitovym objektivom robi super fotky aj za zhorsenych svetelnych podmienok. Trosku mi chyba vacsi grip napravej strane, ale je to o zvyku. Najvacsia zvlastnost, pre mna nepochopitelna: Ak je fotak nastaveny v tichom rezime, tzn. ze v menu ked sa clovek pohybuje, tak to nepipa, ked fotak zaostri, tak neni pocut zvuk zaostrenia, proste tichy rezim. A vtedy nejde spustit blesk. Kym som prisiel na to, tak som musel cely navod preluskat. Aky suvis ma chod blesku a tichy rezim Ale inac super, super fotak naozaj.
velky, ked chces byt tajomny tak predsa nebudes blyskat na okolie bleskom, to uz mozes aj zvuk mat zapnuty.


 
PeCh
2014-07-25 11:51:55
príspevok od: dmatliak
Vcera som siho zakupil s 18-55mm objektivom. Aj s tymto kitovym objektivom robi super fotky aj za zhorsenych svetelnych podmienok. Trosku mi chyba vacsi grip napravej strane, ale je to o zvyku. Najvacsia zvlastnost, pre mna nepochopitelna: Ak je fotak nastaveny v tichom rezime, tzn. ze v menu ked sa clovek pohybuje, tak to nepipa, ked fotak zaostri, tak neni pocut zvuk zaostrenia, proste tichy rezim. A vtedy nejde spustit blesk. Kym som prisiel na to, tak som musel cely navod preluskat. Aky suvis ma chod blesku a tichy rezim Ale inac super, super fotak naozaj.
Tichý znamená v tomto prípade aj nenápadný a blesk by upozorňoval na fotenie. Je to úplne normálne správanie sa.

A čo sa týka gripu, tak si dokúp externý grip MHG-XE. Zlepší sa úchop a zároveň nahradíš rýchloupínaciu doštičku (ak používaš ArcaSwiss).
 
sharkyyy
2014-07-25 12:05:10
príspevok od: vrak
velky, ked chces byt tajomny tak predsa nebudes blyskat na okolie bleskom, to uz mozes aj zvuk mat zapnuty.


Take jednoznacne to nie je.
Ja napr. chcem mat vsetko potichy vzdy a blesk chcem pouzivat podla toho ci si ho otvorim alebo nie. Cize tu ziadne nechcene blyskanie nehrozi, ked mam blesk zavrety.

Skor to plati pri externom blesku, ked by som chcel mat istotu, ze neblyska.

Ale ako pises dmatliak, je to dost zvlastne riesenie....aj ked je to detail.
 
Martin Školiak
2014-07-25 14:25:34
príspevok od: sharkyyy
Take jednoznacne to nie je.
Ja napr. chcem mat vsetko potichy vzdy a blesk chcem pouzivat podla toho ci si ho otvorim alebo nie. Cize tu ziadne nechcene blyskanie nehrozi, ked mam blesk zavrety.

Skor to plati pri externom blesku, ked by som chcel mat istotu, ze neblyska.

Ale ako pises dmatliak, je to dost zvlastne riesenie....aj ked je to detail.
Tak si vypni len pípanie, to nejde?
 
dmatliak
2014-07-28 22:45:16
príspevok od: Martin Školiak
Tak si vypni len pípanie, to nejde?
Ved prave v tom je ten paradox, ze len pipanie vypnut nejde, bez toho, aby si nevypol aj blesk. Ale hej, je to mizivy detail, ktory je prevazeny kvalitou vystupu.
 
JohnNewton
2014-07-29 06:27:49
príspevok od: dmatliak
Ved prave v tom je ten paradox, ze len pipanie vypnut nejde, bez toho, aby si nevypol aj blesk. Ale hej, je to mizivy detail, ktory je prevazeny kvalitou vystupu.
A keby si si prečítal manuál, aby si zistil, že pípanie vypnúť ide
 
Blackman
2014-12-18 13:18:56
Dnes vysiel novy FW na Fuji X-E2 a zopar inych modelov Fuji, takze fujinaci stahujte http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xe2/download.html
 
PeCh
2014-12-18 14:26:02
príspevok od: Blackman
Dnes vysiel novy FW na Fuji X-E2 a zopar inych modelov Fuji, takze fujinaci stahujte http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xe2/download.html
Vedel som, že dnes víde, tak som ho už stiahol, aj keď som ho ešte neskúšal. Na X-E2 mi tam stále chýba elektronická uzávierka a priamy výber AF bodov (zase prináša intervalometer, vzdialené fotenie cez smartfón/tablet a novú simulácia filmu Clasic Chrome). Dnešný firmware pre X-T1 zase prináša toľko zmien, že sa o nich ani neoplatí písať ale oplatí sa každému majiteľovi ísť do neho .
 
seifi
2014-12-18 14:47:14
príspevok od: PeCh
Vedel som, že dnes víde, tak som ho už stiahol, aj keď som ho ešte neskúšal. Na X-E2 mi tam stále chýba elektronická uzávierka a priamy výber AF bodov (zase prináša intervalometer, vzdialené fotenie cez smartfón/tablet a novú simulácia filmu Clasic Chrome). Dnešný firmware pre X-T1 zase prináša toľko zmien, že sa o nich ani neoplatí písať ale oplatí sa každému majiteľovi ísť do neho .
...aké sú to najširšie objektívy na tieto foťáky ? 18mm čo tak zbežne vidím x 1,6 (1,5) to vychádza 28mm v prepočte; je na to nejaký 10(12) - 16(24) mm ?
 
JohnNewton
2014-12-18 14:55:33
príspevok od: seifi
...aké sú to najširšie objektívy na tieto foťáky ? 18mm čo tak zbežne vidím x 1,6 (1,5) to vychádza 28mm v prepočte; je na to nejaký 10(12) - 16(24) mm ?
10-24 / F4 , 14 / F2, 8 Fujinon, a aj nejaké Samyangy sa dajú použiť
 
PeCh
2014-12-18 15:15:24
príspevok od: seifi
...aké sú to najširšie objektívy na tieto foťáky ? 18mm čo tak zbežne vidím x 1,6 (1,5) to vychádza 28mm v prepočte; je na to nejaký 10(12) - 16(24) mm ?
Najširšie AF sú:
* Fujinon 10-24/4 (eq. 15-36mm)
* Zeiss 12/2.8 (eq. 18mm)
* Fujinon 14/2.8 (eq. 21mm)
* Fujinon XC 16-50 (eq. 24-75mm)
* Fujinon 18/2 (eq. 28mm)

Bez AF napr.:
Samyang 8/2.8 (eq. 12mm fisheye)
Samyang 10/2.8 (eq. 15mm)
Samyang 12/2 (eq. 18mm)
Samyang 16/2 (eq. 24mm)

Alebo pre teba ako Canonistu Canon 10-22 cez adaptér (pozor iba MF a nedokážeš jednoducho kontrolovať clonu - ja som si ju nastavil na konštantných f/8, na zmenu však potrebujem Canon APS-C telo).

Výborný článok k Fuji objektívom:
http://dedpxl.com/fuji-x-buyers-guide-part-2-lenses/
 
seifi
2014-12-18 15:25:05
príspevok od: PeCh
Najširšie AF sú:
* Fujinon 10-24/4 (eq. 15-36mm)
* Zeiss 12/2.8 (eq. 18mm)
* Fujinon 14/2.8 (eq. 21mm)
* Fujinon XC 16-50 (eq. 24-75mm)
* Fujinon 18/2 (eq. 28mm)

Bez AF napr.:
Samyang 8/2.8 (eq. 12mm fisheye)
Samyang 10/2.8 (eq. 15mm)
Samyang 12/2 (eq. 18mm)
Samyang 16/2 (eq. 24mm)

Alebo pre teba ako Canonistu Canon 10-22 cez adaptér (pozor iba MF a nedokážeš jednoducho kontrolovať clonu - ja som si ju nastavil na konštantných f/8, na zmenu však potrebujem Canon APS-C telo).

Výborný článok k Fuji objektívom:
http://dedpxl.com/fuji-x-buyers-guide-part-2-lenses/
hotová diplomovka ; vďaka; zatiaľ som vôbec nepozeral tieto foťáky, ale tento, pozerám bez hľadáčika,...to by nešlo...; a je toho hodne, pre zorientovanie treba kus počítať; mám FF, ale najviac fotím reportáž, ľudí na behu, tak rozmýšľam, či by nebolo aj odľahčiť výbavu...
 
seifi
2014-12-18 16:03:17
príspevok od: seifi
hotová diplomovka ; vďaka; zatiaľ som vôbec nepozeral tieto foťáky, ale tento, pozerám bez hľadáčika,...to by nešlo...; a je toho hodne, pre zorientovanie treba kus počítať; mám FF, ale najviac fotím reportáž, ľudí na behu, tak rozmýšľam, či by nebolo aj odľahčiť výbavu...
to som pozeral niečo iné s tým hľadáčikom...
 
PeCh
2014-12-18 16:37:30
príspevok od: seifi
hotová diplomovka ; vďaka; zatiaľ som vôbec nepozeral tieto foťáky, ale tento, pozerám bez hľadáčika,...to by nešlo...; a je toho hodne, pre zorientovanie treba kus počítať; mám FF, ale najviac fotím reportáž, ľudí na behu, tak rozmýšľam, či by nebolo aj odľahčiť výbavu...
Však viem. Podobne som uvažoval aj ja. Ale ako najlepšie odporúčanie je, aby si Fujinu najprv vyskúšal. Ja som skúšal najprv X100 a X-E1, výstup super ale chýbala im svižnosť. Po odskúšaní X-E2 som sa nakoniec rozhodol ísť do Fuji. Postupne som popredával väčšinu objektívov a aj 5DM2 a kúpil som X-E2 + 4 objektívy (s predajcom som sa dohodol na dobrej cene). Fujina síce nie je úplne dokonalá ani bez chyby, za to však má istú charizmu. Taký dobrý pocit s fotenia som Canonom nemal. Je to jednoducho radosť ovládať, nízka hmotnosť, plus ten výstup bez nutnosti upravovania RAWu v počítači. Jediné, čo ťa môže odradiť je cena, a že AF je pomalší oproti Canonu, avšak sa mi zdá presnejší. Fuji by som určite nevolil na šport, na iné veci bez problémov. Ak potrebuješ rýchly AF, tak určite ísť aspoň do X-T1 alebo Olympus.

Chcel som ti cestou domov zavolať, ale jaksi neviem s gmailu vydolovať kontakt, pohľadám ešte večer doma a prípadne sa ozvem zajtra.
 
jan.zitniak
2018-09-15 00:29:00
príspevok od: miki33
ked som to testoval doma, tiez som bol v soku ze RAW vystup je horsi ako JPG. Pripajam aspon jednu moju CB foto x-e2/18-55mm
Krásna fotka!
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované