Spoločnosť Nikon triumfuje ziskom troch ocenení EISA Award

Spoločnosť Nikon s potešením oznamuje svoj úspech pri udeľovaní ocenení EISA Awards 2023-2024, kde získala ocenenia v troch rôznych kategóriách.

Ocenenia získali:

Fotoaparát Z 8 získal ocenenie Camera of the Year (Fotoaparát roka) – len tri mesiace po jeho uvedení na trh.

Objektív NIKKOR Z 85mm f/1.2 S bol ocenený ako najlepší objektív v kategórii Portrait Lens (Portrétny objektív).

Objektív NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S zvíťazil v kategórii Super-Telephoto Lens (Superteleobjektív).

Úplne nový vlajkový mirrorless fotoaparát Nikon Z 8 bol ocenený ako „výkonný hybridný fotoaparát, ktorý ponúka možnosti fotoaparátu Z 9, ale v kompaktnejšom tele“. Tento fotoaparát bol pochválený za „rýchly a presný systém automatického zaostrovania“, pretože fotografom umožňuje spoľahlivo sledovať objekty vo všetkých svetelných podmienkach. Porotcovia vyzdvihli aj „elektronický hľadáčik bez oneskorenia a prerušenia obrazu“ ako jeho kľúčovú vlastnosť.

Vo svojej kategórii bol objektív NIKKOR Z 85mm f/1.2 S opísaný ako „ultra objektív určený pre portrétnych fotografov, ktorí chcú to najlepšie“, a to vďaka jeho mimoriadnej ostrosti, svetelnosti a 11 zaobleným lamelám clony, ktoré poskytujú „výnimočný bokeh“. Porota vyhlásila, že NIKKOR Z 85mm f/1.2 S je vďaka tomu „naozaj veľkolepý portrétny objektív“. Objektív NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S zasa na porotcov zapôsobil tým, že ide o „prekvapivo kompaktný superteleobjektív“, ktorý poskytuje špičkovú kvalitu snímok.

Tieto tri vyhľadávané ocenenia svedčia o pokračujúcom priekopníckom dizajne a prvotriednom inžinierstve spoločnosti Nikon, ktorá prináša vzrušujúce a inovatívne zariadenia, vďaka ktorým môžu fotografi a filmári posúvať pri svojej práci hranice možností.

Asociácia EISA hodnotí fotoaparát Z 8 – víťaza ocenenia Camera of the Year pre roky 2023 – 2024

Z 8 je výkonný hybridný fotoaparát, ktorý ponúka väčšinu vlastností fotoaparátu Z 9, ale v kompaktnejšom tele. Tento mirrorless fotoaparát má plnoformátový snímač so 45,7 milióna pixelov, ktorý poskytuje výnimočnú kvalitu snímok a umožňuje rýchle snímanie. Je tiež vybavený rýchlym a presným systémom automatického zaostrovania, ktorý dokáže spoľahlivo sledovať objekty vo všetkých svetelných podmienkach, a elektronickým hľadáčikom bez oneskorenia a prerušenia obrazu. Jeho možnosti pri snímaní videa sú rovnako pôsobivé: umožňuje interný záznam videosekvencií vo formáte RAW s až 12-bitovou farebnou hĺbkou a rozlíšením 8K/60p, ako aj 2-násobné priblíženie s vysokým rozlíšením pri filmovaní v rozlíšení 4K. Vďaka tomu je fotoaparát Z 8 vynikajúcou voľbou pre statické snímky aj videosekvencie.

Asociácia EISA hodnotí objektív NIKKOR Z 85mm f/1.2 S – víťaza ocenenia Portrait Lens pre roky 2023 – 2024

Tento ultrasvetelný objektív je určený pre portrétnych fotografov, ktorí chcú to najlepšie. Snímky sú mimoriadne ostré aj pri maximálnej clone f/1,2, pričom jeho 11 zaoblených lamiel clony poskytuje výnimočný bokeh. Kvalitná konštrukcia a ovládanie radu S zabezpečujú spoľahlivosť aj v náročných podmienkach, zatiaľ čo rýchly a nehlučný multi-focusing system poskytuje dokonale ostré statické snímky a videosekvencie, dokonca aj pri pohybujúcich sa objektoch. Vďaka antireflexnej vrstve Nano Crystal Coat od spoločnosti Nikon sú zachované ostré detaily aj pri snímaní s protisvetlom. NIKKOR Z 85mm f/1.2 S od spoločnosti Nikon je naozaj veľkolepý portrétny objektív.

Asociácia EISA hodnotí objektív NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S – víťaza ocenenia Super-Telephoto Lens pre roky 2023 – 2024

Ide o prekvapivo kompaktný superteleobjektív pre mirrorless systém od spoločnosti Nikon, ktorý poskytuje špičkovú kvalitu snímok. Vďaka hmotnosti iba 1 245 g, dĺžke iba 234,5 mm a vstavanému mechanizmu stabilizácie obrazu (VR), ktorý umožňuje korekciu až o 5,5 EV, možno dosiahnuť ostré snímky v mnohých fotografických situáciách, a to aj bez statívu. Svetelnosť objektívu f/4,5 zaisťuje relatívne malú veľkosť, pričom stále umožňuje dobré oddelenie objektu od pozadia. Pri použití 1,4-násobného alebo 2-násobného telekonvertora radu Z od spoločnosti Nikon možno dosah predĺžiť na 560 mm resp. 800 mm.

Ocenenia EISA Awards každoročne získavajú nové produkty, ktoré v sebe spájajú najpokročilejšie technológie a žiadané funkcie s prvotriednym výkonom. Ocenenia EISA Awards siahajú od cenovo najdostupnejších produktov s vysokou hodnotou až po produkty modernej elektroniky s tými najvyššími ambíciami. Kategórie ocenení sa z roka na rok menia, pričom odzrkadľujú evolúciu dizajnu a pripojenia produktov, ale každý víťaz ocenenia EISA Award je tým najlepším vo svojej triede.

Ďalšie informácie nájdete na webovej lokalite asociácie EISA: https://www.eisa.eu/

fatality
2023-08-18 09:56:02
tuto osemetnu cenu, ako kazdy rok, ziskal dalej: Canon, Fuji, Sony, Panasonic, Tamron, Sigma, OM..
ako vravi klasik, kto este nema EISA cenu, nech sa prihlasi u sudruha Zincicu..

seifi
2023-08-18 20:29:00
To je celá tlačová správa ? Keď N potom aj C, aj S atd atd ...

blahoslav J B Art
2023-08-19 00:07:26
príspevok od: seifi
To je celá tlačová správa ? Keď N potom aj C, aj S atd atd ...
C, S a ini netriumfijovovali ... sa mi podarila 'dankovcina'

Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-08-19 11:21:54
To sa aj dalo čakať. Na budúci rok to bude nástupca Canonu R5, vlajková lod Canon R1 + nejaký ten objektív od Canonu.