Hore

Startrails II - Skladanie snímkov

 

Naviažem na skvelý tunajší článok od phototomasa o fotení hviezdneho kolotoča - Startrails.

Veľa ľudí skúsilo niekoľko minútovú expozíciu a potom sa tu stretlo s tvrdou kritikou, že je treba startrails vyskladať z mnoho záberov. Preto by som rád objasnil, ako sa také skladanie záberov robí.

Článok je určený pokročilejším fotografom, nakoľko je nutné perfetktne ovládať expozíciu v manuálnom režime, manuálne ostrenie a pod.

 

 Canon EOS 40D, Canon EF-S 10-22mm, 10mm, 244 x 1min, f/3.5, ISO 1600, Martin Myslivec

Canon EOS 40D, Canon EF-S 10-22mm, 10mm, 244 x 1min, f/3.5, ISO 1600, Martin Myslivec

 

 

Teória

 

Pár múdrych hláv napadlo, že keď chceme fotiť startrails, nie je nutné robiť dlhé expozície. Stačí vyfotiť 50 jednominútových expozícii a tie následne napr. vo Photoshope cez seba preložiť a výsledok bude, (skoro) odpovedať jednej 50 minútovej expozícii.

 

Takéto fotenie má kopu výhod:

- skladaním sa pobije šum

- tým pádom je možné použiť vysoké ISO a na snímku budeme mať viac hviezd

- čip je menej náchylný na "hot pixely" a “svetlé rohy”

- nie sme tak obmedzený svetelným znečistením

- prakticky neobmedzená dĺžka trails (na DSLR je 30 min. proste strop)

- aj keď pri dlhej expozícii urobíme všetko správne, záber je nekvalitný akoby roztrasený

 

Jediná nevýhoda je, že pri dlhej expozícii by bol aj horizont prekreslený, pri skladaní bude čierny...

 

 

Šum

 

Asi najlepšia vec na tejto metóde je, že dokáže redukovať šum fotoaparátu. Z hľadiska signálu je šum náhodná veličina a vyfotený objekt veličina statická, ak niekoľko snímkov spriemerujeme náhodna zložka z výsledného obrazu vypadne. Čím viac snímkov tým menší šum. Ten navyše klesá s druhou odmocninou, preto ak zložíme 4 snímky, šum klesne na polovicu, ak zložíme 16 snímkov klesne o ďalšiu polovicu.

Je dôležité vedieť, že nie je šum ako šum. Poznáme šum statický a dynamický. Šum statický sú napr. staré známe “hot pixely”. Niektorý bod bude na snímači proste červený a vždy bude na tom istom mieste. Šum dynamický sa bude v čase meniť. Na sto fotkách budú trpieť šumom vždy iné pixely.

Je to dôležité vedieť, lebo skladaním snímkov sa pobije, vždy iba dynamický šum. Hotpixely budú vždy na svojom mieste nech budeme snímkov skladať koľkokoľvek.

Keď som si túto techniku prvý krát skúsil, bol som dosť rozčarovaný. Myslel som si totiž, že šum proste zmizne ako mávnutím čarovného prútika. V skutočnosti to je skôr tak, že toho šumu je v niekoľkých desiatkách foto toľko, že prakticky splynie do jednoliatej žiary pozadia. Z čiernej oblohy sa stane proste skôr tmavo šedá. Čo zase nie je až tak strašné, rozhodne lepšie než klasický šum.

Tomuto neduhu sa ale dá predísť. Od výsledného obrazu je treba odčítať tzv. Dark framy. Sú to fotky s tou istou expozíciou, ale so zakrytým objektívom (krytkou). Na takomto zábere zostane potom iba šum. Ak takéto fotky zase zložíme, dostaneme polohu (a jas) statického šumu a dynamický šum nám zase vytvorí “jas pozadia”. Ak túto fotku odčítame od primárnej (light) fotky. Výsledok bude úplne bez šumu.

Z toho vyplýva, že light fotky môžeme kľudne exponovať aj na vysokom ISO.



Nikon D800, Samyang 14mm f2.8, 14mm, 240 x 30 sec., f/4, ISO 800, Ondřej Tichý

 

 

 Vybavenie

 

Takže opakovanie, čo budeme potrebovať?

 

Fotoaparát - tentokrát nemusí mať “bulb” režim, dokonca teoreticky nieje treba manuálny režim. Jediné čo je zásadné, je možnosť vypnúť autofocus. 

Objektív - prakticky akýkoľvek, ale startrails najlepšie vyniknú na krátkych ohniskách.

Statív a tým myslím STATÍV, predtým sme fotili startrails desiatky minút. Teraz to budú hodiny. Akákoľvek voľa sa na fotke prejaví.

Káblová spúšť. Fotoaparát je potrebné nastaviť do režimu kontinuálneho snímania a spúšť zaaretujeme. Problém je, že sme obmedzený časom 30 sec. Na dlhšie expozície už potrebujeme intervalometer. Je to zariadenie, ktoré fotí pravidelne expozície podľa zvoleného času. Nastavujeme dĺžku expozície, čas medzi expozíciami a počet snímkov (Canon TC-80N3). Fotil som síce aj bez neho (a čas meral stopkami), ale sústrediť sa v noci niekoľko hodín a nič nepokaziť chce veľmi pevného ducha. Dnes by som už bez neho nefotil. Alternatívou je použitie intervalového snímania priamo vo fotoaparáte (ale túto funkciu rozhodne nemajú všetky prístroje). Resp. pripojiť fotoaparát k PC a použiť software s funkciou intervalového snímania. Toto veľmi nedoporučujem, lebo ťahať do terénu notebook je veľmi nepraktické. Hlavne je problém s jeho výdržov na baterku.

Nabitá baterka, resp. viac nabitých bateriek. Nieje nič horšie keď uprostred expozície dôjde energia.

A najdôležitejšia vec zo všetkých, TRPEZLIVOSŤ resp. nervy zo železa. Chce to byť veľmi dôsledný a nenechať sa odradiť rôznymi vrtochmi okolitého prostredia (hlavne počasia).

 

 

Ustavenie

 

Statív je najlepšie zabodnúť do zeme a poriadne zaťažiť. Síce fotíme krátke expozície, ale nároky na tuhosť sú vo výsledku presne také isté ako pri fotení niekoľko hodín. Takže odporúčam  skôr betónový stĺp.

Veľa fotografov robí veľkú chybu, že statív vysunie do maximálnej výšky. Samozrejme, kto by chcel fotiť na kolenách? To má, ale dramatický dopad na tuhosť sústavy. Tu musíme ustúpiť pohodliu a statív vysunúť len povedzme do výšky trochu viac ako 1 m. Vžiadnom prípade nevysúvať stredovú tyč! A samozrejme dosledne pouťahovať všetky aretácie.

Nepoužívať slnečné clony (v noci sú aj tak dosť k ničomu). Tiež je doležité upevniť k statívu popruh fotoaparátu a intervalometer. Tieto veci fungujú ako vetrolam do ktorého sa môže dobre oprieť vietor. Inak počul som o zaujímavej finte. A to po smere vetra otvoriť dáždnik aby sa vietor k statívu nedostal. Komu sa chce hodiny stáť s dáždnikom, má môj obdiv.

 

 

Ostrenie

 

Plne súhlasím s minulým článkom. Napadá ma ešte jedna možnosť ostrenia, ale tú popíšem niekedy inokedy.

Pre istotu zopakujem: Ostríme na hviezdy, na nič iné! Aj keď by sa zdalo, že napr. 18 mm ohnisko bude mať na APS-C tak veľkú hĺbku ostrosti, že stačí zaostriť na nekonečno. Nieje to pravda! Manuálne zaostriť na prakticky bodovú hviezdu dá pomerne dosť práce. Metódou pokus omyl, určite tak na 6-8 pokusov, záleží na skúsenostiach…

 

 

Fotenie

 

Ak máme nakomponované a zaostrené, môžeme fotiť. Hlavne nezabudnúť vypnúť autofocus aby sme si celé to martírium nemuseli prejsť znova.

Vypnúť redukciu šumu pri dlhých expozíciách a vlastne akékoľvek iné redukcie šumu. Šum máme u tejto metódy plne pod kontrolou a tieto funkcie by len degradovali výsledok.

Kedže sme pokročilí fotiči, nebudem tu písať, že je treba vypnúť blesk, stabilizátor obrazu a pod. to všetko nám došlo hneď! 

Štandardná expozícia by mala vyzerať, niečo v duchu:

60 sec., f5.6, ISO 1600

 

Ale fantázii sa medze nekladú. Doporučujem pricloniť pre lepšiu kresbu objektívu, ISO kľudne vysoké a časom regulovať množstvo svetla. Ideálny stav je, keď dosiahneme pekný histogram (kopec v strede). To čo nás skutočne bude limitovať je svetelné znečistenie. Čas je potrebný voliť taký, aby na fotke nebolo vidieť.

Zásadná vec je dĺžka medzery medzi expozíciami. Najlepšie je, aby bola minimálna, teda 1 sec. (neviem si predstaviť ako by niekto dokázal kratší čas), maximálne však, aby to bolo 5 sec. Aj keď by sa mohlo zdať že 10 sec. u minútovej expozície nehrá rolu, na výslednej fotke je to vidieť.

Na intervalometri teda nastavíme: čas expozície 1 min., medzera medzi expozíciami 1s a potrebný počet snímkov napr 120

Inak majitelia kompaktov konečne dostanú možnosť vyfotiť startrails. Stačí ak fotoaparát umožní exponovať aspoň 15s. Potom je treba odcloniť a zdvihnúť razantne ISO.

 



Nikon D7000, Nikon 18-105mm f3,5-5.6, 18mm, 477 x 30 sec, f/8, ISO 3200, Koen van Gorp

 

 

Koľko fotiek?

 

Najdôležitejšia otázka. Pochopiteľne chceme mať pekné dlhé trails. Kedže sa celá obloha otočí raz za 24 hodín a ja tvrdím, že na pekné startrails je treba ¼ otáčky. Vychádza mi celkový čas 6 hodín. Jedna fotka, jedna minúta, to je 360 záberov a kľudne nejakých 100 dark framov.

Toto je ale ideálny stav. Pekné snímky sú už pri fotení 1-2 hodiny. Za absolútne minimum považujem 40 fotiek (a 40 dark frame). Nejde ani tak o dĺžku trails, ale šum by sa priemerovaním dostatočne nepobil.

Zhora niesme obmedzený. Napr. na Špicbergoch by sme za polárnej noci mohli kľudne vyfotiť aj jednu celú otáčku oblohy.

 

 

Čím skladať?

 

Existuje perfektný program, ktorý sa volá “Startrails” ( http://www.startrails.de/html/software.html ) je jednoduchý, intuitívny a asi najviac sa mi na ňom páči ako v reálnom čase ukazuje progres skladania. Je navyše úplne zadarmo.

Problém je, že vie pracovať iba s formátom jpeg, čo bude určite mnohým vadiť. Mne osobne to ale nevadí. Robím to tak, že fotky fotím vo formáte RAW, vyberiem tú najlepšiu a v programe Lightroom aplikujem všetky potrebné úpravy (jas, kontrast, saturácia,...), tieto nastavenia hromadne aplikujem na všetky ostatné foto (nie na darky). Potom vygenerujem jpegy a v programe Startrails vytvorím finálny záber. ďalšiu úpravy už nerobím…

Ale ak trváte na spracovaní v RAW, použite Photoshop, alebo nejaký astrofotografický program napr. IRIS.

 

 

Je treba Dark framy?

 

Áno treba! Len kvôli vlastnej lenivosti si znehodnotíme snímok. U dennej fotky hotpixely nie sú a aj keby boli, dosť v obraze zaniknú, ale na tmavej nočnej oblohe svietia ako petardy.

Tých múdrejších napadne - vyfotím si 100 darkov doma a potom ich už budem používať na všetky fotky. S týmto súhlasím a je to veľmi pohodlné, ale problém je, že šum sa vyvíja razantne podľa okolitej teploty, preto dark vyfotený doma pri 22’C nie je to isté, ako dark vyfotený v noci pri 2’C. Odčítanie šumu potom nesadne a tým pádom si len ďalší šum do fotky pridáme. Astrofotografovia by vedeli rozprávať. Nie je to zase až tak strašné, ale ak trváme na fakt perfektnej fotke, je treba hneď po fotení vyfotiť aspoň 30-50 darkov. Inak viac ako 100 nemá zmysel. Šum sa už zmenšovať prakticky nebude.

Mozajka 10 snímkov Nikon D800, Nikon 14mm f2.8, 14mm, 30 x 30 sec, f/4, ISO 3200, Max Lynons

 

 

Tipy

 

Startrails sú obecne náchylné na rôzne vrtochy okolia, omylom si kopnete do statívu, prichádzajúce auto vám zasvieti do objektívu a o lietadlách ani nehovorím… Preto je treba obrniť sa železnou trpezlivosťou. Teraz to už robím tak, že za súmraku pustím časovač a idem spať, ráno si už len vyzdvihnem dáta. Výsledný počet fotiek zvolím podľa toho, ako mi prialo počasie a pod.

 

Najkrajšie startrails nie sú za úplnej tmy, ale po západe slnka, pred východom Mesiaca, alebo v dobe keď nie je v splne.

 

Skúste techniku "maľovanie svetlom". Pri dlhých expozíciách je to veľmi pracná technika. Tu sa stane zábavou.

 

V zime baterky chladom veľmi trpia a dramaticky klesá ich kapacita. Preto doporučujem fintu z polárnych výprav. Druhú baterku si strčiť do spodného prádla (resp. kdekoľvek do tepla).

 

Na jar a v jeseni sú noci veľmi vlhké a je vysoká pravdepodobnosť že sa objektív zarosí (dokáže to stihnúť za 30 min). Preto je dobré občas naň chvíľu fúkať fénom. V teréne už zostáva len použiť “rosnicu”.

 

Nezabudnite si nejaké svietidlo (najlepšie čelovku), hľadať spadnutú krytku v tráve je v noci strašná psina. Najlepšie ak bude svietiť červeným svetlom. To totiž neoslepuje.

 

Doporučujem teplo sa obliecť. Aj keď sa cez deň v lete potíme ako kone, o tretej ráno može byť aj poriadny sveter málo (a to nehovorím o fotení v januári). Najhoršie je, že sa človek málo hýbe a fotenie trvá strašne dlho.

 

Super vec je malá skladacia stolička a najlepšie je auto, kde sa človek môže aj vyspať.


V noci mi najviac vadí, že počujete lesnú zver a najhoršie je, že nevidíte ani na krok. Keď som raz fotil v Nízkych Tatrách a zavyl vlk, ľutuval som, že som si nevzal rezervné spodné prádlo. Preto sa bez auta už nepohnem ani na krok.

 

Na záver mám pre Vás výzvu. Ten kto dokáže, vyfotiť startrails mobilom, získa si moje veľké uznanie a rešpekt veľkého množstva fotografov nielen na ephoto.

 

 

Záver

 

Startrails je veľmi vďačná záležitosť. Ak je fotograf dôsledný, odmenou mu bude divácky veľmi atraktívny záber, pritom sa jedná o pomerne nenáročnú techniku.

Nočná fotka je hlavne o skúsenostiach. Takže skúšať, skúšať, skúšať...

Inak všetkým záujemcom o astrofotografiu doporučujem aby si najskôr skúsili takto vyfotiť startrails. Ak budete po troch hodinách v mraze, niekde uprostred poľa zrelý na psychiatriu, astrofotografia nieje nič pre Vás. Ak Vás ale prvé neúspechy neodradia a budete mať pocit, že ste startrails zvládli, získali ste už aspoň základné skúsenosti pre seriózne fotenie vesmírnych objektov.

Najvačšiu radosť mi urobí, keď sa s svojimi výtvormi pochválite v diskusii.

 

Lúčim sa, s prianím dobrého počasia a kvalitnej tmy.

 

riske

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kubizmus
externý redaktor 2013-10-25 08:54:41
Super clanok, dzive fotky Len ten vyraz "pobit sum" mi az prevracia oci boze, to si kde pocul?

Inac k tomu sumu, laka ma opravit par malinkych nepresnosti Totiz na fotkach sa ta vec o ktorej si pisal javi ako sum, no v podstate to nie je sum ako taky. Ako si spravne poznamenal sum je nahodna matematicka velicina. To znamena, ze s casom sa sice moze vyvijat, no jeho mnozstvo nezavisi na case ani teplote. Taktiez nemoze mat nejku pravidelnu strukturu. Ked hovorime o sume (ozajstnom sume v pravom slovazmysle) tak zdrojom takeho je napr. samotna obloha alebo elektronika fotoaparatu. V tomto pripade je to ozaj nahodna velicina, ktora sa neda nijak ovplivnit.

TO co si spominal ty sa vsak spravne nazyva temny prud (neratajuc hot pixely). Nie je to sum, ale signal generovany spontanne, v dosledku tepelneho ziarenia snimaca resp. okolia, kedy polovodicovy material ziskava prebytocnu vnutornu energiu a elektrony sa uvolnuju, nedochadza vsak k fotoelektrickemu javu.

Ta kalibracia je pekne vysvetlena. Len musim sa este opytat na jednu vec, ktora ma dost zaujala. Spominal si v clanku, ze ked odcitam od fotky dark frame a potom takto skalibrovanu fotku zasa odcitam od povodnej fotky, tak mi zmizne sum? Asi som to spravne nepochopil, ale kdesi si to tak napisal ze zmizne sum (mal si na mysli asi ten temny prud). Som ozaj zvedavy, ako si to myslel, lebo temneho prudu sa v podstate neda zbavit uplne nikdy. Nikdy jednoducho nevymazes vsetok ten signal ale mozes sa limitne blizit k nule. Totiz, ked aj spravis skvelu kalibraciu napr. 1000snimok/1000darkframov, alebo podme aj do velmi vysokej hodnoty napr. 1000 000 alebo viacej, tak sa ti sum bude stale znizovat. Ale keby si si tu funkciu zavislosti temneho prudu od posctu dark framov previedol na graf, tak ti vyjde hyperbola (isto) cize temny prud rovny nule dostanes az pri nekonecnom pocte kalibracnych snimok a to by sa asi nikomu nechcelo, aspon na tomto fotoportali

PS inac odporucam robit rovnaky pocet darkframov ako je pocet snimok, kapku to vylepsi ten vysledok Ked skladame napr 360 snimok, tak je skoda to nevyuzit

PPS aaaa pardon, ze este otravujem ale ma napadlo, ten spominany sum (nahodna velicina) obycajne nehra pri DSLR skoro ziadnu rolu, nie je velmi vyyrazny, aj ked pri menej kvalitnych fotakoch sa moze prejavit tiez. No obvykle byva problem CCD kamier. Rovnako sa vsak da celkom uspesne redukovat a to tzv. offsetom. (je to kalibracny snimok s rovnakym nazvom ako ten sum -zakladovy sum offset). Najlepsie ho zachytime tak aby na kalibracnej snimke iny signal nebol (teda nechceme tam temny prud). A to spravime tak, ze navolime nulovu expoziciu resp. pri DSLR expoziciu s najmensim expozicnym casom jaky tam mame a vyfotime snimku pri krytke na objektive. V tomto pripade netreba fotit tolko kalibracnych snimok ako darkov. Staci tak 10 alebo 20. Hodnoty sumu nemaju velky rozptyl okolo nejakej hodnoty pocas celeho fotenia nezavisle na expozicnom case. Preto skombinovanim povedzme 15 offsetov dostatocne pokryjeme vsetky jeho variacie na danych snimkach a uspokojivo ho zredukujeme

PPPS A este posledna, fakt poslednucka sprava (uz sa bojim, ze mi zablokuju pristup k tomuto clanku ) Ze ten temny prud ,ako bolo spominane vyvija sa s teplotou atd. Takze fotte jak o zivot hlavne v zime, v najlepsej kose! Takych 20 pod nulou je uplne optimum Ale nie, nebojte sa, len som tym chcel poznamenat, ze v zime, tam bude toho svinstva menej

A dik za clanok! Zdar!
 
riske
externý redaktor 2013-10-25 12:59:11
príspevok od: kubizmus
Super clanok, dzive fotky Len ten vyraz "pobit sum" mi az prevracia oci boze, to si kde pocul?

Inac k tomu sumu, laka ma opravit par malinkych nepresnosti Totiz na fotkach sa ta vec o ktorej si pisal javi ako sum, no v podstate to nie je sum ako taky. Ako si spravne poznamenal sum je nahodna matematicka velicina. To znamena, ze s casom sa sice moze vyvijat, no jeho mnozstvo nezavisi na case ani teplote. Taktiez nemoze mat nejku pravidelnu strukturu. Ked hovorime o sume (ozajstnom sume v pravom slovazmysle) tak zdrojom takeho je napr. samotna obloha alebo elektronika fotoaparatu. V tomto pripade je to ozaj nahodna velicina, ktora sa neda nijak ovplivnit.

TO co si spominal ty sa vsak spravne nazyva temny prud (neratajuc hot pixely). Nie je to sum, ale signal generovany spontanne, v dosledku tepelneho ziarenia snimaca resp. okolia, kedy polovodicovy material ziskava prebytocnu vnutornu energiu a elektrony sa uvolnuju, nedochadza vsak k fotoelektrickemu javu.

Ta kalibracia je pekne vysvetlena. Len musim sa este opytat na jednu vec, ktora ma dost zaujala. Spominal si v clanku, ze ked odcitam od fotky dark frame a potom takto skalibrovanu fotku zasa odcitam od povodnej fotky, tak mi zmizne sum? Asi som to spravne nepochopil, ale kdesi si to tak napisal ze zmizne sum (mal si na mysli asi ten temny prud). Som ozaj zvedavy, ako si to myslel, lebo temneho prudu sa v podstate neda zbavit uplne nikdy. Nikdy jednoducho nevymazes vsetok ten signal ale mozes sa limitne blizit k nule. Totiz, ked aj spravis skvelu kalibraciu napr. 1000snimok/1000darkframov, alebo podme aj do velmi vysokej hodnoty napr. 1000 000 alebo viacej, tak sa ti sum bude stale znizovat. Ale keby si si tu funkciu zavislosti temneho prudu od posctu dark framov previedol na graf, tak ti vyjde hyperbola (isto) cize temny prud rovny nule dostanes az pri nekonecnom pocte kalibracnych snimok a to by sa asi nikomu nechcelo, aspon na tomto fotoportali

PS inac odporucam robit rovnaky pocet darkframov ako je pocet snimok, kapku to vylepsi ten vysledok Ked skladame napr 360 snimok, tak je skoda to nevyuzit

PPS aaaa pardon, ze este otravujem ale ma napadlo, ten spominany sum (nahodna velicina) obycajne nehra pri DSLR skoro ziadnu rolu, nie je velmi vyyrazny, aj ked pri menej kvalitnych fotakoch sa moze prejavit tiez. No obvykle byva problem CCD kamier. Rovnako sa vsak da celkom uspesne redukovat a to tzv. offsetom. (je to kalibracny snimok s rovnakym nazvom ako ten sum -zakladovy sum offset). Najlepsie ho zachytime tak aby na kalibracnej snimke iny signal nebol (teda nechceme tam temny prud). A to spravime tak, ze navolime nulovu expoziciu resp. pri DSLR expoziciu s najmensim expozicnym casom jaky tam mame a vyfotime snimku pri krytke na objektive. V tomto pripade netreba fotit tolko kalibracnych snimok ako darkov. Staci tak 10 alebo 20. Hodnoty sumu nemaju velky rozptyl okolo nejakej hodnoty pocas celeho fotenia nezavisle na expozicnom case. Preto skombinovanim povedzme 15 offsetov dostatocne pokryjeme vsetky jeho variacie na danych snimkach a uspokojivo ho zredukujeme

PPPS A este posledna, fakt poslednucka sprava (uz sa bojim, ze mi zablokuju pristup k tomuto clanku ) Ze ten temny prud ,ako bolo spominane vyvija sa s teplotou atd. Takze fotte jak o zivot hlavne v zime, v najlepsej kose! Takych 20 pod nulou je uplne optimum Ale nie, nebojte sa, len som tym chcel poznamenat, ze v zime, tam bude toho svinstva menej

A dik za clanok! Zdar!
Súhlasím s tebou, vyjadrujem sa ako tatár, ale snažil som sa nazaťažovať čitateľov detajlami, ktoré uprimne aj tak sotva niekto ocení...
Inak áno "svetlými rohmi", resp. statickým šumom. som myslel temný prúd.

A kalibráciu si pochopil veľmi správne. Temného prúdu sa nikdy nejde zbaviť úplne, ale už pri 30. snímkoch sa výrazne zredukuje, ale pri použítí ďalších darkov už bude jeho odstránenie stále ťažšie a ťažšie (hyperbola). A úplne sa ho nezbavíš nikdy. Odvolávam sa na help programu "Deep Sky Stacker" kde píšu, že 50 darkov je rozumné minimum, viac ako 100 darkov zbytočnosť. Preto by som dogmaticky netrval na tom robiť rovnaký počet light a dark snímkov. Pri astrofotke spracovávame do 100 fotiek (typicky) tam to má zmysel, ale u startrails sa možeme dostať aj na niekoľko stoviek foto, a robiť toľko darkov mi pripadá ako šialenosť...

Čo sa týka offsetu, zase možem iba súhlasiť.

Ohľadne vývoja temného prúdu a teploty mám trochu pochybnosti. Ide o to, že DSLR nieje vobec konštruovaná na odvod tepla z čipu do okolia, ale doteraz som žiadne testy nerobil, takže nebudem mudrovať.

Vďaka za pripomienky!
 
Matúš Koprda
2013-10-25 14:52:54
Perfektný článok, perfektná diskusia. Vďaka obom
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-25 15:10:35
príspevok od: riske
Súhlasím s tebou, vyjadrujem sa ako tatár, ale snažil som sa nazaťažovať čitateľov detajlami, ktoré uprimne aj tak sotva niekto ocení...
Inak áno "svetlými rohmi", resp. statickým šumom. som myslel temný prúd.

A kalibráciu si pochopil veľmi správne. Temného prúdu sa nikdy nejde zbaviť úplne, ale už pri 30. snímkoch sa výrazne zredukuje, ale pri použítí ďalších darkov už bude jeho odstránenie stále ťažšie a ťažšie (hyperbola). A úplne sa ho nezbavíš nikdy. Odvolávam sa na help programu "Deep Sky Stacker" kde píšu, že 50 darkov je rozumné minimum, viac ako 100 darkov zbytočnosť. Preto by som dogmaticky netrval na tom robiť rovnaký počet light a dark snímkov. Pri astrofotke spracovávame do 100 fotiek (typicky) tam to má zmysel, ale u startrails sa možeme dostať aj na niekoľko stoviek foto, a robiť toľko darkov mi pripadá ako šialenosť...

Čo sa týka offsetu, zase možem iba súhlasiť.

Ohľadne vývoja temného prúdu a teploty mám trochu pochybnosti. Ide o to, že DSLR nieje vobec konštruovaná na odvod tepla z čipu do okolia, ale doteraz som žiadne testy nerobil, takže nebudem mudrovať.

Vďaka za pripomienky!
Aha, no ja nechcem dalej rypat, len tusim minule sa v tom predoslom clanku rozoberali svetle rohy. Ja som si myslel povodne, ze pani maju na mysli tie cervene flaky sposobene tepelnym ziarenim zosilovaca a A/D prevodnika, no vyslo z toho, ze to je nejaka vlastnost starsich CCD snimacov. Temny prud s tym nema nic spolocne. No a jak som si pozrel tu definiciu "statickeho sumu" tak, prisambohu, asi ma zabijes, no mne tam sedi skor ten dynamicky ale tak nebudem dalej hejtovat aj tak je to v tomto kontexte len banalitka takze to je jedno.

Co sa tyka poctu darkov, tak ok, beriem to spat na traily v skutku staci zopar... Ja som v tom zapale sklzol do astrofotografie Totiz aj z vlastnej skusenosti viem, ze cim ich je viacej tym lepsie a minimalne by ich mohlo byt aspon tolko co lightov. Inac na help DSS by som sa velmi nespoliehal, mnoho ludi aj na roznych forach toto tvrdi co ja Aj ked konieckoncov da sa snimka vyskladat aj bez darkov, pricom castocna kalibracia tam prebehne

No a v poslednom rade sa pokusim zmazat tvoje pochybnosti Tiez som nerobil nejake extra pokusy, ale viem a verim, ze je to tak, a zo skusenosti sa mi to potvrdilo. Totiz na mnozstvo signalu temneho prudu maju vplyv dva faktory v podstate a to je teplota, teda uroven vnutornej energie polovodica = ochotnost elektronov uvolnovat sa z atomov a cas za ktory toto moze prebiehat. Kazdy snimac sa pri expozicii zahrieva. Nepoznam krivku zahrievania snimaca, no predpokladam, ze to stupa podla nejakej slusnej funkcie a na konci to nejak spomali asi alebo to ide linearne.. ale nechcem tiez mudrovat, lebo som tu teplotu experimentalne neskusal merat . Cize zoberme si problem takto: pocas exponovania sa uvolnuje signal v podobe volnych elektronov. Rychlost akou sa uvolnuje tento signal sa meni iba s teplotou. Tak napr exponujeme pri vonkajsej teplote cca 20 stupnov celzia, co ma zhruba aj snimac (potom samozrejme zaciname na vyssich teplotach, pri dalsich snimkoch). Vysledny generovany signal potom stupa s rastucim casom, pricom s casom stupa aj teplota, podla ktorej rastie rychlost. Skusal som si aj cosi pocarbat na papier a zda sa mi, ak som sa nepomilil v uvahe, tak v podstate rychlost akou sa uvolnuje signal temneho prudu by mala byt casovou derivaciou signalu , zderivovanou este podla teploty, pricom rychlost zmeny teploty urcime ako casovu derivaciu teploty Potom naspat celkovy pocet elektornov (signalu) by sme dostali integraciou cez cas a teplotu. Ak som sa nepomylil (dufam, ze ma inteligentnejsi a skusenejsi , hlavne matematicky zbehlejsi kolegovia opravia ,v opacnom pripade ) tak z tohto je jasne vidiet ako temny prud zavisi od teploty a casu Neviem, vsak presne podla akych funkcii to prebieha. Pri Canonoch je napr. snimac dost linearny, takze myslim, ze odozva na rastucu teplotu by mohla byt s casom tiez linearna, a celkovy temny prud by sa potom mohol vyvijat cca tak ako sa vyvija funkcia teploty.

Trocha to mam aj odskusane ... S kamosom sme totiz porovnavali moju eos 350tku decko a jeho 1100vku deckou a to takym sposobom, ze sme skusili naexponovat darkframe pri izbovej teplote (cca 20 stupnov celzia) a potom na balkone pri teplote okolo nuly s casom 30 min. Rozdiel v temnom prude bol zjavny uz v nadhlade, rovnako ako v pocitaci ... aj ked do histogramu sme to nerucali, len tak pre zaujimavost sme chceli videt ako to bude vyzerat. Samozrejme rozdiel medzi temnym prudom z 1100vky a 350 tky bol dost velky co je sucasne odpoved na tvoju poznamku ohladom odvodu tepla z cipu v zrkadlovkach. Samozrejme ze v DSLR nie je ziadne chladenie (mozno ta nejake pasivne) ako pri CCD kamerach kde sa vyuziva peltier alebo ine sofistikovane zariadenie. No tie CMOSka az tak zasa nesumia, a je to tu riesene hlavne elektronikou, ktora jednak menej sumi a vie sa s tym celkom slusne vysporiadat (teraz nehovorim o funkcii redukcie sumu ), co bolo jasne videt, na rozdiele snimok z oboch fotakov

Inac v skutku zaujimave by bolo nafotit darky s expozicnymi dobami povedzme po 5 min, az po tych 30 min a ziskat z histogramu hodnoty temneho prudu, ktore by sa nasledne nahadzali do nejakeho grafu, mozno by vysla celkom zaujimava zavislost Nemam ziadne racionalne vysvetlenie na to, ale podla skusenosti by som povedal, ze by to mohlo byt cosi ako funkcia linearna... a mozno je to celkom pravdepodobne Tak ked to niekto zisti, bol by som zvedavy ... Inac dobry namet na bakalarku napr Ale to som uz asi trocha offtopic, tak sa ospravedlnujem
 
riske
externý redaktor 2013-10-25 16:12:42
príspevok od: kubizmus
Aha, no ja nechcem dalej rypat, len tusim minule sa v tom predoslom clanku rozoberali svetle rohy. Ja som si myslel povodne, ze pani maju na mysli tie cervene flaky sposobene tepelnym ziarenim zosilovaca a A/D prevodnika, no vyslo z toho, ze to je nejaka vlastnost starsich CCD snimacov. Temny prud s tym nema nic spolocne. No a jak som si pozrel tu definiciu "statickeho sumu" tak, prisambohu, asi ma zabijes, no mne tam sedi skor ten dynamicky ale tak nebudem dalej hejtovat aj tak je to v tomto kontexte len banalitka takze to je jedno.

Co sa tyka poctu darkov, tak ok, beriem to spat na traily v skutku staci zopar... Ja som v tom zapale sklzol do astrofotografie Totiz aj z vlastnej skusenosti viem, ze cim ich je viacej tym lepsie a minimalne by ich mohlo byt aspon tolko co lightov. Inac na help DSS by som sa velmi nespoliehal, mnoho ludi aj na roznych forach toto tvrdi co ja Aj ked konieckoncov da sa snimka vyskladat aj bez darkov, pricom castocna kalibracia tam prebehne

No a v poslednom rade sa pokusim zmazat tvoje pochybnosti Tiez som nerobil nejake extra pokusy, ale viem a verim, ze je to tak, a zo skusenosti sa mi to potvrdilo. Totiz na mnozstvo signalu temneho prudu maju vplyv dva faktory v podstate a to je teplota, teda uroven vnutornej energie polovodica = ochotnost elektronov uvolnovat sa z atomov a cas za ktory toto moze prebiehat. Kazdy snimac sa pri expozicii zahrieva. Nepoznam krivku zahrievania snimaca, no predpokladam, ze to stupa podla nejakej slusnej funkcie a na konci to nejak spomali asi alebo to ide linearne.. ale nechcem tiez mudrovat, lebo som tu teplotu experimentalne neskusal merat . Cize zoberme si problem takto: pocas exponovania sa uvolnuje signal v podobe volnych elektronov. Rychlost akou sa uvolnuje tento signal sa meni iba s teplotou. Tak napr exponujeme pri vonkajsej teplote cca 20 stupnov celzia, co ma zhruba aj snimac (potom samozrejme zaciname na vyssich teplotach, pri dalsich snimkoch). Vysledny generovany signal potom stupa s rastucim casom, pricom s casom stupa aj teplota, podla ktorej rastie rychlost. Skusal som si aj cosi pocarbat na papier a zda sa mi, ak som sa nepomilil v uvahe, tak v podstate rychlost akou sa uvolnuje signal temneho prudu by mala byt casovou derivaciou signalu , zderivovanou este podla teploty, pricom rychlost zmeny teploty urcime ako casovu derivaciu teploty Potom naspat celkovy pocet elektornov (signalu) by sme dostali integraciou cez cas a teplotu. Ak som sa nepomylil (dufam, ze ma inteligentnejsi a skusenejsi , hlavne matematicky zbehlejsi kolegovia opravia ,v opacnom pripade ) tak z tohto je jasne vidiet ako temny prud zavisi od teploty a casu Neviem, vsak presne podla akych funkcii to prebieha. Pri Canonoch je napr. snimac dost linearny, takze myslim, ze odozva na rastucu teplotu by mohla byt s casom tiez linearna, a celkovy temny prud by sa potom mohol vyvijat cca tak ako sa vyvija funkcia teploty.

Trocha to mam aj odskusane ... S kamosom sme totiz porovnavali moju eos 350tku decko a jeho 1100vku deckou a to takym sposobom, ze sme skusili naexponovat darkframe pri izbovej teplote (cca 20 stupnov celzia) a potom na balkone pri teplote okolo nuly s casom 30 min. Rozdiel v temnom prude bol zjavny uz v nadhlade, rovnako ako v pocitaci ... aj ked do histogramu sme to nerucali, len tak pre zaujimavost sme chceli videt ako to bude vyzerat. Samozrejme rozdiel medzi temnym prudom z 1100vky a 350 tky bol dost velky co je sucasne odpoved na tvoju poznamku ohladom odvodu tepla z cipu v zrkadlovkach. Samozrejme ze v DSLR nie je ziadne chladenie (mozno ta nejake pasivne) ako pri CCD kamerach kde sa vyuziva peltier alebo ine sofistikovane zariadenie. No tie CMOSka az tak zasa nesumia, a je to tu riesene hlavne elektronikou, ktora jednak menej sumi a vie sa s tym celkom slusne vysporiadat (teraz nehovorim o funkcii redukcie sumu ), co bolo jasne videt, na rozdiele snimok z oboch fotakov

Inac v skutku zaujimave by bolo nafotit darky s expozicnymi dobami povedzme po 5 min, az po tych 30 min a ziskat z histogramu hodnoty temneho prudu, ktore by sa nasledne nahadzali do nejakeho grafu, mozno by vysla celkom zaujimava zavislost Nemam ziadne racionalne vysvetlenie na to, ale podla skusenosti by som povedal, ze by to mohlo byt cosi ako funkcia linearna... a mozno je to celkom pravdepodobne Tak ked to niekto zisti, bol by som zvedavy ... Inac dobry namet na bakalarku napr Ale to som uz asi trocha offtopic, tak sa ospravedlnujem
Pekne si ma zmietol tým výrazom "temný prúd". Kecám blbosti, svetlé rohy sú úplne iná vec a samozrejme že temný prúd je náhodná veličina!!!

S tým počtom darkov ti neviem. Ak chcem totálne brilantný snímok, tak prosím, ale ja už by som rozdiel medzi 100 darkami a 1000 darkami nepoznal.

Veľká vďaka za objasnenie toho zahrievania, je vidieť, že sa vyznáš!
 
bandy
2013-10-25 16:21:39
Riske pekne si napisal ten clanok..jednoducho a podstatne veci ktore treba na mieste robit
 
riske
externý redaktor 2013-10-25 16:59:30
príspevok od: bandy
Riske pekne si napisal ten clanok..jednoducho a podstatne veci ktore treba na mieste robit
Ďakujem, snažím sa pomocť...
 
riske
externý redaktor 2013-10-25 17:00:10
príspevok od: Matúš Koprda
Perfektný článok, perfektná diskusia. Vďaka obom
Ďakujem tebe a kubizmovi tiež
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-25 22:52:01
príspevok od: riske
Pekne si ma zmietol tým výrazom "temný prúd". Kecám blbosti, svetlé rohy sú úplne iná vec a samozrejme že temný prúd je náhodná veličina!!!

S tým počtom darkov ti neviem. Ak chcem totálne brilantný snímok, tak prosím, ale ja už by som rozdiel medzi 100 darkami a 1000 darkami nepoznal.

Veľká vďaka za objasnenie toho zahrievania, je vidieť, že sa vyznáš!
Heh, tak ale ten vyraz som si nevymyslel To je len prave, spravne pomenovanie diskutovaneho javu Temny prud ako taky jednoducho nemozme brat ako sum,teda tak ako je sum zadefinovany Sum je nahodna velicina v tom zmysle, ze nezavisi od ziadneho parametra. Moze byt sice s casom premenny, ale zmenou ktorehokolvek parametra nedosiahneme aj zmenu hodnot sumu Co vsak pre temny prud neplati a ked budeme fotit darky na rozohriatej panvicke, tak bude ten temny prud jednoducho vacsi, ako ked to sfotime na juznom pole. Samozrejme, rozmiestnenie pixelov, resp. rozlozenie tohto signalu je nahodne o tom nepochybujem nikto tu tiez nepisal, ze temny prud vytvara na fotkach nejake umelecke obrazce Ale v danom kontexte podla mna nie je korektne hovorit o nom ako o nahodnej velicine, lebo to prinajmensom zavana matematickym sumom, co ale nie je

Jasneee, ved som pisal, ze beriem spat V pohode, do startrailov staci natrieskat aj 40 darkov a je to ok S tym poctom, som to myslel vseobecne

tak zasa ja nie som nejaky odbornik, tiez ma to len trocha zaujima. Mozno som konieckoncov napisal len zvasty a treba to vyjadrit inac. Ale ta teoreticka podstata nepochybne zostava

Este raz dik za pekny clanok, vela stastia a samozrejme co najtmavsej tmy
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-26 00:05:56
Dikes za članok a informácie. Nespominal si kablovu spúšt.. ako sa tam nastavuju tie intervaly casove ze 120 x 30 sec ? Ci mas vo fotaku magic lanter ? dik
 
phototomas
2013-10-26 01:02:48
fajn článok, pekne napísaný. Foto máš suprové. Iba by som odporoval v jednom:
- prakticky neobmedzená dĺžka trails (na DSLR je 30 min. proste strop)

mám startrails presahujúce 50-60minút a nemám pocit že by to nad 30minút bolo zle. Skladanie má bezpochýb výhody no nezatracoval dlhé expozície
Inak palec hore a veľa ďalších podarených záberov
 
phototomas
2013-10-26 01:04:46
btw Ďik že si ma spomenul, no musím uznať že startrails tvojej kvality ešte v zbierke nemám a tak potichu závidím. Samozrejme len v dobrom
 
riske
externý redaktor 2013-10-26 09:30:51
príspevok od: DEVOTEE
Dikes za članok a informácie. Nespominal si kablovu spúšt.. ako sa tam nastavuju tie intervaly casove ze 120 x 30 sec ? Ci mas vo fotaku magic lanter ? dik
Káblová spušť nestačí, potrebuješ nejaký automat na počítnie času - Intervalometer (Inak by si čas musel merať stopkami).
Potrebuješ Canon TC-80N3.
Inak intervalové sníanie uožňujú aj niektoré lepši aparáty priamo v prístroji bez žiadneho príslušenstva. Moj D7000 to uožňuje, ale ešte som to neskúšal.
 
riske
externý redaktor 2013-10-26 09:38:50
príspevok od: phototomas
fajn článok, pekne napísaný. Foto máš suprové. Iba by som odporoval v jednom:
- prakticky neobmedzená dĺžka trails (na DSLR je 30 min. proste strop)

mám startrails presahujúce 50-60minút a nemám pocit že by to nad 30minút bolo zle. Skladanie má bezpochýb výhody no nezatracoval dlhé expozície
Inak palec hore a veľa ďalších podarených záberov
Ak vlastníš novší FF aparát, je všetko možné

Dlhé expozície rozhodne nezatracujem. Je treba sa rozhodnúť prípad od prípadu kedy čo použiť. Mňa napr. strašne štve to, že nemám prekreslený horizont a musím vymýšľať ako to obísť...
 
Ninja
ocenenie redakciou 2013-10-26 10:39:02
Dobre skompletizované. Dík za článok.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-26 10:54:11
príspevok od: riske
Ak vlastníš novší FF aparát, je všetko možné

Dlhé expozície rozhodne nezatracujem. Je treba sa rozhodnúť prípad od prípadu kedy čo použiť. Mňa napr. strašne štve to, že nemám prekreslený horizont a musím vymýšľať ako to obísť...
tak zvlašt snimka s vyssim iso alebo jedna dlhšia expo s nizssim iso a domontuješ či ?
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-26 10:56:11
príspevok od: riske
Káblová spušť nestačí, potrebuješ nejaký automat na počítnie času - Intervalometer (Inak by si čas musel merať stopkami).
Potrebuješ Canon TC-80N3.
Inak intervalové sníanie uožňujú aj niektoré lepši aparáty priamo v prístroji bez žiadneho príslušenstva. Moj D7000 to uožňuje, ale ešte som to neskúšal.
tak ten automat by som tiež spomenul v članku, dost podstatna informácia.. ja Canon nemam ale lacnejšiu Ebay alternatívu za 15 dolárov a ponuka tušim rovnake možnosti šasovania
 
belco
2013-10-26 12:14:47
Fajn clanok, rad si precitam, ked sa niekto podeli so skusenostami. Inak s astrofotografiou mam uz nejake skusenosti, ale vsetko bolo fotene na kinofilm (expozicie radovo niekolko hodin). Pekne adrenalinovy zazitok, ked cucite do pointacneho dalekohladu cele hodiny pri - 20 C.
Tkzv. Startrails boli vtedy omnoho jednoduchsie. Stacilo naj pekne tmavu oblohu, pevny stativ, nastavi Bulb a uz to islo, takmer nulovy postproces. Pozeram, ze s digitalom to nebude take jednoduche.....No uz len skusat a skusat.
 
riske
externý redaktor 2013-10-26 22:59:39
príspevok od: belco
Fajn clanok, rad si precitam, ked sa niekto podeli so skusenostami. Inak s astrofotografiou mam uz nejake skusenosti, ale vsetko bolo fotene na kinofilm (expozicie radovo niekolko hodin). Pekne adrenalinovy zazitok, ked cucite do pointacneho dalekohladu cele hodiny pri - 20 C.
Tkzv. Startrails boli vtedy omnoho jednoduchsie. Stacilo naj pekne tmavu oblohu, pevny stativ, nastavi Bulb a uz to islo, takmer nulovy postproces. Pozeram, ze s digitalom to nebude take jednoduche.....No uz len skusat a skusat.
Ani mi o tom nepíš. Ľudia čo boli v mraze schopný niekoľko hodín ručne pointovať jediný snímok, podľa mňa neboli duševne v poriadku Obrovský obdiv!!!.

Aj v članku som chcel spomenúť fotenie na film. Tam to fakt šlo veľmi jednoducho, lebo filmu dlhé expozície svedšia (na rozdiel od digitálneho čipu).

Inak to spracovanie vobec nieje zložité, len na začiatku to može vyzerať ako alchýmia.
 
riske
externý redaktor 2013-10-26 23:03:32
príspevok od: DEVOTEE
tak zvlašt snimka s vyssim iso alebo jedna dlhšia expo s nizssim iso a domontuješ či ?
Buď, alebo maľovanie svetlom. Ale najlepšie podľa mňa je začať fotiť ešte tesne po západe slnka a nevyhovújuce expozície vyhodíš...
 
riske
externý redaktor 2013-10-26 23:25:21
príspevok od: Ninja
Dobre skompletizované. Dík za článok.
Vďaka chlape!
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-27 01:13:50
príspevok od: riske
Buď, alebo maľovanie svetlom. Ale najlepšie podľa mňa je začať fotiť ešte tesne po západe slnka a nevyhovújuce expozície vyhodíš...
Hej to aby clovek rovno zostarol pri tom fotení.. jasne ze je to možnosť, len keby mal clovek stale tolko času.. kempovať, popijať fajne vinko.. pripadne grilovat dakde opozdial (v lete)... a obcas si odskoči.
 
quintes
2013-10-27 07:58:08
Stále mi to nie je jasné. Viem, že sa má fotiť s čo najmenšími pauzami medzi fotkami, aby pri vyskladaní nebolo vidieť medzery medzi jednotlivými dráhami hviezd. Kedy sa potom fotia tie dark framy? Ak môžem z vlastných skúseností dodať, je dobré:

- manuálne zaostriť na nekonečno a posunúť o milimeter späť, funguje to
- fotiť do raw + jpeg, holé jpegy vyskladať v programe a ak je vysledok dobrý, potom z raw vyvolať foto, ušetrí sa kopec času ak by bol výsledok zlý
- existuje aj magic lantern, dosť super vec ak nemáte intervalomer, a dodám, treba vypnúť preview vo foto, inak tie pauzy nebudú sekundové ( na canon), dúfam že ma chápete
 
gahanova
2013-10-27 10:28:15
príspevok od: quintes
Stále mi to nie je jasné. Viem, že sa má fotiť s čo najmenšími pauzami medzi fotkami, aby pri vyskladaní nebolo vidieť medzery medzi jednotlivými dráhami hviezd. Kedy sa potom fotia tie dark framy? Ak môžem z vlastných skúseností dodať, je dobré:

- manuálne zaostriť na nekonečno a posunúť o milimeter späť, funguje to
- fotiť do raw + jpeg, holé jpegy vyskladať v programe a ak je vysledok dobrý, potom z raw vyvolať foto, ušetrí sa kopec času ak by bol výsledok zlý
- existuje aj magic lantern, dosť super vec ak nemáte intervalomer, a dodám, treba vypnúť preview vo foto, inak tie pauzy nebudú sekundové ( na canon), dúfam že ma chápete
tak to ma tiež napadlo, ze dark framy musis robit zrejme po foteni, alebo už mas v zasobe nejake z predošleho fotenia (a tam už nastava prob. zrejme s inou teplotou) Bratom, teraz jak pridu temne noci ideme dakde na nočnu oblohu, skusime...) Mna stale laka ta pano MD okolo hradu
 
quintes
2013-10-27 11:35:16
príspevok od: gahanova
tak to ma tiež napadlo, ze dark framy musis robit zrejme po foteni, alebo už mas v zasobe nejake z predošleho fotenia (a tam už nastava prob. zrejme s inou teplotou) Bratom, teraz jak pridu temne noci ideme dakde na nočnu oblohu, skusime...) Mna stale laka ta pano MD okolo hradu
 
belco
2013-10-27 14:16:22
Je mozne robit darkframy tesne pred fotenim a potom po foteni? Este otazocka, aj je to s pouzivanim UV filtra? Dat dolu, ci ponechat? Trochu sa obavam aj rosenia objektivu. Ako riesis toto? Mas nejaku specialnu rosnicu? Viem, ze by ako tak malo pomoct aklimatizovat fotak pred fotenim, cize idealne zacat fotit, az ked je teplota tela fotaku a celej techniky rovnaka s okolim.
Ja som to riesil tak, ze hned po zapade slnka isiela cela technika "na vdzuch" a kym nastala prava noc, uz to bolo OK.
 
riske
externý redaktor 2013-10-27 16:44:28
príspevok od: DEVOTEE
Hej to aby clovek rovno zostarol pri tom fotení.. jasne ze je to možnosť, len keby mal clovek stale tolko času.. kempovať, popijať fajne vinko.. pripadne grilovat dakde opozdial (v lete)... a obcas si odskoči.
Presne tak. Trvá to dlho, musíš chytiť správne svetlo na začiatku a niekoľko hodín sa ti nesmie pokaziť počasie. Práve preto píšem, že treba nervy zo železa.
 
riske
externý redaktor 2013-10-27 17:07:02
príspevok od: quintes
Stále mi to nie je jasné. Viem, že sa má fotiť s čo najmenšími pauzami medzi fotkami, aby pri vyskladaní nebolo vidieť medzery medzi jednotlivými dráhami hviezd. Kedy sa potom fotia tie dark framy? Ak môžem z vlastných skúseností dodať, je dobré:

- manuálne zaostriť na nekonečno a posunúť o milimeter späť, funguje to
- fotiť do raw + jpeg, holé jpegy vyskladať v programe a ak je vysledok dobrý, potom z raw vyvolať foto, ušetrí sa kopec času ak by bol výsledok zlý
- existuje aj magic lantern, dosť super vec ak nemáte intervalomer, a dodám, treba vypnúť preview vo foto, inak tie pauzy nebudú sekundové ( na canon), dúfam že ma chápete
Dark framy je treba robiť po fotení.

Inak presne takto sa ostriť nemá!!! Akceptoval by som to ešte keby si povedal: "Perfektne som na hviezdu zaostril a potom som si na objektíve urobil rysku". Ale obecne radiť všetkým posuňte o prstencom o milimeter a máte bodovú hviezdu je šialenstvo!

So zbytkom súhlasím. Prezradil by si ešte čo je to ten "magic lantern"? Počujem o tom prvý krát.
 
riske
externý redaktor 2013-10-27 17:24:44
príspevok od: belco
Je mozne robit darkframy tesne pred fotenim a potom po foteni? Este otazocka, aj je to s pouzivanim UV filtra? Dat dolu, ci ponechat? Trochu sa obavam aj rosenia objektivu. Ako riesis toto? Mas nejaku specialnu rosnicu? Viem, ze by ako tak malo pomoct aklimatizovat fotak pred fotenim, cize idealne zacat fotit, az ked je teplota tela fotaku a celej techniky rovnaka s okolim.
Ja som to riesil tak, ze hned po zapade slnka isiela cela technika "na vdzuch" a kym nastala prava noc, uz to bolo OK.
Dark framy je treba fotiť pre fotením, alebo po ňom. Radšej doporučujem robiť to pred, lebo začať ich fotiť napr. o tretej ráno je fakt o nervy. Inak na začiatku je čip ešte chladný, preto je treba povedzme prvých 5 snímkov vyhodiť...
UV filter by nemal nijako vadiť, ale radšej by som ho dal dole. Ak ho tam máš na ochranu prednej šošovky (neviem si predstaviť na čo iné by si ho tam mohol mať) nechaj ho tam.
Proti rose len vytemperovnie techniky nepomože. Ja som si rosnicu zhotovil. Použil som trochu neštadardné súčiastky preto sa o tom nebudem rozširovať, ale návodov na jej vyhotovenie je mraky, totok napr. http://doctor.wordpress.com/2012/09/02/vyhrivani-objektivu-i/
V podstate je treba spojiť pár rezistorov a zašiť ich do suchého zipsu... Niečo podobné pojde určite aj kúpiť už hotové.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-27 20:35:14
príspevok od: belco
Je mozne robit darkframy tesne pred fotenim a potom po foteni? Este otazocka, aj je to s pouzivanim UV filtra? Dat dolu, ci ponechat? Trochu sa obavam aj rosenia objektivu. Ako riesis toto? Mas nejaku specialnu rosnicu? Viem, ze by ako tak malo pomoct aklimatizovat fotak pred fotenim, cize idealne zacat fotit, az ked je teplota tela fotaku a celej techniky rovnaka s okolim.
Ja som to riesil tak, ze hned po zapade slnka isiela cela technika "na vdzuch" a kym nastala prava noc, uz to bolo OK.
No teplota musi byt nad teplotou rosneho bodu. Ak je teplota prostredia pod touto teplotou, tak je nam temperovanie na "inkriminovanu hnedu vec", vodna para sa nam bude velmi ochotne zrazat dalej Ja som raz nutne zrobil rosnicu z cestovneho listka, co som mal prave vo vrecku Nebolo to sice nic megasuper, ale aspon som mohol celkom pokojne dofotit do rana, co bolo treba
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-27 20:36:05
príspevok od: riske
Dark framy je treba fotiť pre fotením, alebo po ňom. Radšej doporučujem robiť to pred, lebo začať ich fotiť napr. o tretej ráno je fakt o nervy. Inak na začiatku je čip ešte chladný, preto je treba povedzme prvých 5 snímkov vyhodiť...
UV filter by nemal nijako vadiť, ale radšej by som ho dal dole. Ak ho tam máš na ochranu prednej šošovky (neviem si predstaviť na čo iné by si ho tam mohol mať) nechaj ho tam.
Proti rose len vytemperovnie techniky nepomože. Ja som si rosnicu zhotovil. Použil som trochu neštadardné súčiastky preto sa o tom nebudem rozširovať, ale návodov na jej vyhotovenie je mraky, totok napr. http://doctor.wordpress.com/2012/09/02/vyhrivani-objektivu-i/
V podstate je treba spojiť pár rezistorov a zašiť ich do suchého zipsu... Niečo podobné pojde určite aj kúpiť už hotové.
...hej, alebo nejaky vysokoodporovy drotik, napr kanthalovy kabel tak...
 
markato1
2013-10-27 20:55:30
vyborny clanok a vyborna debata aj pod nim,vdaka
 
riske
externý redaktor 2013-10-27 22:33:32
príspevok od: kubizmus
No teplota musi byt nad teplotou rosneho bodu. Ak je teplota prostredia pod touto teplotou, tak je nam temperovanie na "inkriminovanu hnedu vec", vodna para sa nam bude velmi ochotne zrazat dalej Ja som raz nutne zrobil rosnicu z cestovneho listka, co som mal prave vo vrecku Nebolo to sice nic megasuper, ale aspon som mohol celkom pokojne dofotit do rana, co bolo treba
Sám by som to nenapísel lepšie!
 
quintes
2013-10-28 06:51:33
príspevok od: riske
Dark framy je treba robiť po fotení.

Inak presne takto sa ostriť nemá!!! Akceptoval by som to ešte keby si povedal: "Perfektne som na hviezdu zaostril a potom som si na objektíve urobil rysku". Ale obecne radiť všetkým posuňte o prstencom o milimeter a máte bodovú hviezdu je šialenstvo!

So zbytkom súhlasím. Prezradil by si ešte čo je to ten "magic lantern"? Počujem o tom prvý krát.
Na canon Lkových sklách je pri značke nekonečno taká malá značka v tvare L obrátene, riadim sa podľa nej Magic Lantern je prídavný soft do fotoaparátov Canon od tretej strany, kde je okrem iného aj funkcia intervalomeru.
 
vd
2013-10-28 12:07:50
ahojte, chel by som sa opytat, ako urobit takuto snimku, kde na koncoch, resp. zaciatkoch mam rozsirene drahy? http://rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzA4LzE1L2UyL3N0YXJ0cmFpbHM0LjY3MzU1LmpwZwpwCXRodW1iCTg1MHg1OTA-CmUJanBn/2dea8cb0/186/star-trails-4.jpg

..a tiez by ma zaujimalo, cim je dana ta farebnost? mohutnym postprocesom, atmosferou a zemepisnou polohou? http://photovide.com/long-exposure-shots-star-trails/
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-28 12:30:17
príspevok od: vd
ahojte, chel by som sa opytat, ako urobit takuto snimku, kde na koncoch, resp. zaciatkoch mam rozsirene drahy? http://rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzA4LzE1L2UyL3N0YXJ0cmFpbHM0LjY3MzU1LmpwZwpwCXRodW1iCTg1MHg1OTA-CmUJanBn/2dea8cb0/186/star-trails-4.jpg

..a tiez by ma zaujimalo, cim je dana ta farebnost? mohutnym postprocesom, atmosferou a zemepisnou polohou? http://photovide.com/long-exposure-shots-star-trails/
Ja som toto este neskusal, ale podla mna by sa to dalo tak, ze normalne sa nafoti niekolko snimok pre tie tenke ciary a potom zvysit ISO alebo dat mensiu clonu pre to zjasnenie, resp kazdou snimkou uberat clonu. Alebo este jedna varianta ako by sa to mozno dalo jednoduchsie. A to, dat fotak na montaz, vypnut ju, nafotit tie traily a potom pri poslednej fotke, resp fotkach ju zapnut.

Hviezdy samy o sebe su farebne, lenze tuna vidno ze to je zvyraznene farebnou saturaciou
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-28 15:51:04
príspevok od: vd
ahojte, chel by som sa opytat, ako urobit takuto snimku, kde na koncoch, resp. zaciatkoch mam rozsirene drahy? http://rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzA4LzE1L2UyL3N0YXJ0cmFpbHM0LjY3MzU1LmpwZwpwCXRodW1iCTg1MHg1OTA-CmUJanBn/2dea8cb0/186/star-trails-4.jpg

..a tiez by ma zaujimalo, cim je dana ta farebnost? mohutnym postprocesom, atmosferou a zemepisnou polohou? http://photovide.com/long-exposure-shots-star-trails/
po foteni vyhotoviť este jednu snimku so zvýšenym iso.. raz som to skušal ze po hodinovej jednoexpozícii som hned po skončení zadelil vyssie iso a dalši 30 sec jednocvak ( ale pozor , jedine s vypnutou redukciou šumu) aby ti nevznikla medza dráhou hviezd.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-10-28 20:00:21
príspevok od: DEVOTEE
po foteni vyhotoviť este jednu snimku so zvýšenym iso.. raz som to skušal ze po hodinovej jednoexpozícii som hned po skončení zadelil vyssie iso a dalši 30 sec jednocvak ( ale pozor , jedine s vypnutou redukciou šumu) aby ti nevznikla medza dráhou hviezd.
ale ved keby to bola posledna snimka v rade, tak by to nevadilo, aj keby bola redukcia sumu, nie?
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-10-28 20:03:20
príspevok od: kubizmus
ale ved keby to bola posledna snimka v rade, tak by to nevadilo, aj keby bola redukcia sumu, nie?
myslel som tu dlhu expozíciu aby nečakal hodinku a potom cvakal jasnejšiu hviezdu chapes
 
vd
2013-10-28 21:43:43
príspevok od: DEVOTEE
myslel som tu dlhu expozíciu aby nečakal hodinku a potom cvakal jasnejšiu hviezdu chapes
ani "morzeovka" by nemusela byt nezaujimava
 
misko_znp
2013-10-29 16:15:33
Perfektny clanok ! Tiez by som odporucal pozriet sa na Magic Lantern pred investiciou do intervalometra.. Startrails som este neskusal, ale skusal som Time lapse s Intervalometrom a Bulb Timerom = perfektna vec, najlepsia pomocka k fotaku a k tomu zadarmo

link od vyvojarov http://www.magiclantern.fm/
 
riske
externý redaktor 2013-10-30 08:22:46
príspevok od: misko_znp
Perfektny clanok ! Tiez by som odporucal pozriet sa na Magic Lantern pred investiciou do intervalometra.. Startrails som este neskusal, ale skusal som Time lapse s Intervalometrom a Bulb Timerom = perfektna vec, najlepsia pomocka k fotaku a k tomu zadarmo

link od vyvojarov http://www.magiclantern.fm/
Keď fotíš doma z okna tak prosím, ale ťahať do terénu notebook je strašne nepraktické. Hlavne by mi vadila jeho mizerná výdrž na baterku (fotenie trvá 6 hod. plusminus).
 
misko_znp
2013-10-30 11:45:43
príspevok od: riske
Keď fotíš doma z okna tak prosím, ale ťahať do terénu notebook je strašne nepraktické. Hlavne by mi vadila jeho mizerná výdrž na baterku (fotenie trvá 6 hod. plusminus).
Magic lantern je Neoficialny Firmware do fotaku, kory mas na karte a odomyka ti zablokovane funkcie fotoaparatu + pridava veci ako intervalometer, rozsirene braketovanie... nieje to pocitacovy software, je to vidiet hned na prvom obrazku na tom linku netreba byt hned neprijemny
 
riske
externý redaktor 2013-10-30 11:58:12
príspevok od: misko_znp
Magic lantern je Neoficialny Firmware do fotaku, kory mas na karte a odomyka ti zablokovane funkcie fotoaparatu + pridava veci ako intervalometer, rozsirene braketovanie... nieje to pocitacovy software, je to vidiet hned na prvom obrazku na tom linku netreba byt hned neprijemny
Ospravedlňujem sa, bol som v tom, že je to PC software. Ja fotím Nikonom takže tieto, canonie zaklínadlá nopoznám...
 
mausner
2013-11-04 19:33:59
Cavko.
Chcem sa spytat ako sa da skratit proces spracovania dlhej expozicie (uz nad 10s) na D90ke?
Takisto, ci mate nejake skusenosti s takymito IR intervalometrami: http://www.ebay.com/itm/Intervalometer-IPAD-IPHONE-ANDROID-CONTROL-CANON-NIKON-PENTAX-SONY-OLYMPUS-FUJI-/111204569921?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item19e44f1341 ?
Posledna otazka.. Tie darkframy su potrebne vlastne iba na prelepovianie tmaveho miesta?
 
michal2210
2013-11-04 20:09:13
Tiež sa chcem spytat , ked na mojej D3100 dam cas napr. 30sec tak mi ju potom aj 30sec spracuva ..... da sa to nieako nastavit ???
Dakujem .
 
riske
externý redaktor 2013-11-05 08:41:23
príspevok od: mausner
Cavko.
Chcem sa spytat ako sa da skratit proces spracovania dlhej expozicie (uz nad 10s) na D90ke?
Takisto, ci mate nejake skusenosti s takymito IR intervalometrami: http://www.ebay.com/itm/Intervalometer-IPAD-IPHONE-ANDROID-CONTROL-CANON-NIKON-PENTAX-SONY-OLYMPUS-FUJI-/111204569921?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item19e44f1341 ?
Posledna otazka.. Tie darkframy su potrebne vlastne iba na prelepovianie tmaveho miesta?
Je nutné vypnúť funkciu "redukcia šumu pri dlhých expozíciách"!

Ten intervalometer vyzerá zaujímavo, ale na D90 nebude fungovať. Nikony totiž nemajú štandardný konektor JACK, ale nejakú svoju divočinu... Ako ďalší problém vidím, že ak by to aj fungovalo, musel by si celú tú dobu (niekoľko hodín) mieriť mobilom na takúto spúšť. Osobne mi príde oveľa pohodlnejšie kúpiť si obyč drotový intervalometer a nechať ho visieť len tak na fotoaparáte...

Dark framy slúžia na potlačenie šumu, aj keď sa ti bude zdať, že po skladaní je snímok "čistý", je veľmi pravdepodobné, že ti tam zostanú ešte hot pixely a tie vo fotke rozhodne nechceš. Navyše ešte dokážeš trochu stmaviť oblohu a tým pádom zvýšiš kontrast, čo kvalite snímky len pridá....
 
riske
externý redaktor 2013-11-05 08:41:49
príspevok od: michal2210
Tiež sa chcem spytat , ked na mojej D3100 dam cas napr. 30sec tak mi ju potom aj 30sec spracuva ..... da sa to nieako nastavit ???
Dakujem .
Musíš vypnúť funkciu "redukcia šumu pri dlhých expozíciách"!
 
michal2210
2013-11-06 16:16:33
príspevok od: riske
Musíš vypnúť funkciu "redukcia šumu pri dlhých expozíciách"!
Dakujem
 
belco
2013-11-06 21:30:30
Este sa spytam, ci ma zmysel okrem dark frame robit aj flat field?
 
riske
externý redaktor 2013-11-07 08:39:11
príspevok od: belco
Este sa spytam, ci ma zmysel okrem dark frame robit aj flat field?
Dobrá otázka.
Ja ich nerobím. Ale ak chceš až nehumánne technicky kvalitný výsledok použi aj flaty...
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-07 10:49:41
príspevok od: riske
Je nutné vypnúť funkciu "redukcia šumu pri dlhých expozíciách"!

Ten intervalometer vyzerá zaujímavo, ale na D90 nebude fungovať. Nikony totiž nemajú štandardný konektor JACK, ale nejakú svoju divočinu... Ako ďalší problém vidím, že ak by to aj fungovalo, musel by si celú tú dobu (niekoľko hodín) mieriť mobilom na takúto spúšť. Osobne mi príde oveľa pohodlnejšie kúpiť si obyč drotový intervalometer a nechať ho visieť len tak na fotoaparáte...

Dark framy slúžia na potlačenie šumu, aj keď sa ti bude zdať, že po skladaní je snímok "čistý", je veľmi pravdepodobné, že ti tam zostanú ešte hot pixely a tie vo fotke rozhodne nechceš. Navyše ešte dokážeš trochu stmaviť oblohu a tým pádom zvýšiš kontrast, čo kvalite snímky len pridá....
Tie darky framy potm aplikuješ na oblohu v nejakej opacite alebo použivaš funkcie vrstvy ako: overlay napriklad ? ci sa to rucne maskuje ?
 
riske
externý redaktor 2013-11-07 11:04:54
príspevok od: DEVOTEE
Tie darky framy potm aplikuješ na oblohu v nejakej opacite alebo použivaš funkcie vrstvy ako: overlay napriklad ? ci sa to rucne maskuje ?
Samozrejme cez "overlay"!
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-07 11:11:42
príspevok od: riske
Samozrejme cez "overlay"!
a aky je rozdiel medzi darkframom a ciernou plochou naliatou v editore ? ci musi to byt z fotaku ako material ?
 
kubizmus
externý redaktor 2013-11-07 11:14:43
príspevok od: riske
Dobrá otázka.
Ja ich nerobím. Ale ak chceš až nehumánne technicky kvalitný výsledok použi aj flaty...
a na co su flaty? takze podla toho ci si to moze dovolit sa kazdy zariadi sam aby tie fotky potom nevyzerali jak z dierkovej komory
 
riske
externý redaktor 2013-11-07 14:07:32
príspevok od: kubizmus
a na co su flaty? takze podla toho ci si to moze dovolit sa kazdy zariadi sam aby tie fotky potom nevyzerali jak z dierkovej komory
Tiež si myslím, že je to blbosť, ale niekto by mi mohol argumentovať, že chce odstrániť vinetáciu...
 
riske
externý redaktor 2013-11-07 14:08:34
príspevok od: DEVOTEE
a aky je rozdiel medzi darkframom a ciernou plochou naliatou v editore ? ci musi to byt z fotaku ako material ?
Ako odstrániš hot pixely? Skús sa zamyslieť!
 
RedBerry
2013-11-07 23:23:35
Vždy ma bavilo a fascinovalo státie nad statívom a svietiacou diódou mojej D3000cky keď som čakal na výsledok nejakej 15-30 sekundovej expozície...

Riske - vďaka tvojmu článku, fúúúh!!! Peckový, už dávnejšie som čítal o Dark Frameoch no nepochopil som ich, ty is to pekne po lopate napísal a myslím že som to pobral správne, ďakujem ďakujem!!

Teraz keď "viem" ako.. veľmi rád by som si vyskúšal astrofoto asi skúsim vydurdiť z mojej malej to vražedné iso 1600!
Už len zohnať dobrú spoločnosť na noc lebo samého vonku v poli.. to ma moc neláka aj keď by som možno aj teraz vybehol, keby nemusím zajtra vstávať ráno!

Ešte jednu otázočku by som mal, písal si o dark frameoch že je najlepšie ich fotiť vonku pri fotení, keď teda budem napr od 12tej fotiť a teplota sa bude postupne meniť nebude to mať nejaký vplyv na dark framy keď ich nafotím až po všetkých Lightoch???
Alebo pred.. proste keď ich nebudem fotiť zároveň (aj keď to si neviem prakticky predstaviť)
 
riske
externý redaktor 2013-11-08 08:02:53
Ďakujem!

So zmenou teploty počas fotenia si láme hlavu snáď každý astrofotograf. A v podstate mu nezostáva nič iné len to akceptovať...
Profíci fotia na chladených CCD kamerách a ani nie tak kvoli šumu samotnému (ten sa predsa správnou kalibráciou odstráni) ale práve kvoli tepelnej stabilite. Nízky šum je len bonus...
Doporučujem aby si to proste neriešil, toto je hold vyšia moc.
 
RedBerry
2013-11-08 10:19:07
príspevok od: riske
Ďakujem!

So zmenou teploty počas fotenia si láme hlavu snáď každý astrofotograf. A v podstate mu nezostáva nič iné len to akceptovať...
Profíci fotia na chladených CCD kamerách a ani nie tak kvoli šumu samotnému (ten sa predsa správnou kalibráciou odstráni) ale práve kvoli tepelnej stabilite. Nízky šum je len bonus...
Doporučujem aby si to proste neriešil, toto je hold vyšia moc.
Takže prijať krutu realitu Oukééj ďakujem! uvidím kedy sa mi podarí dačo skúsiť, ak to bude v dohladnej dobe tak sa tu "pochválim" s výsledkom.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-08 10:39:08
príspevok od: riske
Ako odstrániš hot pixely? Skús sa zamyslieť!
zrejme koli tomu aby som tie hot pixely na tom snimku z rawu videl nie ?
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-08 10:41:49
príspevok od: RedBerry
Takže prijať krutu realitu Oukééj ďakujem! uvidím kedy sa mi podarí dačo skúsiť, ak to bude v dohladnej dobe tak sa tu "pochválim" s výsledkom.
ako tak kukam vonku, počasie nepraje a mna to vie kvalitne rozhodit ...kedze už preslo obdobie s najtmavsou nocou v mesiaci :/ ... teraz už len čakať na spln, nech to je zaujimave pre východy slnka...
 
RedBerry
2013-11-08 11:30:54
príspevok od: DEVOTEE
ako tak kukam vonku, počasie nepraje a mna to vie kvalitne rozhodit ...kedze už preslo obdobie s najtmavsou nocou v mesiaci :/ ... teraz už len čakať na spln, nech to je zaujimave pre východy slnka...
Fúha fúha, jak som si dneska(včera) v noci čítal tento článok som len tak pozrel von oknom a úplne čistá obloha, mesiac nikde.. Až ma skoro omrzel život reku balím to idem von ale musel som vstávať o 6:00 takže to nepripadalo v úvahu :/
Ja som z Hornej Nitry - Prievidza, Handlová to tá obloha to bolo proste divadlo...
 
Pospo
2013-11-08 11:54:04
Skvely clanok.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-08 13:01:10
príspevok od: RedBerry
Fúha fúha, jak som si dneska(včera) v noci čítal tento článok som len tak pozrel von oknom a úplne čistá obloha, mesiac nikde.. Až ma skoro omrzel život reku balím to idem von ale musel som vstávať o 6:00 takže to nepripadalo v úvahu :/
Ja som z Hornej Nitry - Prievidza, Handlová to tá obloha to bolo proste divadlo...
si mal vybehnut, mozno to v najblizsích dnoch nemusi byt jasne
 
riske
externý redaktor 2013-11-08 13:14:10
príspevok od: DEVOTEE
zrejme koli tomu aby som tie hot pixely na tom snimku z rawu videl nie ?
Áno a následne ich od light fotky odčítal
 
riske
externý redaktor 2013-11-08 13:15:57
príspevok od: DEVOTEE
ako tak kukam vonku, počasie nepraje a mna to vie kvalitne rozhodit ...kedze už preslo obdobie s najtmavsou nocou v mesiaci :/ ... teraz už len čakať na spln, nech to je zaujimave pre východy slnka...
Tiež ma to štve, to je na tomto žánre snáď najhoršie... Ale s tým splnom som to nepochopil. Ako si to myslel?
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-08 13:53:56
príspevok od: riske
Tiež ma to štve, to je na tomto žánre snáď najhoršie... Ale s tým splnom som to nepochopil. Ako si to myslel?
hej aj mna to štve 4-teho som sa sral pod nocno oblohu a prisla hmla a bolo potom.. škoda, neostava nic ine nez trpezlivosť a pevne nervy


s mesiacom som to myslel tak že bude pekne svietit tesne pred východom slnka alebo pocas východu sa daju komponovat pekne krajinky, alebo fotit rozsvietenu krajinu....a velakrat je pocas splnu aj cistejsia obloha a je chladnejšie co nam krajinkarom vyhovuje koli cistote vzduchu.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-11-08 15:19:17
príspevok od: DEVOTEE
hej aj mna to štve 4-teho som sa sral pod nocno oblohu a prisla hmla a bolo potom.. škoda, neostava nic ine nez trpezlivosť a pevne nervy


s mesiacom som to myslel tak že bude pekne svietit tesne pred východom slnka alebo pocas východu sa daju komponovat pekne krajinky, alebo fotit rozsvietenu krajinu....a velakrat je pocas splnu aj cistejsia obloha a je chladnejšie co nam krajinkarom vyhovuje koli cistote vzduchu.
fuh, ze by vplyv mesiaca?
 
RedBerry
2013-11-08 15:52:12
príspevok od: DEVOTEE
si mal vybehnut, mozno to v najblizsích dnoch nemusi byt jasne
v najbližších dňoch ani nemám času vôbec, a v noci budem musieť spať
pokúsim sa v zime dačo podúmať a vychytať aj počasie..
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-11-08 18:09:39
príspevok od: kubizmus
fuh, ze by vplyv mesiaca?
možno marsu
 
riske
externý redaktor 2013-11-10 08:58:06
príspevok od: Pospo
Skvely clanok.
Vďaka!
 
lgsvgh
2013-11-10 11:07:28
Práve sa začínam zaujímať o tento žáner fotografovania. V decembri dokonca bude na to príležitosť v Malej Studenej doline. Tak sa teším. Výborný článok, mimochodom ma rozosmiala poznámka o tom, ako aký to malo dopad, to zavytie. Ešte si zistím intervalometer pre Nikon, a idem na to.
 
roland.g76
2013-11-10 13:53:59
príspevok od: lgsvgh
Práve sa začínam zaujímať o tento žáner fotografovania. V decembri dokonca bude na to príležitosť v Malej Studenej doline. Tak sa teším. Výborný článok, mimochodom ma rozosmiala poznámka o tom, ako aký to malo dopad, to zavytie. Ešte si zistím intervalometer pre Nikon, a idem na to.
Kdesi na nete som sa dočítal že na startrails sa dá použiť namiesto intervalometeru nastavenie manuál s 30sec. atď. plus nastaviť na kontinuálne snímanie a diaľkovú káblovú spúšť zaaretovať, foťák bude snímať v 30 sec. intervaloch kým to nevypnem. Skúšal som to iba tak skúšobne doma a fungovalo to. Ma s tým niekto viac skúsenosti či sa to osvedčilo aj v praxi? Teoreticky si nemyslím že by sa mal poškodiť fotoaparát, ale človek nikdy nevie.
 
belco
2013-11-10 18:17:48
príspevok od: lgsvgh
Práve sa začínam zaujímať o tento žáner fotografovania. V decembri dokonca bude na to príležitosť v Malej Studenej doline. Tak sa teším. Výborný článok, mimochodom ma rozosmiala poznámka o tom, ako aký to malo dopad, to zavytie. Ešte si zistím intervalometer pre Nikon, a idem na to.
Ako bonus by k tomu mohla byt viditelna aj jasna kometa C/2012 S1 (ISON). Ze vraj by mala dosahovat jas Mesiaca......ved sa nechajme prekvapit.
 
riske
externý redaktor 2013-11-10 19:41:56
príspevok od: lgsvgh
Práve sa začínam zaujímať o tento žáner fotografovania. V decembri dokonca bude na to príležitosť v Malej Studenej doline. Tak sa teším. Výborný článok, mimochodom ma rozosmiala poznámka o tom, ako aký to malo dopad, to zavytie. Ešte si zistím intervalometer pre Nikon, a idem na to.
No mne vtedy do smiechu nebolo Od vtedy už v noci chodím fotiť iba s autom... A ďakujem!
 
riske
externý redaktor 2013-11-10 19:45:39
príspevok od: roland.g76
Kdesi na nete som sa dočítal že na startrails sa dá použiť namiesto intervalometeru nastavenie manuál s 30sec. atď. plus nastaviť na kontinuálne snímanie a diaľkovú káblovú spúšť zaaretovať, foťák bude snímať v 30 sec. intervaloch kým to nevypnem. Skúšal som to iba tak skúšobne doma a fungovalo to. Ma s tým niekto viac skúsenosti či sa to osvedčilo aj v praxi? Teoreticky si nemyslím že by sa mal poškodiť fotoaparát, ale človek nikdy nevie.
Nemal by s tým byť problém. Si síce limitovaný časom 30s, ale bez tak som naň povečšine fotil... Super nápad!
 
riske
externý redaktor 2013-11-10 19:47:58
príspevok od: belco
Ako bonus by k tomu mohla byt viditelna aj jasna kometa C/2012 S1 (ISON). Ze vraj by mala dosahovat jas Mesiaca......ved sa nechajme prekvapit.
Je otázka či ISON vobec prežije prechod okolo Slnka. Predpovede jasnosti komét sú celkovo skor optimističtejšie, než je potom realita...
 
Ninja
ocenenie redakciou 2013-11-11 21:30:49
Zaujímalo by ma, ako vznikla tá panoráma od Maxa Lynonsa?
 
riske
externý redaktor 2013-11-14 09:05:02
príspevok od: Ninja
Zaujímalo by ma, ako vznikla tá panoráma od Maxa Lynonsa?
No to by zaujímalo aj mňa! Už dlho si nad tou foto lámem hlavu...
Povodne som si myslel, že je to zloženina iba z dvoch záberov, tak ma napadlo, že použil dva aparáty, ale kedže je to 10 snímkov?!
Mám tucha ako by to mohol urobiť, ale určite tam bude nejaký zádrheľ čo nám smrteľníkom také foto znemožní urobiť....
 
novy
2013-11-14 10:27:04
príspevok od: riske
No to by zaujímalo aj mňa! Už dlho si nad tou foto lámem hlavu...
Povodne som si myslel, že je to zloženina iba z dvoch záberov, tak ma napadlo, že použil dva aparáty, ale kedže je to 10 snímkov?!
Mám tucha ako by to mohol urobiť, ale určite tam bude nejaký zádrheľ čo nám smrteľníkom také foto znemožní urobiť....
Podľa čoho usudzujete, že je to panoráma?
 
riske
externý redaktor 2013-11-14 10:47:38
príspevok od: novy
Podľa čoho usudzujete, že je to panoráma?
Za prvé to autor napísal a za druhé, keď si všimneš aký je to uhol záberu, od nebeského pólu cez rovník a je skoro vidieť aj druhý pól... To je dobrých 180°. Jediný objektív, ktorý by to dokázal vyfotiť je rybie oko, ale ten by silne zdeformoval obraz sférickým skreslením a aj tak by boli treba aspoň dva zábery...
Ten chlap má proste vymyslené ako naviazať hviezdy v záberoch.
 
novy
2013-11-14 10:49:45
http://www.tawbaware.com/maxlyons/cgi-bin/image.pl?showFileName=ST_IMG_0134-IMG_0193_great_falls_startrails.jpg&gallery=8

Je to skôr reklama na tento jeho software.

http://www.tawbaware.com/imgstack.htm
 
riske
externý redaktor 2013-11-14 11:42:32
príspevok od: novy
http://www.tawbaware.com/maxlyons/cgi-bin/image.pl?showFileName=ST_IMG_0134-IMG_0193_great_falls_startrails.jpg&gallery=8

Je to skôr reklama na tento jeho software.

http://www.tawbaware.com/imgstack.htm
Tutok je Maxovo objasnenie:

"The scene consists of 2 rows of 5 images. The 5 images in the top row were created by "stacking" several 30 second exposures to create short star-trails. However, because I didn't stay out all night shooting, the trails in each image were only a couple of minutes long...so short that in a web-sized image like the one posted here it would have been difficult to tell if they were actually trails. I used a modified version of PTAStitcher (the stitching engine that is distributed with PTAssembler) and quite a lot of manual image editing to "extend" the trails to the length shown here.

Over the last couple of months I have been working on creating a new program that allows others to do the same thing. That program is called "Star Tracer", and although there are still some features that I plan to add in the future, it has now reached a point where its basic feature set is complete, and I would like to get feedback from others. I'm making a beta version available here.

Star Tracer's web page and documentation outline what the program does and explain in detail how it works. Rather than repeat all of that here, my 30 second summary is that Star Tracer calculates the trajectory taken by the stars, and then allows you to "rotate" the image by any amount you want to fill in the gaps in star-trails and/or extend their length. This version of Star Tracer does not attempt to automatically differentiate "stars" from "not stars", so the entire image is rotated, meaning you may need to do some manual editing/blending to create a final image. "
 
Ninja
ocenenie redakciou 2013-11-14 14:23:46
príspevok od: riske
Tutok je Maxovo objasnenie:

"The scene consists of 2 rows of 5 images. The 5 images in the top row were created by "stacking" several 30 second exposures to create short star-trails. However, because I didn't stay out all night shooting, the trails in each image were only a couple of minutes long...so short that in a web-sized image like the one posted here it would have been difficult to tell if they were actually trails. I used a modified version of PTAStitcher (the stitching engine that is distributed with PTAssembler) and quite a lot of manual image editing to "extend" the trails to the length shown here.

Over the last couple of months I have been working on creating a new program that allows others to do the same thing. That program is called "Star Tracer", and although there are still some features that I plan to add in the future, it has now reached a point where its basic feature set is complete, and I would like to get feedback from others. I'm making a beta version available here.

Star Tracer's web page and documentation outline what the program does and explain in detail how it works. Rather than repeat all of that here, my 30 second summary is that Star Tracer calculates the trajectory taken by the stars, and then allows you to "rotate" the image by any amount you want to fill in the gaps in star-trails and/or extend their length. This version of Star Tracer does not attempt to automatically differentiate "stars" from "not stars", so the entire image is rotated, meaning you may need to do some manual editing/blending to create a final image. "
Po anglicky moc neviem, translator je translator Pochopil som, že to robil nejakým PTStitcherom. Kuknem na youtube, či nenájdem nejaký tutoriál.
 
novy
2013-11-14 16:11:42
príspevok od: riske
Tutok je Maxovo objasnenie:

"The scene consists of 2 rows of 5 images. The 5 images in the top row were created by "stacking" several 30 second exposures to create short star-trails. However, because I didn't stay out all night shooting, the trails in each image were only a couple of minutes long...so short that in a web-sized image like the one posted here it would have been difficult to tell if they were actually trails. I used a modified version of PTAStitcher (the stitching engine that is distributed with PTAssembler) and quite a lot of manual image editing to "extend" the trails to the length shown here.

Over the last couple of months I have been working on creating a new program that allows others to do the same thing. That program is called "Star Tracer", and although there are still some features that I plan to add in the future, it has now reached a point where its basic feature set is complete, and I would like to get feedback from others. I'm making a beta version available here.

Star Tracer's web page and documentation outline what the program does and explain in detail how it works. Rather than repeat all of that here, my 30 second summary is that Star Tracer calculates the trajectory taken by the stars, and then allows you to "rotate" the image by any amount you want to fill in the gaps in star-trails and/or extend their length. This version of Star Tracer does not attempt to automatically differentiate "stars" from "not stars", so the entire image is rotated, meaning you may need to do some manual editing/blending to create a final image. "
Tak predsa je to viac o postprocese ako o nejakom neznámom postupe vo fotografii...
škoda
 
riske
externý redaktor 2013-11-15 09:41:36
príspevok od: novy
Tak predsa je to viac o postprocese ako o nejakom neznámom postupe vo fotografii...
škoda
Tiež ma to sklamalo.
 
joncko
2013-11-15 14:07:10
príspevok od: Ninja
Zaujímalo by ma, ako vznikla tá panoráma od Maxa Lynonsa?
mňa napadlo celkom zaujímavé riešenie podobnej panorámy, akurát náročné na čas a počasie ...

a to že by sa panoráma fotila viac dní za sebou... každý večer o tej istej hodine nafotiť jeden startrails na šiokom ohnisku (aby ich stačilo 5-6) a následne ich už len spojiť...

Jediný problém by bol v tom umiestniť foťák na to isté miesto aby sa dala panoráma dobre spojiť. Na to by bolo potrebné na vybrané miesto umiestniť nejaký stojan, prípadne podložky na nohy statívu a potom už len vybrať zaujímavé miesto a počkať si na počasie...
 
Ninja
ocenenie redakciou 2013-11-15 14:43:49
príspevok od: joncko
mňa napadlo celkom zaujímavé riešenie podobnej panorámy, akurát náročné na čas a počasie ...

a to že by sa panoráma fotila viac dní za sebou... každý večer o tej istej hodine nafotiť jeden startrails na šiokom ohnisku (aby ich stačilo 5-6) a následne ich už len spojiť...

Jediný problém by bol v tom umiestniť foťák na to isté miesto aby sa dala panoráma dobre spojiť. Na to by bolo potrebné na vybrané miesto umiestniť nejaký stojan, prípadne podložky na nohy statívu a potom už len vybrať zaujímavé miesto a počkať si na počasie...
tiež ma to kedysik napadlo, ale len na sekundu zem sa točí a každý deň by boli hviezdy vždy o trochu viac napravo, takže asi nerealizovateľné.
 
riske
externý redaktor 2013-11-15 15:31:44
príspevok od: joncko
mňa napadlo celkom zaujímavé riešenie podobnej panorámy, akurát náročné na čas a počasie ...

a to že by sa panoráma fotila viac dní za sebou... každý večer o tej istej hodine nafotiť jeden startrails na šiokom ohnisku (aby ich stačilo 5-6) a následne ich už len spojiť...

Jediný problém by bol v tom umiestniť foťák na to isté miesto aby sa dala panoráma dobre spojiť. Na to by bolo potrebné na vybrané miesto umiestniť nejaký stojan, prípadne podložky na nohy statívu a potom už len vybrať zaujímavé miesto a počkať si na počasie...
To, ale vobec nie je zlý nápad! Takto by to fakt šlo!
 
riske
externý redaktor 2013-11-15 15:36:54
príspevok od: Ninja
tiež ma to kedysik napadlo, ale len na sekundu zem sa točí a každý deň by boli hviezdy vždy o trochu viac napravo, takže asi nerealizovateľné.
Prečo nerealizovateľná? Obloha sa každý deň posunie o jeden úhlový stupeň (365 dní / 360°). Jeden úhlový stupeň za 24 hodín je 24 / 360 = 0,067 hodiny, to sú 4 minúty.
Takže stačí začať fotiť každý deň vždy o 4 minúty skor!
 
Ninja
ocenenie redakciou 2013-11-15 17:57:45
príspevok od: riske
Prečo nerealizovateľná? Obloha sa každý deň posunie o jeden úhlový stupeň (365 dní / 360°). Jeden úhlový stupeň za 24 hodín je 24 / 360 = 0,067 hodiny, to sú 4 minúty.
Takže stačí začať fotiť každý deň vždy o 4 minúty skor!
máš pravdu, odskúšal som to v stellariume a je to tak takže teraz už nezostáva nič iné, len ako na 5-10 dní niekde zakempovať
 
belco
2013-11-15 18:23:09
Teraz ste ma navnadili, ze by som zacal fotit analemu
 
joncko
2013-11-15 19:56:39
príspevok od: riske
Prečo nerealizovateľná? Obloha sa každý deň posunie o jeden úhlový stupeň (365 dní / 360°). Jeden úhlový stupeň za 24 hodín je 24 / 360 = 0,067 hodiny, to sú 4 minúty.
Takže stačí začať fotiť každý deň vždy o 4 minúty skor!
dobrá poznámka... presne toto som potreboval domyslieť, ale nečakal som že riešenie je také jednoduché . dík
 
riske
externý redaktor 2013-11-16 18:04:22
príspevok od: Ninja
máš pravdu, odskúšal som to v stellariume a je to tak takže teraz už nezostáva nič iné, len ako na 5-10 dní niekde zakempovať
Obdivujem vaše nadšenie!
Mňa nebaví čakať tých pár hodín a ísť nad ránom domov s neistým výsledkom. A fotiť niekoľko dní za sebov? Stačí jeden mrak a je po snahe... Takýchto šialeností sú asi schopný fakt len astrofotografovia...
Každopádne, ak by sa to niekomu podarilo, mám moj neskonalý obdiv!!!
 
novy
2013-11-16 21:15:02
príspevok od: riske
Obdivujem vaše nadšenie!
Mňa nebaví čakať tých pár hodín a ísť nad ránom domov s neistým výsledkom. A fotiť niekoľko dní za sebov? Stačí jeden mrak a je po snahe... Takýchto šialeností sú asi schopný fakt len astrofotografovia...
Každopádne, ak by sa to niekomu podarilo, mám moj neskonalý obdiv!!!
Až sa o to pokúsim ja, tak sa do hodiny určite zamračí a pekne bude až o mesiac...
 
riske
externý redaktor 2013-11-19 12:52:39
Napadá ma ešte jedna možnosť vyfotenia "startrails panorámy". Muselo by sa fotiť na paraliktickej montáži (samozrejme s vypnutým pohonom). Najdoležitejšie by bolo rozvrhnúť si noc na jednotlivé snimky a podobne si spočítať úhlové posuny a potom jemnými pohybmi v rektascenzii (resp deklinácii) by sa správne trails napojovali.
Takáto metóda by mala niekoľko zádrheľov:
1. Na automatické zloženie je treba aspoň povedzme 10% prekryv fotiek, čo je u tejto metódy nemožné. Nezostáva než skladať ručne.
2. Na horizont na výslednom snímku možeme rovno zabudnúť. Jedina možnosť je ho vyfotiť zvlašť a domontovať ho.
3. Stále to nerieši problém, že príde mrak a fotku zničí, alebo zle vypočítame súradnice.

Hold toto je fakt výzva.

Keď už tak chcete panorámu, najjednoduchšie je požičať si ďalší fotoaparát a prilepiť ho lepiacou páskou k primárnemu stroju a máme aspoň panorámu z dvoch snímkov (Nieje to úplne marné riešenie, pri dvoch fisheye objektívoch je možné sa dostať na záber viac ako 270°).
 
gedo
2013-11-21 22:25:24
Fotím zásadne s káblovou spúšťou a to 30 s. expozície a keď ja zaaretovaná ihned cvakne další záber , ale baterky vydržia najviac 2 hod takže spať sa pritom nedá , a občas sadne rosa na sklo objektívu , ale občas výsledok poteší
 
riske
externý redaktor 2013-11-26 12:15:45
príspevok od: gedo
Fotím zásadne s káblovou spúšťou a to 30 s. expozície a keď ja zaaretovaná ihned cvakne další záber , ale baterky vydržia najviac 2 hod takže spať sa pritom nedá , a občas sadne rosa na sklo objektívu , ale občas výsledok poteší
Pravdepodobne máš CCD snímač. Ten je pri dlhých expozíciach veľmi náročný na spotrebu energie. Chce to grip (a rosnicu).
 
Dodiak1
2013-11-27 16:28:55
prosím Vás, ja by som sa chcel spýtať , nerozumiem úplne tým darkfrejmom, to mám nafotiť pred alebo po alebo medzi a má to byť úplne tmavá fotka alebo dáka trošku jasnejšia tmavá fotka ?
 
fatality
2013-11-28 00:43:32
super clanok aj debata takto nejako si predstavujem komunikaciu na foto serveri..
 
Dodiak1
2013-11-28 12:28:24
Zdravím Vás Páni.

1. Ospravedlňujem sa za môj príspevok vyššie s tými DF, bola to moja nepozornosť, hneď ako som to postol som to našiel hore v článku. Asi sa podpísal na mne stres lebo som to šiel fotiť a nechcel som to dobabrať

2. V druhej časti tohto postu by som sa chcel podeliť o môj prvý zážitok zo StarTrails:

Moja výbava pozostávala z EOS 450D , klasického statívu a obyčajnej manuálnej odpaľovačky čo pre mňa znamenalo že som musel mačkať spúšť ja vždy keď spravilo fotku. Medzi tým sa mi ešte pokazila odpaľovačka a musel som ju rozobrať rýchlo a cvakať s rozobratou spúšťou.

Nastavenie fotoaparátu : ISO 1600 , f 5,6 , '30 (viac sa nedá nastaviť a BULB-om sa mi to nechcelo stopovať, je to len test)

Najprv som si nafotil 90 dark frame-ov čo bolo asi najnudnejšie na celom fotení lebo som cvakal . . . tmu. V hlave som si len tak počítal že koľký frame robím, po polhodinke som zistil že za hodinku nafotím skoro 100 dark frame-ov takže som sa už len pozeral na hodiny.
Po hodinke som dal dole krytku a začal som cvakať krajinku, spravil som 130 fotiek čo mi trvalo dokopy hodinku a pol (2,5 hodinky dokopy )

Ak sa odhodláte ísť fotiť v tejto zime do terénu tak Vám radím, poriadne sa oblečte , radšej si zoberte viac oblečenia a budete ho mať prípadne v rupsaku ako mrznúť, pretože stojíte, v prípade že nieste v aute alebo niekde, pár hodín na mieste a jediné čo Vám v tom prípade pomôže je skackať a robiť rôzne krácie ja nabudúce budem vedieť že si mám zobrať aj dvojo ak nie trojo ponožiek

Moje postrehy ktoré sa mi pri tom všetko vynárali z hlavy :

čo ak bolo včera dajme tomu -4° a ja sa vyberem znovu fotiť a bude znovu -4° (ale aj keby + - pár ° ) či je nutné robiť darkfrejmy keď už pri tej teplote nafotené mám zo včera.
a teraz len tak teoreticky : čo keby si nafotím zbierku darkfrejmov v škále teplôt dajme tomu od -15 do +25 . mohol by som mať tú zbierku potom používať pri rôznych startrailoch ?

no a ešte by som chcel skúsiť startrail s Fisheye objektívom ako by to vyzeralo, takže ak máte niekto v BB fisheye na EOS tak by ste mi mohli požiťať

No a nakoniec : hlavne si užívajte ten pocit pri fotení a potom keď vám vylezie výsledná fotka


Ó a aby som nezabudol
 
riske
externý redaktor 2013-11-28 12:56:04
príspevok od: Dodiak1
Zdravím Vás Páni.

1. Ospravedlňujem sa za môj príspevok vyššie s tými DF, bola to moja nepozornosť, hneď ako som to postol som to našiel hore v článku. Asi sa podpísal na mne stres lebo som to šiel fotiť a nechcel som to dobabrať

2. V druhej časti tohto postu by som sa chcel podeliť o môj prvý zážitok zo StarTrails:

Moja výbava pozostávala z EOS 450D , klasického statívu a obyčajnej manuálnej odpaľovačky čo pre mňa znamenalo že som musel mačkať spúšť ja vždy keď spravilo fotku. Medzi tým sa mi ešte pokazila odpaľovačka a musel som ju rozobrať rýchlo a cvakať s rozobratou spúšťou.

Nastavenie fotoaparátu : ISO 1600 , f 5,6 , '30 (viac sa nedá nastaviť a BULB-om sa mi to nechcelo stopovať, je to len test)

Najprv som si nafotil 90 dark frame-ov čo bolo asi najnudnejšie na celom fotení lebo som cvakal . . . tmu. V hlave som si len tak počítal že koľký frame robím, po polhodinke som zistil že za hodinku nafotím skoro 100 dark frame-ov takže som sa už len pozeral na hodiny.
Po hodinke som dal dole krytku a začal som cvakať krajinku, spravil som 130 fotiek čo mi trvalo dokopy hodinku a pol (2,5 hodinky dokopy )

Ak sa odhodláte ísť fotiť v tejto zime do terénu tak Vám radím, poriadne sa oblečte , radšej si zoberte viac oblečenia a budete ho mať prípadne v rupsaku ako mrznúť, pretože stojíte, v prípade že nieste v aute alebo niekde, pár hodín na mieste a jediné čo Vám v tom prípade pomôže je skackať a robiť rôzne krácie ja nabudúce budem vedieť že si mám zobrať aj dvojo ak nie trojo ponožiek

Moje postrehy ktoré sa mi pri tom všetko vynárali z hlavy :

čo ak bolo včera dajme tomu -4° a ja sa vyberem znovu fotiť a bude znovu -4° (ale aj keby + - pár ° ) či je nutné robiť darkfrejmy keď už pri tej teplote nafotené mám zo včera.
a teraz len tak teoreticky : čo keby si nafotím zbierku darkfrejmov v škále teplôt dajme tomu od -15 do +25 . mohol by som mať tú zbierku potom používať pri rôznych startrailoch ?

no a ešte by som chcel skúsiť startrail s Fisheye objektívom ako by to vyzeralo, takže ak máte niekto v BB fisheye na EOS tak by ste mi mohli požiťať

No a nakoniec : hlavne si užívajte ten pocit pri fotení a potom keď vám vylezie výsledná fotka


Ó a aby som nezabudol
Gratulujem k prvému pokusu. Máš to veľmi pekné!

S tými darkami uvažuješ veľmi správne. Teraz nedávno som čítal, že jeden astrofotograf si zhotovil takúto zbierku darkov pre rozne teploty a napísal si program, ktorý mu automaticky vyberal tú správnu sadu.
Úprimne nieje to treba riešiť až tak dogmaticky. Robíme amatérsku fotografiu a nie vedecký projekt. Doporučujem si tieto darky uložiť na disk, urobiť si k nim poznámku pri akej teplote boli vyfotené a používať ich chvíľu na všetky startrails, ktoré vyfotíš. Ak budeš mať pocit, že si statrails zvládol tak dobre, že sa už nemáš kam kvalitou posunúť začni fotiť darky vždy u každého fotenia...

Ak ťa zaujíma ako vyzerá startrails na fish eye objektíve tak sa mrkni tu:
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/400005/stred-vesmiru/?s=photos
V zábere som akurát skorigoval sférické skreslenie (v povodnom zábere boli hviezdy v perfektných kruhových dráhach a horizont vyklenutý).

Inak veľmi ma tvoj report potešil. Presne tak nejako prebieho nočné fotenie. Len tak ďalej!
 
riske
externý redaktor 2013-11-29 09:17:28
príspevok od: fatality
super clanok aj debata takto nejako si predstavujem komunikaciu na foto serveri..
Vďaka, tiež sa mi to páči
 
pxls.jpg
2013-11-29 14:42:22
príspevok od: riske
Káblová spušť nestačí, potrebuješ nejaký automat na počítnie času - Intervalometer (Inak by si čas musel merať stopkami).
Potrebuješ Canon TC-80N3.
Inak intervalové sníanie uožňujú aj niektoré lepši aparáty priamo v prístroji bez žiadneho príslušenstva. Moj D7000 to uožňuje, ale ešte som to neskúšal.
kablova spust staci obycajna. cas si predsa nastavis v manualnom rezime, k tomu nastavis seriove snimanie, zaaretujes gombik na kablovej spusti a cakas. prestoj je pod jednu sekundu.

samozrejme intervalometer poskytuje viac moznosti.
 
riske
externý redaktor 2013-12-02 08:22:10
príspevok od: pxls.jpg
kablova spust staci obycajna. cas si predsa nastavis v manualnom rezime, k tomu nastavis seriove snimanie, zaaretujes gombik na kablovej spusti a cakas. prestoj je pod jednu sekundu.

samozrejme intervalometer poskytuje viac moznosti.
Máš recht. Doplnil som to do článku.
Vďaka.
 
Dodiak1
2014-03-24 23:07:42
Prikladám další testík
 
riske
externý redaktor 2014-03-25 08:15:47
príspevok od: Dodiak1
Prikladám další testík
Super!
 
Dodiak1
2014-03-26 11:50:24
príspevok od: riske
Super!
Ďakujem !
 
gedo
2014-03-26 20:17:07
príspevok od: riske
Pravdepodobne máš CCD snímač. Ten je pri dlhých expozíciach veľmi náročný na spotrebu energie. Chce to grip (a rosnicu).
Mám Nikon D 90 CMOS
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.