Hore

Nikon D3000

Nikon D3000 je vstupným modelom do sveta digitálnych zrkadloviek. S príchodom Nikonu D5000 sa očakávalo, či ešte bude nejaký nový model, alebo je práve D5000 náhradou D40/D60.

 

Neľútostný boj o čo najlacnejšiu zrkadlovku ale priniesol práve D3000. Nikon teda zopakoval rovnaký krok, ktorý musel vykonať Canon, keď jeho EOS 450D prerástol rámec svojej triedy a bol doplnený EOS-om 1000D.

Prvý dojem

 

Nikon si zakladá na nadštandardnej kvalite spracovania a tento model nie je výnimkou. Je prekvapujúco ťažký, plasty sú hutné, nikde nič nevŕzga, všetko pekne lícuje. Aj keď je to najmenší z Nikonov, je ergonómia držania pomerne dobrá, výrobca nejde za každú cenu po čo najmenších rozmeroch. Hlavne v porovnaní konkurenčných zrkadloviek Sony a Olympus, ktoré sme mali v rovnakom období v redakcii na testovanie, je na tom D3000 o triedu lepšie.

  

 

Ergonómii ovládania a funkčnosti sa nebudem venovať podrobne, rozobral ju Alexander vo svojej recenzii Nikonu D60. Sústredím sa len na inovácie.

  

D3000 sa od svojho predchodcu na prvý pohľad takmer nelíši. Snáď až na novú položku GUIDE, ktorá pribudla na hlavnom programovom voliči. Prvýkrát je vo fotoaparáte Nikon zabudovaný sprievodca fotografovaním, editovaním a nastavením, všetko s nápovedou. Bohužiaľ bez lokalizácie, a to využitie sprievodcu a nápovedy obmedzuje len pre jazykovo zdatných. Nikon neponúka ani možnosť inštalovania slovenčiny (češtiny) novším firmvérom. Útechou môže byť kvalitne spracovaný návod.

  

Ani v tomto modeli nenájdete vstavaný AF motorček pre pohon starších objektívov. Nových objektívov Nikon ale aj iných značiek, ktoré majú vstavaný motorček ostrenia, je dostatok, takže sa užívateľ tohto fotoaparátu nemusí báť, že by nemal čím fotografovať.

 

Vstupná obrazovka režimu GUIDE.

 

Zobrazenie údajov s grafickou nápovedou je určený pre začiatočníkov.

Pokročilejšie zobrazenie údajov.

 

Srdcom fotoaparátu je CCD snímač s rozlíšením 10,2 Mpx.

 

 

Inovácie a vybrané technické parametre

 

D3000 oproti D60 prináša lepšie spracovanie obrazu, spolu s Automatickým D-Lightningom pre zväčšenie dynamického rozsahu. CCD snímač má rozlíšenie 10,2 mil. bodov.

 

Veľkým krokom vpred je 11-bodové automatické zaostrovanie. Prvky, ktoré boli použité vo vyššom modeli D80, sa tak presunuli do základného modelu. Ako dôvod pre prechod z D40/D60 to nie je, ale pre nového užívateľa je to prínosné. V zaostrovaní a meraní expozície je Nikon o triedu pred konkurenciou.

 

Zaujímavo je riešené čistenie snímača, ktoré okrem tradičného otriasania snímača využíva aj riadenie prúdenia vzduchu v zrkadlovej šachte pomocou difúzorov.

 

Poteší väčší 3" LCD zobrazovač, ale len so štandardným rozlíšením cca 230 000 bodov. D3000 nepodporuje diaľkové riadenie externých bleskov Speedlight pomocou vstavaného blesku. To dokáže až Nikon D90 a vyššie modely, ktoré zároveň ponúkajú širšiu kompatibilitu so staršími objektívmi.

 

Pohľad na vrchnú časť, ktorej dominuje kruhový volič programov, tlačidlom „info" za zapína vypína
zobrazovanie údajov na LCD displeji.

 

Na to, že sa jedná o najjednoduchší a najlacnejší model, sú niektoré parametre na veľmi dobrej úrovni. Spomeniem synchronizáciu s bleskom od 1/200 s., či rýchlosť sériového snímania 3 obr./s.

 

 

Obrazová kvalita

 

Oproti predchodcom sa neudial výraznejší nárast kvality, hlavne čo sa týka šumu pri vyššej citlivosti. Ten je pomerne výrazný a v praxi je použiteľné maximálne ISO800. V tejto triede je to ale štandard, z ktorého vybočuje len Canon, ktorý už do všetkých modelov zrkadloviek montuje snímač CMOS.

  

V čom je Nikon napred, je funkcia Active D-Lightning, ktorá vylepšuje dynamický rozsah, a to nielen softvérovým presvetlením tieňov. Aktívnou kombináciou spracovania signálu a úpravy expozície zabezpečuje okrem prekreslenia tieňov aj menšiu náchylnosť na vznik prepalov.  Odporúčam mať Active D-Lightning trvale aktivovaný.

 

 

Galéria

 

Všetky fotografie boli snímané s objektívom Nikkor AF-S 16-85/3,5-5,6VR DX. Podvečerné a nočné zábery boli snímané pri vyššom ISO, pre ilustráciu miery šumu. Prosím, pri snímaní takéhoto motívu, sa radšej riaďte inými pravidlami, napr. z článku Nočná fotografia.

 

ISO 100 -200

 

 

ISO 800-900

 

 

ISO 1600

 

 

Test ISO

 

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 100 ISO 400
ISO 800 ISO 1600

 

Testovanie šumu na tradičnom redakčnom zátiší je trochu syntetické, preto prikladám aj niekoľko nočných fotografií s rôznym nastavením citlivosti.

 

 

Zhrnutie

 

Nikon D3000 je príjemná zrkadlovka pre úplných začiatočníkov. Myslím, že použitie kvalitnejšieho autofokusu, väčšieho displeja a lepšieho spracovania obrazu je užitočnejšie ako video, či Live View a pomôže to začiatočníkovi rýchlejšie napredovať. Oceňujem výborné dielenské spracovanie a oproti väčšine konkurenčných modelov lepšie držanie.

  

Ak po fotoaparáte siahne pokročilejší užívateľ, určite ho nenadchne absencia tlačidiel pre rýchle nastavovanie základných parametrov (ISO, WB, AF...). Tie sú ale až na Nikone D90. Pre nastavenie ISO, či WB je potrebných aspoň 5 stlačení tlačidiel a smerového voliča. To je veľa a mierne pokročilejšieho užívateľa to bude zdržiavať. Aspoň jeden parameter sa dá priradiť programovateľnému tlačidlu, čo nastavovanie trochu urýchli.

 

Osobne mi chýba HDMI výstup pre sledovanie fotografií na LCD alebo plazmovom televízore. Komu Live View, video a iné multimediálne vymoženosti chýbajú, môže siahnuť po vyššom modeli D5000. Pri voľbe súčasného snímania do formátov RAW + JPG sa JPG nastaví na Basic, fotografie sú silne komprimované a sú na nich viditeľné artefakty, najmä štvorčekovanie. Lepšie je preto využiť vstavané retušovacie funkcie, pomocou ktorých sa dá priamo vo fotoaparáte vyvolať RAW súbor a vyvolať z neho JPG s menšou kompresiou.

 

Vypustenie senzora pre automatické zapínanie a vypínanie displeja beriem ako krok späť, v menu máte možnosť zvoliť, či bude displej trvalo zapnutý, alebo si ho budete podľa potreby zapínať tlačidlom „info".

 

Mnou testovaný kus mal dva vypálené pixely. Toto sa mi stalo aj na mojom Nikone D80. Preto musel putovať do servisu, kde mi bezplatne tento nedostatok odstránili premapovaním pixelov.

 

Zhýčkaný obrazovou kvalitou vyšších modelov ale aj sledujúc rastúcu kvalitou obrazu z nových top kompaktov, či prístrojov  4/3 a Micro 4/3 systému, by som vybavil fotoaparát už CMOS snímačom podobne, ako to urobil Canon u EOS 1000D a zlepšil by som aj ergonómiu nastavovania hlavných parametrov. Plusom Nikonu je výber zaujímavých a kvalitných objektívov. Práve tie mávajú v praxi výrazný vplyv na kvalitu záberov.

 

Plusy

 

+ Kvalita spracovania

+ Active D-Lightning, 3D Color Matrix II

+ Picture Styles

+ 11- bodové automatické zaostrovanie

+ Výber AF bodov krížovým voličom

+ Voliteľná pomocná mriežka v hľadáčiku

+ 3" LCD

+ Postprocesing záberov priamo vo fotoaparáte

 

 

Mínusy

 

- Daňou za znižovanie výrobných nákladov je vypustenie senzora pre automatické vypínanie LCD, ktoré bolo použité v Nikone D60

- Minimum ovládacích tlačidiel

- Chýba HDMI výstup

- Chýba Live View (mne osobne nie)

- Chýba lokalizácia do češtiny alebo slovenčiny

- Výrazný šum už pri ISO 800

 

 

A čo porovnanie s D5000?

 

Z vonkajšieho pohľadu sa ako jediný rozdiel javí použitie výklopného otočného displeja. Rozdiely sú ale významnejšie. Tým hlavným je snímač. D3000 používa 10,2 Mpx CCD snímač, kým D5000, kvalitnejší 12,1 MPx CMOS, známy z vyšších modelov. V D5000 sa naviac nachádza aj funkcia HD videa a možnosť komponovať cez LCD displej (Live View). V obrazovej kvalite je výrazný rozdiel (pri snímaní z nastavením vyššej citlivosti snímača) a je na zváženie, či si radšej nepriplatiť za vyšší model. Hlavne vtedy, keď budete častejšie fotografovať v interiéri.

 

Odporúčané príslušenstvo

 

Nikon D3000 sa ponúka v sete s objektívom AF-S 18-55/3,5-5,6 VR DX alebo AF-S 18-105/3,5-5,6 VR DX, ak nie ste limitovaní financiami, je 18-105VR praktickejšia voľba. Ako teleobjektívy sú k dispozícii AF-S 55-200/4-5,6 VR DX AF-S 70-300/4,5-5,6 VR, pričom ten druhý je objektív vyššej triedy a neurobí hanbu ani na Nikone D90, či D300.

Výbornou investíciou je určite AF-S 35/1,8DX. Tento „záklaďáčik" s vysokou svetelnosťou významne rozširuje možnosť snímania za horších svetelných podmienok a naviac sa hodí na snímanie portrétov.

 

Pre „makristov" je určený objektív AF-S 60/2,8 vysoká obrazová kvalita je zaručená aj použitím nanokryštáľových antireflexných vrstiev. Okrem snímania detailov sa výborné hodí aj na portrétovanie. Nedávno bol predstavený aj nový makroobjektív alebo nový AF-S 85/3,5, ktorý by mal byť cenovo dostupnejší.

 

Ak potrebujete častejšie používať blesk, môžete sa dovybaviť malým ale šikovným Speedlightom SB-400 alebo ešte výkonnejším Speedlightom SB-600, ktorý má výklopnú otočnú hlavu, LCD displej a dostatočný výkon aj na fotografovanie športu, či rodinných udalostí (napr. svadby).

 

K prístroju je možné dokúpiť aj infračervené diaľkové ovládanie ML-L3, to využijete pri snímaní zo statívu, napr. nočných fotografií, či makra.

 

 

Technické parametre

 

Typ

Digitálna jednooká zrkadlovka

Upevňovací bajonet

Bajonet Nikon F (s AF kontaktmi)

Počet efektívnych bodov

10,2 MPx

Obrazový snímač

CCD snímač; 23,6 x 15,8 mm

Systém redukcie prachu

Jednotka čistenia obrazového snímača, systém kontroly toku vzduchu v zrkadlovej šachte, referenčné data pre funkciu Image Dust Off (vyžaduje voliteľný program Capture NX 2)

Formát súborov

  • NEF (RAW)
  • JPEG

Systém optimalizácie záberov

Predvoľby: Standard, Neutral, Vivid, Monochrome, Portrait a Landscape

Pamäťové média

Pamäťové karty SD (Secure Digital), podpora SDHC

Hľadáčik

Typ Pentamirror

Zorné pole

Cca 95 % obrazu vertikálne a horizontálne

Zväčšenie

Cca 0,8×

Dioptrická korekcia

-1,7 až +0,5 DPT

Kompatibilné objektívy

  • AF-S a AF-I NIKKOR: Podpora všetkých funkcií.
  • AF NIKKOR typu G a D bez zaostrovacieho motorčeka: Podpora všetkých funkcii, okrem automatického zaostrovania.
  • Ostatné objektivy AF NIKKOR: Podpora všetkých funkcií okrem autofokusu a merania expozice 3D Color Matrix II. Objektivy pre F3 AF nemožno použiť.
  • PC NIKKOR typu D: Podpora všetkých funkcií okrem niektorých expozičných režimov.
  • AI-P NIKKOR: Podpora všetkých funkcií okrem autofokusu a merania expozice 3D Color Matrix II.
  • Objektivy bez CPU: Bez podpory autofokusu. Možné použiť len v režime M, meranie nefunguje

Rozsah časov

1/4000 s až 30 s v krokoch po 1/3 EV; B, T

Synchronizačný čas pre prácu s bleskom

X=1/200 s

Snímacia frekvencia

Max. 3 obr./s

Meranie

TTL meranie expozície pomocou 420 segmentového RGB snímača

Režimy merania

  • Matrix: 3D Color Matrix II (
  • Integrálne so sdôraznenýcm stredom
  • Bodové

Korekcia expozície

-5 EV až +5 EV v krokoch po 1/3 EV

Citlivosť ISO

ISO 100 až 1 600 (3200)

Autofokus

AF modul Nikon Multi-CAM 1000 s TTL fázovou detekciou, 11 zaostrovacích senzorov

Zaostrovacie režimy

  • Autofokus (AF): Single-servo AF (AF-S); Continuous-servo AF (AF-C)
  • Manuálne zaostrovanie

Režimy činnosti zaostrovacích senzorov

Single-point AF, Dynamic-area AF, Auto-area AF, 3D-tracking (11 points) AF

Vstavaný blesk, smerné číslo

Cca 12, 13 v režime manuálneho záblesku (ISO 100, m, 20 °C)

Vyváženie bielej farby

Auto, Incandescent, Fluorescent (7 typov), Direct sunlight, Flash, Cloudy, Shade, manuálne nastavenie

LCD monitor

3" TFT LCD monitor s reguláciou jasu; cca 230 000 pixelov

Rozhranie USB

Hi-Speed USB

A/V výstup

Voliteľné NTSC a PAL

Napájanie

Lithium-iontová batéria EN-EL9a

  

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
rasto.tn
2009-11-20 14:13:34
Pred pár mesiacmi som sa rozhodoval medzi kúpou Nikonu D3000 vs Canonu 1000D-ktorý som si nakoniec kúpil a vôbec neľutujem. Absencia ´rýchlych´ voličov ISO, WB, AF... ktorú tento foťák nemá považujem za najväčšiu nevýhodu, celkovo pri skúšaní tohto modelu sa mi nepozdávala ani obsluha prístroja, ako takého. Aj v článku pridané fotografie na ISO 800/1600 sú značne horšie, ako tie, ktoré robí 1000D.
 
tomasqo
2009-11-20 14:26:41
Ja som sa prave kvoli čipu rozhodol pre D5000 (spominane v clanku - cenovy rozdiel nie je az taky markantny). Chcem ale upozornit alebo skor dat tip zaujemcom-zaciatocnikom v zrkadlovkach - urcite zvazte kupu setovych objektivov. Osobne by som teraz namiesto D5000 so setom 18-55 a 55-200 volil variant D5000+35mmf/1,8. S tymto objektivom sa daju robit divy. No a neskor by som si dokupil kvalitnejsie zoomy (co asi aj tak urobim). Tot vsio :) Vela prace v dosahovani kvality fotografii robi prave objektiv.
 
Gelko
2009-11-21 10:46:50
Aj ja som sa pred pár mesiacmi rozhodoval medzi kúpou Nikonu D3000 a Canonom 1000D, ktorý som si chcel pôvodne kúpiť, ale rozhodol som sa pre Nikon a taktiež vôbec neľutujem...stihol som ho pokrsiť pri rôznych situáciach a pri rôznych svetelných podmienkach a som spokojný ( teda priamo úmerne k cene )...jedinú nevýhodu ktorú som pocítil tak to je trošku horšie držanie pri použití teleobjektívu a externého blesku...ale myslím že to sa dá prežiť.
 
PeterSA11
2009-11-21 11:53:02
Samozrejem je to dobrý fotoaparát, ale ak by som šiel do Nikonu myslim že by som ho prehliadol v prospech D5000, alebo D90. Mam c 1000D na ktorom si práve najviac cením CMOS s nízkym šumom a rýchle tlačítka pre ISO, WB a podobne. Od Canonu to bol určite perfektný marketingový ťah dať tieto veci do entry levelu a čudujem sa že Nikon nespravil to isté.
 
TomasL.
2009-11-23 09:38:46
Aj ja som sa pred pár mesiacmi rozhodoval medzi kúpou Nikon D3000,Canon 1000d a Canon 450D.Rozhodol som sa pre Nikon a som spokojný. V čase výberu som sa čo to o zrkadlovkách dozvedel, čítal som všetky vtedy dostupné recenzie, CCD vs. CMOS, N vs C atď... až som sa jedného pekného dňa naštval, povedal som si: entry zrkadlovka ako entry zrkadlovka,či už Nikon alebo Canon, chybu neurobím, prišiel so obchodu, ´omacal´, viacej sadol Nikon, bol my sympatickejší a odnášal som si ho domov.
Má svoje muchy a nedostatky o ktorých viem, táto mašinka zatiaľ prevyšuje moje foto schopnosti a môžem vyjadriť spokojnosť.Bral som ho s setovým 18-55mm objektívom, po čase som si zaobstaral AF-S 35mm/1.8g DX a toto sklíčko je úplne ideálne na túto mašinku,vrelo doporučujem.

 
Kamil Škvarka
2009-11-23 10:12:58
Myslim si,ze Canon je na tom po stranke sumu ovela lepsie,hlavne moj 50D...
 
IceDive1
2009-11-23 10:32:09
príspevok od: Kamil Škvarka
Myslim si,ze Canon je na tom po stranke sumu ovela lepsie,hlavne moj 50D...
Nechapem ako mozes 50D porovnavat s D3000. To ja mozem povedat to iste. Nikon je na tom po stranke sumu ovela lepsie, hlavne moja D700. :-)))
 
Kamil Škvarka
2009-11-23 10:40:32
príspevok od: IceDive1
Nechapem ako mozes 50D porovnavat s D3000. To ja mozem povedat to iste. Nikon je na tom po stranke sumu ovela lepsie, hlavne moja D700. :-)))
O.K,tak porovnat s Canon 1000D mozem a aj tu vyhrava Canon. :)
 
IceDive1
2009-11-23 10:43:35
príspevok od: Kamil Škvarka
O.K,tak porovnat s Canon 1000D mozem a aj tu vyhrava Canon. :)
To je mozne kedze D3000 ma zastaraly CCD snimac.
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2009-11-23 11:01:51
príspevok od: IceDive1
Nechapem ako mozes 50D porovnavat s D3000. To ja mozem povedat to iste. Nikon je na tom po stranke sumu ovela lepsie, hlavne moja D700. :-)))
Skor to bolo take pochvalenie, pretoze logickejsie vysvetlenie nedokazem k tej vete priradit.. :)
Nieco ako: ale je dnes pekne, lebo by som si nechcel namocit moj Mark IV :)

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-23 11:15:32
príspevok od: Kamil Škvarka
O.K,tak porovnat s Canon 1000D mozem a aj tu vyhrava Canon. :)
Snimac je len jeden z parametrov pristroja, miera sumu nemusi byt rozhodujuci parameter pri vybere fotoaparatu. Napr. EOS 1000D ma len 1,5 obr./s. v RAWe, co je pre niekoho velmi malo. Pri porovnavani treba zvazit viacero veci, vratane dostupneho prislusenstva.
 
zebakalop
2009-11-23 12:56:45
Som zaciatocnik a tiez sa rozhodujem, ci kupit Nikon D3000 alebo Canon 1000D a Po precitani tejto recenzie sa priklanam skor na stranu Canonu - Nikon D3000 oproti Canon 1000D ma starsi typ snimaca - vyssi sum, nema life view, nema WB bracketing, v testoch vernosti farieb nedopadol az tak dobre, foti vraj mierne presaturovane a svetlejsie ako by mal, nema na tele tlacidla na zakladne nastavenia ako ISO, WB a pod., zakladny objektiv s pevnym ohniskom 50mm k nemu je drahsi ako u Canonu, to su veci ktore u mna zatial ´hraju´ proti Nikonu. Ale na druhej strane Nikon ma vacsi uchyt do ruky, Canon je mensi, mensi displej, Nikon viac ostriacich bodov, Canon posobi viac plastovo, hrackarsky.
Od ludi co mi radia pocujem, ze je to skor otazka sympatii, co sa komu pozdava viac, ze si fotak treba odskusat ako sedi v ruke, ako sa nastavuju na nom parametre fotenia, co je ale pre mna ako zaciatocnika dost tazke posudit, kedze mam doteraz skusenosti iba s kompaktom. Tak podla coho sa mam rozhodnut?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-23 13:15:09
Ved uz si sa rozhodol. Stanovil si si priority a vysiel ti Canon. Co sa tyka pevnej 50-ky, po mechanickej stranke je Nikon o 3 triedy napred a naviac ponukaju 35/1,8, co je zakladak skonstruovany pre APS-C, taky objektiv v ponuke Canonu chyba.
 
aesace
2009-11-24 12:22:51
Tiez by som cakal vyrazne lepsi sum na ISO 800/1600. Taky Pentax K-x ma ten sum uz inde a naviac pri kazdom (aj starom) objektive ´usetri´ vdaka vstavanej stabilizacii nejake 2 clonove cisla, takze som cakal ze Nikon bude pouzitelny aj pri ISO 3200, lenze to sa nestalo.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-24 12:35:12
Zaujimave ako vsetci sleduju len sum pri vysokom ISO. Ja sa snazim fotit na najnizsom moznom ISO. Zo 100 000 zaberov snimanych za posledne roky, je na ISO vacsom ako 400ASA snimanych asi 1% zaberov.
 
2009-11-24 12:46:47
príspevok od: Karol Srnec
Zaujimave ako vsetci sleduju len sum pri vysokom ISO. Ja sa snazim fotit na najnizsom moznom ISO. Zo 100 000 zaberov snimanych za posledne roky, je na ISO vacsom ako 400ASA snimanych asi 1% zaberov.
to vies Karol, ty nosis so sebou lahky stativ, teraz je moda vsetko cvakat z ruky a tam vysoke ISO treba :o)
ja som 1600 este ani nepouzil, 800-ku parkrat, ale to bolo v kulturaku, kde som musel viac clonit na teleobjektive, ale inak do 400-ky je to skoro vsetko...
 
aesace
2009-11-24 14:08:30
príspevok od: Karol Srnec
Zaujimave ako vsetci sleduju len sum pri vysokom ISO. Ja sa snazim fotit na najnizsom moznom ISO. Zo 100 000 zaberov snimanych za posledne roky, je na ISO vacsom ako 400ASA snimanych asi 1% zaberov.
Ja mam zase opacny problem. Stativ nenosim a aj preto mi fotenie pripada pohodlnejsie, so stabilizatorom este viac. Lenze velky podiel fotiek, co mam je minimalne ISO 400. Ked uz som zufaly, tak prepnem na vyssie-to vies, fotim hlavne po praci a to uz take svetlo nie je. ISO 100-200 pouzivam zial len velmi zriedkavo a tak by som chcel fotak, co ma na rozdiel od kompaktov trosku vacsiu univerzalnost pri pouziti vacsej citlivosti.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-24 14:18:46
príspevok od: aesace
Ja mam zase opacny problem. Stativ nenosim a aj preto mi fotenie pripada pohodlnejsie, so stabilizatorom este viac. Lenze velky podiel fotiek, co mam je minimalne ISO 400. Ked uz som zufaly, tak prepnem na vyssie-to vies, fotim hlavne po praci a to uz take svetlo nie je. ISO 100-200 pouzivam zial len velmi zriedkavo a tak by som chcel fotak, co ma na rozdiel od kompaktov trosku vacsiu univerzalnost pri pouziti vacsej citlivosti.
Aj keby pri vyssom ISO nebol ziaden sum, znizuje sa pri tom dynamicky rozsah a kontrast. Vsetci sa tu zenu za supersnimacmi a dokonalymi objektivmi a napokon to vsetko degraduju pouzitim vyokeho ISO, ked to vobec nieje treba.
Vacsina potencionalnych kupcov takehoto pristroja robi takmer dizertacnu pracu o jeho snimaci, pritom ma problem so zakladmi kompozicie. Internet a reklama dokaze ludi riadne zblbnut.
Ja som sa v clanku este ospravedlnoval, ze som podvecerne zabery fotil s vysokym ISO, pretoze by som to mimo testu nikdy neurobil, a pre inych je to bezna prax.
 
Marcel Rebro
2009-11-24 16:02:55
príspevok od: Karol Srnec
Zaujimave ako vsetci sleduju len sum pri vysokom ISO. Ja sa snazim fotit na najnizsom moznom ISO. Zo 100 000 zaberov snimanych za posledne roky, je na ISO vacsom ako 400ASA snimanych asi 1% zaberov.
Sum pri vysokych ISO ma zmysel napriklad pri halovych sportoch. Ja idem v hale bezne 1100-1600. Ale myslim ze toto nebude problem zaujemcov o entry level DSLR. V exterieri podla moznosti stativ alebo aspon monopod (na krajinku vzdy) a ISO 100 ;-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-24 16:18:18
príspevok od: Marcel Rebro
Sum pri vysokych ISO ma zmysel napriklad pri halovych sportoch. Ja idem v hale bezne 1100-1600. Ale myslim ze toto nebude problem zaujemcov o entry level DSLR. V exterieri podla moznosti stativ alebo aspon monopod (na krajinku vzdy) a ISO 100 ;-)
Presne to som myslel,kto potrebuje kvalitne fotit sport v hale, ci svadbu, tak by mu entry model nevyhovoval funkcne, nech by mal akykolvek dobry snimac.
 
IceDive1
2009-11-25 10:22:07
príspevok od: Karol Srnec
Presne to som myslel,kto potrebuje kvalitne fotit sport v hale, ci svadbu, tak by mu entry model nevyhovoval funkcne, nech by mal akykolvek dobry snimac.
Ja si myslim ze moznost fotit na vysoke ISO by vola vhodna aj na entry level zrkadlovkach a urcite sa aj tam situacia zlepsi ked sa dnesne TOP snimace presunu do entry triedy. Mna napriklad velmi dobre podrzala D700 na lodkovom vylete po nocnom Singapure alebo na slonoch v pralese kde som mal jediny pouzitelne fotky vdaka moznosti pouzivat 1600-3200 ISO. Ostatni aj ked cvakali o 106 sa radsej s fotkami nechvalili.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-25 10:33:48
príspevok od: IceDive1
Ja si myslim ze moznost fotit na vysoke ISO by vola vhodna aj na entry level zrkadlovkach a urcite sa aj tam situacia zlepsi ked sa dnesne TOP snimace presunu do entry triedy. Mna napriklad velmi dobre podrzala D700 na lodkovom vylete po nocnom Singapure alebo na slonoch v pralese kde som mal jediny pouzitelne fotky vdaka moznosti pouzivat 1600-3200 ISO. Ostatni aj ked cvakali o 106 sa radsej s fotkami nechvalili.
Jasne, je to velmi prijemna vlastnost a v buducnosti mozeme ocakavat podstatne zlepsenie tohto parametru aj v lacnych zrkadlovkach. Tento luxus je zatial dostupny len na FF zrkadlovkach, aku mas ty. Otazne je, ci by to zaciatocnik vyuzil, ci by vobec dokazal urobit dobry zaber za podmienok, ktore si spomenul, nech by mal sebelepsi fotak.
 
IceDive1
2009-11-25 10:37:54
príspevok od: Karol Srnec
Jasne, je to velmi prijemna vlastnost a v buducnosti mozeme ocakavat podstatne zlepsenie tohto parametru aj v lacnych zrkadlovkach. Tento luxus je zatial dostupny len na FF zrkadlovkach, aku mas ty. Otazne je, ci by to zaciatocnik vyuzil, ci by vobec dokazal urobit dobry zaber za podmienok, ktore si spomenul, nech by mal sebelepsi fotak.
To mas pravdu. Niekedy ma az udivuje kolko ludi vlastniacich zrkadlovku nemaju ani sajnu o tom co je clona a cas a aky to ma vplyv na samotny zaber. Ked sme boli na tych slonoch tak sme sa dohodli ze sa budeme vsetci navzajom fotit a potom si fotky vymenime. Ked som videl ako ostatni cvakaju s internymi bleskami na 10-15m vzdialenosti tak mi hned bolo jasne, ze z fotiek nic nebude.
 
TomasL.
2009-11-25 12:15:03
Podľa mňa,pre zachytenie okamihu a na osobné ´použitie´ ( max tlač A4 - nie viac, bez výstav,...),ako bola vychádzka na slonoch, je na D3000 použiteľné aj ISO 1600 a 3200.Fotím s touto mašinkou, síce krátky čas, ale ISO viacej ako 800 som nepoužil (aj to bolo v interiéri, keď som chcel zachytiť šantiacich psov), a takto vyhotovená fotka bola veľmi dobrá ( subjektívny názor ).Inak aj p.Roman Pihan vo viacerých článkoch prízvukoval: používajte čo najnižšie ISO...
Niekedy mám pocit, že sa všetci ženieme za dokonalou TK a zabúdame na dôležitejšie vlastnosti fotky,CMOS snímač alebo 8fps,2 ovladacie tlačidlá...za nás dobrú fotku neurobia.
 
miro1981
2009-12-03 14:44:56
Chcel by som sa opytat ako sa prepnem
rezim zrkadlovky,tak aby som dany zaber videl na lcd displei
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-03 14:49:41
D3000 nema funkciu ziveho nahladu, takze nijak. Na LCD je jedine mozne prezerat uz nasnimane zabery.
 
miro1981
2009-12-03 14:52:18
príspevok od: Karol Srnec
D3000 nema funkciu ziveho nahladu, takze nijak. Na LCD je jedine mozne prezerat uz nasnimane zabery.
Tak to som nevedel. Dakujem
 
Marcel Rebro
2009-12-12 11:12:55
cerstva recenzia na ´konkurencnom´ webe ...

http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/
 
ypsiloniak
2009-12-26 16:18:12
ahojte...som začiatočník a chcem si kúpiť zrkadlovku..poraďte či Nikon d 3000, alebo canon 450...mám počkať do Januára, budú akcie ???
 
drz70
2009-12-28 13:06:32
príspevok od: ypsiloniak
ahojte...som začiatočník a chcem si kúpiť zrkadlovku..poraďte či Nikon d 3000, alebo canon 450...mám počkať do Januára, budú akcie ???
no neviem neviem ale ja mam objedneny tento kit z ameriky
http://www.amazon.com/gp/product/B002MY87C0/ref=oss_T15_product
 
ypsiloniak
2009-12-28 20:09:46
http://www.tpd.sk/katalog/detail/?detail=7367
mna toto celkom zaujalo..
 
drz70
2009-12-29 00:14:45
to nieje dobre lebo ak si vsimnes ani jeden objektiv nieje AF (autofokus)
 
wayne
2009-12-29 08:13:31
príspevok od: drz70
to nieje dobre lebo ak si vsimnes ani jeden objektiv nieje AF (autofokus)
mas pravdu. oba su AF-S:

Model objektívu 1: 18-55 f/3.5-5.6GII AF-S DX Zoom-Nikkor
Model objektívu 2: 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Zoom-Nikkor

je to v tych malych pismenkach napravo od toho obrazku fotaku
 
drz70
2009-12-29 08:40:22
ooooooooooooooooh srry chyba. nemaju VR cize Vibration Reduction cize stabilizacia obrazu
 
adam2485
2010-01-03 20:23:21
doslo ti to z ameriky, lebo som pocul ze amazon ma problem s poslanim..?
 
drz70
2010-01-06 05:14:31
príspevok od: adam2485
doslo ti to z ameriky, lebo som pocul ze amazon ma problem s poslanim..?
Ma mi to dojst do PO-PO ZAJTRA a ja som v KANADE takze o nicom takom neviem. popr. si to mozes nechat poslat k niekomu v Amerika a by ti to on poslal na SK UPS-kom.
 
drz70
2010-01-08 18:02:44
príspevok od: adam2485
doslo ti to z ameriky, lebo som pocul ze amazon ma problem s poslanim..?
uz mi to doslo v uplnom poriadku
 
haplo602
2010-01-12 14:31:49
na tych fotkach carltonu pekne vidno stratu dynamickeho rozsahu pri vyssich iso (vyborna volba subjektu na demosntraciu).

ako sa vam pozdaval hladacik ? pre mna to je tmavy malicky a nepouzitelny tunel.
 
drz70
2010-01-17 09:51:37
mne ako zaciatocnikovy ten ´tunel´ staci aj ked uznavam ze je tmavsi.
 
haplo602
2010-01-18 10:27:50
ked sa vacsinou spoliehas na AF tak je to ok ... ale napriklad makro sa autofocusom tazko robi a ostrit manualne na cez tunel bez pomocok (split/microprism) je problem.

asi si to budem musiet od niekoho pozicat a vyskusat na dlhsie. zhanam lacny digital Nikon (mam F100 a F80 + objektivy, tak nechcem menit), ale starsie (D70, D50 atd.) maju ten isty tunelovy problem a novsie su nad moj rozpocet :-( pouzite (napr D200) su stale dost drahe (a to sa uz oplati D90).
 
fores08
2010-03-29 21:50:26
Ahojte, chcem sa opytat.Som začiatocnik /amater/ a rozmyslam nad kupov Nikonu D3000.Je to podla vas dobra volba, alebo popripade co by ste poradili,vdaka.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-30 08:21:52
príspevok od: fores08
Ahojte, chcem sa opytat.Som začiatocnik /amater/ a rozmyslam nad kupov Nikonu D3000.Je to podla vas dobra volba, alebo popripade co by ste poradili,vdaka.
Taketo otazky patri do fora a nie pod clanky.
 
iwory121
2010-06-07 11:54:27
Ja mám tiež D3000 som amatér a ako moja prvá zrkadlovka je pre mna veľmi vyhovujúca. Všetci píšu len o tom že pri vysokom ISO to šumí. Ja som ešte ISO viac ako 400 nepoužil mám ju síce len mesiac. Keď je niečo tmavé tak si dám dlhší expozižný čas a foťák si niekde opriem a je po probléme.
 
Marcel Rebro
2010-06-07 12:10:37
príspevok od: iwory121
Ja mám tiež D3000 som amatér a ako moja prvá zrkadlovka je pre mna veľmi vyhovujúca. Všetci píšu len o tom že pri vysokom ISO to šumí. Ja som ešte ISO viac ako 400 nepoužil mám ju síce len mesiac. Keď je niečo tmavé tak si dám dlhší expozižný čas a foťák si niekde opriem a je po probléme.
a ked sa to nieco tmave pohybuje?
 
IceDive1
2010-06-07 12:53:35
príspevok od: iwory121
Ja mám tiež D3000 som amatér a ako moja prvá zrkadlovka je pre mna veľmi vyhovujúca. Všetci píšu len o tom že pri vysokom ISO to šumí. Ja som ešte ISO viac ako 400 nepoužil mám ju síce len mesiac. Keď je niečo tmavé tak si dám dlhší expozižný čas a foťák si niekde opriem a je po probléme.
Asi som este vacsi amater lebo vysoke ISO (1600) pouzivam v poslednej dobe dost casto. :)
 
IceDive1
2010-06-07 12:54:06
príspevok od: Marcel Rebro
a ked sa to nieco tmave pohybuje?
Tak pekne poprosis nech postoji. :)
 
Marcel Rebro
2010-06-07 16:24:58
príspevok od: IceDive1
Tak pekne poprosis nech postoji. :)
Stoj lebo strelim!
Stojim ...
Strielam ...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-06-07 16:30:32
Nie je jednoduchsie natriet divu svinu na bielo?
 
vladisko
2012-02-04 19:06:08
viem že to nepatri tu..ale nechcel som zakladať novu temu chcem sa spýtať...je veľký rozdiel medzi D3000 snímačom CCD a D3100 CMOS ? ďakujem
 
landov
2012-02-04 19:14:55
príspevok od: vladisko
viem že to nepatri tu..ale nechcel som zakladať novu temu chcem sa spýtať...je veľký rozdiel medzi D3000 snímačom CCD a D3100 CMOS ? ďakujem
Hlavne v miere akceptovatelneho sumu...D3000 tak do 800 (aspon pre mna). Teraz mam D90 a tam je CMOS a do 1600 v pohode. Ovsem napr. pre mna je farebne vernejsi RAW z D3000 (tak ako vylezie z fotaku). Najprv som chcel D3000 predat, ale nechal som ju ako zalozne telo a dobre som urobil, je to inac fajn strojcek.
 
vladisko
2012-02-04 22:17:43
a oplati sa došporiť naňho ? či by som teoreticky mohol vziať aj d3000 ?
 
okanom
2012-02-04 22:48:59
príspevok od: vladisko
viem že to nepatri tu..ale nechcel som zakladať novu temu chcem sa spýtať...je veľký rozdiel medzi D3000 snímačom CCD a D3100 CMOS ? ďakujem
Ano je na cmos mas ovela menej sumu pri vyssich iso
 
vladisko
2012-02-04 23:04:50
príspevok od: okanom
Ano je na cmos mas ovela menej sumu pri vyssich iso
takže sa oplati už len kôli snimaču a isu došporiť hej ?
 
landov
2012-02-05 10:08:08
príspevok od: vladisko
takže sa oplati už len kôli snimaču a isu došporiť hej ?
poviem ti to takto: kazdy sa zenieme za niecim novsim, "lepsim" a musime si to nejako ospravedlnit pred samym sebou Ale ked sa tak pozeram spatne - vsetko co vyfotim D90 vyfotim z 99% v rovnakej kvalite aj D3000, za pol roka co mam D90 som na vacsie ISO ako 800 fotil mozno...mozno ani raz. Uplne ina liga je vsak v ergonomii ovladania: priame nastavenie ISO, AF atd, 2 rolery, stavovy displej...to su veci prudko navykove, ktore ulahcuju fotenie. Ked som minule jeden den fotil v ZOO D3000-kou, tak som mal celkom problemy liezt za kazdym nastavenim do menu. Takze zaver: pokial chces ist do vyssieho modelu od D3000 len kvoli snimacu, tak uvaz ci budes fotit s ISO nad 800, ak nie tak kludn ber D3000 a potom uz pojdes do niecoho lepsieho a ostane ti zalozne telo. D3000 sa este da zohnat za velmi slusne peniaze.
 
vladisko
2012-02-05 15:34:28
dik za vysvetlenie...a ešte otazočka ma D3000 toto rychle spraovanie obrazu ?
 
landov
2012-02-05 17:31:06
príspevok od: vladisko
dik za vysvetlenie...a ešte otazočka ma D3000 toto rychle spraovanie obrazu ?
ake rychle spracovanie ? ak myslis seriuove snimanie, tak v beznych situaciach nepostrehnutelne...nepodstatne!!!
 
Emilio
2012-02-05 17:39:02
príspevok od: vladisko
dik za vysvetlenie...a ešte otazočka ma D3000 toto rychle spraovanie obrazu ?
Má, ale ešte som to za jeden apol roka nevyužil. Radšej v pokoji domova na Zoneri a 22colovom monitore...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované