Významná aktualizácia firmvéru pre fotoaparáty Fujifilm X-T1

Fujifilm Corporation oznámila, že na konci júna 2015 vydá bezplatnú aktualizáciu firmvéru pre Fujifilm X-T1 a Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition. Nový firmvér prináša systém automatického zaostrovania s vylepšením automatického zaostrovania, a ostatné vylepšenia vzhľadom na spätnú väzbu od našich užívateľov.

Táto Aktualizácia nadväzuje na predchádzajúcu zlepšenie funkčnosti pre X-T1 z 18. decembra 2014 a dokazuje že Fujifilm načúva spätnej väzbe svojich zákazníkov.

Firmware - dátum vydania: koniec júna 2015

Verzia firmware: FUJIFILM X-T1: Ver.4.00

Vylepšenia ktoré prináša aktualizácia firmwaru:

1. NOVÝ AF SYSTÉM

(1) Nový systém AF so Zone a Wide / Tracking režimom pre jednoduché zachytenie pohybujúcich sa objektov

Systém AF dopĺňa rýchly a presný 49-single-bodový systém autofokusu s novými Zone a Wide / Tracking režimami, ktoré využívajú 77 bodov automatického ostrenia a cez širšiu oblasť umožnia podstatne zlepšiť schopnosť fotoaparátu zachytiť pohybujúce objekty.

• Režim Zone umožňuje užívateľom vybrať si 3x3, 5x3 alebo 5x5 zónu z 77-bodovej AF oblasti. V kombinácii so zaostrovacím režimom AF-C, fotoaparát pokračuje v sledovaní objektu uprostred vybranej zóny. 3x3 a 5x3. ponúka extra rýchle zaostrovanie s využitím vstavaných pixelov s fázovou detekciou.
  • V režime Wide / Tracking, fotoaparát zobrazí priestor v centre pozornosti, ktorá sa identifikuje automaticky zo 77-bodovej AF oblasti (Wide v AF-S režime) a sleduje zaostrovacie pole predmetu v celej 77-bodovej AF oblasti (sledovanie v AF-C režime ). Tým je možné udržiavať zaostrenie predmetu, ktorý sa pohybuje v zvislom smere, vo vodorovnom smere, tam a späť.

(2) Zlepšenie presnosti AF Single-point AF rozdeľuje zaostrovacie polia na menšie časti, aby presnejšie určil vzdialenosť k objektu pre ešte väčšiu presnosť zaostrenia. Vstavané pixely fázovej detekcie majú detekčný rozsah 0,5 EV, čo predstavuje zlepšenie oproti predchádzajúcemu 2.5EV a umožňuje rýchle zaostrenie v podmienkach slabého osvetlenia a v situáciách s nízkym kontrastom.

(3) Očná AF detekcia Aktualizácia firmware poskytuje očnú AF detekciu, ktorá automaticky detekuje a zaostrí na ľudské oči. Funkcia umožní ľahko zamerať sa na oči aj v sťažených podmienkach, napr. pri snímaní portrétu s malou hĺbkou ostrosti a získať krásny bokeh.

(4) Auto Macro režim

Aktualizácia firmware zavádza pre makro funkciu Auto, ktorá automaticky prepne fotoaparát do režimu Makro pri zachovaní bežnej rýchlosti AF. Už nemusíte stlačiť tlačidlo Makro a iniciovať ho zblízka. Táto aktualizácia odstraňuje Makro funkciu priradenú k tlačidlu Makro, čo umožní priradiť inú funkciu k tlačidlu.

(5) zlepšenie AF v režimu pre video

Optimalizovaný algoritmus poskytuje prirodzenejší a plynulejší AF počas natáčania videa.

2. ĎALŠIE VYLEPŠENIA

(1) Lepšie ovládanie nastavenia expozičných časov

Keď je rýchlosť uzávierky režimov nastavená na T a typ spúšte na Mechanická + Elektronická, môžete použiť príkazový voliča na nastavenie plného rozsahu expozičných časov 30-1/32000s. Predtým bol čas obmedzený na 30-2s. To znamená, že môžete meniť rýchlosť uzávierky v širšom rozsahu, bez toho aby ste museli meniť pozíciu aparátu. To je užitočné najmä pri fotografovaní na výšku s pripojeným gripom VG-XT1.

(2) Nastavenie expozičnej kompenzácie pri manuáli.

Môžete použiť korekciu expozície cez volič a vykonať úpravy expozície pri fotografovaní v režime manuálnej expozície s nastavením ISO Auto.

(3) Jemnejšie línie a pomocná mriežka zlepšuje viditeľnosť scény.

Čiary a pomocná mriežka, ktoré si môžete zvoliť v zobrazení na obrazovke v nastavení, boli zmenené na  jemnejšie, čo uľahčuje náhľad na snímaný objekt .

(4) Názov tichého režimu bol zmenený, aby nedošlo k zámene

Silent Mode bol premenovaný na "SOUND & FLASH OFF".

Link na aktualizáciu firmwaru - http://www.fujifilm.com/x-t1/ver4/

Tento firmware je exkluzívny pre Fujifilm X-T1 a X-T1 Graphite Silver Edition. Firmware je softvér, ktorý pracuje len s telom fotoaparátu.

Informácie o produkte

[ FUJIFILM X-T1 ] Prodktové informácie

[ FUJIFILM X-T1 ] Špeciálna webstránka

flico.sk
2015-05-11 22:32:56
Škoda, že podobne nenačúvajú spätnej väzbe svojich zákazníkov Canon a Nikon. Ešte že existuje skupina nadšencov https://nikonhacker.com/ a http://www.magiclantern.fm/ a z entry level vydolovali čo sa dá a to všetko len modifikáciou výsledného FW (Nikon) prípadne "aplikáciou" na SDHC (Canon) ... Neviem si predstaviť, čo by boli schopní vytvoriť, ak by mali plnú podporu vývojovových laboratórii a zdrojových súborov firmware ...

2015-05-12 05:56:38
Alebo z núdze cnosť, dali na trh nedoladený systém, ktorý budú ešte roky s hrdosťou a radosťou opravovať, na základe zistení od zákazníkov. To všetko tam malo byť už v momente uvedenia na trh. A 50 dní pred uvedením firmware už masírujú svojich zákazníkov....

sharkyyy
2015-05-12 08:46:39
príspevok od: JohnNewton
Ty si neako "zatazeny na fuji". V kazdej jednej teme dehonestujes fuji a plujes nanho.

Ja vsak patrim ku skupine, ktora fotila nikonom,canonom, pentaxom a tvrdim ze fuji je to najlepsie co sa za tu cenu da kupit-pokial ide o obrazovy vystup, najme v tmavsich svetelnych podmienkach. Staci si pozriet zahranicne fora, a malo kto odisiel preco do fuji ako ho raz vyskusal.

Kazda veta sa da znegovat, ale to ze fuji vylepsi fotak(ktory isiel bez chyby aj predtym)-je velke plus tejto znacky.
O objektivoch ani nehovorim- konecne nieco nove a poriadne. Krajsi vystup ako z velmi vydarenej "setovej"18-55 nedostanem zo ziadneho basic zoom objektivu inej znacky-hoc s konstantou f2.8.

Ale jasne, slovakov portretistov a krajinkarov predsa obmedzuje autofocus .

2015-05-12 09:43:52
príspevok od: sharkyyy

Ale jasne, slovakov portretistov a krajinkarov predsa obmedzuje autofocus .
Voči viere, žiadny dišputát. Ja som iba ťažšie manipulovateľný, vzhľadom k veku a skúsenostiam. Vravíš málo kto odišiel od Fuji ? No a čo tie inzeráty, veď X trans je na trhu len niečo cez dva roky ? Aj zálkadná doska sa dá vyrobiť tak, že na ňu bude treba každý mesiac nový bios a následne oprava opraveného biosu...atď. Ku cti výrobcu to ale neslúži, teda aspoň u mňa nie . Nedôslednosť pri vývoji sa doháňa za pochodu ďalšie roky...a nikoho som neoplul, a podľa Tvojej reakcie súdim že to nie je fór, keď užívateľov Fuji prirovnávajú k užívateľom iphonu

kozakm
2015-05-12 12:00:13
príspevok od: flico.sk
Tak třeba Canon se v posledních letech docela snaží a naslouchá, viz výrazné zrychlení ostření novým firmwarem pro EOS M, nové funkce/nastavení u 1DX, plno nových funkcí u staršího 7D...

Jinak alternativní firmwary, hlavně teda Magic Lantern, jsou míle daleko před tím, co třeba teď přinesl Fuji, to se vůbec nedá srovnávat.

sharkyyy
2015-05-14 14:45:24
príspevok od: JohnNewton
Ty si urcite volic Fika. Populista, ktore odvadza pozornost, casto zdoraznuje svoj vek a skusenosti, argumenty piate cez deviate. K tomu iphonu: Najlepsia obrana je utok- co tu pleties iphone- asi nemas vela info o tom. Nikdy som iphone nemal, vsom samsung note (1,3) pozitv, ale ako mozes byt iovca tak aj android ovca. Ak by som chcel rychly telefon, tak urcite siahnem po iphone, lebo nic rychlejsie nie je. Teraz uz aj samsung hra rovnaku hru, 1000 eur za samsung alebo iphone-nevidim v tom rozdiel.
O biose tiez asi vela nevies. Mam relativne novu maticnu dosku, na oficialnej stranke je uz 6 aktualizacii- to neznamena ze prva je nefunkcna.

2015-05-14 15:18:25
príspevok od: sharkyyy
Chlapec môj zlatý, ja som mal Fuji dva roky, kamarát má XT1, nebudem ťa zaťažovať jeho problémami, to by si Ty ako veriaci vo Fuji boha neuveril. S fanatikom je ťažká reč. Večer si daj krátku modlitbu pred Fuji. Ty si asi volil KDH Mimochodom, po tej fasa aktualizácii o dva mesiace, bude citlivosť ostrenia zlepšená z 2,5 EV na "neskutočných" 0,5 EV. Čo tam po tom, že konkurencia je na -4EV. Fuji Vám hodilo ohlodanú kosť a Vy sta sa poďakovali . A o Biose ma nepoučuj