Hore
Autor: Karol Srnec, ephoto

Fujifilm X-T4 - prvé dojmy

Opäť sa podarilo vyskúšať novinku ešte pred oficiálnou premiérou. Teraz som na ňu mal len krátke dve poobedia, takže o nejakom testovaní nemožno byť ani reči. Fotoaparát bol predprodukčný kus. Bohužiaľ som nemal žiadne informácie o špecifikácii. Fotoaparát som otestoval s objektívmi XF 16-55/2,8 a XF 50-140/2,8 OIS.

Dizajn a ergonómia

Fotoaparát je o niečo väčší ako jeho predchodca. Musel sa urobiť priestor pre IBIS a väčšiu batériu. Grip je väčší a pohodlnejší, pretože sa zväčšila hrúbka fotoaparátu. Nosenie fotoaparátu len tak v ruke je o niečo bezpečnejšie. Pri pohľade zhora je to ale klasické T-čko. Novinkou je režim HDR a hlavne prepínač STILL/MOVIE, ktorý je pod voličom časov. Hurá, už netreba ísť do Drive a vyberať režim videa.

Na zadnú stranu je netradičný pohľad. U všetkých T-čiek sme doteraz videli obrazovku LCD. Tá teraz môže byť ukrytá, pretože po prvýkrát je tu plne otočný displej. A ja som tomu nesmierne rád, pretože toto riešenie my vyhovuje najviac. Bez obáv môžu byť tí, čo sa báli, že na novinke nebude D-Pad o ktorý prišla napr. Fujina X100V. Je tu a a s ním aj populárny joystick.

Do väčšieho tela sa zmestí väčšia batéria NP-W325s kapacitou 2200 mAh. Batéria by mala zvládať viac záberov, to sa mi z časových dôvodov nepodarilo overiť.  Fotoaparát je vyrobený v Číne, dôkaz nájdete v priestore pre pamäťové karty.



Snímač a zaostrovanie

Snímač a zaostrovanie sú rovnaké, ako u X-Pro3. Je teda suveréjnejšie a citlivejšie ako u predchodcu. Samotné zaostrovanie je rýchle, až na kontinuálne, ktoré má stále problém vysporiadať sa s pohybujúcimi objektami. Úspešnosť pri fotení čajok bola len priemerná. Hitom posledných mesiacov je Eye focus. V hľadáčiku to vyzerá akoby fotoaparát nestíhal, ale vo výsledku je úspešnosť veľmi dobrá. Tu budem musieť neskôr vyskúšať nastavenie Boost, či na to nemá vplyv.

V hľadáčiku je Eye focus nepresvedčivý, ale výsledky sú dobré.


Fotografovanie čajok stále nie je jednoduché.


Stabilizácia obrazu

Najviac som sa potešil so zabudovanej stabilizácie snímača, táto funkcia mi na X-T rade chýbala najviac. Pri testovaní som nemal žiadne informácie o parametroch prístroja, len tie z rumor stránok, čiže neoficiálne. U objektívu XF 16-55/2,8 som na ohnisku 16 mm udržal spoľahlivo 1/8 s., pri 1/4 s. boli fotky mierne rozmazané, ale použiteľné. U objektívu XF 50-140/2,8 OIS som otestoval stabilizáciu na najdlhšom ohnisku 140 mm. Ostré zábery som mal do 1/30 s. Použiteľné boli do 1/8, niektoré aj pri 1/4 s. Účinnosť stabilizácie u objektívov, ktoré som mal k dispozícii mi vychádza na 3-4 EV. To je len priemerná hodnota. Vzhľadom na to, že väčšina objektívov Fujifilm je bez stabilizácie, vďaka aj za takýto výsledok. Najlepšie výsledky má IBIS mať v kombinácii najmä s pevnými pbjektívmi, čo pri plnom teste odskúšam, rovnako aj rôzne nastavenia stabilizácie.

Ďalšie postrehy

  • Fotoaparát má niekoľko režimov BOOST, kde si môžete nastaviť, či je prioritou výkon, rýchlosť prekresľovania hľadáčika, alebo čo najlepší obraz v hľadáčiku.
  • LCD displej funguje ako touchpad, keď sa pozeráte cez hľadáčik. Je príliš citlivý a nosom som neustále presúval AF bod. Musel som túto funkciu vypnúť. Je tu však aj možnosť vybrať v menu len časť displeja, ktorá bude aktívna. Podobne je to u fotoaparátov Panasonic.
  • Na tele chýba výstup pre slúchadla.
  • Batéria sa dá nabíjať cez USB, nefunguje ale napájanie fotoaparátu.

Spracovanie obrazu

Veľmi som si obľúbil najnovší obrazový profil Classic Negative, nechýba ani tu. Naviac pribudol úplne nový profil Bleach Bypass. Profil napodobňuje proces vyvolania fotografie bez bielenia. Výsledkom sú takmer desaturované fotografie. Prikladám zábery referenčnej tabuľky Colorchecker so všetkými profilmi. Ospravedlňujem sa za modrú, zabudol som vypnúť zvýrazenie efektu chrome.

Provia

Velvia

Astia

Classic Chrome

PRO Neg. Hi

PRO Neg. Std.

Classic Neg.

Eterna

Bleach Bypass

Acros

Monochrome

Sepia


HDR funkcia, ktorá je na voliči pod prstencom ISO kombinuje expozíciu z 3 záberov. Fotografiu mierne oreže. Funguje len pre JPG. U RAW sa uloží len jeden záber so štandardným DR, nie bracketing. HDR ide tvrdo po svetlách, maximálne sa snaží zabrániť prepalom. Tiene necháva na pokoji.

Ukážkové fotografie sú snímané do formátu JPG, bez akýchkoľvek úprav v počítači. Snažil som sa použiť rozličné profily. V galérii nájdete aj zábery snímané na vyššom ISO. Odšumovanie a doostrovanie je nastavené štandardne.


Záver

Testoval som všetky Fujifilmy radu X-T. Novinka zo zaužitej koncepcie nevybočuje, snáď len plne otočným displejom. Sú tu drobné vylepšenia ovládania, nové obrazové profily. Hardvér je známy z X-Pro3. Obrazový výstup preto nie je žiadnym prekvapením. Neznámou bola preto účinnosť IBIS stabilizácie obrazu. V porovnaní s konkurenciou je len priemerná. Uvidíme, ako bude účinná s inými objektívmi. Testovaný fotoaparát je predprodukčná vzorka a vo finále sa fotoaparát môže správať inak. Ako vieme, definitívne môžeme fotoaparát hodnotiť aspoň po jednej významnejšej aktualizácii firmvéru.

Pre mňa je X-T4 zatiaľ najlepší APS-C Fujifilm. Splnené boli moje dve najväčšie priania, IBIS stabilizácia a plne otočný displej. Štýl bol pritom zachovaný. Ako bonus je tu rýchlejší prístup k videu. U hodnotení Fujifilm rád používam slovné spojenie “suverénnejší ako jeho predchodca”. Platí to aj teraz. Obrazový profil Classic Negative som si veľmi obľúbil už na X-Pro3, nový Bleach Bypass je pomerne vydarený, ale nie je univerzálne využiteľný.

Už mám asi len jedno veľké prianie, ale to aj pri ostatných výrobcoch, nahraďte konečne JPG niečím kvalitnejším, nech využijeme naplno postprocesing vo fotoaparátoch a obzvlášť skvelé profily vo Fujinách!

Ešte raz pripomínam, testoval som predprodukčnú vzorku s nefinálnym firmvérom. Výkon, parametre a vlastnosti finálneho fotoaparátu sa preto môžu líšiť. Pre konečný verdikt si preto počkajte až na podrobnú recenziu.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
robertondrejovic
2020-02-26 06:59:12
Článok som si s chuťou prečítal tak ako všetky, ale tej poslednej vete naozaj nerozumiem čo by sa malo zmeniť? Komu stačia fotky také ako ich vypluje fotoaparát JPEG stačí aj tak nemá potuchy že niečo inšie existuje a na pozeranie je to formát postačujúci. A na editáciu ? Raw je načo ? Ja postupujem tak že výhradne fotím do maximálneho možného dátového formátu , a to je nekomprimovaný 14bit raw. A som pánom situácie a podľa potreby ho prevediem na formát aký je práve zapotreby. Prišiel som na to že najviac informácií z raw súboru dokáže vytiahnuť firemný konvertor , keďže som nikonista používam Capture NX -D, ak je konečný pozerač niekto iný ako ja automaticky prevediem hromadne všetky rawy do JPEG jedným kliknutím v nastavení hodnôt fotoaparátu je to to isté ako by som mal vo foťáku nastavené fotenie do JPEG alebo súbežne JPEG+RAW,s editáciou netreba strácať čas pre každého kto si bude fotky pozerať na mobile lebo mu je to aj tak jedno a to sú všetci okolo mňa. Ja pri editácii relaxujem preto prevediem raw do 16 bit tiff a pokračujem v Zoneri ktorý na rozdiel od Photoshopu pracuje v tomto režime celý.Už sa to možno zmenilo lebo Photoshop nepoužívam už niekoľko rokov. Od kedy takto postupujem nepoužívam fyzické prechodové filtre ani expozičný bracketing lebo v 16bit tiff súbore z nekomprimovaného 14 bit raw je dostatok informáciií aby som smelo mohol ťahať krivky bez toho aby sa objavil poster. Navyše Zoner má vynikajúci softvérový prechodový filter. Výsledok samozrejme prevediem na pozeranie do JPEG. Aký iný editačný formát ako raw by mal byť veď ten mi dáva plnú slobodu v postprocesingu , samozrejme len dovtedy pokiaľ nezistím že existuje alebo bude existovať niečo lepšie.
 
mirecmu
2020-02-26 08:31:07
príspevok od: robertondrejovic
Článok som si s chuťou prečítal tak ako všetky, ale tej poslednej vete naozaj nerozumiem čo by sa malo zmeniť? Komu stačia fotky také ako ich vypluje fotoaparát JPEG stačí aj tak nemá potuchy že niečo inšie existuje a na pozeranie je to formát postačujúci. A na editáciu ? Raw je načo ? Ja postupujem tak že výhradne fotím do maximálneho možného dátového formátu , a to je nekomprimovaný 14bit raw. A som pánom situácie a podľa potreby ho prevediem na formát aký je práve zapotreby. Prišiel som na to že najviac informácií z raw súboru dokáže vytiahnuť firemný konvertor , keďže som nikonista používam Capture NX -D, ak je konečný pozerač niekto iný ako ja automaticky prevediem hromadne všetky rawy do JPEG jedným kliknutím v nastavení hodnôt fotoaparátu je to to isté ako by som mal vo foťáku nastavené fotenie do JPEG alebo súbežne JPEG+RAW,s editáciou netreba strácať čas pre každého kto si bude fotky pozerať na mobile lebo mu je to aj tak jedno a to sú všetci okolo mňa. Ja pri editácii relaxujem preto prevediem raw do 16 bit tiff a pokračujem v Zoneri ktorý na rozdiel od Photoshopu pracuje v tomto režime celý.Už sa to možno zmenilo lebo Photoshop nepoužívam už niekoľko rokov. Od kedy takto postupujem nepoužívam fyzické prechodové filtre ani expozičný bracketing lebo v 16bit tiff súbore z nekomprimovaného 14 bit raw je dostatok informáciií aby som smelo mohol ťahať krivky bez toho aby sa objavil poster. Navyše Zoner má vynikajúci softvérový prechodový filter. Výsledok samozrejme prevediem na pozeranie do JPEG. Aký iný editačný formát ako raw by mal byť veď ten mi dáva plnú slobodu v postprocesingu , samozrejme len dovtedy pokiaľ nezistím že existuje alebo bude existovať niečo lepšie.
Pretože nie každí chce travit tolko času za PP . A z Fujiny idú veľmi pekne JPGy.. A tento tvoj je teda dost komplikovaný resp. zdĺhavý.. 90% uzivatelov si vystaci z LR vratane mňa.. A to nehovorím o tom koľko priestoru zaberá TIFF.. Každemu ale ako vyhovuje
 
robertondrejovic
2020-02-26 09:06:45
príspevok od: mirecmu
Pretože nie každí chce travit tolko času za PP . A z Fujiny idú veľmi pekne JPGy.. A tento tvoj je teda dost komplikovaný resp. zdĺhavý.. 90% uzivatelov si vystaci z LR vratane mňa.. A to nehovorím o tom koľko priestoru zaberá TIFF.. Každemu ale ako vyhovuje
Samozrejme že dnešné foťáky vrátane Nikonu produkujú perfektné JPEG-y. Navyše sa to dá doladiť v samotnom fotoaparáte podľa chuti.Postup ktorý som opísal používam vtedy ak sa chcem ihruškať ale úprimne je to dosť často. Ale fotím len v 14 bit nekomprimovanom raw odtiaľ vedie cesta na všetky strany len naopak to neplatí. Ako píšeš a každému ako vyhovuje ja som svoj editačný postup opísal len na inšpiráciu. Veľa som sa toho naučil tak že som sa tiež nechal inšpirovať , moji a najväčší inšpirátori sú slovenský Karol Srnec,český Ondrej Neff, americký Ken Rockwell a samozrejme vy všetci v diskusii , čo sa mi páči to aj vyskúšam až potom hodnotím a život ma naučil aj to že sa oplatí počúvať skúsenejších.
 
sharkyyy
2020-02-26 09:28:09
Skoda toho vyklopneho flip displeja. Pre mna ako cisteho fotografa nepouzitelne neprakticke. Nevidim vyznam okrem ibisu upgradovat na x-t4. Bateriou nafotim na svadbe cca 900-1100 snimkov(na bateriu)- nepouzivam sekvencne fotenie, ani bracketingy.
Moj nazor je, ze vyklopnyy displej flip maly dat do inej rady a radu x-t nechat ako bola. Rovnako hmotnost 439g u x-t1 vs 607g u x-t4 uz je extremna. Nehovoriac, ze aj tak musim pripajat grip(cca 80g) aby sa to dobre drzalo s tahsimi sklami...
 
JohnNewton
2020-02-26 09:36:05
Keď už niekto u x tranzu silou mocou preferuje JPEG, tak odšumovanie zásadne nenechávať na nule ale stiahnúť na maximálnu mínusovú hodnotu. Srsť a perie to náležite ocenia Lebo na nule odšumuje a odstraňuje jemné detaily.
 
blasi
2020-02-26 10:03:47
toto mi je take trocha zvlastne a bavi ma to ""Fotoaparát je o niečo väčší ako jeho predchodca. Musel sa urobiť priestor pre IBIS a väčšiu batériu. Grip je väčší a pohodlnejší, pretože sa zväčšila hrúbka fotoaparátu. " najprv sa zmensili fotaky, lebo to bezzrkadlova technologia umoznuje, ale casom sa opat trocha zvacsuju aby sa dali drzat lepsie, kvoli baterii atd . v podstate nic nezazlievam, nehejtujem, len to ma tak bavi ze raz je vyhoda nieco male a potom to treba zvacsit aby sa to napr lepsie drzalo, alebo dlhie vydrzalo. pekny fotacik
 
blahoslav J B Art
2020-02-26 11:40:50
príspevok od: blasi
toto mi je take trocha zvlastne a bavi ma to ""Fotoaparát je o niečo väčší ako jeho predchodca. Musel sa urobiť priestor pre IBIS a väčšiu batériu. Grip je väčší a pohodlnejší, pretože sa zväčšila hrúbka fotoaparátu. " najprv sa zmensili fotaky, lebo to bezzrkadlova technologia umoznuje, ale casom sa opat trocha zvacsuju aby sa dali drzat lepsie, kvoli baterii atd . v podstate nic nezazlievam, nehejtujem, len to ma tak bavi ze raz je vyhoda nieco male a potom to treba zvacsit aby sa to napr lepsie drzalo, alebo dlhie vydrzalo. pekny fotacik
A presne pre moje malé ruky je X-E3, X-T2 bola pre mňa už veľká a ťažká krava
 
marcus_labeo
2020-02-26 12:32:36
príspevok od: blasi
toto mi je take trocha zvlastne a bavi ma to ""Fotoaparát je o niečo väčší ako jeho predchodca. Musel sa urobiť priestor pre IBIS a väčšiu batériu. Grip je väčší a pohodlnejší, pretože sa zväčšila hrúbka fotoaparátu. " najprv sa zmensili fotaky, lebo to bezzrkadlova technologia umoznuje, ale casom sa opat trocha zvacsuju aby sa dali drzat lepsie, kvoli baterii atd . v podstate nic nezazlievam, nehejtujem, len to ma tak bavi ze raz je vyhoda nieco male a potom to treba zvacsit aby sa to napr lepsie drzalo, alebo dlhie vydrzalo. pekny fotacik
Tak to spočiatku bola hlavná konkurenčná výhoda bezzrkadloviek (a stále je, aspoň pre mňa). Teraz ale pri širokej ponuke nemusia byť všetky bezzrkadlovky malé, sú samozrejme aj také (viď X-E3 s jej 337 g), ale dopĺňa sa aj opačný koniec, topmodely s plnou výbavou a ergonómiou zrkadloviek.
 
marcus_labeo
2020-02-26 12:40:06
príspevok od: sharkyyy
Skoda toho vyklopneho flip displeja. Pre mna ako cisteho fotografa nepouzitelne neprakticke. Nevidim vyznam okrem ibisu upgradovat na x-t4. Bateriou nafotim na svadbe cca 900-1100 snimkov(na bateriu)- nepouzivam sekvencne fotenie, ani bracketingy.
Moj nazor je, ze vyklopnyy displej flip maly dat do inej rady a radu x-t nechat ako bola. Rovnako hmotnost 439g u x-t1 vs 607g u x-t4 uz je extremna. Nehovoriac, ze aj tak musim pripajat grip(cca 80g) aby sa to dobre drzalo s tahsimi sklami...
Môj názor je, že X-T4 nahradí aj X-H1, ktorá nebude mať nástupcu. Z tohto pohľadu sú jej rozmery a hmotnosť úplne v pohode, to je o chlp viac, ako E-M1 III a dokonca menej, ako G9 (a to sú micro 4/3, nie APSC). Proste tých 68 gramov je daň za IBIS.
Ak chceš rovnaké fotky z menšieho tela, máš tu X-T30 vážiacu len 383 gramov.
 
aesace
2020-02-26 13:22:53
Mne pride srandovne, ze pri kazdom novom modeli sa nakoniec vyklopia vsetky tie veci, ktore chybali tomu predchadzajucemu...len doposial bol ten predchadzajuci oficialne dokonaly Dalsia vec, co mi pripada minimalne na pousmiatie je argumentovat v dnesnej dobe vacsie rozmery fotaku pridanim stabilizacie, ktoru vsak ine znacky zvladaju ovela lepsie a maju tela svojich fotakov rovnako ovela mensie...takze ja teraz neviem. Skor by som uz uveril tej baterke, ktora chce nejaky realny priestor, alebo utesneniu, ktore tu vsak nie je a aj male tela vedia byt utesnene..Skor to beriem tak, ze by sa patrilo, aby najvyssia rada mala najvacsie rozmery-uz len za to,ze clovek musi za vela penazi dostat fyzicky vela muziky, nie len softverovo
 
Vixen
2020-02-26 15:40:06
Citujem z článku: Fotoaparát je vyrobený v Číne, dôkaz nájdete v priestore pre pamäťové karty. Na dpreview sú obrázky X-T4, a tam je dôkaz /foto pamäťová šachta/, že ich fotoaparát je vyrobený v Japonsku. Podľa čoho sa bude môcť rozhodnúť prípadný zákazník ak nebude mať záujem o foťak s koronavírusom??

https://www.dpreview.com/articles/2403957348/hands-on-with-the-fujifilm-x-t4
 
fatality
2020-02-26 15:57:14
a frflacie komando nabehlo.. ..nadupany kus techniky(a samozrejme nielen tento,aj canony,nikony,sony,panasonicy,
olympusy) a prislusnici naroda,ktoreho technologickym vrcholom je babeta,1203ka,ostiepok alebo bryndza(ta dokonca ani nie sa idu ufrflat.. ..
 
JohnNewton
2020-02-26 16:36:18
príspevok od: fatality
a frflacie komando nabehlo.. ..nadupany kus techniky(a samozrejme nielen tento,aj canony,nikony,sony,panasonicy,
olympusy) a prislusnici naroda,ktoreho technologickym vrcholom je babeta,1203ka,ostiepok alebo bryndza(ta dokonca ani nie sa idu ufrflat.. ..
Ale soudruhu, prečo taký nedostatok sebavedomia, lebo na nás nemuseli hodiť atomku ?

https://soda.o2.sk/lifetech/technologie/lietajuce-auto-ci-prva-pohybliva-ludska-ruka-aj-tieto-veci-vynasli-slovaci/
 
JohnNewton
2020-02-26 16:37:57
príspevok od: Vixen
Citujem z článku: Fotoaparát je vyrobený v Číne, dôkaz nájdete v priestore pre pamäťové karty. Na dpreview sú obrázky X-T4, a tam je dôkaz /foto pamäťová šachta/, že ich fotoaparát je vyrobený v Japonsku. Podľa čoho sa bude môcť rozhodnúť prípadný zákazník ak nebude mať záujem o foťak s koronavírusom??

https://www.dpreview.com/articles/2403957348/hands-on-with-the-fujifilm-x-t4
Nevzrušuj sa, vírus príde tak či tak
 
Vixen
2020-02-26 17:05:05
príspevok od: JohnNewton
Nevzrušuj sa, vírus príde tak či tak
Ani Ty, aj ludia s nižší sebavedomím majú právo svojsky reagovať.
 
Vixen
2020-02-26 17:05:05
príspevok od: JohnNewton
Nevzrušuj sa, vírus príde tak či tak
Ani Ty, aj ludia s nižší sebavedomím majú právo svojsky reagovať.
 
JohnNewton
2020-02-26 17:06:56
príspevok od: Vixen
Ani Ty, aj ludia s nižší sebavedomím majú právo svojsky reagovať.
Ideme na pivo ?
 
fatality
2020-02-26 18:08:08
príspevok od: JohnNewton
Ale soudruhu, prečo taký nedostatok sebavedomia, lebo na nás nemuseli hodiť atomku ?

https://soda.o2.sk/lifetech/technologie/lietajuce-auto-ci-prva-pohybliva-ludska-ruka-aj-tieto-veci-vynasli-slovaci/
ten prispevok bol z vacsej casti ironicky.. ..samozrejme toho bolo viac,aj ked vacsina(okrem Kleinovho auta) z hlbokej minulosti..dnes to je vsak dost chabe a ked sa pozrieme na tieto japonske kusky techniky,kde sa snubi spickova praca sklarov,metalurgov,elektrotechnikov,inzinierov a zamyslime,aka to je po vsetkych strankach parada a ako daleko je od toho okrem Leicy Europa a zvlast Slovensko,fakt tam nieje vela priestoru na frflanie.. ..
 
JohnNewton
2020-02-26 20:28:43
príspevok od: fatality
ten prispevok bol z vacsej casti ironicky.. ..samozrejme toho bolo viac,aj ked vacsina(okrem Kleinovho auta) z hlbokej minulosti..dnes to je vsak dost chabe a ked sa pozrieme na tieto japonske kusky techniky,kde sa snubi spickova praca sklarov,metalurgov,elektrotechnikov,inzinierov a zamyslime,aka to je po vsetkych strankach parada a ako daleko je od toho okrem Leicy Europa a zvlast Slovensko,fakt tam nieje vela priestoru na frflanie.. ..
O tom rozhodnem ja, nie príbuzný Tomia Okamuru Rozprávaš o Fuji ako keby vymysleli liek na rakovinu....požil si niečo ? Ideme sa za nich pomodliť ?
Poznáš paragraf o hanobení národa ?
 
blahoslav J B Art
2020-02-26 21:24:59
dovolim si pridat postrehy niekoho, kto ten fotak uz realne drzal v rukach ...

Martin Kopec‎ - pre FUJIFILM X fotografové ČR/SR


Mal som moznost par hodin potestovat predprodukcnu X-T4, tak par poznatkov pre videomejkrov oproti aktualnemu FW X-T3.

- pri toceni do Logu moznost zapnutia nahladu v Rec.709 pre jednoduchsie nastavenie spravnej expozicie

- stabilizacia na video ma 3 rezimy, bezny rezim je idealny na tocenie, obraz tak neplave ani stabilziacia neposkakuje. Daju sa s tym pekne robit aj svenky, sliderove zabery. Boost rezim sa snazi to drzat co najviac na statickom zabere. K boostu sa da este zapnut digitalna stabilizacia, pri 4K25p vam cropne obraz na 1.1x. Celkovo je chovanie stabilizacie menej surove ako na X-H1.

- Auto WB drzi farby podstatne lepsie pocas tocenia ako u predchodcu, su tam 3 rezimy spravania, uvidime realne pri dlhsom testovani ako sa to bude spravat. Pri videu vzdy nastavujem WB rucne, ale dam tomu sancu.

- Neviem cim to bolo, ale cez displej sa manualne vyborne ostri, ani som si neuvedomil, ze nemam zapnuty peaking.

- Zvuk mozno nahravat do komprimovaneho AAC alebo do nekomprimovaneho LPCM. Konecne je moznost zvlast nastavit urovne pre internu ruchac a externy mikrofon. Skusal som len externy Rode, zvuk sa mi zdal fajn, ale nijak zvlast som sa tomu zatial nevenoval.

- Q menu cisto pre video

- Fajn je moznost nastavit si staly crop 1.29x, aby sa pri prepinani 25p a 50p v 4K nemenil uhol zaberu.

- Slowmotion az 240P, bitrate myslim 200mbit, uplne v pohode pouzitelny

- Moznost zapnut redukciu sumu na video, to som vobec nemal cas otestovat.

- Vydrz baterie sa mi zda zatial fanstasticka, ani pocas tych par hodin som baterku nevyslahal a to mi fotak ani neprisiel nabity. Napajanie pocas tocenia cez Power delivery adaptery a power banky logicky funguje aj nadalej.

- Vsimol som si, ze sa da nastavit rozsah AF, aby sa pohyboval v urcitom rozsahu. To sa moze zist ked clovek toci hokej za spinavym plexisklom a obcas sa stalo, ze AF preskocil na sklo. Na toto sa pomerne dost tesim, hokej tocime a AF X-T3 to zvlada perfektne aj v detailoch a plnej rychlosti, ale obcas sa strati v plexiskle

- Paci sa mi, ze je konecne moznost si cropnut obraz na displeji/v hladaciku aj pocas nahravania a skontrolovat ostrost v 2 urovniach aj pocas nahravania. Samozrejme video sa nahra necropnute. U X-T3 je to mozne len pred stlacenim spuste.

- Funkciu zaznamu videa na 2 karty som neskusal, ak to pojde, bude to bomba.

- Fringer v.1 s klasikou Sigmou 18-35 zatial AFC moc nefungovalo, ale nemal som tam posledny FW. Na X-T3 mi slape v pohode.

- Zatial za mna jedina nevyhoda je ten vyklopny displej, X-T3 system mi sedel daleko viac. Ale to je subjektivne. Co uz neni subjektivne, tak po zapojeni napajania, externeho mikrofonu, HDMI uz displej neotocite smerom nahor.
 
fatality
2020-02-26 23:51:31
príspevok od: JohnNewton
O tom rozhodnem ja, nie príbuzný Tomia Okamuru Rozprávaš o Fuji ako keby vymysleli liek na rakovinu....požil si niečo ? Ideme sa za nich pomodliť ?
Poznáš paragraf o hanobení národa ?
nie o Fuji ale japonskych fotakoch vseobecne..a povodny prispevok bol o tunajsom frflani,nech je fotak akokolvek super a nie o ich nekritickom vyzdvihovani
 
JohnNewton
2020-02-27 07:43:04
Ja k tomu už len toľko. Japonsko nebolo pred vojnou nijak zvlášť technologicky vyspelou krajinou ani v porovnaní s našou prvou republikou. Po vojne bolo 7 rokov v nutenej správe USA, a tam sú korene ich úspechu. Keby bolo 40 rokov pod sovietskou čižmou bolo by na tom ináč. Najlepšou ukážkou, ako jeden národ môže fungovať diametrálne hospodársky rozdielne je Korejský poloostrov.

 
marianr
2020-02-27 09:32:02
príspevok od: blahoslav J B Art
dovolim si pridat postrehy niekoho, kto ten fotak uz realne drzal v rukach ...

Martin Kopec‎ - pre FUJIFILM X fotografové ČR/SR


Mal som moznost par hodin potestovat predprodukcnu X-T4, tak par poznatkov pre videomejkrov oproti aktualnemu FW X-T3.

- pri toceni do Logu moznost zapnutia nahladu v Rec.709 pre jednoduchsie nastavenie spravnej expozicie

- stabilizacia na video ma 3 rezimy, bezny rezim je idealny na tocenie, obraz tak neplave ani stabilziacia neposkakuje. Daju sa s tym pekne robit aj svenky, sliderove zabery. Boost rezim sa snazi to drzat co najviac na statickom zabere. K boostu sa da este zapnut digitalna stabilizacia, pri 4K25p vam cropne obraz na 1.1x. Celkovo je chovanie stabilizacie menej surove ako na X-H1.

- Auto WB drzi farby podstatne lepsie pocas tocenia ako u predchodcu, su tam 3 rezimy spravania, uvidime realne pri dlhsom testovani ako sa to bude spravat. Pri videu vzdy nastavujem WB rucne, ale dam tomu sancu.

- Neviem cim to bolo, ale cez displej sa manualne vyborne ostri, ani som si neuvedomil, ze nemam zapnuty peaking.

- Zvuk mozno nahravat do komprimovaneho AAC alebo do nekomprimovaneho LPCM. Konecne je moznost zvlast nastavit urovne pre internu ruchac a externy mikrofon. Skusal som len externy Rode, zvuk sa mi zdal fajn, ale nijak zvlast som sa tomu zatial nevenoval.

- Q menu cisto pre video

- Fajn je moznost nastavit si staly crop 1.29x, aby sa pri prepinani 25p a 50p v 4K nemenil uhol zaberu.

- Slowmotion az 240P, bitrate myslim 200mbit, uplne v pohode pouzitelny

- Moznost zapnut redukciu sumu na video, to som vobec nemal cas otestovat.

- Vydrz baterie sa mi zda zatial fanstasticka, ani pocas tych par hodin som baterku nevyslahal a to mi fotak ani neprisiel nabity. Napajanie pocas tocenia cez Power delivery adaptery a power banky logicky funguje aj nadalej.

- Vsimol som si, ze sa da nastavit rozsah AF, aby sa pohyboval v urcitom rozsahu. To sa moze zist ked clovek toci hokej za spinavym plexisklom a obcas sa stalo, ze AF preskocil na sklo. Na toto sa pomerne dost tesim, hokej tocime a AF X-T3 to zvlada perfektne aj v detailoch a plnej rychlosti, ale obcas sa strati v plexiskle

- Paci sa mi, ze je konecne moznost si cropnut obraz na displeji/v hladaciku aj pocas nahravania a skontrolovat ostrost v 2 urovniach aj pocas nahravania. Samozrejme video sa nahra necropnute. U X-T3 je to mozne len pred stlacenim spuste.

- Funkciu zaznamu videa na 2 karty som neskusal, ak to pojde, bude to bomba.

- Fringer v.1 s klasikou Sigmou 18-35 zatial AFC moc nefungovalo, ale nemal som tam posledny FW. Na X-T3 mi slape v pohode.

- Zatial za mna jedina nevyhoda je ten vyklopny displej, X-T3 system mi sedel daleko viac. Ale to je subjektivne. Co uz neni subjektivne, tak po zapojeni napajania, externeho mikrofonu, HDMI uz displej neotocite smerom nahor.
Fascinujúci test fotoaparátu ako kamery. Od veci.
 
blahoslav J B Art
2020-02-27 09:45:34
príspevok od: marianr
Fascinujúci test fotoaparátu ako kamery. Od veci.
Tieto postrehy nie sú určené pre bežného voliča ... Ako je písané na začiatku, je to pre točičov videa, ktorý teraz točia s Fuji X-T3
 
fatality
2020-02-27 10:15:15
príspevok od: JohnNewton
Ja k tomu už len toľko. Japonsko nebolo pred vojnou nijak zvlášť technologicky vyspelou krajinou ani v porovnaní s našou prvou republikou. Po vojne bolo 7 rokov v nutenej správe USA, a tam sú korene ich úspechu. Keby bolo 40 rokov pod sovietskou čižmou bolo by na tom ináč. Najlepšou ukážkou, ako jeden národ môže fungovať diametrálne hospodársky rozdielne je Korejský poloostrov.

s tymto suhlasim,aj ked za velku cast uspechu moze aj ich poctivost a pracovitost..
 
z80
2020-02-27 10:27:29
príspevok od: JohnNewton
Ja k tomu už len toľko. Japonsko nebolo pred vojnou nijak zvlášť technologicky vyspelou krajinou ani v porovnaní s našou prvou republikou. Po vojne bolo 7 rokov v nutenej správe USA, a tam sú korene ich úspechu. Keby bolo 40 rokov pod sovietskou čižmou bolo by na tom ináč. Najlepšou ukážkou, ako jeden národ môže fungovať diametrálne hospodársky rozdielne je Korejský poloostrov.

Rozdiel medzi Severnou a Juznou Koreou krasne demonstruje tento obrazok.
 
fatality
2020-02-27 10:46:40
príspevok od: z80
Rozdiel medzi Severnou a Juznou Koreou krasne demonstruje tento obrazok.
tomu ver,severna je omnoho viac ekologickejsia
 
JohnNewton
2020-02-27 12:07:17
príspevok od: fatality
tomu ver,severna je omnoho viac ekologickejsia
Na to je príslovie: z núdze cnosť Ak nechceš doma svietiť, nesvieť , Ty nemusíš, oni nemôžu....
 
blasi
2020-02-27 13:37:30
príspevok od: JohnNewton
Na to je príslovie: z núdze cnosť Ak nechceš doma svietiť, nesvieť , Ty nemusíš, oni nemôžu....
trefne
 
z80
2020-02-27 17:59:37
príspevok od: fatality
tomu ver,severna je omnoho viac ekologickejsia
Mali by sme tam poslat Gretu
 
fatality
2020-02-27 19:51:04
príspevok od: z80
Mali by sme tam poslat Gretu
 
ericho33
2020-03-01 07:57:42
príspevok od: Vixen
Citujem z článku: Fotoaparát je vyrobený v Číne, dôkaz nájdete v priestore pre pamäťové karty. Na dpreview sú obrázky X-T4, a tam je dôkaz /foto pamäťová šachta/, že ich fotoaparát je vyrobený v Japonsku. Podľa čoho sa bude môcť rozhodnúť prípadný zákazník ak nebude mať záujem o foťak s koronavírusom??

https://www.dpreview.com/articles/2403957348/hands-on-with-the-fujifilm-x-t4
https://www.fujirumors.com/fujifilm-confirms-x-t4-is-made-in-china-and-japan-and-north-america-will-get-the-japanese-version-donald-trump-tariffs-bypass/
 
blahoslav J B Art
2020-03-01 10:35:00
snad Fuji a ini bezzrkadlovkari zaberu s ostrenim ... lebo som pozeral zabery z volebnych central stran a bolo velmi komicke sledovat, ako zrkadlovkari kyvali s fotakmi - zaostrit na stred - prekomponovat - exponovat
 
marcus_labeo
2020-03-17 16:34:07
Dôsledok uvedenia X-T4: predchodca X-T3 pekne zlacňuje: https://www.eglobalcentral.eu/fujifilm-x-t3-digital-cameras-body-only-black.html
 
blahoslav J B Art
2020-03-17 17:19:20
príspevok od: marcus_labeo
Dôsledok uvedenia X-T4: predchodca X-T3 pekne zlacňuje: https://www.eglobalcentral.eu/fujifilm-x-t3-digital-cameras-body-only-black.html
prave pozeram, ze taky Fuji X-E3 je lacnejsi ako bol moj mobil ... asi si kupim ... alebo pockam, mozno ich budu davat zdarma k objektivom
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2020-05-22 20:34:18
príspevok od: aesace
Mne pride srandovne, ze pri kazdom novom modeli sa nakoniec vyklopia vsetky tie veci, ktore chybali tomu predchadzajucemu...len doposial bol ten predchadzajuci oficialne dokonaly Dalsia vec, co mi pripada minimalne na pousmiatie je argumentovat v dnesnej dobe vacsie rozmery fotaku pridanim stabilizacie, ktoru vsak ine znacky zvladaju ovela lepsie a maju tela svojich fotakov rovnako ovela mensie...takze ja teraz neviem. Skor by som uz uveril tej baterke, ktora chce nejaky realny priestor, alebo utesneniu, ktore tu vsak nie je a aj male tela vedia byt utesnene..Skor to beriem tak, ze by sa patrilo, aby najvyssia rada mala najvacsie rozmery-uz len za to,ze clovek musi za vela penazi dostat fyzicky vela muziky, nie len softverovo
Model X-T4 je vybavený úplne novým mechanizmom stabilizácie obrazu s pevnou osou 6,5-stop * v obraze v tele (IBIS) a novou veľkokapacitnou batériou, ktorá umožňuje dlhšie hodiny snímania. Tieto nové komponenty sú umiestnené vo vnútri kompaktného telesa chráneného proti poveternostným vplyvom, ktoré je odolné voči prachu a vlhkosti a schopné pracovať pri teplotách až do -10 stupňov Celzia. Ergonomické uchopenie umožňuje držať fotoaparát stabilne aj pri použití väčších teleobjektívov. Toto je preklad z oficiálnej stránky Fujifilmu. Nechápem, ako môže niekto napísal takúto klamlivú vetu: "alebo utesneniu, ktore tu vsak nie je a aj male tela vedia byt utesnene“.
 
photox
2020-05-23 13:33:51
príspevok od: ericho33
https://www.fujirumors.com/fujifilm-confirms-x-t4-is-made-in-china-and-japan-and-north-america-will-get-the-japanese-version-donald-trump-tariffs-bypass/
Ked ma japonska firma vyrobu v Cine neznamena, ze to je cinsky vyrobok. Ani Touareg nie je slovenske auto. Ani jedna svetova znacka vyrabana v Cine nie je Cinska. Bat sa nemusis ani virusu ani kvality.
 
aesace
2020-05-24 18:17:45
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Model X-T4 je vybavený úplne novým mechanizmom stabilizácie obrazu s pevnou osou 6,5-stop * v obraze v tele (IBIS) a novou veľkokapacitnou batériou, ktorá umožňuje dlhšie hodiny snímania. Tieto nové komponenty sú umiestnené vo vnútri kompaktného telesa chráneného proti poveternostným vplyvom, ktoré je odolné voči prachu a vlhkosti a schopné pracovať pri teplotách až do -10 stupňov Celzia. Ergonomické uchopenie umožňuje držať fotoaparát stabilne aj pri použití väčších teleobjektívov. Toto je preklad z oficiálnej stránky Fujifilmu. Nechápem, ako môže niekto napísal takúto klamlivú vetu: "alebo utesneniu, ktore tu vsak nie je a aj male tela vedia byt utesnene“.
No v tomto clanku som sa o utesneni nedozvedel, alebo som si to minimalne nevsimol, tak preto som to uviedol...ale to mozeme takto uz potom vsetko zacat analyzovat, co vsetko v tom fotaku je, ale niektore zdroje to neuvadzaju, ine zase neuvadzaju nieco dalsie a pod.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované