Sony World Photography Awards 2020 - Celkoví víťazi

Svetová fotografická organizácia (World Photography Organisation) s radosťou oznamuje mená celkových víťazov tohtoročnej prestížnej súťaže Sony World Photography Awards 2020.

Titul Fotograf roka a s ním aj cenu vo výške 25 000 USD získava Pablo Albarenga (Uruguaj) za svoju sériu snímok Seeds of Resistance. Vyhlásení boli aj víťazi desiatich kategórií profesionálnej súťaže, rovnako aj druhé a tretie miesta. Zverejnené boli aj mená víťazov otvorenej a študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov.

©  Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative,
2020 Sony World Photography Awards

Seeds of Resistance je súbor diel, ktorý priraďuje fotografie krajín a teritórií ohrozených ťažbou a poľnohospodárstvom k portrétom aktivistov, ktorí bojujú za ich záchranu. V roku 2017 bolo zavraždených minimálne 207 vedúcich osobností a ochrancov životného prostredia pri ochrane svojich komunít pred projektmi, ktoré ich teritóriá ohrozujú. Podľa správy organizácie Global Witness z roku 2018 sa väčšina z týchto prípadov stala v Brazílii, kde bolo zaznamenaných 67 vrážd. 80% z nich bolo spáchaných na ľuďoch, ktorí bránili amazonský prales.

Albarengova séria skúma puto medzi ochranármi a ich krajinami – posvätnú pôdu, v ktorej spočívajú stovky generácií ich predkov. Na fotografiách sú hlavné postavy týchto príbehov zachytené z vtáčej perspektívy, ako keby položili životy za svoje územie.

Mike Trow, predseda poroty profesionálnej súťaže pre rok 2020 povedal: „Tohtoročný víťaz vzišiel z kategórie kreatívna fotografia a jeho dielo predstavuje výnimočný súbor snímok, ktoré sú jedinečným vizuálnym dokumentom o tom, ako ide odlesňovanie ruka v ruke s ničením komunít a ľudí. Tohtoročný proces výberu bol náročný – do súťaže bolo prihlásených veľké množstvo výnimočných príbehov a súborov fotografií, ktoré mohli získať celkový titul, avšak súbor Seeds of Resistance skutočne vynikal. Pablo je Uruguaja a tento projekt je pre neho ako pre fotografa veľmi osobný. Úsilie, ktoré vynaložil, aby túto sériu vymyslel, vytvoril a nafotil, je v každom smere obdivuhodné.“

„V tomto dôležitom ocenení vidím dve víťazstvá: Prvým je príležitosť rozpovedať príbehy pôvodných komunít Amazónie tým, že v ňom vyobrazujem ľudí, ktorí stále ešte bojujú nielen za svoju budúcnosť, ale za budúcnosť nás všetkých. Musíme sa pozerať nielen na stromy, kyslík a ,neobjavené' druhy nášho dažďového pralesa. Druhým víťazstvom je, že sa titul fotografa roka dostáva do Latinskej Ameriky, kontinentu, o ktorom sa v minulosti hovorilo ako o cudzom svete. Dúfam, že veľa ďalších fotografov z nášho regiónu bude aj naďalej prispievať svojimi hlasmi a pomôžu posilnia tak úžasnú komunitu rozprávačov príbehov Latinskej Ameriky,“ komentoval svoje víťazstvo Pablo Albarenga.

VÍŤAZI PROFESIONÁLNEJ KATEGÓRIE

Víťazi profesionálnej súťaže boli vybraní porotou zloženou z odborníkov za výnimočnú kolekciu piatich až desiatich snímok k najrôznejším témam – od osobných tém a pozorovaní po titulné správy alebo menej známe, no zásadné otázky. Víťazmi tohtoročnej súťaže sa stávajú:

ARCHITEKTÚRA

VÍŤAZ: Sandra Herber (Kanada) za sériu Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg
Finalisti: 2. miesto Jonathan Walland (VB); 3. miesto José De Rocco (Argentína)

© Sandra Herber, Canada, Category Winner, Professional competition, Architecture,

KREATÍVNA FOTOGRAFIA

VÍŤAZ: Pablo Albarenga (Uruguaj) za sériu Seeds of Resistance
Finalisti: 2. miesto Dione Roach (Taliansko); 3. miesto Luke Watson (Veľká Británia)

2020 Sony World Photography Awards

© Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative,

OBJAV