Hore

Vlastná sebakritika fotografií

V týchto dňoch je na ephoto veľmi pretraktovanou záležitosťou téma ohľadom kvality fotografov, kritiky, prípadne či si fotografi príliš veľa myslia o svojej tvorbe, či sa považujú za najlepších a pod. V tomto článku chcem uviesť „návod“, ako si každý môže byť strojcom svojho šťastia, vo fotografickom žargóne – strojcom zvyšovania kvality svojich fotografii prostredníctvom sebakritiky – sebareflexie.

Čo je potrebné, aby človek ovplýval istou dávkou sebareflexie?

Môže to byť schopnosť naložiť si poriadnu dávku kritických slov, nebáť sa vlastného (terajšieho) neúspechu, v neposlednom rade chuť a motivácia zlepšovať sa. Sebakritika (sebareflexia) je najlepším nástrojom na progres a platí to všeobecne. Ak si dnes sám pre seba pomenujem, čo robím na fotkách zle, v čom sú rezervy, zajtra sa podobným chybám vyhnem tj. – nazýva sa to aj vysnívaný progres. Fotografia nie je zložitý stroj z tisícov komponentov, ktorý každý jeden by mohol byť z lepšieho materiálu, lepšie vyskladaný...a i. Fotografia ako taká sa skladá z nasledovných fragmentov: začína nafotením (tj. technikou s určitou kvalitou) a zo samotného objektu fotografovania, ktorý je charakteristický kompozíciou a svetlom. Kvalita, kompozícia, svetlo + samotný objekt fotenia. Iba štyri aspekty v ktorých môžu fotografi urobiť chybu a iba štyri aspekty, v ktorých sa môžu zlepšovať (iste, dalo by sa do tohto celého pridať množstvo neznámych – resp. premenných, ale netreba to komplikovať).

Potreba neustáleho hľadania chýb na sebe samom

Alfa a omega celého procesu zlepšovania sa vo fotografii (ale aj v akejkoľvek inej činnosti). Najlepšie tento aspekt demonštrujem na príklade zo športu. Osoba ABC každý deň beháva 10km a po niekoľkých týždňoch nadobudne dojem, že 10km a čas 50 min za ktorý túto vzdialenosť ubehne, je dobrý priam výborný. Čo po tomto uspokojení nasleduje? Stagnácia – nič viac, nič menej. Pritom by to chcelo iba pozrieť si nejakú výsledkovú listinu z nejakého amatérskeho behu a naraz by tento bežec ABC uzrel, že rovnakú vzdialenosť dokážu rovnakí amatérski bežci zabehnúť za oveľa kratšie, nie za 40 min, ale aj za 35 min. Ak bude neustále mať na mysli, že dá sa táto trať zabehnúť pod 40min a je to v jeho silách, nikdy stagnácia nepríde, bude nasledovať len progres. V tomto príklad je potrebné povedať, že aj progres o 10 sekúnd je progres. Predsa, ak by sa bežec ABC dostal aj na úroveň 35 min, stále vie, že sú tu aj takí, čo to zvládnu za 30 min.

(!!!) Vidina, že nie je v niečom najlepší mu paradoxne pomôže byť v danej oblasti stále lepší a lepší. (!!!)

Ako sa zlepšovať v tvorbe, keď mi nikto nepovie, čo je zle a ako to mám zlepšiť?

Klasická výhovorka dnešných fotografov. Trošku s nadhľadom mi tu napadá situácia z filmu Zelená míľa, keď strážnik Percy pri poprave nenamočil špongiu do vody a následne to opísal slovami, že nevedel, že mal namočiť špongiu do vody (Eng.: I didn't know the sponge was supposed to be wet). Riaditeľ to komentoval slovami – ako dlho močil na záchodovú dosku, kým mu povedali, že ju má predtým najprv zdvihnúť (Eng.: How many years did you spend pissing on the toilet seat before someone told you to put it up before you start?).

 

Netreba sa stále spoliehať na iných, treba mať dôveru v samého seba a začať používať rozum. Ľudia sú obdarení rozumom, tak nech ho začnú aj používať a pekne kriticky, netreba sa báť momentálneho zlyhania a neúspechu. Ak niekto dokáže objektívne určiť, že nie je rovnako dobrý bežec ako napr. Usain Bolt, tak verím tomu, že dokáže určiť a pomenovať aj chyby, ktoré sa vyskytujú na jeho vlastnej fotografickej tvorbe. Aby som tu moc neteoretizoval, príklady takéhoto seba hodnotenia vlastných fotiek uvádzam nižšie.

 

Ako prvú fotku si zoberiem turistický cvak z Prahy, trošku upravený, prevedený do BW.

Aj keď je fotka len cvak / momentka, neznamená to, že nemôže byť urobená poriadne. Kde sa zlepšiť a ako stoja otázky, vyplývajúce z pohľadu na existujúcu fotku.

V kompozičnej rovine: napadá mi otázka, či by som nemohol useknúť viacej z oblohy a pridať viacej na dlažbe. Áno mohol. Nebolo by lepšie, aby bolo napravo viacej miesta – kvôli plynulému „triešteniu“ svetla z lampy? Bolo. A čo tak malá vežička naľavo dole, useknúť ju pred, alebo jej dať väčší priestor. Neviem, asi by som to ponechal.

Svetelne rovine: chcel som, aby bolo trochu viacej hmly s tým, že vežičky v pozadí by boli jemne zahalené a fotka by tak mala „snovejšiu“ atmosféru. Nestalo sa tak a nič stým neurobím.

Post proces: Prvé, čo mi pri tejto úprave udrelo do očí bolo, že lampy sú prepálené – bolo by lepšie, aby svetlá obsahovali kontúru? Áno. Tj. naspäť k PP, exportovať z RAW-u 3 exp. a urobiť z toho pseudo HDR. Čo osoba v pozadí? Isto viem, že by sa mi to viacej páčilo bez nej, ale retušovať sa mi to nechce, moc ju aj tak nevidieť, nechám to tak. Nezišlo by sa dominantnej veži v popredí lokálne zosvetlenie. O štipku áno. Je horizont rovný? Je.

Sebakritika fotky skončila vo všetkých aspektoch, viem presne kde a čo by sa dalo zlepšiť, nepotrebujem na to 5 – 6 ľudí, ktorí by mi aj tak horko ťažko venovali dostatok času na zhodnotenie fotky, ktorý jej môžem venovať ja sám. Dôležité je, že túto fotku mám v PC na ploche možno cez mesiac a len čas pomôže k tomu aby som sa na ňu začal dívať viacej kriticky.

 (!!!) Nechať fotku odležať je veľmi dôležité, po čase sa začne človek dívať na ňu v úplne inom svetle a kriticky (!!!)

 

V prvotnej úprave mi prišla fotka celkom obstojná, dokonca som bol potešený aj z PP. A dnes? Určite by som ju uploadoval na FB (čo sa aj stalo, pre priateľov), avšak rozhodne by som takýto výtvor nedal niekde na foto portál (ephoto) a prezentoval ju ako moju „víziu ranného pražského brieždenia.“

 

Druhú fotku, ktorú si zoberiem sebakriticky na paškál je jedna železničná. Pravdu povediac, sebakritiku tejto fotke som si adresoval už asi druhý deň po nafotení a prišiel som k záveru, že to nie je bohviečo.

Fotené pri známom novom tuneli. Fotku som upravoval do neutrálneho štýlu, aby nikde nekričali presaturované farby, pričom obloha + spodok mali v sebe kontúru a neboli nikde žiadne prepaly. Prvé, čo na fotke zaujme je ostrosť na lokomotíve, čo je vzhľadom na rýchlosť super, avšak čo ten ostatok? Strom vpravo hore rozmazaný, vlastne všetko na fotke je jemne „máznuté“ – kvôli technike fotenia - panning. Pričom hlavný zámer fotenia nebol panning, ale zachytenie rýchleho pohybu. Nemôžem to nazvať nijak inak, ako moje fotografické zlyhanie. Mal som to fotiť úplne inou technikou, než sledovaním objektu a použitím času 1/320. Neustále, keď sa pozriem na fotku, mám pocit, že padá. Napriek mnohonásobnému centrovaniu horizontu v rôznych programoch som nedospel k výsledku, s ktorým by som bol spokojný. Dalo by si to „vycentrovať“ lepšie? Iste. A čo to zábradlie v popredí, neruší? Vlastne trochu áno, keby idem trochu vyššie na briežok, zmenila by sa mi perspektíva a zábradlie by sa posunulo smerom nižšie ku kolesám a pôsobilo by menej výrazne. Nebolo by to lepšie bez toho dominantného konára vpravo hore? Neviem, ale určite by stálo za to orezať fotku a následne porovnať tieto dva kompozičné pohľady.

 

Neskôr nastane určitá situácia, že človek aj keď sa snaží nájsť nejakú objektívnu (subjektívnu) chybu na svojej tvorbe resp. konkrétnej fotografii, nemôže ju nájsť, resp. nevie ju dostatočne kvantifikovať a pomenovať. Dôležité je však aspoň to, aby vedel približne pomenovať aspekty, kde by sa mohlo zlepšenie uskutočniť. Tu pomôže iba jasne ozrejmenie a priblíženie sféry zlepšenia s jasnými položenými otázkami. Paradoxne, niekedy tu lepšie pomôže názor od 3 – 4 známych na FB s jasnými otázkami, ako zdieľanie na foto portáloch bez jasných otázok vedúcich k zlepšeniu. Príklad z Banskej Štiavnice.

Nebolo by lepšie umiestniť cestu do pravej / ľavej tretiny? Nebolo by to lepšie bez detí? Nie je fotka moc presaturovaná? S týmito otázkami si neviem na 100% poradiť, avšak ak mám takto položené otázky a upravím / vyberiem podľa toho 3 fotky a predložím ich FB komunite (len zopár známym) s otázkou, ktorá je najlepšia, určite sa dozviem správnu odpoveď. Nie je potrebné spamovať na foto portáloch a uploadovať tú istú fotku 4x – pričom stále je to o tom istom a pridávať do každej ďalšej upravenej „nové videnie sveta“. K fotke však musím objektívne povedať, že bodlo by lepšie svetlo (v tomto prípade večerné), ale keďže to bolo v rámci výletu, nemám na fotku prílišné očakávania.

PS: V otázke ohľadom detí (s nimi, č bez nich) som sa po diskusií uistil, že fotka s deťmi má omnoho väčší feel, ako bez nich, dávajú fotke živosť. V tomto názore ma utvrdili ľudia, čo sa fotením nezaoberajú a ani ho nepraktizujú.

Záver

Každej fotke som venoval niekoľko riadkov otázok, pochybností... na prvý pohľad sa to môže zdať veľa, ale keď sa dívate vlastné fotky a hľadáte možnosti zlepšenia, tento proces trvá pár sekúnd a pritom stačí iba chcieť, otvoriť si myseľ a používať rozum.

Pri každej fotke sa treba venovať kompozícii, pýtať sa (projektovať v mysli, prípadne náslene v PC) čo by sa dalo urobiť lepšie, čo by sa fotke viacej hodilo....

 

Fotky vo full-size dostupné dole v galérii.

Zdroj k citácii z filmu:

http://images.schoolinsites.com/SiSFiles/Schools/AL/ElmoreCounty/WetumpkaHighSchool/Uploads/Forms/green%20mile%20text.pdf

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
phototomas
2014-09-22 14:38:56
nechcem ťa uraziť, len proste nemám pocit že to je dobre napísaný článok, skôr mi to príde ako pokus napodobniť Marcela Konečného. Chýba tomu náboj, vtip či potrebná dávka arogancie. Neber to prosím ako útok na svoju osobu, len nevidím výpovednú hodnotu. Na margo spamovania portálu ephoto fotkami na kritiku - niekedy už po prvej fotke inteligentnejší jedinec pochopí kde spravil chybu. Na to je tu možnosť dať foto na kritiku. Na facebooku neobjektívni priateľ neznalí fotografovania akurát nakopne ego začínajúceho fotografa viac ako je treba a potom pád na hubu na ephote bolí o to viac.
Držím palec pri ďalšom písaní
 
phototomas
2014-09-22 14:45:27
ale som tam dal tomu nominatívu množného čísla mužského rodu... malo tam byť priatelia
 
perf
2014-09-22 15:17:18
príspevok od: phototomas
nechcem ťa uraziť, len proste nemám pocit že to je dobre napísaný článok, skôr mi to príde ako pokus napodobniť Marcela Konečného. Chýba tomu náboj, vtip či potrebná dávka arogancie. Neber to prosím ako útok na svoju osobu, len nevidím výpovednú hodnotu. Na margo spamovania portálu ephoto fotkami na kritiku - niekedy už po prvej fotke inteligentnejší jedinec pochopí kde spravil chybu. Na to je tu možnosť dať foto na kritiku. Na facebooku neobjektívni priateľ neznalí fotografovania akurát nakopne ego začínajúceho fotografa viac ako je treba a potom pád na hubu na ephote bolí o to viac.
Držím palec pri ďalšom písaní
Prečo by sa mal autor na niekoho podobať? Prečo by mal písať s potrebnou dávkou arogancie a vtipu, keď on to tak necíti. A prečo by sme mali byť všetci úžasne inteligentní? Píše tak, ako cíti a úmysel je dobrý.
 
JohnNewton
2014-09-22 16:20:33
Mne to pripadá ako rozhovor so sebou samým Ale vraj to nie je na škodu.....

http://adam.azet.sk/clanky/12448/nie-ste-blazni-rozpravanie-so-sebou-samym-prospieva.html
 
rasto.tn
2014-09-22 16:36:36
príspevok od: phototomas
nechcem ťa uraziť, len proste nemám pocit že to je dobre napísaný článok, skôr mi to príde ako pokus napodobniť Marcela Konečného. Chýba tomu náboj, vtip či potrebná dávka arogancie. Neber to prosím ako útok na svoju osobu, len nevidím výpovednú hodnotu. Na margo spamovania portálu ephoto fotkami na kritiku - niekedy už po prvej fotke inteligentnejší jedinec pochopí kde spravil chybu. Na to je tu možnosť dať foto na kritiku. Na facebooku neobjektívni priateľ neznalí fotografovania akurát nakopne ego začínajúceho fotografa viac ako je treba a potom pád na hubu na ephote bolí o to viac.
Držím palec pri ďalšom písaní
Pravdupovediac, celá tá diskusia pod jeho článkom, ale aj všeobecne keď tu príde téma kvality fotografii...vždy ma napadne myšlienka, že či ľudia sú fakt tak neznalí, alebo nesebakritickí, že dávajú na web totálne odfláknuté fotky a chcú počuť, čo spravili zle (nikdy napr. nepochopím, ako tu niekto môže uploadnúť neostrý portrét - asi 2 týždne dozadu som tu taký videl). Na rozdiel od Marcela Konečného som však nechcel ísť štýlom vytvorenia nepriateľa - my sme tí dobrí, ostatní sú zlí, ale skôr začať (aj sebakriticky) sám od seba a dať návod, ako si každý môže vylepšiť svoje fotky.
___
Ináč súhlasím, za nejaký super článok to nepovažujem, fotoblogy nepíšem, je to moja premiéra (možno ešte jeden a bude aj derniéra). Na druhú stranu trochu verím, že pár ľudí sa dokáže zamyslieť a možno dnes nafotenú fotku nepridajú večer, ale až tak za 1-2 týždne a porozmýšľajú nad ňou.
 
rasto.tn
2014-09-22 16:39:46
príspevok od: JohnNewton
Mne to pripadá ako rozhovor so sebou samým Ale vraj to nie je na škodu.....

http://adam.azet.sk/clanky/12448/nie-ste-blazni-rozpravanie-so-sebou-samym-prospieva.html
Do istej miery máš pravdu. Je to vlastne pokračovanie toho, keď ideš niečo fotiť. Nikto ti neradí, kde je najlepšie miesto, kde nájdeš najlepšie svetlo - všetko je len v tvojej hlave, dávaš si otázky a odpovedáš - na základe ktorých konáš - tj. fotíš. Toto je ako keby ďalší krok, avšak už v oblasti PP...Verím, že vieš ako to myslím.
 
rasto.tn
2014-09-22 17:40:30
príspevok od: perf
Prečo by sa mal autor na niekoho podobať? Prečo by mal písať s potrebnou dávkou arogancie a vtipu, keď on to tak necíti. A prečo by sme mali byť všetci úžasne inteligentní? Píše tak, ako cíti a úmysel je dobrý.
Je to tak. Nechcel som, aby sa tento článok na Marcelov podobal. Nie je v mojom záujme, aby niekto bol po prečítaní článku nahnevaný, prípadne som tu niekoho kategorizoval, pohyboval sa v nejakých abstraktných intenciách a ja som sa tu tváril, ako ten čo má nadhľad a pravdu. Ak by som tu použil arogantné vyjadrovanie, fotky iných fotografov a každému pekne šťavnato kriticky naložil, asi by bol článok čítanejší, aj kontroverznejší, ale mne o čítanosť, klikanosť nejde. Ide mi len o kvalitu - u fotografii detto.
___
Treba začať od seba, tak som začal a ak sa aspoň 10% ľudí pokúsi po prečítaní tohto článku nad fotkami zamýšľať podobným štýlom (ako uvádzam) určite sa ich tvorba zlepší. Mám to odskúšané na vlastnej koži, funguje to.
___
Ak si budem napr. o nejakej mojej fotke myslieť aj po roku, že je kvalitná, tak to bude pravda a môžem si ju hockde obhájiť. Nehovoriac o tom, že človek má po čase lepší pocit zo svojej tvorby, keď ju dokáže lepšie s odstupom ohodnotiť.
___
Príklad: v roku 2008 - 9, keď bola fotka nafotená, som si neuvedomil: bielu machuľu pri zobáku, málo miesta po okrajoch a prepal na perí. Sebakritikou a zlepšovaním viem, kde sú chyby a sám ich dokážem napraviť.
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2014-09-22 18:27:11
Ahoj Rasto,
precital som si prvu cast "Čo je potrebné, aby človek ovplýval istou dávkou sebareflexie?"
Pises o chuti, motivacii, o tom ze netreba mat strach pomenovat co robim zle.
Len si preskocil jeden krok.
Skor ako pridu na rad osobnostne predpoklady k nejakej reflexii, potrebuje fotograf
1. teoreticke znalosti - na stanovenie CO JE ZLE podla priruckovitych pravidiel
2. obrovske mnostvo napozeranych fotografii - na stanovenie CO JE ZLE podla vnutorneho pocitoveho ukazovatela ziskaneho prave tymto druhym bodom

Jednoducho nemozem stanovit CO JE ZLE, ak neviem co je zle (volba vztaznej sustavy)


Zbytok si precitam neskor.

 
rasto.tn
2014-09-22 18:57:00
príspevok od: Jozef Krajčo
Ahoj Rasto,
precital som si prvu cast "Čo je potrebné, aby človek ovplýval istou dávkou sebareflexie?"
Pises o chuti, motivacii, o tom ze netreba mat strach pomenovat co robim zle.
Len si preskocil jeden krok.
Skor ako pridu na rad osobnostne predpoklady k nejakej reflexii, potrebuje fotograf
1. teoreticke znalosti - na stanovenie CO JE ZLE podla priruckovitych pravidiel
2. obrovske mnostvo napozeranych fotografii - na stanovenie CO JE ZLE podla vnutorneho pocitoveho ukazovatela ziskaneho prave tymto druhym bodom

Jednoducho nemozem stanovit CO JE ZLE, ak neviem co je zle (volba vztaznej sustavy)


Zbytok si precitam neskor.

Úplne súhlasím. V teoretických znalostiach sa však spolieham na istú bazálnu inteligenciu, že ak si zvolím spôsob záľuby - fotenie, tak automaticky si aspoň čeknem niekde v knižnici (na nete) ako fotiť, čo je zlatý rez.... aj keď zároveň dodávam, že dnes pri skúsenostiach (aj na ephoto vo fóre, keď bolo ešte open a množstvo ľudí si nevedelo ani len prečítať návod od foťáku) je to skôr výnimka, ako pravidlo.
___
Napozerané fotky - tam si každý musí nájsť "svoj web", ktorý mu svojimi fotkami vyslovene vyrazí dych a povie si: takéto chcem fotiť aj ja! (dodnes si pamätám keď som dávnejšie prišiel na juzaphoto a sledoval macro zábery). Keď mám chuť, idem na Prosického web, pozriem nové photos a podľa tých najlepších (po všetkých stránkach) porovnávam nielen svoje, ale aj ostatné wildlife fotky. Treba si brať príklad od najlepších a každý žáner má iné stránky na to určené.
___
Čiastočne OT. Dodnes si nostalgicky spomínam na obdobie, keď som prišiel k digitálnej fotografii, tak každý si kupoval Digi-Revue, knihy od Computer-pressu požičané z knižnice boli samozrejmosťou a gro fotografií, kde bral človek inšpiráciu - teda po začiatku webového obrodenia, bolo photo.net
 
snow
2014-09-22 19:29:13
na to aby si si vedel zhodnotit, ze to co robis je kvalita, alebo nie potrebujes rozhlad. A cim vacsi mas rozhlad o to viac dokazes realne zhodnotit ako si na tom. Ak ho nemas ty sam, potrebujes niekoho kto ho ma aby ta usmernil. A dolezite je mat prehlad aj v suvislostiach a nie len v uzkom zamerani. Takze ked niekto vcera obrazne povedane prehadzoval kravam hnoj a dnes si kupil zrkadlovku asi ti moc neporadi aj ked ma mozno talent.
Ked sa chces posunut potrebujes kvalitny vzor. Ak nemas vzor, tak nemas ciel. Na 3 kliky najdem absolutnu spicku v lubovolnom odbore a teme, ktoru chcem studovat a je jasne, ze ked chcem rast nepotrebujem zabijat cas hlupostami na servroch, ale staci sledovat rozdiel v tom co robim ja a co je moj ciel/vzor a makat na tom, aby som bol stale blizsie. Co je na tom tazke ? A kde tam potrebujes nejake davanie fotiek na ephoto, alebo facebook ?
 
ViktorV
2014-09-22 20:11:39
Kolegovia, ako satisfakciu pre vás, že dávam na tento web nesebakritické fotečky, sa každý rok na Veľký piatok dám na jeden deň ukrižovať. Verím, že mi bude odpustené.
 
phototomas
2014-09-22 20:23:58
príspevok od: rasto.tn
Pravdupovediac, celá tá diskusia pod jeho článkom, ale aj všeobecne keď tu príde téma kvality fotografii...vždy ma napadne myšlienka, že či ľudia sú fakt tak neznalí, alebo nesebakritickí, že dávajú na web totálne odfláknuté fotky a chcú počuť, čo spravili zle (nikdy napr. nepochopím, ako tu niekto môže uploadnúť neostrý portrét - asi 2 týždne dozadu som tu taký videl). Na rozdiel od Marcela Konečného som však nechcel ísť štýlom vytvorenia nepriateľa - my sme tí dobrí, ostatní sú zlí, ale skôr začať (aj sebakriticky) sám od seba a dať návod, ako si každý môže vylepšiť svoje fotky.
___
Ináč súhlasím, za nejaký super článok to nepovažujem, fotoblogy nepíšem, je to moja premiéra (možno ešte jeden a bude aj derniéra). Na druhú stranu trochu verím, že pár ľudí sa dokáže zamyslieť a možno dnes nafotenú fotku nepridajú večer, ale až tak za 1-2 týždne a porozmýšľajú nad ňou.
To vieš, pozeráš sa na to svojim okom, názor to nie je zlý. Len ide o to, že tí čo sa chcú naučiť sa snažia učiť sami prípadne fotom na kritiku. Tí čo si myslia že to majú zmáknuté a podnietení pozitívnymi ohlasmi na FB pridávajú foto sem -- tí sa v tomto článku aj tak nenájdu. Ale vážim si spôsob akým reaguješ na môj nie moc lichotivý komentár. Určite tým nechcem spôsobiť to, že už nič nenapíšeš. To určite nie.

Hodne zdaru
 
blahoslav J B Art
2014-09-22 20:30:24
mozno by bolo zaunimave. keby autori k Tu pridanym fotkam napisali. Co je na nich zle alebo co mohli urobit lepsie
 
phototomas
2014-09-22 20:32:58
príspevok od: perf
Prečo by sa mal autor na niekoho podobať? Prečo by mal písať s potrebnou dávkou arogancie a vtipu, keď on to tak necíti. A prečo by sme mali byť všetci úžasne inteligentní? Píše tak, ako cíti a úmysel je dobrý.
vyjadril som domnienku že tento článok je napísaný dosť krátko po tom Marcelovom. Vyjadril som názor že mi v tomto článku chýba náboj, niečo čo človeka donúti prečítať si ho znova. Nemusíme a nebudeme všetci inteligentní to som nikde nenapísal.

Na tomto fóre snáď nie je zakázané mať názor na vec. O čom by bola táto stránka keby sa všetci vyjadrovali len pozitívne a v superlatívoch vychvalovali niečo čo sa im nepáči?
Nech sa páči pán kolega, pozrite si komenty autora článku ku fotkám na kritiku. Čo je zlé ak má človek svoj názor a prejavý ho aj keď nie je pozitívny? Snažil som sa o svoj prejav taktne tak aby som ho neurazil, a ukázal že nie. To je fajn. Nechcel som flame ani nič iné. čudujem sa že ma nezaspamovala záplava palcov dole

Idem ja radšej upravovať foto Pekný večer priatelia fotografie

 
rasto.tn
2014-09-22 20:44:00
príspevok od: blahoslav J B Art
mozno by bolo zaunimave. keby autori k Tu pridanym fotkam napisali. Co je na nich zle alebo co mohli urobit lepsie
Ale podobná myšlienka ma napadla pri písaní článku, že kľude by mohli rôzni autori uverejniť svoje fotky pod článok a následne si ich tu sami ohodnotiť - zamýšľať sa nad ich zlepšením takto verejne nahlas a hádam by sa tu aj našli iní autori, čo bych ich usmernili, kam sa myšlienkovo uberať.
 
bubu1687
2014-09-23 07:21:17
zas baby na trhu vy nemate život?
 
perf
2014-09-23 07:34:27
príspevok od: phototomas
vyjadril som domnienku že tento článok je napísaný dosť krátko po tom Marcelovom. Vyjadril som názor že mi v tomto článku chýba náboj, niečo čo človeka donúti prečítať si ho znova. Nemusíme a nebudeme všetci inteligentní to som nikde nenapísal.

Na tomto fóre snáď nie je zakázané mať názor na vec. O čom by bola táto stránka keby sa všetci vyjadrovali len pozitívne a v superlatívoch vychvalovali niečo čo sa im nepáči?
Nech sa páči pán kolega, pozrite si komenty autora článku ku fotkám na kritiku. Čo je zlé ak má človek svoj názor a prejavý ho aj keď nie je pozitívny? Snažil som sa o svoj prejav taktne tak aby som ho neurazil, a ukázal že nie. To je fajn. Nechcel som flame ani nič iné. čudujem sa že ma nezaspamovala záplava palcov dole

Idem ja radšej upravovať foto Pekný večer priatelia fotografie

Tiež som vyjadril len svoj názor.

Nech sa darí!
M.
 
alkaline
2014-09-23 08:03:09
...priateľu...
...ak sa raz v živote rozhodneš prednášať...
...ja ti zabezpečím dav...
...a tridsať percent z každej tej párty pustiť smerom ku mne...
...nech ťa od môjho návrhu neodradí...


 
noik
ocenenie redakciou 2014-09-23 08:12:42
príspevok od: rasto.tn
Ale podobná myšlienka ma napadla pri písaní článku, že kľude by mohli rôzni autori uverejniť svoje fotky pod článok a následne si ich tu sami ohodnotiť - zamýšľať sa nad ich zlepšením takto verejne nahlas a hádam by sa tu aj našli iní autori, čo bych ich usmernili, kam sa myšlienkovo uberať.
Imaginarna odpoved: Ako autor tu pridanych fotiek priznavam, ze som ich nemal vobec odfotit a miesto fotoaparatu som si mal kupit rychlovarnu kanvicu...

Pravdou vsak je, ze fotka samotna je odpovedou. Predsa ked to sem clovek nahra, je spokojny s kompoziciou, svetelnym podanim, vypovednou hodnotou. Naco sem treba davit polotovar mili fotografi. Preco prispievat suvixom. Ved asi kazdy sa chce prezentovat len tym najlepsim. Z toho teda vyvodzuje: mazat a mazat s pamatovych kariet. A ked tu svoju obrazkovuu odpoved sem nahrate, tak nevrtiet nosom, ze vam pod nou bude kazdy vypisovat chvalu.
 
Jožo
2014-09-23 08:37:26
príspevok od: ViktorV
Kolegovia, ako satisfakciu pre vás, že dávam na tento web nesebakritické fotečky, sa každý rok na Veľký piatok dám na jeden deň ukrižovať. Verím, že mi bude odpustené.
Daj vedieť kde,spravím reportáž.
 
total empty
2014-09-23 08:41:30
príspevok od: Jožo
Daj vedieť kde,spravím reportáž.
Môžem zabíjať klince? Prosííím.
 
rasto.tn
2014-09-23 09:28:41
príspevok od: noik
Imaginarna odpoved: Ako autor tu pridanych fotiek priznavam, ze som ich nemal vobec odfotit a miesto fotoaparatu som si mal kupit rychlovarnu kanvicu...

Pravdou vsak je, ze fotka samotna je odpovedou. Predsa ked to sem clovek nahra, je spokojny s kompoziciou, svetelnym podanim, vypovednou hodnotou. Naco sem treba davit polotovar mili fotografi. Preco prispievat suvixom. Ved asi kazdy sa chce prezentovat len tym najlepsim. Z toho teda vyvodzuje: mazat a mazat s pamatovych kariet. A ked tu svoju obrazkovuu odpoved sem nahrate, tak nevrtiet nosom, ze vam pod nou bude kazdy vypisovat chvalu.
Presne o niečom podobnom hovorím. Nafotím 100 fotiek, polovicu vymažem pre zlú TK, ostatnú polovicu pre zlé kompo. Ostatné fotky majú niečo podobné, niektoré viacej iné menej. Vyčkám mesiac, trochu "vstrebem" fotky, premyslím si a vymažem ďalšiu polovicu. Za nejaký čas postupne vlastnou kritikou dospejem k finálnym dvom - trom fotkám, ktoré môžem hrdo prezentovať.
___
Problém je niekedy v tom, že človek keď s poteší z prvotnej fotky, ktorá sa mu už v náhľade zdá dobrá, má tendenciu hneď ju pridať na web, akoby bol v nejakom obsesnom opojení. Sám som mal nedávny obdobný príklad, keď som na jedno fórum pridal fotku, ktorá sa mi zdala dobrá, zohľadňovala aktuality a naraz po pár dňoch som tam uvidel chyby, ktoré by sa zišli prepracovať.
___
Z osobnej skúsenosti poviem, že ak nafotím z jedného plánovaného (ale aj iného) fotenia 2-3 kvalitné zábery, som max. spokojný. Dobrých - kvalitných vecí je ako šafránu a to platí asi u tvorby každého fotografa.
 
jiskerka
2014-09-23 09:44:09
príspevok od: Jožo
Daj vedieť kde,spravím reportáž.
 
Robson65
2014-09-27 19:53:40
Nespochybňujem obsah tvojho článku, súhlasím s určitou dávkou sebakritiky, ktorú by človek mal mať ale pre mňa je dôležitejšie, aby človek dokázal prijať kritiku od iných, skúsenejších fotografov. Myslím, že každý kto sem prispel fotkou, najprv prešiel určitou sebareflexiou ale nie vždy musí všetky chyby zbadať, vzhľadom na jeho skúsenosti. Nefotím dlho a mám aj čo to naštudované, stále sa považujem za začiatočníka ale pohľad iného fotografa na moju fotku mne osobne pomáha. Je mi jasné, že nie každý má čas sedieť na portály a rozoberať fotku za fotkou ale ako sa hovorí, viac očí, viac vidí
 
rasto.tn
2014-09-27 22:13:52
príspevok od: Robson65
Nespochybňujem obsah tvojho článku, súhlasím s určitou dávkou sebakritiky, ktorú by človek mal mať ale pre mňa je dôležitejšie, aby človek dokázal prijať kritiku od iných, skúsenejších fotografov. Myslím, že každý kto sem prispel fotkou, najprv prešiel určitou sebareflexiou ale nie vždy musí všetky chyby zbadať, vzhľadom na jeho skúsenosti. Nefotím dlho a mám aj čo to naštudované, stále sa považujem za začiatočníka ale pohľad iného fotografa na moju fotku mne osobne pomáha. Je mi jasné, že nie každý má čas sedieť na portály a rozoberať fotku za fotkou ale ako sa hovorí, viac očí, viac vidí
Čiastočne si pomenoval aj problém, ktorý do istej miery "latentne" spomínam. Ak si na ephoto nejaký čas, určite si si všimol, že kritiky tu veľa niet - myslím skutočnej kritiky. Preto si treba aj takto sám pomôcť. Napríklad skúsim jednu tvoju fotku. Verím, že nebudeš proti, keď takto verejne pomenujem zopár chýb.
___
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/422444/vase-velicenstvo/?s=photos
___
Fotke primárne chýba miesto po okrajoch, vadí dotyk stromu - konárov s okrajom fotky. To je alfa a omega kompozičného problému. Ostatné, ako napr. poslabšia TK sú v tomto kontexte irelevantné. A počet komentárov máš 0. Na jednej strane áno, súhlasím s tebou že pohľad zvonka pomôže, na druhej strane je tu realita - nie vždy dostaneš kritiku. Verím, že keby si ohľadom kompozície dnes v septembri položíš otázku - je kompozícia OK, odpoveď áno by si si nedal. Možno by som sa nebál osloviť známych, čo majú k fotke aspoň ako-tak blízko, nech ti vytknú problémy na portfóliu a posunú ťa fotograficky vpred.
 
Robson65
2014-09-27 23:46:25
príspevok od: rasto.tn
Čiastočne si pomenoval aj problém, ktorý do istej miery "latentne" spomínam. Ak si na ephoto nejaký čas, určite si si všimol, že kritiky tu veľa niet - myslím skutočnej kritiky. Preto si treba aj takto sám pomôcť. Napríklad skúsim jednu tvoju fotku. Verím, že nebudeš proti, keď takto verejne pomenujem zopár chýb.
___
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/422444/vase-velicenstvo/?s=photos
___
Fotke primárne chýba miesto po okrajoch, vadí dotyk stromu - konárov s okrajom fotky. To je alfa a omega kompozičného problému. Ostatné, ako napr. poslabšia TK sú v tomto kontexte irelevantné. A počet komentárov máš 0. Na jednej strane áno, súhlasím s tebou že pohľad zvonka pomôže, na druhej strane je tu realita - nie vždy dostaneš kritiku. Verím, že keby si ohľadom kompozície dnes v septembri položíš otázku - je kompozícia OK, odpoveď áno by si si nedal. Možno by som sa nebál osloviť známych, čo majú k fotke aspoň ako-tak blízko, nech ti vytknú problémy na portfóliu a posunú ťa fotograficky vpred.
Nemám problém s kritikou a sebakriticky môžem dodať, že čo sa týka TK, je tam znateľný rozpad kresby, čo fotku dosť degraduje ale zas na svoju obhajobu: fotka bola moje uplné začiatky, s kompozíciou som vtedy dosť bojoval, bojujem aj dnes, ale snažím sa nedopúšťať veľkých kompozičných chýb, aj keď som si istý, že sa nájdu aj v mojich posledných fotkách. A čo sa týka kritiky na tomto portály, presne tak, je jej tu ako šafránu, ale to nie je doménou len tohto portálu. Dosť ma mrzí aj oplácanie, či kladné, či záporné a bratríčkovanie, ale to sa zmeniť nedá, takže sa s tým musí človek naučiť žiť, alebo skončiť s navštevovaním portálu Je pravda, že o tomto portály som mal trochu iné predstavy, teda o jeho fungovaní, ale mám pocit, že v poslednej dobe je jeho základnou myšlienkou boj medzi krajinkármi, streeťákmi, makráčmi a pod. Každý si háji to svoje a pri tom, každá fotka má svoju výpovednú hodnotu, a vždy sa nájde niekto, koho určitým spôsobom osloví a vyvolá v ňom nejakú emóciu. Takže vďaka za kritiku a nabudúce skús nejakú z novších
Veľa zdaru
 
Ajfel
2014-09-28 08:24:20
príspevok od: JohnNewton
Mne to pripadá ako rozhovor so sebou samým Ale vraj to nie je na škodu.....

http://adam.azet.sk/clanky/12448/nie-ste-blazni-rozpravanie-so-sebou-samym-prospieva.html
Každý jeden človek sa zo sebou rozpráva,len potichu,v hlave
 
Castlepool
ocenenie redakciou 2014-09-28 10:45:36
...sebakritika - je vždy vlastná - predsa.. či..? iba, že by nijé..
 
rasto.tn
2014-09-28 11:51:20
príspevok od: Castlepool
...sebakritika - je vždy vlastná - predsa.. či..? iba, že by nijé..
Pravdupovediac, od uploadu článku mi ten názov nejako nesedí. Rozmýšľal som, že ho zmením, ale už som to nechal tak.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2014-09-28 12:09:25
príspevok od: rasto.tn
Presne o niečom podobnom hovorím. Nafotím 100 fotiek, polovicu vymažem pre zlú TK, ostatnú polovicu pre zlé kompo. Ostatné fotky majú niečo podobné, niektoré viacej iné menej. Vyčkám mesiac, trochu "vstrebem" fotky, premyslím si a vymažem ďalšiu polovicu. Za nejaký čas postupne vlastnou kritikou dospejem k finálnym dvom - trom fotkám, ktoré môžem hrdo prezentovať.
___
Problém je niekedy v tom, že človek keď s poteší z prvotnej fotky, ktorá sa mu už v náhľade zdá dobrá, má tendenciu hneď ju pridať na web, akoby bol v nejakom obsesnom opojení. Sám som mal nedávny obdobný príklad, keď som na jedno fórum pridal fotku, ktorá sa mi zdala dobrá, zohľadňovala aktuality a naraz po pár dňoch som tam uvidel chyby, ktoré by sa zišli prepracovať.
___
Z osobnej skúsenosti poviem, že ak nafotím z jedného plánovaného (ale aj iného) fotenia 2-3 kvalitné zábery, som max. spokojný. Dobrých - kvalitných vecí je ako šafránu a to platí asi u tvorby každého fotografa.
Keď (citujem) nafotíš 100 foto a polovicu vymažeš pre zlú TK a ostatnú polovicu pre zlé kompo, tak ti logicky a matematicky nič nezostane... Teraz už rozumiem tvojej prázdnej galérii...
Z toho mi vyplýva - nesmieme byť na seba veľmi sebakritickí...
 
rasto.tn
2014-09-28 12:11:47
príspevok od: Stratený Stano
Keď (citujem) nafotíš 100 foto a polovicu vymažeš pre zlú TK a ostatnú polovicu pre zlé kompo, tak ti logicky a matematicky nič nezostane... Teraz už rozumiem tvojej prázdnej galérii...
Z toho mi vyplýva - nesmieme byť na seba veľmi sebakritickí...
Dávam plus za dobrý postreh. Malo to byť samozrejme, polovica z polovice, heh.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2014-09-28 12:14:07
príspevok od: rasto.tn
Dávam plus za dobrý postreh. Malo to byť samozrejme, polovica z polovice, heh.
Esli sa nemýlim, tak to je štvrtina... heh...
 
Castlepool
ocenenie redakciou 2014-09-28 21:22:13
príspevok od: rasto.tn
Pravdupovediac, od uploadu článku mi ten názov nejako nesedí. Rozmýšľal som, že ho zmením, ale už som to nechal tak.
ja rozumiem, že čo ty chápeš.. (:
 
catchcash
2014-10-02 13:52:34
ja sa vacsinou nezapajam do diskusii ale teraz mi to proste neda. podla mna je ovela dolezitejsie aby sa fotka pacila mne ako autorovi a nie nejakym "kritikom". velmi velakrat sa stalo ze tie fotky ktore vyhrali nejake sutaze sa mi abolutne nepacili nech mali akukolvek kompoziciu, ostrost a milion dalsich parametrov. podla mna pri fotkach nejde o to vyhravat sutaze ale ma nam to pripomenut nieco pekne co sme videli/zazili alebo vyvolat nejaku emociu a to vacinou vie ocenit len samotny autor pripadne par dalsich ludi. myslim si ze to je hlavny dovod preco fotime a mam pocit ze velmi vela ludi na to zabuda a nahana sa iba za fotkou ktora bude uzasna pre druhych a nie v prvom rade pre seba sameho. s fotenim len zacinam a som uplny amater ale dufam ze tento postoj u mna nikdy nevymizne lebo ak ano tak je nieco zle
 
istvic
ocenenie redakciou 2014-10-02 18:17:55
Nebudem ti vyvracat tvoj nazor..pokial chce fotit aj nadale pre seba.rodinu ,kamaratov.Ale ver,ze spiclova svetova fotografia ma svoje pravidla,v hociakom smere sa nu pozrieme.Je velmi dol3zite dostat od niekoho fundovaneho spatnu vazbu.,dokaze to posuvat na mile dopredu.Nie sa utapat vo vlastnom narcistve.
 
rasto.tn
2014-10-02 22:20:19
príspevok od: istvic
Nebudem ti vyvracat tvoj nazor..pokial chce fotit aj nadale pre seba.rodinu ,kamaratov.Ale ver,ze spiclova svetova fotografia ma svoje pravidla,v hociakom smere sa nu pozrieme.Je velmi dol3zite dostat od niekoho fundovaneho spatnu vazbu.,dokaze to posuvat na mile dopredu.Nie sa utapat vo vlastnom narcistve.
Trošku si načal tému tzv. svetová špička, nech už je myslená od kategórie wildlife po dokument, cez vojnovú fotografiu....ale článok - blog je písaný skôr na entry / middle userov, ľudí, čo sa pohybujú takto na portáloch ako ephoto...a chcú iba zlepšiť svoju tvorbu, nech sa priblížia k TOP fotkám, ktoré zazrú na webe. Ako to tu bolo viackrát písané, je to istý druh kritiky (ale aj celkom účinný) lebo nie vždy ti ľudia dajú tebou spomínanú spätnú väzbu - si na ephoto dlho, vieš ako to tu chodí a pravdupovediac, asi to je aj na iných portáloch podobne.
___
Čiastočne OT. Nedá mi, keď si spomenul svetovú foto špičku. Možno čo sa týka vnímania fotografie ako celku - sú ľudia, čo poznajú špičkových fotografov, ich tvorby, radi sa nechajú ovplyvniť ich vnímaním, sledujú výstavy, vernisáže...ale je tu aj skupina ľudí, medzi ktorých sa čiastočne radím aj ja, ktorí si len užívajú fotenie - samotný proces fotenia s nejakým výsledkom - fotkou a aspekty, ktoré uvádzam o riadok vyššie v kontexte záľuby vo fotografii nepovažujú za relevantné. Napr. aj v kontexte rôznych prebiehajúcich fotosúťaží, niektorí ľudia majú potrebu sa zapojiť do nich, vidieť svoju tvorbu na piedestále, ale iní takúto potrebu vôbec nemajú. Ale to som asi už úplne odbočil od témy.
 
rasto.tn
2014-10-03 10:50:39
príspevok od: catchcash
ja sa vacsinou nezapajam do diskusii ale teraz mi to proste neda. podla mna je ovela dolezitejsie aby sa fotka pacila mne ako autorovi a nie nejakym "kritikom". velmi velakrat sa stalo ze tie fotky ktore vyhrali nejake sutaze sa mi abolutne nepacili nech mali akukolvek kompoziciu, ostrost a milion dalsich parametrov. podla mna pri fotkach nejde o to vyhravat sutaze ale ma nam to pripomenut nieco pekne co sme videli/zazili alebo vyvolat nejaku emociu a to vacinou vie ocenit len samotny autor pripadne par dalsich ludi. myslim si ze to je hlavny dovod preco fotime a mam pocit ze velmi vela ludi na to zabuda a nahana sa iba za fotkou ktora bude uzasna pre druhych a nie v prvom rade pre seba sameho. s fotenim len zacinam a som uplny amater ale dufam ze tento postoj u mna nikdy nevymizne lebo ak ano tak je nieco zle
Môžem veru s niektorými tebou napísanými názormi súhlasiť. Mám niekedy pocit, že niektorí autori majú motiváciu fotiť iba preto, aby dali fotku na portál a zbierali súhlasné a obdivné ohlasy. Ale to je asi nejaký "trend" dnešnej doby, stále sa robia veci akoby pre iných a nie pre seba. Keď si zoberieš, roky dozadu, išiel si niekde do Tatier na turistiku, nafotil 5 fotiek z výstupu a bolo to. Dnes sa už zdiaľajú fotky, posielajú na súťaže, a niekedy mi to príde, že samotná fotka z túry bola najhlavnejším motívom, nie samotný pobyt v Tatrách.
 
fondrist
2014-10-03 20:29:36
Ja viem, že moje fotografie sú zlé. Ale neviem, ako to urobiť, aby boli dobré. Preto ich dávam na kritiku.
 
Cyril
2014-10-11 14:55:31
príspevok od: rasto.tn
Trošku si načal tému tzv. svetová špička, nech už je myslená od kategórie wildlife po dokument, cez vojnovú fotografiu....ale článok - blog je písaný skôr na entry / middle userov, ľudí, čo sa pohybujú takto na portáloch ako ephoto...a chcú iba zlepšiť svoju tvorbu, nech sa priblížia k TOP fotkám, ktoré zazrú na webe. Ako to tu bolo viackrát písané, je to istý druh kritiky (ale aj celkom účinný) lebo nie vždy ti ľudia dajú tebou spomínanú spätnú väzbu - si na ephoto dlho, vieš ako to tu chodí a pravdupovediac, asi to je aj na iných portáloch podobne.
___
Čiastočne OT. Nedá mi, keď si spomenul svetovú foto špičku. Možno čo sa týka vnímania fotografie ako celku - sú ľudia, čo poznajú špičkových fotografov, ich tvorby, radi sa nechajú ovplyvniť ich vnímaním, sledujú výstavy, vernisáže...ale je tu aj skupina ľudí, medzi ktorých sa čiastočne radím aj ja, ktorí si len užívajú fotenie - samotný proces fotenia s nejakým výsledkom - fotkou a aspekty, ktoré uvádzam o riadok vyššie v kontexte záľuby vo fotografii nepovažujú za relevantné. Napr. aj v kontexte rôznych prebiehajúcich fotosúťaží, niektorí ľudia majú potrebu sa zapojiť do nich, vidieť svoju tvorbu na piedestále, ale iní takúto potrebu vôbec nemajú. Ale to som asi už úplne odbočil od témy.
Trocha Ta citujem: "nech sa priblížia k TOP fotkám, ktoré zazrú na webe". Ktore su tie Top?
Kriticky, nikam ma precitanie tohoto blogu, (vratane komentarov), neposunulo.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.