Hore

Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro

Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D). Pod pojmom pravý makro objektív rozumieme zväčšenie objektu v mierke 1:1. Tento objektív toto najväčšie zväčšenie dosiahne pri minimálnej zaostrovanej vzdialenosti 23 cm.

Špecifikácia:

Hmotnosť: 400 g
Ohnisková vzdialenosť: 60 mm
Maximálna clona (F): 22
Priemer závitu: 55 mm
Konštrukcia objektívu: 14 prvkov v 10-tich skupinách
Maximálne zväčšenie: 1:1
Rozmery (priemer x dĺžka): 73 x 80 mm
Počet lamiel clony: 7
Bajonet: Canon, Sony, Nikon (so zabudovaný AF motorom)

Čo sa ukrýva za skratkami?

AF (Auto Focus) – objektív disponuje automatickým ostrením. Samozrejmosťou je možnosť rýchleho prepnutia do manuálneho režimu,

f/2 – najnižšie clonové číslo f2 ponúka vysokú svetelnosť a v tejto kategórii makro objektívov s mierkou zväčšenia 1:1 je to unikát,

Di II - označenie pre objektívy určené výlučne na D-SLR so senzorom veľkosti APS-C,

LD  (Low Dispersion) – boli použité elementy s nízkou disperziou pre potlačenie chromatickej aberácie,

IF (Internal Focusing) - systém vnútorného pohybu elementov pri zaostrovaní,

SP (Super Performance) - najvyššia rada objektívov vysokej kvality.

Obrazová kvalita

Jedným slovom vynikajúca! Od plne otvorenej clony f2 ponúka v strednej časti výborné výsledky. Od f2,8 sa ostrosť ešte viac zvýši a svoj excelentný výkon podáva v intervale f4 až f8. Po f16 je stále kvalita veľmi dobrá a najslabší výkon objektív podáva pri maximálnej clone f22. Reprodukcia farieb je na jednotku s hviezdičkou. Všetky fotografie som robil so štandardným nastavením podania farieb (kontrast, sýtosť, tón farieb = 0). Ostrosť bola nastavená na hodnotu 3 zo 7 (7 je maximum ostré).

Vinetácia je v praxi zanedbateľne malá. Ani na jednej fotografii som ju nepostrehol a nemal som vôbec pocit, že by som mal túto stránku riešiť. Od hodnoty f3,5 prakticky celkom zmizne.

Chromatická aberácia podobne ako vinetácia je faktor zanedbateľne malý. Počas bežného fotenia nebolo čo riešiť. Je pravda, že som fotil do formátu JPG, takže aberácii trošku pomohli aj korekčné algoritmy fotoaparátu. Jedine v najnáročnejšom fotení oproti slnku sa chromatická aberácia objavila na najnižších clonových číslach, ale po zaclonení od f2,8 sa rýchlo vytratila.

Správanie v protisvetle je ako sa patrí na najvyššiu kategóriu vynikajúce. Antireflexné vrstvy zabezpečujú minimálne odlesky. Iba pri veľkej snahe sa mi podarilo dostať do fotografie známe prasiatka. Prenos kontrastu v proti svetle je na vysokej úrovni a výskyt závoja je minimalizovaný na čo najmenšiu mieru.

Praktické skúsenosti

V balení od výrobcu sa nájdeme pribalenú aj slnečnú clonu. Konštrukcia objektívu je kombináciou kovu a vysokokvalitných, vytvrdených plastov. Celé telo pôsobí kompaktne a pri hmotnosti 400 g je radosť takýto kúsok držať v ruke. Ostrenie, tzn. pohyb šošoviek, je realizovaný vo vnútri tela, takže nedochádza k zmene dĺžky objektívu a neotáča sa ani predná časť, čo je veľká výhoda pri nasadených filtroch. Možnosť manuálneho ostrenia je pre makro fotografiu dosť kľúčová a ani tu nie sú nijaké obmedzenia. Veľmi rýchlo a pohodlne dokážeme z automatického ostrenia prejsť do manuálneho prepnutím prepínača. Avšak aj v AF režime môžeme korigovať ostrenie. S ostriacim prstencom sa pracuje bez problémov. Ohnisko 60 mm nás núti držať objektív  veľmi blízko foteného objektu a keď k tomu pripočítame niekoľko centimetrov dĺžky slnečnej clony, dá sa povedať, že sa môžeme rozlúčiť s fotením plachého (živého) hmyzu. Jeho primárne určenie je na fotenie rastlín, kvetov, predmetov malých rozmerov a čo je čerešničkou na torte, na fotenie portrétov.

Testované sklo sa radí do kategórie stredných teleobjektívov, ktorú ja osobne preferujem. Sú to ideálne ohniská pre fotenie portrétov. Nie ste príliš blízko, aby ste porušili intímny okruh a otravne strkali objektív fotenému do tváre, ale ani nie ste príliš ďaleko, aby ste museli používať vysielačku na dohovorenie sa pri zmene pózy. Budujete si pozitívny vzťah pri fotení s portrétovaným, môžete okamžite reagovať na jeho potreby a tak isto máte lepšiu kontrolu nad celým konceptom scény.

Odmenou takýchto rozsahov ohnísk (hlavne pevných) je úžasný maslový bokeh (rozostrenie plôch) a dobrý pocit z celého fotenia.

Keď som dostal tohto Tamrona, hneď som odkrútil pevnú 85ku a vybral sa na lov fotografií.

Najskôr som si odskočil do ateliéru. Keďže v ňom nenájdete jediného okna a umelé svetlo je dosť slabé netrpezlivo som očakával ako si objektív poradí, hlavne keď mu chýba modernejší spôsob ostrenia ako som zvyknutý u Canonu na USM (Tamron používa označenie USD - Ultrasonic Silent Drive).

Musím však povedať, že nesklamal. Poradil si aj so slabšími svetelnými podmienkami. Občas sa stalo že preostroval v snahe nájsť záchytný bod, na ktorý by mohol zaostriť a trvalo to dlhšie ako s ultrasonickým ostrením. Zvuk motorčeka patrí aj napriek tomu medzi menej hlučnejšie a jeho rýchlosť medzi rýchlejšie. Počet prípadov, kedy dochádzalo k preostrovaniu, bol akceptovateľný. Nerobil som si z toho ťažkú hlavu. S výsledkom, ktorý som doniesol domov a následne prehliadal v PC, som bol spokojný. Nie až v takej miere ako bývam s objektívmi ktoré poznám, ale na prvé fotenie som si nemohol nič viac želať.


1/160s, f 5.6, ISO 100

Následne som vyrazil s dcérkou na výstavu vláčikov. Mať nasadené v jednom objektíve makro a portrétovky bolo pre túto akciu priam ideálne. Výstava sa konala vo veľkom nákupnom centre. Väčšinou som bol nútený snímať pri ISO 400. Fotenie prebehlo bez výhrad. Clona f 2.0 pri snímaní z blízka dáva extrémne malú hĺbku ostrosti, takže pokiaľ bolo možné, snažil som sa pricloniť.

Záver

Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je vynikajúce sklo, na ktoré si človek veľmi rýchlo zvykne. Ponúka makro v mierke 1:1 a možnosť fotiť portréty s atraktívnou clonou f 2.0 pri excelentných optických vlastnostiach. Absencia rýchleho a presného ultrazvukového ostrenia je malinký kúsok čo mu chýba k dokonalosti.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
NIKON D666
2011-03-03 10:38:54
POROVNANIE S NIKKORom 60mm MICRO ?
PODLA MNA JE NIKKOR OSTREJSI
 
dedo Milan
2011-03-03 11:28:07
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).

prepáč, je to v poriadku, nejako mi to nesedí.
 
Big Lebowski
2011-03-03 11:31:29
Nechcem rýpať, ale:
1. S priloženej fotografie dievčiny sa mi nezdá, že by optická kvalita bola vinikajúca.
2. Za veľmi podobnú cenu by si človek mohol kúpiť Canon 100/2.8 macro, ktorá má omnoho lepší výstup.
3. 50mm je základný objektív, ale 60mm je stredné tele?
4. Čo chválim je clona f/2 na objektíve, ale jej použiteľnosť je druhá vec.
5. Kde si fotil vláčiky?
 
wayne
2011-03-03 11:34:22
príspevok od: Big Lebowski
Nechcem rýpať, ale:
1. S priloženej fotografie dievčiny sa mi nezdá, že by optická kvalita bola vinikajúca.
2. Za veľmi podobnú cenu by si človek mohol kúpiť Canon 100/2.8 macro, ktorá má omnoho lepší výstup.
3. 50mm je základný objektív, ale 60mm je stredné tele?
4. Čo chválim je clona f/2 na objektíve, ale jej použiteľnosť je druhá vec.
5. Kde si fotil vláčiky?
50 je zakladny objektiv, ale 50mm na kinofilme. 60mm na aps-c, to uz je kratke tele - cital som to kdesi v mudrych clankoch na internete...
 
wayne
2011-03-03 11:35:22
príspevok od: dedo Milan
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).

prepáč, je to v poriadku, nejako mi to nesedí.
co ti konkretne nesedI? 60*1.6=96. (vsetky canony maju crop 1.6x). Na Pentaxe/Nikone/Sony by to bolo 60*1.5=90.
 
dedo Milan
2011-03-03 12:08:24
príspevok od: wayne
co ti konkretne nesedI? 60*1.6=96. (vsetky canony maju crop 1.6x). Na Pentaxe/Nikone/Sony by to bolo 60*1.5=90.
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).
nie tak, že ohnisko 60 je na FF a po crope 1,6 na APSc je 96. nejde mi to dokopy s prvou vetou
 
MartinH
2011-03-03 12:17:02
pekne sklicko, pomer cena vykon je podla mna vyborna, poskulujem po nom uz dlhsie a rozhodujem sa este medzi nikon 60mm 2.8 a 50mm 1.4..
 
wayne
2011-03-03 12:22:41
príspevok od: dedo Milan
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).
nie tak, že ohnisko 60 je na FF a po crope 1,6 na APSc je 96. nejde mi to dokopy s prvou vetou
prepocitava sa na fullframe stale, 35mm je napr 52mm po prepocte na kinofilm (1.5x), alebo ak chces po prepocte na full frame DSLR (co je len slovna krasojazda pre digisenzor 24mmx36mm). tzn, 60mm ekvivalent objektivu pre aps-c bude na kinofilme 96mm. (priblizne)
 
Marcel Rebro
2011-03-03 12:27:55
príspevok od: dedo Milan
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).
nie tak, že ohnisko 60 je na FF a po crope 1,6 na APSc je 96. nejde mi to dokopy s prvou vetou
Ohnisko 60mm je vzdy 60mm. Len po nasadeni na APS-C (Canon) mas rovnaky uhol zaberu ako na FF pri ohnisku 96mm ...
 
mato.draho
2011-03-03 12:33:35
príspevok od: dedo Milan
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív pre fotoaparáty s veľkosťou čipu APS-C. Po prepočte na full frame DSLR formát dostaneme 96 mm (1.6x s testovaným fotoaparátom Canon 50D).

prepáč, je to v poriadku, nejako mi to nesedí.
Sedí to, len je to strašne kostrbato napísané. Z prvého prečítania aj mne napadlo, že je to 60mm objektív pre APS-C telá, ktorý po nasadení na FF dáva 96mm. Čo je samozrejme nezmysel...
Skôr by som to formuloval takto nejak:
Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro je pravý makro objektív, ktorého ohnisková vzdialenosť na telách so snímačom rozmeru APS-C je približne 96mm (35mm ekviv.).
 
dedo Milan
2011-03-03 12:48:30
príspevok od: Marcel Rebro
Ohnisko 60mm je vzdy 60mm. Len po nasadeni na APS-C (Canon) mas rovnaky uhol zaberu ako na FF pri ohnisku 96mm ...
z textu mi jasne vyplýva, že ohnisko 60 je vztiahnuté na formát APS-c, takže po prepočte na FF by to bolo 60/1,6 čiže menšie. ohnisko 100mm na FF sa po nasadení na APS-c chová ako 160mm, nie? iba toľko, asi som dnes nechápavý a to je len štvrtok
 
Marcel Rebro
2011-03-03 12:54:07
príspevok od: dedo Milan
z textu mi jasne vyplýva, že ohnisko 60 je vztiahnuté na formát APS-c, takže po prepočte na FF by to bolo 60/1,6 čiže menšie. ohnisko 100mm na FF sa po nasadení na APS-c chová ako 160mm, nie? iba toľko, asi som dnes nechápavý a to je len štvrtok
... asi ten štvrtok
 
zuzuliena
2011-03-03 13:06:21
Jozefko,

trochu mimo technicke hodnotenie - pozdravujem majitela tej skvelej vlacikovej drahy ... toto bolo moje potesenie v detstve, a tu su super zakutia a detaily .-)
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-03-03 13:52:29
niekde bude problem ale ukazkova fotka slecny je v plnom rozliseni velmi slabej kvality...ja by som to nazval priam katastrofou..nijaka ostra kresba vo vlasoch..nijake pory nevidno..iba nejaka mazanica sumiva cela fotka..taketo fotky mi z mojho 40D nelezu...
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-03-03 13:52:59
samozrejme test objektivu sa ceni k tomu nemam nijake vyhrady dakujem za clanok
 
zelovoc
2011-03-03 14:29:08
príspevok od: tomatito
niekde bude problem ale ukazkova fotka slecny je v plnom rozliseni velmi slabej kvality...ja by som to nazval priam katastrofou..nijaka ostra kresba vo vlasoch..nijake pory nevidno..iba nejaka mazanica sumiva cela fotka..taketo fotky mi z mojho 40D nelezu...
sak to je figurina
 
zelovoc
2011-03-03 14:30:56
príspevok od: tomatito
niekde bude problem ale ukazkova fotka slecny je v plnom rozliseni velmi slabej kvality...ja by som to nazval priam katastrofou..nijaka ostra kresba vo vlasoch..nijake pory nevidno..iba nejaka mazanica sumiva cela fotka..taketo fotky mi z mojho 40D nelezu...
heh, som si nevsimol, ze aj v clanku je fotka slecny. a dokonca zivej. som nemal vcera tolko do noci pit
 
royn
2011-03-03 15:30:50
Bol by som zvedavý na porovnanie canon EFS 60 f2,8 macro vs Tamron AF 60mm f/2 Di II LD [IF] SP Macro. Rozmýšľam o tom canone, tento tamron ma tiež zaujal. Nemá náhodou niekto praktickú skúsenosť s tým canonom 60 f2,8?
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2011-03-03 19:24:04
príspevok od: dedo Milan
z textu mi jasne vyplýva, že ohnisko 60 je vztiahnuté na formát APS-c, takže po prepočte na FF by to bolo 60/1,6 čiže menšie. ohnisko 100mm na FF sa po nasadení na APS-c chová ako 160mm, nie? iba toľko, asi som dnes nechápavý a to je len štvrtok
to, že objektív funguje iba na aps-c neznamená, že sa niečo robilo s ohniskom. Optická sústava má rovnaké ohnisko bez ohľadu na to, čo dáš za ňu
 
conan7
2011-03-03 22:05:50
príspevok od: Big Lebowski
Nechcem rýpať, ale:
1. S priloženej fotografie dievčiny sa mi nezdá, že by optická kvalita bola vinikajúca.
2. Za veľmi podobnú cenu by si človek mohol kúpiť Canon 100/2.8 macro, ktorá má omnoho lepší výstup.
3. 50mm je základný objektív, ale 60mm je stredné tele?
4. Čo chválim je clona f/2 na objektíve, ale jej použiteľnosť je druhá vec.
5. Kde si fotil vláčiky?
4. mám to sklo krátko, ale f/2 je pre mňa osobne maximálne využiteľné, čo sa týka tej stovky určite bude lepší, ale f2.8 a f2 je rozdiel dosť \"výrazný\". ja osobne som potreboval vyplniť medzeru medzi 35mm a 135mm, preto som zavrhol 100mm. tamrona som kúpil za 260€, stovku za tolko nikde nekúpim. no len tolko som chcel povedať že určite má to sklo využitie, recenzia po dlho-dlhej dobe super a sorry že som vám nakecal do rozhovoru
5. Mlyny Nitra
 
conan7
2011-03-03 22:07:37
príspevok od: Michal Matloň
to, že objektív funguje iba na aps-c neznamená, že sa niečo robilo s ohniskom. Optická sústava má rovnaké ohnisko bez ohľadu na to, čo dáš za ňu
objektív namontuješ aj na FF a skoro to aj vykreslí, nemá to aps-c bajonet
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tamron_60mm_f2_macro_review1.html
 
Big Lebowski
2011-03-03 22:23:34
príspevok od: conan7
4. mám to sklo krátko, ale f/2 je pre mňa osobne maximálne využiteľné, čo sa týka tej stovky určite bude lepší, ale f2.8 a f2 je rozdiel dosť \"výrazný\". ja osobne som potreboval vyplniť medzeru medzi 35mm a 135mm, preto som zavrhol 100mm. tamrona som kúpil za 260€, stovku za tolko nikde nekúpim. no len tolko som chcel povedať že určite má to sklo využitie, recenzia po dlho-dlhej dobe super a sorry že som vám nakecal do rozhovoru
5. Mlyny Nitra
Mňa len vyviedlo z miery to, aké superlatíva nesie podľa recenzistu toto sklo. Asi nič lepšie nemôže byť. Druhá vec je tá, že v ostatných jeho príspevkoch tiež superlatívami nešetrí a preto sa to snažím brať s rezervou.
Po ďalšie, z recenzie mám dojem že Jožko mal sklo 2-3 dni a už napísal recenziu. Na druhej strane, ja som recenziu objektívu ešte nepísal, možno to dopadne katastrofálne. Nechajme sa prekvapiť.
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2011-03-03 22:29:40
príspevok od: conan7
objektív namontuješ aj na FF a skoro to aj vykreslí, nemá to aps-c bajonet
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tamron_60mm_f2_macro_review1.html
Jasné, viem, že pri časti z APS-C objektívov je to možné, myslel som ale takú úplne plnú funkčnosť
 
conan7
2011-03-03 22:54:57
príspevok od: Big Lebowski
Mňa len vyviedlo z miery to, aké superlatíva nesie podľa recenzistu toto sklo. Asi nič lepšie nemôže byť. Druhá vec je tá, že v ostatných jeho príspevkoch tiež superlatívami nešetrí a preto sa to snažím brať s rezervou.
Po ďalšie, z recenzie mám dojem že Jožko mal sklo 2-3 dni a už napísal recenziu. Na druhej strane, ja som recenziu objektívu ešte nepísal, možno to dopadne katastrofálne. Nechajme sa prekvapiť.
v dobe ked na ephoto sa testujú fotomobily, tab-y, hlavnou témou je martinka z turca, píšu sa eticko-morálne články musíme byť vďační za každú normálnu recenziu. tvoj \"wild-life-ako-sa-skryme-aby-nás-nevidel-ftáčik\" článok bol dobrý, pokračuj a daj ďalšie aby to tu išlo hore.......
 
lu_boss
2011-03-03 23:09:06
príspevok od: conan7
v dobe ked na ephoto sa testujú fotomobily, tab-y, hlavnou témou je martinka z turca, píšu sa eticko-morálne články musíme byť vďační za každú normálnu recenziu. tvoj \"wild-life-ako-sa-skryme-aby-nás-nevidel-ftáčik\" článok bol dobrý, pokračuj a daj ďalšie aby to tu išlo hore.......

 
viking81
2011-03-03 23:32:18
príspevok od: conan7
4. mám to sklo krátko, ale f/2 je pre mňa osobne maximálne využiteľné, čo sa týka tej stovky určite bude lepší, ale f2.8 a f2 je rozdiel dosť \"výrazný\". ja osobne som potreboval vyplniť medzeru medzi 35mm a 135mm, preto som zavrhol 100mm. tamrona som kúpil za 260€, stovku za tolko nikde nekúpim. no len tolko som chcel povedať že určite má to sklo využitie, recenzia po dlho-dlhej dobe super a sorry že som vám nakecal do rozhovoru
5. Mlyny Nitra
neviem ci si C alebo N...ale ak si C tak si mohol kupit EF 100 f/2
 
conan7
2011-03-03 23:43:33
príspevok od: viking81
neviem ci si C alebo N...ale ak si C tak si mohol kupit EF 100 f/2
kuk profil. potreboval som nejaké makro, nie som nejaký makrista, skôr žiadny nie som, chcel som to na detaily na rôznych akciách, nič moc (prstene, ozdoby, kvety a pod.) a čo najvyššiu svetelnosť a samozrejme z bazáru ))))) so 135kou sa tieto veci robili dosť krkolomne
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-04 02:34:11
príspevok od: tomatito
niekde bude problem ale ukazkova fotka slecny je v plnom rozliseni velmi slabej kvality...ja by som to nazval priam katastrofou..nijaka ostra kresba vo vlasoch..nijake pory nevidno..iba nejaka mazanica sumiva cela fotka..taketo fotky mi z mojho 40D nelezu...
no to je cip 50D...
40D je trošku lepší senzor čo sa týka ostrosti na ISO100 ale na 5D II to nemá ani náhodou.

Teraz sa babrem so 7D a to mi pixlovou ostrosťou vychádza niekde na polceste medzi 50D a 40D, čo tiež nie je bohvie čo. navyše treba cloniť aspon na F4-5,6 aby to bolo také fakt per pixel ostré. Na F8 to už na tom 18Mpx senzore začína zase mäknúť...
 
pavucik monky
2011-03-04 10:33:48
Mne na tomto objektiva vadi, ze pri otacani prstenca mierne vrzga a samotne otacanie ide ztuha.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-03-04 11:35:26
príspevok od: Jozef Peniak
no to je cip 50D...
40D je trošku lepší senzor čo sa týka ostrosti na ISO100 ale na 5D II to nemá ani náhodou.

Teraz sa babrem so 7D a to mi pixlovou ostrosťou vychádza niekde na polceste medzi 50D a 40D, čo tiež nie je bohvie čo. navyše treba cloniť aspon na F4-5,6 aby to bolo také fakt per pixel ostré. Na F8 to už na tom 18Mpx senzore začína zase mäknúť...
no tak s mojim 5D som to nechcel zrovnavat ani nahodou..predsa len je to cropovy vystup..inak na 10 megapixlovej 40D s canonom 100mm f2,8 fotene na f13 modelku mam ostru ako drak..az neprijemne..tieto nove fotaky mne je z nich doslovne zle..nijaka kresba nikde, nijaka ostrost, vsade to sumi..taka pozliepana fotka z nejakych zvlastnych artefaktov..preto mam 40D a 5D mark1...nie ze by som nemal peniaze na lepsie fotaky...mam ale ja ich nechcem presne kvoli tomuto..este som premyslal ze vymenit 40D za 1d mark3
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-03-04 11:43:45
príspevok od: tomatito
no tak s mojim 5D som to nechcel zrovnavat ani nahodou..predsa len je to cropovy vystup..inak na 10 megapixlovej 40D s canonom 100mm f2,8 fotene na f13 modelku mam ostru ako drak..az neprijemne..tieto nove fotaky mne je z nich doslovne zle..nijaka kresba nikde, nijaka ostrost, vsade to sumi..taka pozliepana fotka z nejakych zvlastnych artefaktov..preto mam 40D a 5D mark1...nie ze by som nemal peniaze na lepsie fotaky...mam ale ja ich nechcem presne kvoli tomuto..este som premyslal ze vymenit 40D za 1d mark3
Presne ja som na tom podobne... Rozmyslal som aku zrkadlovku kupim, ale low end, ci 450D, 500D, alebo nasetrim na 550D... A mam 450D a vobec nelutujem, mozno trosku ale len kvoli videu. Kvalita presne ako hovoris, ci novsia trieda tym je to zvlastnejsie. Akoby ta fotka bola nejak softwarovo dodatocne zvacsovana zo zakladnych 10 megapixelov ta kvalita sa ani mne nepaci...
A ked som videl fotky zo 60D na dpreview tak fakt ze dolu vodou... stare, ale dobre
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-04 16:34:50
príspevok od: tomatito
no tak s mojim 5D som to nechcel zrovnavat ani nahodou..predsa len je to cropovy vystup..inak na 10 megapixlovej 40D s canonom 100mm f2,8 fotene na f13 modelku mam ostru ako drak..az neprijemne..tieto nove fotaky mne je z nich doslovne zle..nijaka kresba nikde, nijaka ostrost, vsade to sumi..taka pozliepana fotka z nejakych zvlastnych artefaktov..preto mam 40D a 5D mark1...nie ze by som nemal peniaze na lepsie fotaky...mam ale ja ich nechcem presne kvoli tomuto..este som premyslal ze vymenit 40D za 1d mark3
1D4 je megasuper aj 5DII, 1D3 nie je zlý ale 7D je asi lepší čo sa týka obrazu a detailov - ešte som ale nepovedal final verdikt...

7D práve skúšam a začíname sa kamaátiť (trvalo kým som zistil čo a ako dneska ho trochu prevetrám..) a v porovnaní so 40D má navrch 7D hlavne nad ISO 800 a super použiteľné je ISO 3200-4000 len treba vypnuť blbe odšumy.
 
viking81
2011-03-05 09:27:52
príspevok od: conan7
kuk profil. potreboval som nejaké makro, nie som nejaký makrista, skôr žiadny nie som, chcel som to na detaily na rôznych akciách, nič moc (prstene, ozdoby, kvety a pod.) a čo najvyššiu svetelnosť a samozrejme z bazáru ))))) so 135kou sa tieto veci robili dosť krkolomne
tak to potom nie je o com ked si potreboval nieco na detail tiez nie som makrista a moju stovkupouzivam tak ako ty na prstienky a nejaky detail ked ma zaujme a clona 2,8 mi pride aspon u mna este ako dostacujuca
 
edy
2011-03-05 11:53:13
mam tento makro objektiv asi mesiac, zatial mi absolutne vyhovuje ako objektiv na obcasne makro a portrety, lebo som skor krajinkar. presiel som si mnoho recenzii a porovnani s canonom, vybral som si ho hlavne kvoli f2. s kvalitou som spokojny hoci nie som narocny uzivatel a mam len canon 450D. okrem recenzii na internete a pomerne dobrych vysledkov mam s tamronmi vseobecne dobre skusenosti....hlavne ked porovnatelny makro objektiv 60mm od cannonu je na trhu uz 4 roky a tento tamron je novinka. f2 bol pre mna klucovy parameter.
ako ho mohol vsak autor kupit za 260 euro??
 
conan7
2011-03-05 12:23:10
príspevok od: edy
mam tento makro objektiv asi mesiac, zatial mi absolutne vyhovuje ako objektiv na obcasne makro a portrety, lebo som skor krajinkar. presiel som si mnoho recenzii a porovnani s canonom, vybral som si ho hlavne kvoli f2. s kvalitou som spokojny hoci nie som narocny uzivatel a mam len canon 450D. okrem recenzii na internete a pomerne dobrych vysledkov mam s tamronmi vseobecne dobre skusenosti....hlavne ked porovnatelny makro objektiv 60mm od cannonu je na trhu uz 4 roky a tento tamron je novinka. f2 bol pre mna klucovy parameter.
ako ho mohol vsak autor kupit za 260 euro??
autor neviem ako, ja som kúpil cez bazár, predávajúci prechádzal na sony tak predával canon výbavu.....
 
Avantiswa
2011-03-13 10:39:26
Z tejto recenzie mám pocit, že niet lepšieho objektívu ako Tamron 60/2... preto to beriem s veľkou rezervou. Mala som možnosť trochu si Tamrona vyskúšať ale sklamalo ma, že F2 funguje až od určitej vzdialenosti. Pri najmenšej vzdialenosti zaostrenia bolo možné na mojej D90 nastaviť clonu až od 2.8 vyššie. Neviem, či je tento jav normálny, ale ešte som sa s tým nestretla.
Chcela som si kúpiť svetelný objektív stredného rozsahu (50-60mm), ale po zistení tejto skutočnosti som sa nakoniec rozhodla pre Nikkor 50/1.4G.
 
Snowkill
2011-03-13 11:14:00
a nejlepší je stejně canon 100 L 2.8 !
 
Dano Leitman
2011-05-19 17:43:38
objektiv som vydrazil na ebay za 240eur ... (like new )
 
balinka
2014-03-30 20:10:55
Dnes sme s mojím učiteľom, fotografom testovali tento objektív, lebo už dávnejšie som mu hovorila, že mám pocit že neostrí dobre. No a dnes sa nám to potvrdilo. Proste pri zaostrení na vzdialenejší objekt mi ostrí dozadu Ide ma poraziť
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované